Bezienswaardigheden in Mechelen: Camping, hotel, museum, info & tips

Mechelen is een aantrekkelijke oude stad in het hart van Vlaanderen, die al sinds de Romeinse tijd bestaat. In de afgelopen 20 eeuwen is de stad door veel verschillende volken bestuurd. Deze hebben allemaal hun eigen invloeden achtergelaten, die nog op verschillende plekken te vinden zijn. Er zijn dus mooie bezienswaardigheden in Mechelen te zien door deze invloeden. De stad was een belangrijk centrum voor kunst gedurende de renaissance. Mechelen ligt aan de rivier Dijle, op ongeveer 25 kilometer van zowel Brussel en Antwerpen. Het centrum is veelal autovrij waardoor je er heerlijk kunt rondslenteren en de vele terrasjes stellen nooit teleur met hun uitstekende eten en drinken. 

Bezienswaardigheden in Mechelen

Er zijn veel bezienswaardigheden in Mechelen. De stad is van oudsher bekend om haar bewogen geschiedenis en kunst. Het was een belangrijk centrum gedurende de renaissance toen vele artiesten naar de stad trokken om samen te werken met de bekende meesters die er woonden. In het goed behouden historische centrum van Mechelen vind je vele bezienswaardigheden. Er is geen gebrek aan musea, historisch relevante plekken en gebouwen die het verhaal van de stad vertellen.

Sint-Romboutskathedraal

De Sint-Romboutskathedraal en toren

Toen het Romeinse rijk uit elkaar begon te vallen, trokken Germaanse stammen de stad in. Deze werden een aantal eeuwen later bekeerd tot het Christendom door een missionaris genaamd St. Rumbold, die er een klooster stichtte. Rond het jaar 1200 werd begonnen aan de bouw van de kathedraal die aan de heilige gewijd is. Het imponerende complex is erkend als UNESCO erfgoed. De toren bevat een informatieve reis die jou en je kinderen door de rijke geschiedenis van de stad voert. De verschillende verdiepingen van de toren vertellen elk hun eigen gedeelte van het verhaal en het uitzicht op 97 meter hoogte is prachtig.

boottocht-op-de-Dijle

Een boottocht op de Dijle

Mechelen wordt van oudsher ook wel de Dijlestad genoemd vanwege de ligging aan deze levensader. Een boottocht is de perfecte manier om je te oriënteren in de stad en te bepalen welke bezienswaardigheden je verder wilt gaan bezoeken. De gids schetst een levendig beeld van de bewogen geschiedenis van de stad, terwijl je rustig langs alle bezienswaardigheden glijdt en van het water kunt genieten. Ben je niet zo’n fan van gidsen, dan kun je voor een geluidsband kiezen.

Groot-Begijnhof

Het Groot Begijnhof

De Begijnen hadden een hof buiten de stad, tot deze in 1560 vernield wordt. Daarom trokken ze opnieuw de binnenstad in, waar ze bestaande panden opkochten en nieuwe woningen bouwden. Het Begijnhof van Mechelen heeft daarom een typisch Vlaams karakter en een unieke architectuur, waardoor het op de lijst van UNESCO werelderfgoed staat. In zijn hoogtijdagen functioneerde het als een kleine stad in een stad. Het had zijn eigen ziekenhuis, kerk, brouwerij en bakkerij. Veel mannen namen deel aan de kruistochten en kwamen nooit terug, wat leidde tot een overschot aan vrouwen, die uiteindelijk vaak in het klooster terecht kwamen. Het is nog steeds bewoond en zeer geliefd door zijn rustige karakter en kleine gezellige straatjes.

paleis-van-Margareta-van-Oostenrijk

Het paleis van Margareta van Oostenrijk

Margareta van Oostenrijk werd al op zeer jonge leeftijd drie keer uitgehuwelijkt. De Franse kroonprins stuurde de elfjarige prinses terug omdat hij een beter optie vond. Hierop volgde de Spaanse troonopvolger, maar die stierf een paar maanden na het huwelijk. Na drie jaar gelukkig huwelijk met Philibert van Savoye, overleed ook hij, haar grote liefde en bleef ze op 24 jarige leeftijd als weduwe achter. Margareta weigerde opnieuw te trouwen en werd in 1507 benoemd als landvoogdes van Mechelen. Ze bestuurde met helderheid en tact en nam daarnaast de opvoeding van keizer Karel en zijn zussen voor haar rekening. Het paleis is een zeer prettige plek om een tijdje te vertoeven met haar charmante tuinen en geweldige voorgevel.

het-Dijlepad

Wandelen langs ´t Groen Waterke en het Dijlepad

Het is heerlijk om door de oude straatjes van Mechelen te dwalen. Als je van wandelen houdt, zijn er twee plekken die je niet mag missen. Het Dijlepad loopt langs de rivier en biedt een ontspannen sfeer en unieke uitzichten. Het pad voert van de Haverwerf naar de Kruidentuin en laat de achterkant van de oude huizen zien. Ook voor kinderen is het dolle pret omdat een gedeelte van het pad drijvend is en er veel verschillende watervogels gespot kunnen worden. ´t Groen Waterke is een klein stukje van de oorspronkelijke grachten die vroeger door de stad liepen. Het vormt nu een heerlijke groene zone.

Brouwerij-Het-Anker

Brouwerij Het Anker

Brouwerij Het Anker is een van de oudste werkende brouwerijen van België, opgericht in 1471. De speciaalbieren Gouden Carolus Tripel en Gouden Carolus Classic zijn meermaals in de prijzen gevallen bij de World Beer Awards en worden beschreven als een krachtig maar toch zacht bier met de rijke en volle geur van stroop en toffee. De bieren worden tot op de dag van vandaag hier gebrouwen in de traditionele brouwzaal in koperen ketels. De verschillende bieren worden in de brasserie in degustatieglazen geschonken zodat je alle verschillende varianten kunt proeven. Als je de brouwerij wilt bezoeken, kan dat in een groep of als individu. Kijk op de website voor de verschillende toegangstijden. 

Hotel in Mechelen

Door haar faam als historische stad, trekt Mechelen al eeuwen veel bezoekers. Uiteraard is het makkelijk om een goed hotel in Mechelen te vinden. Er is voor elk wat wils. Er zijn kleine simpele hotels, voor als je weet dat je er toch alleen gaat slapen. In Mechelen vind je natuurlijk ook een hotel met de nodige luxe. Ben je op zoek naar een Spa, geweldig eten of een bar met een uitgebreid aanbod aan Belgische speciaalbieren? In Mechelen is alles mogelijk.

Camping in Mechelen

Een camping is makkelijk gevonden in de omgeving van Mechelen. Aan de oostkant van de stad bevindt zich het Mechels rivierengebied met wandelmogelijkheden en vogelkijkhutten. Over het algemeen is er veel groen rond de stad en natuurlijk de rivier de Dijle. Je vind een camping in Mechelen dichtbij het centrum als je snel in de stad wilt zijn. Wat verder weg zijn rustige kampeerplekken, als je lekker wilt genieten van de natuur.

B&B in Mechelen

Een B&B is waarschijnlijk de leukste manier om in Mechelen te overnachten. Kleine familie ondernemingen bieden een authentieke ervaring aan met het oog op Vlaamse gastvrijheid. De Mechelaren die mensen in hun huizen ontvangen, doen dit omdat ze trots zijn op hun stad. Ze genieten ervan om bezoekers de beste plekjes aan te raden. Veel van de B&B‘s in Mechelen bevinden zich in de historische gebouwen van de stad en bieden de mogelijkheid het leven van dichtbij mee te maken.

Museum in Mechelen

Met haar geschiedenis als centrum voor historische kunst, is het natuurlijk niet moeilijk een goed museum te vinden in Mechelen. Veel van de oude gebouwen in Mechelen zijn al een museum op zich. De voorgevels, schilderingen en het houtsnijwerk dat je overal in de stad tegenkomt, vertellen de geschiedenis van het ambacht volk. Daarnaast is er ook voor kinderen veel te doen. Het Speelgoedmuseum en Technopolis bieden uren en dagen aan ontdekkings mogelijkheden voor kleine geïnteresseerden.

Museum-Hof-van-Busleyden

Museum Hof van Busleyden

Het imposante Hof van Busleyden is het stadspaleis van Mechelen, de hoofdstad van de Nederlanden in de Bourgondische tijd. Het probeert de bezoeker te laten ervaren hoe de renaissance geleefd is. Het huis is erop ingericht om de energie te voelen van een tijd waarin de wereld open ging, mensen elkaar ontmoetten om ideeën te bespreken en kunstenaars in alle kleuren en vormen hun enthousiasme uitdrukten. Het hof heeft ontelbare ruimtes die laten zien hoe de Bourgondiërs leefden, wat macht opleverde en hoe vakmanschap beoordeeld werd. Het schetst een levendig beeld van Mechelen in de 15e en 16e eeuw.

Kazerne-Dossin

Kazerne Dossin

Kazerne Dossin is een documentatiecentrum, museum en herdenkingsplek voor mensenrechten en de holocaust. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, was de kazerne een bolwerk van de SS, Sammellager Mecheln (Opslagplaats Mechelen) genaamd. Hier werden meer dan 25.000 joden en zigeuners uit België en Noord-Frankrijk verzameld, om ze naar de dodenkampen te sturen. Het gloednieuwe museum dat in 2012 opende, heeft als doel om thema´s zoals uitsluiting, racisme en mensenrechten bespreekbaar te maken. Door het verhaal van de holocaust (vaste tentoonstelling) te verenigen met wisselende exposities die de hedendaagse problematiek rond het thema mensenrechten belichten, heeft het een zeer uniek karakter.  

Historische-Kerken

Historische Kerken

Een aantal van de meest indrukwekkende kunstwerken van Mechelen bevinden zich in de historische kerken. Het werk van Paul Rubens is te zien in de Sint-Janskerk, die ´De aanbidding der wijzen´ en een bekende triptiek bevat. In Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk schittert zijn werk ´De wonderbare visvangst´. Het werk van Lucas Faydherbe – een leerling van Rubens – zie je in de architectuur en een aantal sculpturen van de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk en de Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaalkerk. De Sint-Katelijnekerk en de Begijnhofkerk zijn voor hun voorgevels een bezoekje waard. De Sint-Pieter-en-Pauluskerk is rijkelijk versierd met bijvoorbeeld veertien ingebouwde biechtstoelen die een vertoning zijn van de verfijnde Mechelse houtsnijkunst.

Blogs over Mechelen

Scroll naar boven