Stedentrip Hamburg: Bezienswaardigheden, Hotel, camping, info & tips

Hamburg is de tweede grootste stad van Duitsland na Berlijn. Het stedelijk gebied heeft meer dan vijf miljoen inwoners. De stad werd gesticht in 810 als missiepost Hammaburg. Vanaf de 12e eeuw vond er aanzienlijke groei plaats door de ontwikkeling van de haven. Hamburg werd een Hanzestad en de haven, de vestingmuren en het inwonertal breidden gestaag uit. Tegen het einde van de middeleeuwen was het uitgegroeid tot één van de grootste en best beveiligde steden van Europa. Hamburg is ook tegenwoordig nog één van de belangrijkste havensteden ter wereld. Daardoor heeft het een belangrijk aandeel in de Duitse economie. Het is een interessante stad om te bezoeken en zeer geschikt voor een stedentrip naar Hamburg. Jaarlijks gaan meer dan 100.000 Nederlanders voor een paar dagen naar Hamburg om van deze levendige stad te genieten. 

Stedentrip in Hamburg

Hamburg is na Berlijn de tweede meest favoriete Duitse stad voor een stedentrip. Het leent zich perfect voor een uitstapje van een dag of drie. In een lang weekend kun je de belangrijkste bezienswaardigheden in Hamburg bezoeken. Daarnaast heb je genoeg tijd over om te genieten van de andere attracties van deze bruisende stad. Hamburg heeft geweldige winkelmogelijkheden, heerlijke eten en een hip uitgaansdistrict dat Sankt Pauli heet. Tijdens een stedentrip in Hamburg kun je helemaal opgaan in de sfeer van deze leuke stad.

Stedentrip aanbieders Hamburg

Bezienswaardigheden in Hamburg

Hamburg is een bruisende stad met veel interessante bezienswaardigheden. Je kunt een gedeelte van je tijd besteden aan winkelen, kroegen en restaurants, want deze stad heeft op die gebieden voor elk wat wils. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Hamburg het zwaar te verduren, waardoor veel oude gebouwen vernield werden. Een aantal daarvan zijn gereconstrueerd en er zijn ook nog een paar historische monumenten te vinden die geluk hebben gehad tijdens die tijd. Andere bezienswaardigheden in Hamburg zijn de interessante musea, indrukwekkende moderne architectuur en mooie parken.

HafenCity-Hamburg

HafenCity en het Elbphilharmonie

De oude haven van Hamburg lag verspreid over een aantal eilanden in de rivier de Elbe. Sinds het begin van de 21e eeuw wordt dit aantrekkelijke gebied door de stad ontwikkeld. Sindsdien zijn er naast de historische bezienswaardigheden en musea steeds meer moderne hotels, vernieuwende restaurants, gezellige uitgaansgelegenheden en leuke winkels te vinden. Volgens de planning hoort het project in de komende acht jaar afgerond worden, maar er is al veel te doen en te zien. In het InfoCenter, het Kesselhaus, kun je zien hoe het gebied veranderd is en welke plannen nog afgerond moeten worden. Het moderne concertgebouw Elbphilharmonie bevindt zich in HafenCity en is een bezoekje waard, zelfs als je niet voor een concert komt. Dit futuristische gebouw heeft een aantal verrassende aspecten en prachtige uitzichten te bieden.

Hamburger-Rathaus

Het Hamburger Rathaus

Eén van de mooiste regeringsgebouwen in Duitsland is het stadhuis van Hamburg. Dit indrukwekkende gebouw werd in 1842 gebouwd nadat een brand het oude raadhuis vernield had. Het gebouw is opgebouwd in neorenaissance stijl en is dus rijkelijk versierd. Je kunt het Rathaus makkelijk herkennen aan het enorme groene koperen dak. In de indrukwekkende voorgevel bevindt zich boven de ingang een prachtig mozaïek van Hammonia, de stedenmaagd van Hamburg. Ook van binnen is het gebouw uitbundig versierd. Doordat het nog in gebruik is, kun je alleen tijdens speciale openingstijden naar binnen. Het Hamburger Rathaus is één van de weinige historische monumenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog gespaard zijn gebleven.

Alstermeren-Hamburg

De Alstermeren, de Elbe en de bruggen van Hamburg

Door de oorsprong als havenstad telt Hamburg veel kanalen en bruggen. Er zijn meer dan 2000 bruggen te vinden in de stad. Tijdens een rondvaart op de Elbe kun je veel van deze bruggen bewonderen en heb je een schitterend uitzicht op de prachtige architectuur van de stad. De Lombards- en Kennedybruggen scheiden de Binnen- en Buiten Alster, twee meren die aangelegd werden als drinkwatervoorziening in de 13e eeuw. Tegenwoordig vormen deze meren centraal gelegen recreatiegebieden waar je heerlijk tot rust kunt komen. Rondom de meren zijn groenzones aangelegd met fiets- en wandelpaden. De meren zelf worden gebruikt door onder andere zeilboten en kanovaarders.

Sankt-Petri-Hauptkirche

Sankt Petri Hauptkirche

De oudste hoofdkerk van Hamburg heet Sankt Petri. De bouw van deze kerk werd in de 12e eeuw begonnen, maar net als veel andere gebouwen in Hamburg werd het meerdere malen herbouwd. In de 14e eeuw werd een enorm gebouw in gotische stijl neergezet, dat in de volgende eeuwen verder werd uitgebreid. Dit gebouw werd door brand vernietigd en opnieuw opgebouwd. Gelukkig kon men steeds veel van de kunstwerken redden. De Tweede Wereldoorlog spaarde deze kerk, waardoor het nu een belangrijke historische bezienswaardigheid vormt. De 132 meter hoge toren is één van de hoogste kerktorens ter wereld en een belangrijk herkenningspunt in Hamburg. Binnen in de kerk kun je veel prachtige oude kunstwerken bewonderen. 

St.-Michaeliskirche

Geschiedkundige tentoonstelling in de St. Michaeliskirche

De St. Michaeliskirche is één van de hoofdkerken van Hamburg. Deze prachtige kerk werd in 1786 gebouwd en werd na de Tweede wereldoorlog opnieuw opgebouwd. Het is de grootste kerk van Hamburg en een belangrijk symbool van de stad. De kerk is 52 meter lang, 44 meter breed en 27 meter hoog. Als je meer wilt leren over de geschiedenis van de stad, dan kun je de tentoonstelling in de toren bezoeken. Hier leer je van alles over de bouw van de kerk en de rampen die de kerk en de stad door de eeuwen heen geteisterd hebben. De klokkentoren vormt met 132 meter hoogte een belangrijk onderdeel van de skyline van de stad. Je kunt deze toren beklimmen voor een geweldig uitzicht.

De Sankt Nikolai Kirche

De Sankt Nikolai Kirche is door de eeuwen heen meerdere malen verwoest en opnieuw opgebouwd. In de 12e eeuw werd de eerste versie van de kerk gebouwd, maar in de 14e eeuw werd deze vervangen door een indrukwekkender exemplaar. Deze werd in 1842 verwoest door brand. In 1874 werd de bouw van de laatste Sankt Nikolai Kirche afgerond. De 147 meter hoge kerktoren was toen het hoogste gebouw ter wereld. Een groot gedeelte van de kerk werd vernield gedurende de Tweede Wereldoorlog, maar de toren staat nog overeind en is open voor bezoek. Je kunt een lift nemen naar het observatieplatform van waaruit je een geweldig uitzicht hebt over de stad. In de crypte van de toren worden een aantal onderdelen van de voormalige kerk tentoongesteld.

Hotel in Hamburg

De prijs van een hotel in Hamburg kan erg verschillen. Veel overnachtingsmogelijkheden hanteren hogere prijzen in het weekend en in de vakantieperiodes. Aan de andere kant werken de meeste hotels in Hamburg met aanbiedingen. Daarom kan het voordelig zijn om een website te gebruiken die prijzen voor je vergelijkt. Als je een hotelkamer vindt die je aanstaat, kun je altijd kijken of je een betere aanbieding kunt vinden voor het hotel van je keuze.

Camping in Hamburg

Voor een goede camping in Hamburg hoef je niet lang te zoeken. Langs de oevers van de Elbe zijn een aantal fijne groene kampeerplekken te vinden. Camping Land an der Elbe bijvoorbeeld, ligt sinds 1960 aan de oever van de rivier aan het Stover Strand. Het heeft plekken voor campers en tenten. Vanaf deze camping kun je prachtig fietsen, wandelen en vissen. Binnen een half uur rijden ben je in het centrum van de stad. Als je een camping zoekt in het centrum van Hamburg, dan kun je terecht bij Campingplatz Buchholz.

Museum in Hamburg

Hamburg heeft een rijke verzameling musea. Als je iets wilt leren over de stad voor je aan je stedentrip begint, dan kun je terecht in het Museum für Hamburgische Geschichte. Dit ligt aan de rand van het prachtige Planten un Blomen park, een bekende plek voor tuin-tentoonstellingen met prachtige onderdelen die verschillende planten en bomen van over de heel wereld bevatten. Ook de Speicherstadt in de oude haven van Hamburg is een museum op zich. Dit enorme oude warenhuizen district staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het bevat verschillende attracties zoals het Deutsches Zollmuseum, het Hafenrathaus en de Hamburg Dungeon. 

De-Hamburger-Kunsthalle

De Hamburger Kunsthalle

De Hamburger Kunsthalle is verdeeld over drie verschillende locaties omdat de collectie zo immens groot is. In totaal beslaat het een oppervlakte van meer dan 12.000 vierkante meter. De collectie bevat voornamelijk kunstwerken uit de 19e eeuw, hoewel ook de klassieke en moderne kunst goed vertegenwoordigd zijn. In de tentoonstellingen komen verschillende onderdelen van de kunst aan bod. Daardoor krijg je een geweldig overzicht van verschillende manieren waarop een bepaalde trend tot uitdrukking kwam tijdens een specifiek tijdperk.

Internationales-Maritimes-Museum-Hamburg

Internationales Maritimes Museum

Het Internationales Maritimes Museum bevindt zich in een gerestaureerd pakhuis in HafenCity. Het bevat de privé collectie van Peter Tamm, een grote fan van alles wat met scheepvaart te maken heeft. De enorme collectie vult maar liefst tien verdiepingen van het pand met modelschepen en ook wapens, uniformen, schilderijen en ontwerpen. Bovendien hangen er duizenden foto´s van verschillende schepen. Daardoor kun je van alles leren over de verschillende bouwstijlen van schepen door de eeuwen heen. Het is fascinerend om te zien hoe de verschillende types schepen die we tegenwoordig gebruiken zich ontwikkeld hebben.

Miniatur-Wunderland-Hamburg

Miniatur Wunderland

Als je van modeltreinen houdt, dan moet je het Miniatur Wunderland in Hamburg bezoeken. Dit is de grootste modelspoorbaan ter wereld. Het miniatuurmuseum bevat maar liefst 15,4 kilometer aan spoorwegen. Deze zijn verdeeld over verschillende afdelingen die elk een regio of stad nabootsen. Zo is er een sectie over Italië, Monaco, Oostenrijk, Scandinavië, Amerika en nog veel meer. Het museum wordt continu verder uitgebreid. Momenteel zijn er meer dan duizend treintjes te vinden met meer dan 15.000 wagonnetjes. Die rijden tussen honderdduizenden miniatuur bomen, lichten en andere bewegende voertuigen. Het spectaculaire lichtsysteem zorgt ervoor dat in elk halfuur een hele dag en nacht voorbij lijken te gaan. Tijdens je ontdekkingstocht door het museum kun je zelf het treinverkeer regelen.

Weer in Hamburg

Het weer in Hamburg lijkt veel op het weer in Nederland. Door de ligging aan de zee is het er vochtig en kan het ‘t hele jaar door regenen. In de zomermaanden is de hoeveelheid neerslag wat hoger, maar door de lange dagen schijnt de zon toch gemiddeld 10 uur per dag. Het regent het minst in februari, april, oktober en november. De gemiddelde temperatuur ligt in de wintermaanden net boven het nulpunt met af en toe wat vorst. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur overdag rond de 22 graden en ´s nachts rond de 14 graden.

Blogs over Hamburg

Scroll naar boven