Vakantie in De Elzas: Bezienswaardigheden, camping, vakantiehuis, info & tips!

De Elzas is de meest noordoostelijk gelegen regio in Frankrijk. De grens met Duitsland en Zwitserland wordt gevormd door de Rijn. In de Elzas merk je duidelijk dat je in een grensgebied bent want de cultuur bestaat uit een mengeling van Duitse en Franse karakteristieken. Tot de Tweede Wereldoorlog hoorde de Elzas bij Duitsland en werd er een lokaal dialect gesproken dat de twee talen vermengde. Sinds 1945 hoort het gebied officieel bij Frankrijk en spreekt de meerderheid van de bewoners Frans. In de namen van de vele bezienswaardigheden zie je vaak nog wel de mengeling van de talen terug. Een mooi voorbeeld hiervan is de bergpas ‘Col de la Schlucht’. Deze pas ligt in het middelhoge Vogezen gebergte, een gebied dat je zeker zult leren kennen tijdens een vakantie in de Elzas.  

Vakantie in De Elzas

Nederlanders, Belgen en Duitsers gaan graag op vakantie in de Elzas omdat het vanuit deze landen goed bereikbaar is en veel te bieden heeft. De regio heeft veel mooie natuur door de aanwezigheid van de ronde beboste toppen van de Vogezen en de groene dalen met blauwe meertjes die ertussen liggen. De omgeving is ook zeer geschikt voor de wijnbouw en liefhebbers van deze drank kunnen verschillende soorten proeven en wijngaarden bezoeken. Daarnaast kun je tijdens een vakantie in de Elzas genieten van historische stadjes, kastelen en heerlijk eten. 

Bezienswaardigheden in De Elzas

De bezienswaardigheden in de Elzas zijn op twee handen niet te tellen. Je raakt in deze regio niet snel uitgekeken als je interesse hebt in natuur, cultuur, lekker eten en historisch erfgoed. De hoofdstad Straatsburg is al een waardige stad om een paar dagen – of weken – te verblijven. Daarnaast zijn er in de regio nog een aantal prachtige historische stadjes te vinden. Deze zijn vaak omgeven door wijngaarden en bevinden zich in een mooie omgeving. Andere bezienswaardigheden bevinden zich in de groene natuur van de Elzas. 

Parc-Naturel-Régional-des-Ballons-des-Vosges

Wandelen door Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges

Het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges is het dichtstbevolkte regionale park van Frankrijk. Doordat het al sinds 1989 een beschermd gebied is, kun je hier goed zien hoe de 187 dorpjes onderdeel zijn van de natuur. Het park strekt zich uit over 3000 vierkante kilometer en 14 hoge bergtoppen. De Grand Ballon d’Alsace is daarvan met 1424 meter de hoogste. De bergtoppen werden in de laatste ijstijd afgesleten door gletsjers waardoor ze er nu uitzien als ronde ballonnen, vandaar de naam. In het park kun je duizenden kilometers aan goed gemarkeerde wandelpaden volgen die je langs vijvers, bergweiden, gevarieerde bossen, historische dorpjes en wijngaarden voeren. Als je geluk hebt dan spot je tijdens je wandeling door het park een lynx, uil of valk.

Straatsburg

Straatsburg is een grote en bekende stad die in de geschiedenis vaak een belangrijke rol heeft gespeeld. Door de tweetaligheid en de historische banden met zowel Frankrijk als Duitsland speelt de stad een belangrijke rol in de Europese politiek. Het Europese hof voor de rechten van de mens bevindt zich hier en het Europese parlement wisselt tussen Brussel en Straatsburg. In het stedelijk gebied van Straatsburg wonen meer dan een miljoen mensen en er is dus altijd wel iets te beleven. Liefhebbers van historisch erfgoed moeten op het Grande Île zijn, dit eiland staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met het astronomische uurwerk is een bezoekje waard. Het museum van de schone kunsten heeft altijd iets interessants te bieden voor kunstliefhebbers.

kasteel-Haut-Koenigsbourg-Elzas

Het kasteel van Haut-Koenigsbourg

Hoog boven de Rijn, op de ruim 700 meter hoge Stophanberg, staat het rode kasteel van Haut-Koenigsbourg. Het oudste deel van dit indrukwekkende gebouw werd in de 12e eeuw neergezet. In de 20e eeuw gebruikte de Duitse Keizer Willem II de ruïnes van het originele kasteel om een indrukwekkend bouwwerk in middeleeuwse stijl te verwezenlijken. Sindsdien is er niet veel veranderd. Tijdens een bezoek kun je de originele ophaalbrug, het valhek en de schietgaten bewonderen. Binnen in het kasteel zijn de woonvertrekken met prachtige tierelantijnen nog helemaal intact, evenals de werkplaats van de smid en de waterput. Het uitzicht vanaf de torens is magnifiek. Je kijkt vanaf Haut-Koenigsbourg uit over de ronde toppen van de Vogezen en als je geluk hebt kun je zelfs de hoge pieken van de Alpen aan de horizon zien.

Colmar-in-Elzas

Colmar, de parel van de Elzas

Colmar is de hoofdstad van de wijnen uit de Elzas. Dit gezellige stadje heeft een prachtig historische centrum met perfect gerestaureerde vakwerkhuizen uit de 15e en 16e eeuw. Tijdens een wandeling door Colmar mag je Petite Venise niet missen. Ondanks de vele toeristen is dit gedeelte van de stad schilderachtig mooi. De gekleurde panden langs het water zijn zo fotogeniek dat je op elke straathoek wel een fotoshoot zou kunnen houden. Je kunt ook het Maison Pfister bezichtigen, een adembenemend historisch pand uit de renaissance. Het druk bezochte museum Unterlinden bevat een indrukwekkende collectie kunstwerken waarvan de oudste in de vroege middeleeuwen geschilderd zijn. Voor kinderen is het speelgoedmuseum Musée animé du Jouet et des Petits Trains een absoluut hoogtepunt.

Écomusée-d'Alsace-Elzas

Het openluchtmuseum van de Elzas: Écomusée d’Alsace

In de buurt van Mulhouse kun je door de Elzas van de 19e en 20e eeuw wandelen. Het Écomusée d’Alsace bevat meer dan 70 originele en nagebouwde boerderijen en andere gebouwen uit de periode tussen 1850 en 1950. Deze gebouwen laten zien wat hun traditionele functie was en hoe ze werden gebruikt. In het openluchtmuseum worden nog steeds oude ambachten uitgeoefend. Tijdens een bezoekje kun je zo’n ambacht leren door deel te nemen aan een workshop. Daarnaast worden er tentoonstellingen gehouden over verschillende aspecten van de natuur, cultuur en historie van de Elzas.

Kaysersberg-in-Elzas

Kaysersberg, het mooiste dorp van Frankrijk

Het wijndorp Kaysersberg is minder bekend dan een aantal andere steden in de Elzas – maar minstens even mooi. Het werd in 2017 zelfs uitgeroepen tot het mooiste dorp van Frankrijk. Dit wijndorp ligt vlakbij Colmar in een groen dal dat precies tussen de Vogezen en de laagvlakte ligt. Door het centrum stroomt een idyllisch riviertje dat omringd wordt door de kenmerkende gekleurde vakwerkhuizen van deze regio. Kaysersberg ligt midden tussen de bossen en wijngaarden en je kunt er heerlijk wandelen. Als je een stukje omhoog klimt, dan kom je uit bij de ruïnes van een middeleeuws kasteel. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over het dorp en het omliggende landschap.

Vakantiehuis in De Elzas

Een vakantiehuis in de Elzas is zo gevonden. Er zijn in deze regio meerdere vakantieparken met uitgebreide faciliteiten. Ook de grotere campings verhuren vaak luxe stacaravans en/of vakantiehuisjes. Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor een privé huisje. Er zijn veel prachtig gelegen natuurhuizen beschikbaar midden in de groene landschappen van de Elzas. Als je in zo’n vakantiehuis verblijft weet je zeker dat je geen last zult hebben van de buren.

Vakantiehuis aanbieders in De Elzas

Camping in De Elzas

Het is niet moeilijk om een goede camping te vinden in de Elzas. Dit groene gebied heeft een heleboel goede drie-, vier- en vijfsterrencampings. Voor de beste faciliteiten moet je bij Camping Domaine de Champé zijn. Deze gezellige familiecamping ligt aan een riviertje. Tijdens een verblijf kun je jezelf verwennen in de binnen- en buitenzwembaden, sauna, hammam en massageruimte. In de meeste hoeken van de Elzas kun je wel een camping vinden met een zwembad, speeltuin en animatieprogramma voor de kinderen.

Campingaanbieders in De Elzas

  1. Eurocampings -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Vacanceselect -> Bekijk hier het aanbod!

Wijnroute in De Elzas

De Route des Vins d’Alsace (de wijnroute dan de Elzas) verbindt de steden Straatsburg en Mulhouse via een 170 kilometer lange weg. Je kunt deze route zowel op de fiets als in de auto afleggen. Onderweg kom je langs eindeloze wijngaarden en middeleeuwse dorpen. Het fotogenieke Riquewihr is onwijs goed bewaard gebleven. Hier slenter je tussen de gekleurde vakwerkhuizen die ooit het geloof of beroep van hun bewoners aangaven. In gele huizen kon je brood kopen bijvoorbeeld. Tegenwoordig kun je heerlijk eten in één van de vele restaurantjes in deze vakwerkhuizen en andere pittoreske plekjes langs de wijnroute in de Elzas.

Het weer in De Elzas

De winters in de Elzas zijn nat en koud zijn en de zomers zonnig en warm. Van december tot en met februari ligt de temperatuur rond het vriespunt. Op de hogere toppen van de Vogezen valt er geregeld sneeuw en kun je skiën. In de andere maanden kan het geregeld regenen. Van juni tot en met september ligt de gemiddelde maximumtemperatuur boven de twintig graden. In deze maanden schijnt de zon gemiddeld zeven uur per dag. ’s Nachts is het wel een graad of tien kouder dan overdag, dus het is altijd verstandig om een warme trui of een jas mee te nemen als je op vakantie in de Elzas gaat. 

Blogs over De Elzas

Scroll naar boven