Vakantie Belgische Ardennen: Camping, vakantiehuis, info & tips

De Belgische Ardennen zoals we ze nu kennen, zijn een gevolg van gebergtevorming ongeveer 400 miljoen jaar geleden. Zoals nu Italië tegen Europa botst en daardoor de Alpen omhoog geduwd worden, botsten toen de continenten Laurentië en Baltica. Lang geleden waren de Belgische Ardennen dus net zo hoog en imposant als de Alpen, maar miljoenen jaren van erosie hebben ervoor gezorgd dat het nu een aangenaam en afwisselend heuvellandschap is. Het gebied begint ten zuiden van de Maas bij Luik in het oosten en Charleroi in het westen. Het strekt zich zo’n 100 km naar het zuiden uit tot net over de grens met Luxemburg en Frankrijk. Het hele gebied beslaat 11.200 vierkante kilometer en het hoogste punt is het Signaal van Botrange op 694 meter.

Kortingen op exclusieve vakantiehuizen dit najaar

Vakantie in de Belgische Ardennen

Veel Nederlanders gaan elk jaar op vakantie in de Belgische Ardennen, want ze beginnen niet ver van de Nederlandse grens. Je hoeft dus maar een paar uur te reizen om een compleet andere wereld binnen te treden. Doordat het al decennia een geliefd gebied is voor vakantiegangers, is de infrastructuur goed ontwikkeld. Er zijn veel recreatiegebieden speciaal voor kinderen of bepaalde outdoor activiteiten. Ook de plekken die van historische waarde zijn, worden geopend voor het publiek. Voor een vakantie van één of twee weken hebben de Belgische Ardennen meer dan genoeg te bieden.

Bezienswaardigheden in Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen bieden een overvloed aan bezienswaardigheden in een afwisselend landschap met charmante oude dorpjes en stadjes, geweldige bossen, grotten, rotsformaties en watervallen. Doordat het door de eeuwen heen door veel verschillende volkeren werd bestuurd, zijn er ook veel historische plekken om te bezoeken. Er zijn bijvoorbeeld oude kastelen en hoeven, maar ook duidelijke sporen van de Tweede Wereldoorlog. De Belgische Ardennen bieden voor jong en oud veel verschillende mogelijkheden als je van actieve vakantie houdt.

Grotten-van-Han

Grotten van Han en andere grotten

Door alle geologische bewegingen die de Ardennen gevormd hebben, zijn er een aantal prachtige grotten ontstaan. De grotten van Han is het grootste en bekendste grottencomplex en de meest bezochte attractie van België. Het trekt elk jaar meer dan 300.000 bezoekers. De plek is goed ingesteld op zoveel mensen en de lichtshow die je, al varend in een boot, op de ondergrondse rivier kunt bekijken, laat iedereen stomverbaasd achter. Heb je de voorkeur voor wat meer rust, dan bieden ook de grotten van Remouchamps en de grotten van Hotton een spektakel van verschillende ondergrondse ruimtes met stalagmieten, stalactieten en andere indrukwekkende formaties.

De-Watervallen-van-Coo

De Watervallen van Coo en Plopsa Coo

De watervallen van Coo zijn al jarenlang één van de meest indrukwekkende natuurlijke attracties in de Belgische Ardennen. Tegenwoordig wordt deze bezienswaardigheid – hoewel zeker nog steeds een bezoekje waard – overschaduwd door Plopsa Coo. Al decennia lang ligt er onder aan de waterval een rodelbaan, welke over de jaren uitgegroeid is tot een attractiepark voor kleine kinderen. Het park is gebouwd rond de karakters van bijvoorbeeld Kabouter Plop, Piet Piraat en Mega Mindy. Je vindt er een mengeling van speeltuin, springkussens en kermisattracties. De wat oudere kinderen kunnen zich vermaken op de kartbaan en in de achtbaan. Daarnaast is er ook een stoeltjeslift die je naar een prachtig uitzichtpunt brengt en een wildpark.

La-Roche-Belgische-Ardennen

La Roche

Dit charmante stadje ligt in een bocht van de rivier de Ourthe en het kasteel van la Roche heeft lang de omgeving gedomineerd. De ruïne van het kasteel is open voor bezoek en heeft een klein oorlogsmuseum dat ingaat op de beleving van de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van la Roche. Je kunt je makkelijk een tijdje verliezen in het centrum van het stadje zelf en tijdens het rondslenteren genieten van uitstekend eten en een biertje bij één van de vele cafe´s en restaurants. De omgeving biedt veel outdoor activiteiten en mooie wandelingen door de prachtige bossen. De wandeling naar Roche Hérou is een absolute aanrader.

Ninglinspo-Belgische-Ardennen

Ninglinspo

Deze wandeling heeft alles wat de Belgische Ardennen aan natuurschoon kunnen bieden in een paar uur tijd. Als enige echte bergrivier in België, neemt de Ninglinspo een speciale plek in. De wandeling langs haar oevers en door het omringende bos, biedt alles wat je je daarbij kunt voorstellen; rotsblokken, watervalletjes en kleine meertjes met kristalhelder water. De wandeling voert door indrukwekkend bos naar een prachtig uitzichtpunt. In totaal neemt de wandeling ongeveer drie uur in beslag, maar we raden je aan vroeg te beginnen om meer kans te hebben vogels en dieren te zien en horen. Op die manier heb je ook tijd om op de mooiste plekken een pauze te nemen en even helemaal in de fantastische natuur op te gaan.

De-Abdij-van-Orval

De Abdij van Orval

De Belgische Ardennen staan bekend om de vele geweldige bieren die er geproduceerd worden. Het Orval abdij bier is één van de bekendste en met een reden, het is heerlijk. De Abdij van Orval heeft nog veel meer te bieden dan enkel bier en is daarom zeer geschikt voor een daguitstap. Naast de prachtige omgeving, beschikt het complex over een kruidentuin en een Apotheekmuseum met verschillende voorwerpen die door de eeuwen heen gebruikt werden om geneesmiddelen te maken. In de 18e eeuwse kelders van de Abdij vind je het Kloostermuseum dat de geschiedenis vertelt van de abdij en de ambachten die er uitgeoefend werden. Daarnaast is er natuurlijk een winkel waar kazen, bieren en andere producten verkocht worden.

Spa-Belgische-Ardennen

Spa

Wil je jezelf of je partner eens echt goed verwennen? In de 19e eeuw was Spa misschien wel het belangrijkste kuuroord van Europa. Beroemde artiesten en heersers kwamen hier naartoe om te genezen of te ontspannen. Het natuurlijke bronwater dat uit de grond komt, heeft een geneeskrachtige werking. Hoewel het oude kuurcomplex niet meer in werking is, kun je deze nog wel bezoeken, er is ook een museum dat de geschiedenis van het dorpje bespreekt. Tegenwoordig vind je in diverse instellingen speciale behandelingen en warmwaterbaden die helpen om te ontspannen en je lichaam en geest te helen. De hoogwaardige hotels en winkels maken dat Spa ook wel de Parel van de Belgische Ardennen genoemd wordt. 

Hotel in Belgische Ardennen

Het is niet moeilijk om een hotel in de Belgische Ardennen te vinden dat bij jou past. Je kunt kiezen uit vele opties in de bruisende steden Luik en Charleroi. Daar zijn topklasse hotels beschikbaar, maar ook vele schattige kleine familie ondernemingen. Misschien heb je helemaal geen zin in al die drukte omdat je juist voor je rust en de bossen naar dit gebied bent gekomen. Geen zorgen, de Belgische Ardennen bieden ook vele hotels die verspreid liggen in de prachtige natuur van het gebied.

Camping in Belgische Ardennen

De beste manier om de natuur te beleven is natuurlijk er midden in te slapen. Er gaat niets boven wakker worden in een slaapzak met de geluiden van het bos overal om je heen. Zoek je een camping in de Belgische Ardennen? Het aanbod is enorm. Honderden verschillende campings bekleden de mooiste hoekjes van dit bosrijke heuvellandschap. Sommige zijn vooral ingesteld op een specifieke activiteit zoals klimmen of wandelen en bieden directe toegang tot een gebied waar hiervoor volop mogelijkheden aanwezig zijn. Andere campings in de Belgische Ardennen zijn gericht op kinderen, of rust.

Campingaanbieders in de Belgische Ardennen

Vakantiehuis in de Belgische Ardennen

Hou je van de rust van de natuur en een zelfstandig bestaan op vakantie, maar wil je ook het comfort van een echt bed en een vaste keuken? Dan is een vakantiehuis in de Belgische Ardennen waarschijnlijk de beste optie voor je verblijf. Veel van de grotere campings en vakantieparken beschikken over huisjes met plek voor vier tot acht personen. De kleinste gebruiken banken en uitklapbedden als slaapplaats voor de kids en bieden vooral de prachtige natuur waarin ze gesitueerd zijn. Andere komen met een park dat een recreatieprogramma aanbiedt en over een zwembad, restaurant en winkel beschikt. 

Blogs over de Belgische Ardennen

Scroll naar boven