Vakantie Bolsenameer: Bezienswaardigheden, camping, hotels, info & tips

Het grootste kratermeer van Europa ligt in Centraal-Italië en heet Lago di Bolsena, oftewel het Bolsenameer. Volgens Romeinse geschriften was de Vulsini vulkaan – waarin het meer ligt – nog actief in het jaar 104 voor Christus, sindsdien is het een slapende vulkaan. De dorpen en stadjes rondom het meer bestaan al duizenden jaren. Naast een handvol historische bezienswaardigheden zijn er tientallen campings, bed & breakfasts en kleine hotelletjes waar je terecht kunt tijdens je vakantie aan het Bolsenameer. Het Bolsenameer ligt in de provincie Viterbo en is maar liefst 13 kilometer lang en 11 kilometer breed. Op het diepste punt is het kratermeer 151 meter diep en aan de zuidkant liggen twee eilandjes die gevormd zijn door uitbarstingen onder water. 

Vakantie aan het Bolsenameer

Doordat het geen bestemming is voor massatoerisme, gaan vooral mensen die van rust en natuur houden graag op vakantie bij het Bolsenameer. Dit grootste kratermeer van Europa is heerlijk authentiek gebleven. De toeristensector wordt gerund door vele afzonderlijke families die een schattige bed & breakfast, een camping of een agrotoeristische onderneming runnen. Daardoor kun je tijdens een vakantie aan het Bolsenameer rekenen op authentieke ervaringen. Er is veel te doen in de prachtige omgeving en de pittoreske historische dorpjes. 

Bezienswaardigheden rond het Bolsenameer

De prachtige omgeving vol natuurlijk bezienswaardigheden rond het Bolsenameer is ontstaan doordat de caldera van de Volsini vulkaan instortte. Door erupties die daarna onder water plaatsvonden werden Isola Bisentina en Isola Martana gevormd – de twee eilandjes die in het zuiden van het meer liggen. De meeste mensen komen hierheen om lekker buiten bezig te zijn. In de omgeving van het meer bevinden zich adembenemende wandel- en mountainbikeroutes. Je kunt ook surfen, zeilen en zwemmen in het meer zelf. Andere bezienswaardigheden zijn te vinden in de dorpen rond het Bolsenameer. De wereldberoemde trekpleisters van Rome en Toscane zijn van hieruit binnen twee uur rijden te bereiken. 

Bomarzo-Bolsenameer

De monstertuinen van Bomarzo

In een klein bosrijk dal net buiten het dorpje Bomarzo ligt een heel speciaal park verborgen. Tussen het dichte groen tref je hier gigantische basalten standbeelden van allerlei vreemde sprookjeswezens aan. De beeldhouwer Simone Moschino maakte in de 16e eeuw nimfen, reuzen, allerlei dieren en een mythologische aardman. Deze werden door (tuin)architect Pirro Ligorio zorgvuldig in het landschap geplaatst. Je kunt je eigen mythen verzinnen terwijl je door de tuinen slentert want de monsters vormen een sterk contrast met het groene bos waardoor het geheel tot de verbeelding spreekt. Veel kunstenaars zoals Salvador Dali, Pablo Picasso en Carel Willink werden door deze tuinen geïnspireerd.

Isola-Bisentina

Het schitterende eiland Isola Bisentina

Isola Bisentina is groter dan Isola Martana. Dit eiland is al duizenden jaren lang in het bezit van adellijke families en dat zie je terug in de vele overblijfselen van indrukwekkende gebouwen. Op Isola Bisentina zijn sporen te vinden van de Etrusken, het volk dat in deze regio leefde voordat de Romeinen het overnamen. De regio rond het Bolsenameer was het laatste hoekje van hun rijk dat veroverd werd. Ook de Romeinen hebben op dit eiland ruïnes achtergelaten. Daarnaast staan er zeven kerken, een klooster en een gevangenis. Je kunt heerlijk wandelen door de tuinen en langs de stranden. Door de prachtige omgeving werden er al meerdere keren films opgenomen op het eiland.

Civita-di-Bagnoregio

Civita di Bagnoregio – de stervende stad

In het noorden van de provincie Lazio staat Civita di Bagnoregio. Door de lokale bevolking wordt dit dorp ‘la città che muore’ genoemd – de stad die sterft. Die bijnaam heeft het te danken aan het tufstenen plateau waarop de stad gebouwd is, deze brokkelt namelijk langzaam af. Zo gauw je de stad ziet snap je echter direct waarom men hier is gaan wonen, het is een plaatje boven op een 400 meter hoge rots die boven de groene Calanchi vallei uittorent. Je kunt het centrum van het dorp bereiken via een 300 meter lange loopbrug van waaruit je een adembenemend uitzicht hebt op de omgeving en het stadje. Ook vanuit de klokkentoren van de San Donatokerk is het uitzicht geniaal. Daarnaast kun je een 16e-eeuwse olijfmolen bezoeken en het een klein archeologisch museum, maar eigenlijk is het middeleeuwse dorp an sich al een museum.

Bolsena

Het kleurrijke Bolsena

De grootste stad rond het meer heeft zijn naam aan de hele omgeving afgestaan. Het middeleeuwse Bolsena ligt in het noordwesten van het meer aan de voet van een oude vulkaan. Deze heeft gezorgd voor vruchtbare grond waardoor er allerlei soorten groenten en fruit worden verbouwd in en rond de stad. Deze planten bloeien in allerlei geuren en kleuren, vooral in de lente. Je kunt heerlijk rondslenteren door de smalle steegjes van het historische Bolsena. Deze ‘vicoli’ liggen meestal steil tegen de berg aan en voeren je langs de torentjes van de prachtige middeleeuwse gebouwen. Op het hoogste punt bevindt zich het fort Rocca Monaldeschi dat veel mensen bezoeken vanwege het indrukwekkende uitzicht. Bolsena heeft ook een moderne boulevard en een aantal gezellige strandjes die beneden aan de oever van het meer liggen.

Prachtige Villa’s en de stad Rome

Vanuit het Bolsenameer ben je binnen twee uur in de wereldstad Rome met al zijn pracht en praal. Op weg daarnaartoe kom je langs het stadje Tivoli, waar twee indrukwekkende villa’s staan. Villa d’Este staat in het centrum van dit stadje. Deze fraaie renaissance villa stamt uit 1550 en heeft adembenemende tuinen met honderden watervallen en fonteinen. De waterspelen die daar worden opgevoerd zijn zo spectaculair dat componist Frans Liszt er een muziekstuk over schreef. Net buiten Tivoli kun je de overblijfselen bezoeken van Villa Hadriana, het buitenverblijf van de Romeinse keizer Hadrianus die hier in de tweede eeuw na Christus behoorlijk wat tijd doorbracht. Het geheel is bijna drie keer zo groot als het Vondelpark in Amsterdam en je kunt er dus heerlijk wandelen langs de vele vijvers en fonteinen. De ondergrondse dienst gangen waardoor het personeel zich verplaatste maken het verhaal van deze plek extra indrukwekkend.

schoonste-meren-van-Italië-Bolsenameer

Eén van de schoonste meren van Italië

Het Bolsenameer zelf, is misschien wel de grootste bezienswaardigheid van deze regio. De dorpen rond het meer hebben allemaal een duurzaam waterzuivering systeem dat zowel het afvalwater van de huizen als de pesticiden die op de velden worden gebruikt uit het water filtert voordat dit afvalwater de grond instroomt. Daardoor is het één van de schoonste wateren in Italië. Rondom het meer kun je nog veel ongerepte natuur vinden met prachtige wandelpaden. Er leven honderden verschillende vogels, dieren en planten in dit gebied. De zwarte vulkanische grond zorgt voor stranden die in de zomer erg heet kunnen worden, maar wel direct toegang bieden tot het heerlijke water. Je kunt er zwemmen, surfen, kanoën en zeilen. Motorboten verstoren maar zelden de rust.

Camping rond het Bolsenameer

Er zijn meerdere opties als je een camping zoekt in de buurt van het Bolsenameer. Sommige boeren en wijnbouwers hebben een leuk plekje ingericht op hun grondstuk waar je in alle rust kunt verblijven. Op die manier leer je tijdens je vakantie aan het Bolsenameer ook meteen iets over de manier waarop druiven en andere gewassen worden verbouwd en verwerkt in deze regio. Daarnaast zijn er een aantal ‘normale’ campings rond het Bolsenameer. Voor een leuke familiecamping met zwembad, speeltuin en strand moet je bij Blu Internationaal net buiten Bolsena zijn.

Camping aanbieders Bolsenameer

Hotels rond het Bolsenameer

Er zijn niet veel grote hotels te vinden rond het Bolsenameer, maar je hebt wel keuze uit veel leuke kleine hotels. In Bolsena zelf heb je de meeste keuze en daar kun je bijvoorbeeld overnachten in het oudste (viersterren)hotel van de regio met elegante kamers en een eigen zwembad. Het restaurant heeft een geweldige chef die heerlijke traditionele gerechten bereid, maar dat is geen uitzondering in dit gebied. Je kunt simpele maar goede hotels vinden in alle dorpen en stadjes rond het Bolsenameer. Daarnaast zijn er ook privé villa’s en vakantiehuisjes.  

De omgeving van het Bolsenameer

De omgeving van het Bolsenameer herbergt duizend en één schatten. Zo kun je bijvoorbeeld Viterbo bezoeken, één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Italië. Hier ligt het Palazzo dei Papi, het voormalige pauselijke hoofdkwartier. In de 13e eeuw verschuilden de pausen zich hier als het in Rome te onrustig werd. Ook de enorme fascinerende Necropolis van Monterozzi in het stadje Tarquinia is een bezoekje waard. Deze stad ligt aan de Middellandse Zeekust. Daarnaast kun je in de wijdere omgeving van het Bolsenameer zowel Rome als de historische steden en dorpen in Toscane bezoeken.    

Het weer bij het Bolsenameer

Het weer rond het Bolsenameer is van maart tot november warm genoeg om uitstapjes te maken en te genieten van de buitenlucht zonder heel veel kleren aan te hoeven trekken. In de zomer stijgt de temperatuur geregeld boven de dertig graden en dan schijnt de zon zo’n 12 uur per dag. De watertemperatuur ligt tussen mei en november boven de twintig graden. Het is dus maandenlang aangenaam om te zwemmen in het meer of andere watersporten te beoefenen. Het is wel belangrijk om een vest mee te nemen voor ’s nachts want vooral in de zomer kan het behoorlijk afkoelen. Tussen september en mei kun je op gemiddeld 12 dagen per maand een bui verwachten, in de zomermaanden regent het duidelijk minder.

Blogs over het Bolsenameer

Scroll naar boven