Provence in Frankrijk: Camping, vakantiehuis, vakantie, info & tips

De Provence is het meest zuidoostelijk gelegen hoekje van Frankrijk. Deze regio komt bijna overeen met de provincie Provence-Alpes-Côte d’Azur. De schitterende natuur waarin hoge bergen en de Middellandse Zee bij elkaar komen maakt het een favoriet gebied van veel Fransen en buitenlandse bezoekers. Langs de kust van de Provence zijn overblijfselen gevonden van de eerste bekende beschavingen in Europa. Sommige stenen werktuigen die hier zijn opgedoken zijn meer dan een miljoen jaar oud. Er zijn ook vondsten gedaan uit andere tijdperken tussen toen en nu en het lijkt erop dat de regio het grootste gedeelte van de afgelopen miljoen jaar bewoond is geweest – hoewel gedurende het paleolithicum de zeespiegel wel 150 meter hoger en lager heeft gestaan vanwege de sterk wisselende hoeveelheid landijs. In de Provence zijn veel vindplaatsen uit de laatste zes eeuwen voor Christus. 

Provence in Frankrijk

De Provence is één van de mooiste regio’s in Frankrijk. Hier duiken de hoge Alpen linea recta het blauwe water van de Middellandse Zee in. De regio heeft alles te bieden wat je maar kunt bedenken. Van prachtige stranden tot geweldige wandelingen in de bergachtige natuur, diepe kloven, archeologische vindplaatsen, historische gebouwen en pittoreske dorpjes. De naam stamt van de Romeinse tijd toen deze regio Provincia Romana heette. Hoewel de Provence al 500 jaar bij Frankrijk hoort, vind je in de binnenlanden nog steeds een unieke cultuur en taal.

De bezienswaardigheden in de Provence

De hoeveelheid bezienswaardigheden in de Provence is eindeloos voor verschillende interesses. De internationale jetset vertoeft hier al decennia lang graag, waardoor er allerlei extravagante villa’s, hotels en jachthavens te vinden zijn. Daarnaast kun je ook schitterende stranden met schilderachtige dorpjes bezoeken of jouw lievelingssport uitoefenen aan een verlaten strand of in de natuurrijke binnenlanden. In de Provence zijn zoveel historische en culturele bezienswaardigheden te vinden dat je nooit uitgekeken raakt.  

Gorges-du-Verdon

De diepste kloof van Europa: Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon zijn ook wel bekend als de Grand Canyon van Europa. Hier snijdt de Vernon-rivier over een afstand van 25 kilometer door een kalksteenplateau. Op sommige plekken schieten de wanden van de kloof wel 700 meter de hoogte in. Je kunt de kloof van Verdon bezichtigen vanaf de top door naar een uitzichtpunt te rijden maar het geheel is veel indrukwekkender vanaf het water. Bij het meer van Sainte Croix kun je  een kano of een elektrische boot huren die je via het rustig stromende water naar de andere kant van dit spectaculaire natuurfenomeen brengt. Onderweg kijk je je ogen uit want het helderblauwe water, de witte rotsformaties en de groene vegetatie vormen een waar kunstwerk.

Avignon-Provence

De historische stad Avignon

De oude stad Avignon heeft een opzienbarende hoeveelheid historische monumenten die ook nog eens onwijs goed bewaard zijn gebleven. Je kunt bijvoorbeeld het paleis van de paus bezoeken. Dit enorme gotische gebouw stamt uit de 14e eeuw toen de paus verbannen werd uit Rome en hier verbleef. De kleurrijke binnenkant van het paleis is een museum op zich met prachtige muurschilderingen van Matteo Giovannetti. Daarnaast moet je zeker over de vier kilometer lange originele 14e-eeuwse stadsmuur van Avignon lopen. Deze vestingmuur bevat maar liefst 39 torens en zeven poorten. Het is een goede manier om een overzicht te krijgen van het oude centrum van de stad want zo gauw je in de slinger straten tussen de middeleeuwse huizen loopt ben je je richtingsgevoel zo kwijt.

Natuurpark-Luberon-Provence

Natuurpark Luberon en het heuveldorp Gordes

In de Provence zijn een aantal overduidelijke toeristische trekpleisters zoals de grote steden Marseille, Nice en Cannes en de stadstaat Monaco. Daarnaast zijn er vele minder bekende bezienswaardigheden die even mooi zijn en veel aangenamer omdat het er niet zo druk is. Het regionale natuurpark Luberon is één van deze geheimtips. Dit prachtige stukje aarde begint zo’n dertig kilometer ten oosten van Avignon. Onderweg erheen kun je stoppen in L’isle-sur-la-Sorgue – een pittoresk stadje vol antiekwinkeltjes dat ook wel het Venetië van de Provence wordt genoemd. In het hartje van Luberon ligt het adembenemende heuveldorp Gordes. Hier zijn witte huisjes tegen de steile beboste rotsen aangebouwd. Ook de prachtige stadjes Buoux, Lacoste, Ménèrbes en Bonnieux liggen op schitterende heuveltoppen in dezelfde omgeving.

Mont-Ventoux-Provence

De beklimming van Mont Ventoux

De naam Mont Ventoux klinkt velen bekend in de oren. Dat komt omdat deze piek bijna elk jaar beklommen wordt door de beste wielrenners ter wereld tijdens de Tour de France. De top van deze hoogste berg van de Provence ligt op 1912 meter. Veel fietsliefhebbers proberen ten minste één keer in hun leven om deze lastige beklimming te voltooien en velen sneuvelen ergens onderweg. Het voordeel is dat je – als de berg niet net afgesloten is omdat het peloton van de tour voorbij komt – ook gewoon met de auto omhoog kunt rijden. Vanaf de top heb je uiteraard een geweldig uitzicht over de wijde omgeving en de stad Carpentras.

Arles-in-Provence-Frankrijk

De Romeinse schatten van Arles

Arles wordt ook wel het mini-Rome van Frankrijk genoemd omdat er zoveel overblijfselen uit de Romeinse tijd te vinden zijn. Het vissersdorpje aan de machtige Rhône-rivier werd in 123 voor Christus ingenomen door de Romeinen. Die hebben de stad behoorlijk uitgebreid vanwege de strategische ligging. Het Amfitheater van Arles is maar liefst 136 meter lang en werd gebouwd in de hoogtijdagen van het Romeinse rijk. Er konden toen meer dan 25.000 mensen plaatsnemen om te kijken naar gladiatorengevechten. Tegenwoordig is Arles een levendige stad waar je goed kunt winkelen en uitgaan. Naast het amfitheater zijn er nog een aantal andere historische bezienswaardigheden te vinden.

Parc-Naturel-regional-de-Camargue

Zoutpannen, flamingo’s en Kitesurfen in Parc Naturel regional de Camargue

Eén van de geheimtips van de Provence is het Parc Natural regional de Camargue ten zuiden van Arles. Dit gebied ligt in de rivierdelta van de Rhone. Er is jarenlang zout gewonnen waardoor er vele vierkante kilometers aan zoutpannen te vinden zijn. Dit zorgt voor een surrealistische witte omgeving die extra indruk maakt door de duizenden flamingo’s die er op één been staan te vissen naar eten. Als je over de hobbelpaadjes een weg weet te vinden naar de Middellandse Zee, dan kom je uit op een 14 kilometer lang strand waar iedereen doet wat hij wil. Veel kite- en windsurfers zetten hier hun auto of camper neer en genieten dag na dag van de geweldige wind. In het weekend zijn er ook vaak rave-parties. 

Camping in de Provence

Er zijn honderden goede campings in de Provence. Je kunt hier kiezen uit allerlei verschillende soorten en manieren van kamperen. Langs de Middellandse Zeekust zijn de meeste plekken gericht op mensen die graag gebruik willen maken van uitgebreide faciliteiten. Landinwaarts kun je juist ook op veel plekken een simpele camping vinden midden in je favoriete stukje natuur van de Provence. Als je deze regio niet kent, let dan wel op welk gebied je uitkiest. Er zijn namelijk onwijs verschillende omgevingen te vinden binnen deze streek. 

Camping aanbieders in de Provence

Vakantiehuis in de Provence

In de Provence kun je een vakantiehuis vinden in elke mogelijke categorie. Wil je een privé-kasteel met zwembad, spa en persoonlijke bediening – dat is mogelijk. Verblijf je liever op een vakantiepark waar je kinderen nieuwe vriendjes kunnen maken tijdens georganiseerde activiteiten – dat kan ook. Of misschien heb je liever een rustieke cottage midden in de natuur – ook dat is geen probleem. Op het gebied van vakantiehuisjes in er in de Provence voor elk wat wils. 

Vakantiehuis aanbieders in de Provence

Vakantie in de Provence

Miljoenen mensen komen elk jaar vakantie vieren in de Provence. Van de rijkste beroemdheden tot avonturiers, families, natuurliefhebbers, zonaanbidders en mensen die komen voor het cultuurhistorisch erfgoed van de regio – iedereen krijgt hier wat hij wil. In de Provence komen bergen, rivierdelta’s, enorme kloven, prachtige stranden, historische steden en schilderachtige dorpjes bij elkaar. Het is niet mogelijk om alle bezienswaardigheden van de Provence te zien in één vakantie, waar je ook van houdt. 

Het weer in de Provence

Rome is een prachtige stad die je een keer in je leven gezien moet hebben. De overblijfselen van het Romeinse rijk maken het een echte trekpleister waardoor er jaarlijks miljoenen toeristen komen. Het is hier levendig, je kan er heerlijke eten, drinken en shoppen in de grote winkelstraat. Je snapt denk ik wel dat een stedentrip naar Rome dan ook erg populair is. Echter zijn er ook vele hotels in Rome waar je jouw vakantie door kan brengen. Maar wil je toch nog een kampeergevoel hebben? Er zijn ook talloze campings rondom Rome waar je enkele weken kan vertoeven.

Blogs over de Provence

Scroll naar boven