Vakantie Bardolino: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

Duizenden Nederlanders gaan elk jaar op vakantie naar het Gardameer in Italië. Bardolino is één van de mooiste stadjes in dit gebied. Dat vonden mensen in de prehistorie blijkbaar ook al, want archeologische vondsten hebben aangetoond dat er al duizenden jaren mensen wonen in de buurt van Bardolino. Er zijn ook sporen gevonden van een Romeinse nederzetting, maar het huidige stadje stamt uit de middeleeuwen. Berengar de Italia liet hier in 983 een kasteel bouwen en het dorp heeft zich daar omheen gevormd. Andere invloeden die je terug kunt vinden tijdens een vakantie in Bardolino komen uit Venetië en het Oostenrijkse rijk, die beide eeuwenlang regeerden in het gebied. Sinds 1866 hoort Bardolino bij Italië.

Vakantie in Bardolino

Tijdens een vakantie aan de zuidkant van het Gardameer mag je Bardolino eigenlijk niet missen. Dit prachtige stadje aan de oever van het meer heeft een gezellige haven, een toeristische boulevard met allerlei ijssalons, restaurantjes en leuke winkeltjes. Mensen voelen zich veilig in deze stad omdat het centrum autovrij is. Je kunt er onbezorgd genieten van de historische gebouwen en de kinderen kunnen zonder gevaar rondrennen en spelen. Tijdens een vakantie in Bardolino heb je altijd toegang tot het verfrissende water van het meer.

Bezienswaardigheden in Bardolino

De belangrijkste bezienswaardigheden in de omgeving van Bardolino bevinden zich in de stad, langs het meer en in de omringende heuvels. Er wordt heerlijke wijn geproduceerd in deze regio en als je van deze drank houdt, dan valt er veel te ontdekken. Er is bijvoorbeeld een wijnmuseum en een wijnfestival. De heuvels in dit gedeelte van Italië zijn glooiend en bijna nooit echt stijl, waardoor je te fiets gemakkelijk de omliggende dorpjes kunt verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Bardolino zelf zijn een aantal indrukwekkende oude kerken en andere historische gebouwen.

historische-centrum-van-Bardolino

Het historische centrum van Bardolino met zijn bijzondere oude kerken

De sfeer in Bardolino wordt bepaald door de middeleeuwse straatjes en de oude gebouwen die het centrum van de stad sieren. Door simpelweg door de oude steegjes te slenteren kun je al een goed beeld vormen van het leven hier in de middeleeuwen. De belangrijkste bezienswaardigheden in het historische gedeelte van de stad zijn de oude kerken. Vooral de San Severo en de San Zeno kerk zijn zeer oud. De San Zeno kerk werd al in de 9e eeuw gebouwd en is verrassend goed bewaard gebleven in de originele staat. Vlak ernaast staat de San Severo kerk uit de 12e eeuw. Dit gebouw is zowel van buiten – door de indrukwekkende zuilen – en van binnen – door de middeleeuwse fresco’s een stuk interessanter als je van schoonheid houdt.

Wijn, wijn en wijn

Bardolino is mede bekend door de heerlijke wijn die er geproduceerd wordt. De beste tijd voor wijnliefhebbers is begin oktober wanneer het Festa dell ‘Uva e del Vino wordt gehouden. Dit wordt gevierd zo gauw de oogst binnen is, door vijf dagen lang de stad te vullen met muzikanten, eetstandjes en wijnproeverijen. Duizenden mensen komen gedurende die tijd naar de stad om te genieten van de beste lokale producten. De heuvels rond de stad Bardolino staan vol met wijnranken. Er zijn in totaal meer dan 70 wijngaarden in de regio. Bij sommige wijnboeren kun je een rondleiding volgen en wijn proeven. Zij verkopen hun producten aan huis, in de lokale winkels en op de weekmarkt in de stad.

Gardaland

Dolle pret in Gardaland

Gardaland – het grootste pretpark van heel Italië ligt slechts 15 minuten rijden van Bardolino, je kunt er met een pendelbusje naar toe vanuit de stad. Hier gaan niet alleen kinderen uit hun dak, ook jongeren en volwassenen zijn er meestal dolgelukkig. Het park heeft meer dan 50 attracties voor jong en oud. De adrenaline fans mogen de achtbaan ‘Oblivion: The Black Hole’ zeker niet missen. Voor mensen die liever in een beleveniswereld toetreden zijn het Magic House, Fuga da Atlantide en Magic Mountain waarschijnlijk interessanter. In de zomer kan het in Gardaland wel behoorlijk druk zijn, waardoor je soms lang moet wachten voor de attracties.  

omgeving-van-Bardolino

Plekken in de prachtige omgeving van Bardolino

Het heerlijke water van het Gardameer is natuurlijk één van de hoofdredenen dat zoveel mensen op vakantie gaan in Bardolino. Je kunt veel mooie plekjes bereiken op de fiets, met de bus of met de auto. Op minder dan een half uur rijden ligt het dorpje Monte Baldo. Daar bevindt zich de adembenemende bedevaartskerk Santuario Madonna della Corona. Dit gebouw lijkt tegen de rotsen aangeplakt te zijn op 774 meter hoogte. Op de fiets kun je vanuit Bardolino ook goed de omgeving verkennen. Tot aan Lazise is een gemoedelijk fietspad aangelegd dat Pista Ciclo heet. Deze brengt je langs heerlijke ligweides aan de oevers van het meer en een aantal restaurantjes waar je in alle rust iets kunt eten of drinken.

Verona

De klassieke Italiaanse stad Verona

Verona is de hoofdstad van de gelijknamige regio waarin Bardolino zich bevindt. Deze prachtige stad ligt op slechts 28 kilometer afstand en is een absolute must als je geïnteresseerd bent in de Italiaanse geschiedenis en cultuur. Hier speelt het verhaal van Romeo en Julia zich af tussen de prachtige gebouwen uit verschillende tijdperken. In Verona staan middeleeuwse gebouwen tussen de Venetiaanse en Romeinse overblijfselen – zoals het enorme amfitheater waar legendarische operavoorstellingen worden gehouden. Daarnaast zijn er een aantal prachtige bruggen te vinden in deze stad. Door de vele historische monumenten staat Verona sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Het wijnmuseum in wijnhuis Zeni

Als je meer wilt leren over de historie van het wijn maken in deze regio, ga dan langs het Wijnmuseum van wijnhuis Zeni. Daar leer je allerlei interessante feitjes over het verbouwen van de druiven, het verwerken tot drank, het rijpingsproces en de botteling. Het proeven van verschillende wijnen is natuurlijk een onderdeel van het museum, evenals de uitgebreide collectie wijnen die je kunt kopen in het wijnhuis. Na een bezoekje aan dit museum weet je precies wat te bestellen wanneer je op een terrasje in de stad een heerlijk bord pasta naar binnen werkt of gewoon van de gemoedelijke sfeer aan het genieten bent.

Hotel in Bardolino

Je hebt ruim keus uit verschillende hotels in Bardolino. Voor mensen die toe zijn aan een weekje of weekendje wellness, is er een geweldig spa-hotel op loopafstand van het centrum. In dit luxe wellnesscentrum kun je gebruik maken van zeven verschillende thermale baden die zich zowel binnen als buiten bevinden. Daarnaast zijn er nog veel meer goede hotels in Bardolino. Je kunt kiezen of je liever in de stad of op een wat rustiger plekje net buiten het centrum verblijft. De oever van het Gardameer bevindt zich eigenlijk altijd op loopafstand van je hotelkamer.

Camping in Bardolino

Rond het Gardameer zijn zoveel campings te vinden dat je precies het soort plekje kunt vinden dat bij jou past. Bardolino is geen uitzondering op deze regel. Je kunt hier kiezen uit verschillende soorten campings. Tussen de wijngaarden bevinden zich simpele campings waar je voor een zacht prijsje je tent of camper op een veldje kunt zetten en een net toiletgebouw ter beschikking hebt. Langs de oevers van het Gardameer zijn campings te vinden met meer faciliteiten. Nederlanders gaan vaak voor een familiecamping in Bardolino met zwembaden en een privéstrand.  

Camping aanbieders Bardolino

Wat te doen in Bardolino

De sfeer rond het Gardameer is zo ontspannen dat bijna niemand zich afvraagt wat te doen in Bardolino. Het stadje is op zichzelf al prachtig. Je kunt er heerlijk rondslenteren, lekker eten en een Italiaans ijsje is natuurlijk nooit ver weg. Net als het heerlijke verkoelende water van het Gardameer. Als je toch niet weet wat te doen in Bardolino, dan kun je altijd bij het lokale toeristenbureau langsgaan, of bij één van de tour organisaties in het centrum en in de haven. De mogelijkheden in deze omgeving zijn eindeloos. 

Het weer in Bardolino

Het weer in Bardolino is in de zomer eigenlijk altijd aangenaam tot heet. Tussen mei en september komt de temperatuur overdag altijd boven de twintig graden uit en in juni, juli en augustus is dertig graden normaal. ’s Nachts koel het wel wat af, maar echt koud is het in die maanden eigenlijk nooit. Tussen juni en september ligt ook de watertemperatuur rond de twintig graden. Er valt gemiddeld op negen dagen per maand wat neerslag in Bardolino, hierin bestaat weinig verschil tussen de zomer en de winter. In de winter, van december tot en met februari, kan de temperatuur soms onder het nulpunt zakken en dan is er niet veel te doen rond het Gardameer, behalve in de thermale baden.

Blogs over Bardolino

Scroll naar boven