Stedentrip Wenen: Bezienswaardigheden, hotel, vliegtickets, info & tips

Wenen heeft bijna twee miljoen inwoners en is daarmee met afstand de grootste stad van Oostenrijk en het politieke en culturele centrum van het land. Deze charmante stad aan de Donau werd in 15 voor Christus door de Romeinen gesticht. Het diende in eerste instantie als militaire post om het rijk tegen de Germanen te verdedigen. Na een gestage groei, kreeg Wenen in 1221 stadsrechten en groeide in de eeuwen daarna uit tot hoofdstad en keizersstad. De Ottomanen probeerden tevergeefs de stad in te nemen in de 16e en 17e eeuw. In het begin van de 19e eeuw lukte het Napoleon wel. Vervolgens was het deel van de Oostenrijk-Hongaarse monarchie, tot het rijk uit elkaar viel in de Eerste Wereldoorlog. Veel mensen boeken een stedentrip naar Wenen om deze indrukwekkende stad te ontdekken!

Stedentrip naar Wenen

Een stedentrip naar Wenen kan niet misgaan, want het is één van de meest aantrekkelijke steden in Europa. De pompeuze historische gebouwen in het toch elegante centrum, maken dat bezoekers de eerste keer hun ogen uitkijken. Er zijn zoveel kerken, paleizen en musea dat je er rustig een paar keer op vakantie kunt gaan. De stad ligt midden in een heuvelachtig groen gebied. Er zijn vele mooie parken in en rond de stad waar je tijdens een stedentrip in Wenen even de drukte kunt achterlaten en tot rust kunt komen.

Stedentrip aanbieders Wenen

Bezienswaardigheden in Wenen

Als je houdt van bezienswaardigheden, dan is Wenen ‘the place to be.’ Het centrum van de stad is een museum an sich en biedt genoeg kleine kronkelende straatjes en indrukwekkende pleinen om dagen rond te slenteren. De invloeden van andere tijden zijn er nog duidelijk merkbaar. De bekendste bezienswaardigheden in Wenen zijn de kerken en paleizen die hier gebouwd zijn door de keizers en kardinaals die de regio in verschillende tijden beheersten. Daarnaast zijn er nog veel meer dingen te doen in de stad.

Paleis-Schönbrunn

Paleis Schönbrunn

Ik weet nog dat we tijdens de kerstdagen jarenlang altijd de film Sisi keken. De prachtige jurken en omgeving maakten dat we iedere keer weer betoverd voor de buis zaten. Het Barokke Paleis Schönbrunn is de bekendste bezienswaardigheid in Wenen. Het werd aan het einde van de 17e eeuw gebouwd door Keizer Leopold I als jachtslot voor zijn zoon. Je kunt 40 van de meer dan 1400 kamers bezichtigen en krijgt zo een idee van het leven van Keizerin Elisabeth ofwel Sisi. De tuinen van het paleis strekken een kilometer naar alle richtingen uit en bevatten naast hun oneindigheid aan bloemperken de oudste dierentuin ter wereld en een doolhof. Je hebt een schitterend uitzicht over het hele terrein vanaf de Gloriette, een heuvel met een zuilengalerei.

De-Stephansdom

De Stephansdom

Midden in het centrum van Wenen straalt de gotische Stephansdom. De bouw van deze kerk werd in de 12e eeuw begonnen en hij is nog steeds niet helemaal af. Je kunt met de lift naar de top van de 68 meter hoge, nooit afgebouwde noordelijke toren. Vanaf de top van de 136 meter hoge zuidelijke toren – die je te voet bereikt via een oneindige wenteltrap – heb je een prachtig uitzicht over het centrum van de stad. Er zijn zoveel details te bewonderen, dat je er uren kunt doorbrengen. De gebrandschilderde ramen zijn wonderschoon en het dak bestaat uit 230.000 speciale dakpannen. Voor liefhebbers van lugubere middeleeuwse praktijken zijn er in de catacomben verschillende bewaarde ingewanden van belangrijke personen te vinden.

Het-stadspark-Wenen

Het stadspark en de kermis van Prater

Prater is het voormalige jachtdomein dat in 1776 door Keizer Josef II werd geopend voor het publiek. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot een enorm attractiepark dat het hele jaar open is, maar werkt zoals een kermis. Iedereen kan gratis het terrein op, maar je betaalt voor de verschillende attracties, zoals het zwembad, de achtbanen en de golfbaan. De lokale jongeren hangen hier graag rond en iedereen heeft zijn eigen lievelings attractie. Het 65 meter hoge reuzenrad dat sinds 1897 gebouwd werd is onderdeel van de typerende skyline van de stad en het uitzicht is nog steeds adembenemend.

De-Heurigen-Wenen

De Heurigen

Binnen de stadsgrenzen van Wenen bevinden zich meer dan 200 wijngaarden. Als je even aan de drukte van de stad wilt ontsnappen, dan is een bezoekje aan één van deze plekken zeer de moeite waard. Het complex van een wijngaard bestaat uit een mooi landhuis, met een tuin en een binnenplaats. De meeste hebben een Heurige, een gezellige huiselijke eetkamer, waar je de wijn kunt proeven en heerlijke lokale gerechten kunt eten. Als je wilt ervaren hoe de mensen uit de streek hun maaltijden genieten, dan ben je hier als bij moeder thuis. Het fijne is dat deze Heurigen vaak langs een wandelpad liggen dat door de groene heuvels voert. Daardoor is het een perfect uitstapje om even helemaal tot rust te komen.

Het-Hundertwasserhaus

Het Hundertwasserhaus

Dit huis is een poging van kunstenaar Friedensreich Hundertwasser om een gebouw te ontwerpen dat uiting geeft aan de harmonie tussen mens en natuur. Gesteund door de stad, werd dit speelse pand in de jaren ’80 gebouwd. Het lijkt alsof het gebouw uit voedende aarde bestaat, want er groeien overal bomen en struiken uit de muren en terrassen. Tenzij je het geluk hebt één van de bewoners te kennen, is het café op de begane grond de enige plek die je binnen in het gebouw kunt bezoeken. Hier draait een gratis film die je een virtuele rondleiding door het gebouw aanbiedt. Op die manier kun je toch een beetje binnen duiken in een wereld met golvende trappen en kronkelende gangen.

de-Spaanse-Rijschool-Wenen

de Spaanse Rijschool

In Wenen vind je de laatst overgebleven rijschool voor de witte Spaanse Lipizzaner paarden. Deze paarden werden in de renaissance tot in de puntjes geschoold in dressuur. Ze werden een tijd lang door alle vorstenhuizen in Europa ingezet als pronkpaarden voor parades. De rijschool is gevestigd in het Hofburg paleis. Je kunt bijvoorbeeld tijdens de ochtendtraining de barokke rijhal bezoeken die in 1729 in gebruik genomen werd. In het weekend vinden er voorstellingen plaats, waarbij deze elegante witte dieren een choreografie op klassieke muziek dansen. Er is beperkt plaats en het is een populaire attractie, daarom moet je vooraf je kaartjes bestellen.

Hotel in Wenen

Als je op zoek bent naar een hotel in Wenen, dan is het de moeite waard om de verschillende districten te bekijken. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in de binnenstad, het gebied dat door de Ringstrasse omgeven wordt. Uiteraard vind je hier overprijsde overnachtingsmogelijkheden. Maar om dit centrum heen liggen op loopafstand negen andere districten, die allemaal hun eigen karakter hebben. Het beste hotel in Wenen vind je in het district waar jij je thuisvoelt.

Vliegtickets naar Wenen

Het is makkelijk om vliegtickets naar Wenen te vinden. Een directe vlucht doet er ongeveer anderhalf uur over, waardoor je vanaf je huis binnen een halve dag op je bestemming bent. Met de auto of trein ben je al snel een lange dag onderweg. Vanaf Schiphol zijn er directe vluchten beschikbaar met KLM, Austrian Airlines en Easyjet. Wizzair is een goede budget optie vanaf Eindhoven en Transavia vliegt vanaf Rotterdam. Vliegtickets naar Wenen zijn door het grote aanbod relatief stabiel in prijs.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Vakantie in Wenen

Als je op zoek bent naar een plek om je volgende vakantie door te brengen, dan is Wenen zeker een aanrader. Het historische centrum heeft genoeg bezienswaardigheden om een paar weken mee te vullen, maar ook de omgeving van Wenen is onwijs mooi. Op een vakantie in Wenen kun je cultuur snuiven in de bruisende stad en toch ook uitrusten en lekker bewegen in de groene omgeving. Binnen een uur reizen van de stad vind je prachtige wandelgebieden en ongerepte natuur.

Het weer in Wenen

Het weer in Wenen is voor Nederlanders vrij bekend. In de winter hangt de temperatuur rond het nulpunt en als je geluk hebt ligt er sneeuw, wat alles nog sprookjesachtiger maakt. In de zomer hangt de temperatuur overdag meestal tussen de 20 en 35 graden, en ´s nachts koelt het zo’n tien graden af. Neerslag is vooral in de zomermaanden normaal, maar wordt altijd snel weer afgewisseld door zonnige perioden. Het weer in Wenen maakt dat de meeste mensen in de zomer deze stad bezoeken.

Blogs over Wenen

Scroll naar boven