Bezienswaardigheden in Luik: Camping, hotel, museum, info & tips

Luik ligt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Maastricht, in het Wallonische gedeelte van België. De ruim 186.000 Franssprekende inwoners noemen hun stad Liège. Tot het midden van de vorige eeuw was Luik een internationaal centrum voor de staalindustrie en de bijbehorende mijnbouw. Toen deze industrie in verval raakte, verloor ook de stad een behoorlijk gedeelte van zijn functie. In de laatste jaren is Luik op de kaart komen te staan als bestemming voor toerisme en stedentrips. Het is klein genoeg om overzichtelijk te zijn, maar door de historische gebouwen en groene omgeving is er van alles te doen in en rond de stad. Bekijk vooral de prachtige bezienswaardigheden in Luik!

Oad - Cultuurreizen

Bezienswaardigheden in Luik

Luik heeft een aantal bezienswaardigheden die het verhaal vertellen van de ontelbare conflicten tussen de bevolking en de verschillende bisschoppen. Zo moorden in 1468 de soldaten van bisschop Karel de Stoute ongeveer een kwart van de 20.000 inwoners uit en in 1795 sloopten de bewoners de Sint-Lambrechts Kathedraal omdat ze het autoritaire gedrag van de bisschop zat waren. Door het heuvelachtige karakter van de omgeving zijn er vele leuke bezienswaardigheden in Luik die de mogelijkheid scheppen om even aan de stadsdrukte te ontsnappen.

Montagne-de-Bueren

Montagne de Bueren

De Buerenberg ligt aan de noordkant van het centrum en de weg omhoog bestaat uit 374 treden die naar de Citadel van Luik voeren. In 1468 kwamen hier zo’n 600 Franchimontezen om het leven tijdens de slag om Luik. Hun aanvoerder heette Vincent van Bueren. De trappen zijn eeuwen later gebouwd, maar dragen zijn naam ter nagedachtenis aan de moedige strijders. Vanaf de trappen heb je een geweldig uitzicht over de stad en het rivierdal van de Maas. Als je toevallig de eerste zaterdag van oktober in Luik bent, dan is het de moeite waard om ´s avonds een kijkje te nemen, want de buurtbewoners steken dan duizenden kaarsen aan op de trappen. 

Citadel

Wandelen in de groene heuvels boven de stad

Les coteaux de la Citadelle is Frans voor de hellingen van de Citadel. Dit groene heuvellandschap is bekend om haar schoonheid en de schattige straatjes die je onderweg er naartoe tegenkomt. Er zijn verschillende routes variërend van 45 minuten tot een uur of vier. Als je van wandelen of beweging houdt, raden we sterk aan de langste route te lopen. Deze route voert je langs gezellige steegjes de stad uit en de natuur in. De groene heuvels boven de stad bieden rust en geweldige uitzichten op de stad en de riviervallei. Als je wilt kun je doorlopen naar de Citadel. Bij het VVV-kantoor in het stadscentrum vind je een kaart met alle routes.

La-Boverie

La Boverie

Dit geweldig museum is absoluut een bezoekje waard. Zelfs als je niet naar een tentoonstelling wilt gaan, is de setting alleen al genoeg om even langs te lopen. Het museum bevindt zich aan de oevers van de Maas in het gerenoveerde Paleis voor Schone Kunsten en is omgeven door het Park de la Boverie. Het museum beschikt over zijn eigen vaste collectie die al de moeite van het bezoeken waard is, maar daarnaast zijn er altijd indrukwekkende tijdelijke exposities. Op hun website vind je informatie over de huidige tentoonstelling. Naast alle bezienswaardigheden, biedt het museumcafé een ontspannen terras en uitstekende koffie en snacks om even bij te komen.

Kathedraal-Saint-Paul

Kathedraal Saint Paul

De bouw van dit indrukwekkende gebouw heeft eeuwen geduurd. Het werd begonnen in de 13e eeuw, ter vervanging van de kerk die er toen stond. De initiële werkzaamheden werden na drie eeuwen eindelijk afgerond, maar daarmee was het nog niet klaar. In de 19e eeuw werd de kathedraal nog eens verregaand veranderd door de architect Jean-Charles Delsaux, die er een neogotische kunst vertoning van maakte. De kruisbogen van de gewelven bevatten geweldig mooie schilderingen en de ramen bevatten nog gebrandschilderd glas uit de 16e eeuw.

Luikse-wafels

Eten en drinken

De lokale specialiteit van Luik zijn de heerlijke wafels. Een beetje gevaarlijk want de Luikse wafels zijn erg verslavend. Ze hebben suikerkristallen in het deeg verwerkt, waardoor ze al zonder topping geniaal zoet zijn. Voor het beste Belgische bier en een lekkere maaltijd kun je bij Brasserie C en Brouwerij Curtis niet de mist in gaan. De brasserie en brouwerij zijn gevestigd in een middeleeuws pand aan de voet van de Buerenberg. De inrichting van het pand zorgt ervoor dat je het gevoel hebt terug te gaan in de tijd. Veel groen op de verschillende terrassen geeft een ontspannen en verfrissende sfeer en de bediening is super snel en goed. 

Marché-de-la-Batte

Marché de la Batte

Iedere zondag verandert de 3 km lange oever van de Maas tussen Quai de Maastricht en Quai Roosevelt in één van Europa´s grootste markten. Bij de honderden handelaren kun je alles kopen wat je je voor kunt stellen. Al in de 16e eeuw kwamen hier boeren samen om hun vee te verkopen en natuurlijk werd dit snel uitgebreid met allerlei soorten groenten, fruit, kleding, antiek en rommel. Je kunt jezelf hier uren verliezen en de meest onverwachte dingen tegenkomen. Op drukke dagen zijn er meer dan 100.00 bezoekers te vinden.

Hotel in Luik

In Luik zijn honderden hotels en andere overnachtingsmogelijkheden te vinden. Voor elke wens is er wel iets beschikbaar. Ben je op zoek naar een simpele en authentieke overnachtingsplek, dan raden we aan om een bed en breakfast te zoeken bij een lokale familie. Wil je meer luxe dan kun je natuurlijk een hotel vinden in Luik met 3, 4 of 5 sterren. Deze hotels bieden ontspanningsmogelijkheden en natuurlijk geweldig eten en drinken zoals je in een traditionele Belgische stad mag verwachten.

Camping in Luik

Hou je van kamperen? In de omgeving van Luik vind je de camping van je dromen. Luik is een toegangsstad voor de Ardennen en dus zijn er veel verschillende campings in Luik te vinden. Van viersterren vakantieparken met alles wat je maar kunt wensen van een zwembad tot een eigen supermarkt, tot kleine campings die de rust voorop stellen. Of je er nou voor kiest dichter bij de natuur of dichter bij de stad te verblijven, elke camping in de omgeving van Luik is gesitueerd in het prachtige groen.  

Museum in Luik

Ben jij een van die mensen die graag cultuur snuift op een stedentrip of vakantie? Een museum is makkelijk te vinden in Luik. Je kunt ervoor kiezen een Liège City Pass aan te schaffen. Deze geeft je voor 48 uur korting op allerlei bezienswaardigheden. Onder andere geeft het gratis entree bij 16 verschillende musea in Luik. La Boverie mag je natuurlijk niet missen, maar dat is niet het enige museum in Luik dat een bezoekje waard is. 

Aquarium-luik

Aquarium - Museum Luik

Je kunt je snorkel dromen aan de kant zetten, want dit complex heeft meer verschillende vissen dan je ooit op één plek bij elkaar zult vinden. Er zijn 46 aquariums verdeeld over drie verschillende zalen. De zaal met de koraalriffen en haaien slaat alles. Je waant je in de wereld van deze drijvende fascinerende schepsels. Meer dan 2500 verschillende soorten vissen kun je hier bewonderen. Naast de kleurenpracht van de levende vissen, is er een ander deel van het museum dat aandacht besteedt aan de skeletten van verschillende soorten uit het dierenrijk, zoals bijvoorbeeld een 18 meter lange baardwalvis.

Grand-Curtius

Het Grand Curtius

Dit museum bevindt zich in een architectonisch hoogstandje dat aspecten integreert van geniaal gerestaureerde gebouwen uit de 16e tot de 21e eeuw. Als je meer wilt leren over het bewogen verleden van de stad, dan ben je hier aan het juiste adres. De werken die hier tentoongesteld worden, horen bij de belangrijkste werken uit de kunstgeschiedenis en ze gaan allemaal in op het ontstaan van de stad en allerlei conflicten die in de loop van de tijd hebben plaatsgevonden. Na een bezoekje aan het Grand Curtius, krijgt de rest van deze fascinerende stad meer betekenis.

Het Mulum, museum van verlichting

Het is nog niet zo lang geleden dat mensen ´s avonds rond het vuur zaten omdat dit de enige bron van licht was. Het Mulum probeert op chronologische en onderwijzende manier een beeld te scheppen van de apparaten die de mens wereldwijd gebruikt heeft om licht te maken. Je zult verbaasd staan hoe lang geleden er al ingenieuze oplossingen waren om het mogelijk te maken iets te zien in het donker. Dit museum is gratis te bezoeken op elke eerste zondag van de maand, en gesloten gedurende het laatste weekend van de maand. 

Wat te doen in Luik

In Luik is er voor elk wat wils. Je kunt oneindig tijd doorbrengen in de karakteristieke straten en steegjes. Alleen al door rond te slenteren en je fantasie de vrije loop te laten, kun je een beeld vormen van het turbulente verleden van deze stad. Maar wie zoekt, zal vele speciale plekken vinden. Luik biedt een interessante mengeling van brouwerijen, musea, geweldige uitzichten vanuit de omringende groene heuvels en één van de grootste markten van Europa.

Blogs over Luik

Scroll naar boven