Bezienswaardigheden in Bratislava: Goedkope hotels, vliegtickets, info & tips

De hoofdstad van Slowakije heet Bratislava. Dit politieke, economische en culturele centrum van het land bevat meerdere universiteiten en een gezellig uitgaansleven. Daarnaast zijn er musea, theaters, galerijen en andere bezienswaardigheden in Bratislava die jaarlijks ongeveer een miljoen toeristen naar de stad trekken. Deze stad ligt in het zuidwesten van het land aan de grenzen met Hongarije en Oostenrijk. De machtige Donau rivier stroomt midden door deze stad die zich aan de voet van het Kleine Karpaten gebergte bevindt. Door de ligging op een strategische plek midden in Europa is Bratislava beïnvloed door veel verschillende volkeren. Zo was het de stad van waaruit het machtige Hongarije geregeerd werd tussen 1536 en 1783 – vele koningen werden hier gekroond in de Kathedraal van Sint Martin.

Bezienswaardigheden in Bratislava

Er zijn genoeg bezienswaardigheden in Bratislava om een korte stedentrip mee te vullen. Meerdere bekende Hongaarse, Duitse en Slowaakse wetenschappers, heersers en kunstenaars brachten een deel van hun leven in Bratislava door. Het erfgoed van deze beroemdheden vormt samen met de historische bezienswaardigheden in de binnenstad de belangrijkste reden dat zo veel mensen de stad bezoeken. Bratislava is een relatief kleine hoofdstad met ongeveer een half miljoen inwoners. Doordat een groot gedeelte daarvan studenten zijn en medewerkers van grote internationale instanties, bevindt de stad zich in een continu proces van verandering.

Oude stadshal bratislava

Leer over de geschiedenis van Bratislava in de oude stadshal

Het centrale plein van Bratislava heet Stará Radnica. Van hieruit kom je te voet relatief snel bij alle bezienswaardigheden in het historische centrum. Het plein zelf is een gemoedelijke plek om mensen te kijken en het ritme van de stad te voelen. De belangrijkste bezienswaardigheid aan het plein is de oude stadshal met een prachtige klokkentoren. Deze bevat vele kleine details zoals het maan- en zonornament net onder de klok. Het uitzicht over het plein is van bovenaf prachtig. De stadshal stamt uit 1370 en is niet meer als zodanig in gebruik. Tegenwoordig huisvest het een museum met verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad. Hier leer je veel interessante feiten over de gebouwen en plekken die je in Bratislava kunt bezoeken.

Coronation Route

De Coronation Route door het historische centrum

De beste manier om jezelf te oriënteren in Bratislava is door het bewandelen van het oude centrum via de Coronation Route. Onderweg kom je langs de mooiste plekjes in de stad zoals het Hlavné Námestieplein met de prachtige fontein van Koning Maximiliaan II in zijn ridderkleding. Deze fontein stamt uit de renaissance, net als veel huizen die langs de smalle steegjes van het centrum staan. De barokke stijl is duidelijk aanwezig, evenals vele nog oudere huizen in gotische stijl. De Coronation Route start aan de voet van de kasteelberg en wordt aangegeven met gouden kroontjes op de grond. Je loopt grotendeels door autovrije zones, waardoor je heerlijk om je heen kunt kijken zonder dat je op het verkeer hoeft te letten.

De mooiste pleinen van de stad

De vroegere Grote Markt van Bratislava vormt nu het Hlavné Námestie, een belangrijk plein waaraan enkele prachtige bezienswaardigheden te vinden zijn. Naast de Maximiliaanfontein staat hier ook het oude stadhuis. Het plein wordt omringd door huizen met gekleurde gevels. Direct naast Hlavné Námestie ligt Františkánske Námestie. De Franciscaanse kerk en het bijbehorende klooster staan hier. Men begon deze te bouwen in de 13e eeuw en daarna is er honderden jaren aan verder gebouwd, waardoor ze nu een barokke stijl hebben uit de 18e eeuw. Deze gebouwen speelden een grote rol in de politiek van het land en de stad. Er werden vergaderingen gehouden en koningen gekroond. Het groene Hviezdoslav-plein ligt voor het prachtige Slowaakse Nationale Theater dat in de stijl van de neorenaissance uitgevoerd is. Dit plein wordt omringd door bomen en gesierd door de fontein van Ganymedes.

Michael Poort

Gezelligheid rond de Michael Poort

Het gezelligste gedeelte van Bratislava bevindt zich rond de indrukwekkende Michael Poort. Dit is één van de oudste gebouwen in de stad en stamt uit de 14e eeuw. Het is de enige van vier stadspoorten die nog overeind staat. De 51 meter hoge toren is een belangrijk herkenningspunt in de stad. In de top bevindt zich een wapenmuseum met een indrukwekkende verzameling historische moordwerktuigen. Vanuit het museum heb je een prachtig uitzicht over de stad. In de omliggende straten vind je leuke winkels om te shoppen en goede restaurants. Hier kun je één van de vele lokale specialiteiten proberen. De Slowaakse keuken gebruikt van oudsher veel verse basisproducten zoals wilde paddestoelen, aardappelen, uien, melkproducten en varkensvlees. In de zomer zijn er veel straatartiesten te vinden in dit gedeelte van de stad, waardoor er altijd iets te beleven valt.

De-paleizen-van-Bratislava

De paleizen van Bratislava

Bratislava staat vol met prachtige historische panden en stadspaleizen. De meeste van deze gebouwen zijn ontworpen door, of bevatten werk van, één van de vele kunstenaars die door de eeuwen heen in de stad woonden. De huidige president van Slowakije resideert in het laatbarokke Grassalkovich Paleis. Dit gebouw werd in 1760 geplaatst in opdracht van graaf Grassalkovich. Je kun het niet van binnen bezoeken, maar de mooie architectuur is genoeg reden om er langs te lopen. Het prachtige Primaat Paleis werd rond 1780 gebouwd in neoklassieke stijl. Hier bevindt zich het VVV-kantoor van de stad. Vergeet tijdens een bezoekje niet om de vele schitterende wandtapijten en beeldhouwwerken te bewonderen. Het Primaat paleis wordt ook gebruikt als muziekzaal.

De omgeving van de stad

Als je een dag of twee over hebt tijdens je bezoek aan Bratislava dan is het zeker de moeite waard om de omgeving van de stad te verkennen. In het groene heuvellandschap liggen vele wandelpaden en kleine wegen. Deze voeren door de prachtige bossen over de glooiende heuvels van de Kleine Karpaten en langs de vele wijngaarden van het gebied. Modra is bekend om de heerlijke wijnen die er geproduceerd worden en in Pezinok kun je het museum voor wijnproeverij bezoeken. Ook het vervallen Devin Kasteel net buiten de stad is een bezoekje waard. Deze plek heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Bratislava. Vergeet niet om te genieten van het schitterende uitzicht over de plek waar de Donau en de Morova rivieren samenkomen.

Goedkope hotels in Bratislava

Er zijn tientallen goedkope hotels in Bratislava. Vooral gedurende de schoolvakanties kun je onderdak vinden voor een prikkie, omdat veel studenten naar hun geboortedorpen terugkeren en hun kamers of woningen onderverhuurd worden. Bratislava is één van de dichtbijgelegen steden waar je kunt eten en overnachten voor minder dan de helft van de kosten van een soortgelijke service in West-Europese landen. Als je in de historische binnenstad wilt verblijven, dan kun je erop rekenen dat je normale Europese prijzen voor je overnachtingen moet betalen. De goedkope hotels in Bratislava bevinden zich meestal net buiten het centrum.

Top 5 hotels in Bratislava

Vliegtickets naar Bratislava

Vliegtickets naar Bratislava kun je het beste zoeken bij Ryanair. Dit is de enige luchtvaartmaatschappij die vanuit Nederland direct naar de stad vliegt. Met een directe vlucht ben je binnen twee uur op je bestemming, waardoor je bijna geen tijd verliest aan reizen. Je kunt ook naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen vliegen en dan een bus of trein nemen naar Bratislava. De steden liggen maar een uurtje reizen uit elkaar en Wenen heeft betere verbindingen. Een derde optie is om vliegtickets naar Bratislava te zoeken met een overstap, op die manier heb je veel meer keuze. 

Vliegticket aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!

Bratislava City Tour

In Bratislava kun je verschillende city tours maken. De Coronation route brengt je te voet langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Bratislava. Een Donautour geeft je een ander perspectief vanaf de rivier. Daarnaast kun je ook city tours volgen langs de vele indrukwekkende kunstwerken die over de stad verspreid staan. Door het jaarlijkse Street Art Festival zijn er honderden kleurrijke kunstwerken te vinden op de muren van Bratislava. Je kunt een speciale city tour volgen langs de Továrenskástraat, het Kamennéplein, Chovátske Rameno en andere plekken die door graffiti artiesten aangekleed zijn. Een andere alternatieve city tour is een soort speurtocht waarin je de mooiste standbeelden van Bratislava opzoekt. Sommige – zoals de communistische arbeider die op het centrumplein uit het riool komt om even frisse lucht te happen – zijn makkelijk te vinden, terwijl andere – zoals ‘De Wachter’, een klein naakt mannetje dat in de muur is weggedoken – zich alleen tonen aan een zoekend oog.

Het weer in Bratislava

Het weer in Bratislava wordt bepaald door de Alpen en het Tatragebergte. De hoge bergen zorgen ervoor dat neerslag niet zo vaak de stad bereikt. Gemiddeld valt er op zeven dagen van elke maand wat neerslag. De hoeveelheid zonuren is ook behoorlijk hoog, vergelijkbaar met plekken aan de Middellandse Zee. De zomer duurt in Bratislava van mei tot en met september. In deze maanden ligt de temperatuur overdag bijna altijd boven de twintig graden en schijnt de zon een uur of acht per dag. ’s Nachts koelt het een graad of tien af, dus een warme trui is wel fijn als je van plan bent om het nachtleven van Bratislava te verkennen. Tussen december en februari is nachtvorst normaal en ligt de temperatuur overdag meestal ook rond het vriespunt.

Blogs over Bratislava

Scroll naar boven