Bezienswaardigheden in Leuven: Camping, hotel, info & tips

De historische stad Leuven is de hoofdstad van de provincie Vlaams Brabant in België en bevindt zich zo’n 25 kilometer ten oosten van Brussel. Het heeft iets meer dan 100.000 inwoners waarvan een behoorlijk deel studenten zijn. De universiteit werd in 1425 geopend en daarmee is Leuven de oudste universiteitsstad in de lage landen. Doordat veel studenten naar huis gaan, is het vaak in het weekend en in de vakanties wat rustiger dan doordeweeks. Ook ´s Werelds grootste bierbrouwerij bevindt zich in Leuven. De vele terrasjes maken dat je altijd een goede plek vindt voor een hapje, een drankje, maar daarnaast is er nog veel meer te doen. Ontdek hier welke bezienswaardigheden in Leuven je kan bekijken! 

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Bezienswaardigheden in Leuven

Leuven heeft een aantal bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Aan historische gebouwen is in deze stad geen gebrek. Je kunt er makkelijk een weekend rondzwerven. Leuven is klein, met de fiets ben je binnen een paar minuten bij alle bezienswaardigheden en binnen het centrum is alles op loopafstand. Ook zijn er genoeg dingen te doen. Als je graag buiten bent, kun je je hart ophalen in de tuinen en parken in en rondom de stad.

Het-Stadhuis-Leuven

Het Stadhuis en de raadskelders

Dit gebouw is moeilijk te missen en met een goede reden. Het is een geweldig pand dat je aandacht verdient. Dit gotische gebouw werd in de 15e eeuw gebouwd en staat midden op de Grote Markt nog steeds te schitteren. In de 19e eeuw werden 236 beelden geplaatst aan de buitenkant van het gebouw, die allemaal belangrijke figuren uit de geschiedenis van de stad vertegenwoordigen. Elke derde zaterdag van de maand kun je het gebouw in om de miniatuur kostuums te bewonderen die in de mode waren in elk jaar van 1890 tot nu. Ook zijn er groepsfoto´s van de Mannen van het Jaar waarop je de veranderingen van de stad kunt zien. 

Abdij-van-het-Park

Abdij van het Park

Net buiten Leuven in Heverlee vind je de Abdij van het Park. Deze bestaat uit poortgebouwen, een kerk, hoeve, watermolen en nog een paar kleine gebouwtjes die je terugvoeren naar een andere tijd. De plek werd in 1129 bewoond door de Norbertijnen die het grondstuk van de hertog van Brabant hadden gekregen. Het pastoraal werk wordt tot op de dag van vandaag door hen voortgezet. Binnen kun je genieten van het oude interieur, de bibliotheek en een grote kunstcollectie. Als dit je allemaal niet interesseert, dan is het alsnog de moeite van het bezoeken waard omdat er buiten meerdere paden zijn die je langs de vijvers en het kerkhof voeren en de prachtige omliggende natuur tentoonstellen.

De-Universiteitsbibliotheek-Leuven

De Universiteitsbibliotheek

Aan het Ladeuzeplein bevindt zich de huidige Universiteitsbibliotheek. Het gebouw is ontworpen door Whitney Warren, een Amerikaanse architect en is een geschenk van het Amerikaanse volk. Zij hadden medelijden met de Leuvenaren omdat de originele bibliotheek tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers platgebrand was. Het is de moeite waard om naar binnen te gaan, want je stapt een Harry Potter-achtige wereld binnen. Je kunt de toren beklimmen en van het uitzicht over de stad genieten. Als je toch boven bent, bekijk dan ook het klokkenspel want het is een van de grootste ter wereld.

Sint-Pieterskerk-Leuven

Sint-Pieterskerk

Deze kerk is in het jaar 1500 afgemaakt. Hij werd beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig maar, want tijdens de restauratiewerkzaamheden werd een Romaanse grafkelder uit de 11e eeuw ontdekt. In het interieur van de kerk vind je meerdere schilderingen uit de 15e tot de 18e eeuw, waaronder Het Laatste Avondmaal van Dirk Bout. Daarnaast is ook het glaswerk en houtsnijwerk een kijkje waard. In de originele tekeningen van de kerk, staat een toren van 169 meter. Helaas is deze toren nooit afgemaakt, hoewel er nu nog steeds een 50 meter hoge toren met een imposant klokwerk te vinden is.

Arenbergkasteel-Leuven

Arenbergkasteel en park

Dit kasteel is ondertussen eigendom van de Universiteit en daarom niet altijd voor het publiek geopend. Jammer zou je denken, maar alleen al de buitenkant is een bezoekje waard. Het gebouw werd in de 16e eeuw in zijn huidige vorm gebouwd, in eerste instantie in renaissance-stijl. In de 19e eeuw zorgde een grote verbouwing ervoor dat het nu voornamelijk neo-gotische kenmerken heeft. Rondom het kasteel strekt het kasteelpark Arenberg zich uit. Deze is het hele jaar door geopend en biedt de nodige rust, onwijs mooie plaatjes en een oude watermolen.

Hotel in Leuven

Het zou geen probleem moeten opleveren om een hotel te vinden in Leuven. Er zijn veel leuke opties beschikbaar. Eén van de beste hotels van het land bevindt zich in Leuven, Martin´s Klooster heeft in 2017 de Hotel Award gewonnen. Het gaat om een hotel in een voormalig klooster dat vier sterren faciliteiten en een duurzame benadering aanbiedt. Zoek je iets met een meer trendy karakter dan kun je het Park Inn bij Radisson overwegen. Voor geweldig eten moet je bij Hotel Binnenhof zijn.

Top 5 hotels in Leuven

Camping in Leuven

Als je graag op de camping vertoeft, maar toch dicht bij de het centrum van de stad wilt zijn, dan is Leuven ideaal. Vanaf de stadscamping ben je in tien minuutjes in het centrum. Er is ook een Camperplaats voor het geval dat je een plek zoekt om met je eigen huis op wielen te verblijven. Iets verder weg van de stad vind je uiteenlopende campings in Leuven. Sommige zijn gericht op de rust en de natuur, andere bieden uitgebreide faciliteiten voor kinderen. 

B&B in Leuven

Een B&B kan helpen om een authentieke ervaring te verzekeren tijdens een verblijf in Leuven. Er zijn veel uiteenlopende mogelijkheden op dit gebied. Aangezien veel gebouwen een historisch kenmerk hebben, kun je kiezen uit vele opties als je in een traditioneel gebouw wilt verblijven. De gastheren en gastvrouwen van B&B in Leuven staan bekend om hun makkelijke manier van doen. Ze zullen je helpen om je op je gemak te voelen en je naar de beste terrasjes en restaurants wijzen.

Wat te doen in Leuven

Leuven is uitermate geschikt om dingen te ondernemen. Een fietstour door de stad is de beste manier om je te oriënteren, iets over de stad te leren en te bepalen waar je de rest van je tijd wilt doorbrengen. Een bijkomend voordeel is dat deze tours meestal door studenten gevoerd worden. Dus als je op zoek bent naar informatie over de beste kroegen en cafeetjes, kun je meteen up-to-date informatie inwinnen bij je gids. Uiteraard moet er ook een brouwerij bezocht worden. De enorme brouwerij van Stella Artois is de grootste ter wereld en biedt meer dan 100 bieren aan. Maar misschien vind je het leuker om één van de vele kleine brouwerijen te bezoeken. Ten slotte biedt de Kruidtuin een botanisch paradijs aan, vooral aan te raden in de lente en zomer als alles in bloei staat.

Blogs over Leuven

Scroll naar boven