Vakantie in Gelderland: Camping, hotel, musea, info & tips!

Voor wie zijn of haar topografie goed op orde heeft weet dat er in Gelderland veel te doen is. Je vindt hier grote steden als Arnhem en Nijmegen welke gescheiden worden door de Waal. Verder vind je veel bekende streken in de provincie. Denk hierbij aan de Achterhoek, de Veluwe, Rivierenland en de al genoemde steden Arnhem en Nijmegen. Het is daarom ook niet gek dat veel mensen een vakantie naar Gelderland boeken. De provincie is naast de gezellige steden ook rijk aan natuur waar enorm veel activiteiten kunnen plaatsvinden. Denk hierbij aan mooie wandelingen of stap eens op de mountainbike!

Vakantie in Gelderland

Gelderland biedt een grote diversiteit aan plekken om te bezoeken. Hierdoor wordt de keuze voor de vakantie naar Gelderland wel een stuk moeilijker gemaakt. Je vindt namelijk enorm veel verschillende vakantieparken, campings en hotels in deze regio, dus ik hoop dat je geen last hebt van keuzestress. Gelukkig is Gelderland makkelijk voor iedereen te bereiken in Nederland en daardoor kan je ook gewoon vaker op vakantie naar Gelderland gaan!

Bezienswaardigheden in Gelderland

Als je op zoek bent naar bezienswaardigheden in Gelderland, dan komt weer de keuzestress terug. Gelderland biedt namelijk een groot aanbod van bezienswaardigheden en activiteiten die je kunt gaan bezoeken. In de steden Nijmegen en Arnhem vind je meerdere gezellige pleinen waar je heerlijk van een hapje en een drankje kunt genieten. Maar in de natuurgebieden kom je weer helemaal tot rust. Geniet hier van de uitgebreide flora en fauna of van één van de diverse activiteiten.

Arnhem

Arnhem

Arnhem is de hoofdstad van de provincie Gelderland en het is een enorm veelzijdige stad. De stad heeft diverse leuke straten waar gewinkeld kan worden en waar aansluitend onder het genot van een hapje en een drankje op één van de vele terrassen plaatsgenomen kan worden. De Korenmarkt is hier wel de bekendste plek om lekker na te borrelen. Verder zijn er diverse bezienswaardigheden of activiteiten te doen in de stad. Zo vind je hier bijvoorbeeld de Burgers’ Zoo wat een enorme toeristische trekpleister van de stad is. En als je dan toch hier al bent, dan kan je gelijk op bezoek bij de buurman: het Nederlands Openluchtmuseum.

Nijmegen

Nijmegen

Nijmegen is een studentenstad geworden waardoor er altijd veel te doen is in en rondom de stad. Elk jaar heb je hier natuurlijk ook de Nijmeegse Vierdaagse en de feesten die hierbij horen. Heel de stad staat dan in het teken van deze loop. Ook veel mensen die niet meelopen, lopen uit naar de stad voor het grote feest wat dan in de stad plaatsvindt. De stad kent vele mooie parken waar je (zeker in de zomer) heerlijk kunt ontspannen en in de binnenstad heb je vele bezienswaardigheden zoals kerken en het stadhuis.

Apeldoorn

Apeldoorn

Veel mensen kennen Apeldoorn van de bekende tv-commercial van Centraal Beheer. Dit was een verzekeringsbedrijf die op ludieke wijze liet zien dat het vaak toch wel handig was om verzekerd te zijn. Toch zou het zeker zonde zijn als je Apeldoorn enkel van de tv-commercial zou kennen, want de stad biedt veel moois. Denk hierbij aan het oude jachtpaleis van de Koninklijke familie, Paleis het Loo. Deze is tegenwoordig open voor het Nederlandse publiek. Hier krijg je dus een kijkje in hoe de Koninklijken leven. Ook vind je in Apeldoorn het attractiepark Julianatoren wat voor kinderen tussen 1 en 10 jaar erg vermakelijk is.

De-Veluwe

De Veluwe

Voor de mensen die wandelingen door de natuur houden is de Veluwe een plek om zeker niet te missen in Gelderland. Het gebied is ongeveer 1.000 vierkante meter groot en je vindt hier een grote diversiteit van flora en fauna. Baan je weg door de bossen, zandverstuivingen, vennen en de heiden en geniet van de stromende beekjes door het gebied. Het natuurgebied is ook voor de sportievelingen onder ons een zeer aantrekkelijk gebied. Zo heb je meerdere mooie mountainbike routes en is het gebied door ruiters ook erg gewild. Op de website van de Veluwe kan je de verschillende mogelijkheden in het gebied bekijken.

De-Graafschap

De Graafschap

De Graafschap is onder veel Nederlanders bekend als de voetbalclub uit Doetinchem, maar die bedoelen wij nu niet. Hier bedoelen wij het natuurgebied de Graafschap welke een grote diversiteit van bezienswaardigheden biedt. Het gebied heeft veel gebouwen die opgenomen zijn op de monumentenlijst van Nederland. Denk hierbij aan kastelen, boerderijen en landhuizen. Als je dit gebied gaat ontdekken is het dorp Vorden een goede plek om te overnachten. Vanuit hier lopen namelijk twee mooie wandelroutes: het Trekvogelpad en en het Pieterpad. Deze routes zullen je meenemen door het gebied en zo kan je aantal van de mooie bezienswaardigheden in de buurt meepikken!

Elburg

Elburg

Een erg mooie stad welke je in Gelderland vindt is Elburg. Dit is een oude vestigingsstad waar er bijna enkel rechte straten lopen. De stad telt ruim 12.000 inwoners en bezit vanaf 13e eeuw stadsrechten. De stad staat vol met historische bouwwerken en bezienswaardigheden wat je de stad zo uniek maakt en de stad wordt gezien als één van de beste bewaarde Hanzesteden van het hele land. Zeker als je van rust houdt is deze stad een geschenk van boven, want de stad kent maar weinig gemotoriseerd verkeer. Bezoek alle mooie gebouwen, de haven en struin door de smalle straatjes die de stad rijk is en rust daarna uit bij één van de cafés of restaurants in de binnenstad om zo de dag heerlijk af te sluiten.

Hotel in Gelderland

Het ligt er natuurlijk maar net aan waar je vandaag komt in Nederland, maar vaak is het toch nog wel een stukje rijden of treinen richting Gelderland. Het is daarom ook zeker geen slecht idee om een hotelovernachting te boeken. Hiermee krijg je ook nog eens echt het gevoel dat je even weg bent uit je huidige omgeving en ben je echt een weekendje weg. Gelukkig is er veel keuze aan een hotel in Gelderland, dus voor iedereen zit het juiste hotel er zeker tussen.

Camping in Gelderland

Gelderland is een natuurrijk gebied en daarom is het ook niet gek als je in plaats van een hotel of appartement op de camping wil overnachten. Gelderland telt een hoop campings, dus hangt het af van welke faciliteiten jij nodig hebt welke camping in Gelderland de juiste keuze is. Je kunt kamperen namelijk zo basic mogelijk houden, maar er zijn ook weer mensen die meer houden van glamping. Dit is de luxere versie van kamperen waar meer faciliteiten zijn dan in een basic tentje.

Campingaanbieders in Gelderland

  1. Roompot -> Boek hier jouw vakantie!
  2. Landal -> Boek hier jouw vakantie!
  3. Bungalowspecials -> Boek hier jouw vakantie!
  4. Belvilla -> Boek hier jouw vakantie!
  5. Heerlijkehuisjes -> Boek hier jouw vakantie!

Musea in Gelderland

Het is natuurlijk een grote provincie en dat betekent ook dat er veel musea in Gelderland te vinden zijn. Je doet er daarom goed aan om vooraf te bekijken wat voor musea je wil gaan bezoeken en waar deze liggen. De meeste musea in Gelderland zal je vinden in Arnhem en Nijmegen, omdat dit natuurlijk de grotere steden zijn, maar ook in de rest van de provincie vind je interessante musea.

Het-Arnhems-Oorlogsmuseum

Het Arnhems Oorlogsmuseum

De Tweede Wereldoorlog is voor Nederland een zwarte pagina in de geschiedenis en daarom is het ook belangrijk dat iedereen om hier eens in de zoveel tijd toch bij stil te staan. Je kunt in het Arnhems Oorlogsmuseum meer te weten komen over de Tweede Wereldoorlog en voorwerpen, geweren en andere wapens bezichtigen die hier tentoongesteld staan. Het museum geeft een nauwkeurig beeld hoe het er in Arnhem aan toeging tijdens de Tweede Wereldoorlog en neemt je zo mee naar deze barre tijden. Het museum dankt de collectie aan schenkingen die regelmatig aangeboden worden aan het museum. Hierdoor zijn er telkens weer nieuwe voorwerpen te zien in het museum.

Boerderijmuseum-de-Bovenstreek

Boerderijmuseum de Bovenstreek

In Nederland is de agrarische sector een enorme belangrijke. Veel van de producten die wij dagelijks tot ons nemen worden in eigen land geproduceerd, maar vaak weten we niet waar het nu daadwerkelijk vandaan komt en hoe dit geproduceerd wordt. Hier kan je verandering inbrengen door een bezoek te brengen aan het Boerderijmuseum de Bovenstreek. In dit museum kom je meer te weten hoe de boeren in het verleden hun akkers bezaaiden en van water voorzien. Ook leer je hier over de technologische ontwikkelingen die het leven van de boer een stuk makkelijker maakte (maar niet minder zwaar).

Nederlandse-Bakkerijmuseum

Nederlandse Bakkerijmuseum

In het plaatsje Hattem vind je het Nederlandse Bakkerijmuseum. Dit is het grootste Bakkerijmuseum van Nederland. Er zijn vier monumentale panden met elkaar verbonden waarin je alles leert over de edele kunst van het bakken. Deze panden zijn met een ondergrondse tunnel met elkaar verbonden. Naast de gehele geschiedenis van het bakken van brood en het maken van heerlijke lekkernijen kan je hier ook zelf aan de slag met het bakken van brood. Hiervoor kan je een arrangement reserveren. Na een geschiedenisles ga je zelf aan de slag en hopelijk steek je hier genoeg van op om thuis zelf ook een heerlijk brood te gaan bakken.

Paleis-het-Loo

Paleis het Loo

In het artikel ben je Paleis het Loo al tegengekomen als bezienswaardigheid, maar dit prachtige paleis verdiend ook nog een plekje bij de te bezoeken musea in Gelderland. Dit voormalige paleis van het Koninklijke huis is hedendaags een nationaal museum die je dagelijks kunt bezoeken. Je kunt hier door de prachtige paleistuinen wandelen of een bezoek brengen aan de stallen. Wat ook zeker één van de mooiste plaatsen zijn, zijn de koetshuizen. Hier vind je de koninklijke voertuigen welke allen zeer uniek zijn en je zeker niet vaak zult zien (zeker de koetsen kom je niet vaak meer tegen).

Museum-het-Valkhof

Museum het Valkhof

Dit museum is te vinden in Nijmegen. In het museum vind je veel wisselende tentoonstellingen wat voor een grote diversiteit zorgt. Je kunt op de website van het museum meer informatie vinden over de tentoonstellingen en wanneer je deze hier kunt vinden. In dit museum kan je ook wisselende activiteiten volgen. Hiermee willen ze zeker de jongeren ook meer betrokken laten raken met kunst en dat ze hier dus meer geïnteresseerd in raken.

Blogs over Gelderland

Scroll naar boven