Bezienswaardigheden Zürich: Hotels, camping, vliegtickets, info & tips

Zürich ligt in het noorden van Zwitserland en is – met meer dan anderhalf miljoen mensen in het stedelijk gebied – de grootste stad van het land. Zürich is op deze plek ontstaan omdat de Romeinen in het jaar 15 voor Christus al zagen dat het een gunstige plek was. De stad ligt aan het mooie meer van Zürich, met uitzicht op de Alpen waardoor er water in overvloed is, maar zonder de ongemakken van een plek midden in de bergen. Het gebied rond Zürich is een kruispunt van grote wegen en treinverbindingen. Daarnaast worden het vliegveld en station dagelijks door veel passagiers gebruikt. De stad is bekend om de goede musea en theaters. Ook vind je er nog een aantal andere interessante bezienswaardigheden in Zürich.

Bezienswaardigheden in Zürich

De binnenstad van Zürich wordt gedomineerd door banken en andere bedrijven die iets te maken hebben met de financiële sector. Dat houdt niet in dat er geen leuke bezienswaardigheden te vinden zijn in Zürich. Je kunt heerlijk winkelen in de binnenstad en er zijn veel fijne plekken om even tot rust te komen. Langs het meer heb je fantastische uitzichten. De meeste bezienswaardigheden in Zürich hebben echter te maken met de grote hoeveelheid kunst, theaters en musea. Het is de perfecte stad om lekker een weekendje cultuur te snuiven.

Schauspielhaus-Zürich

Schauspielhaus Zürich

Het grote Schauspielhaus heeft 750 zitplaatsen en is misschien wel het prominentste theater in de Duitstalige wereld. Dit theater is ook wel bekend als de Pfauen Bühne (het pauwen podium) omdat het gebouw in 1892 gebouwd werd onder de naam Volkstheater am Pfauen. In eerste instantie werd het gebruikt als muziekpodium en had het ook een Bavarische biergarten en een bowlingbaan. Pas toen vanaf 1933 veel beroemde acteurs uit Duitsland en Oostenrijk naar Zwitserland emigreerden, werd het theater echt succesvol. Tegenwoordig worden er voorstellingen neergezet uit elk genre binnen de theaterwereld. Naast de Pfauen Bühne worden ook drie kleinere podia door het bestuur van het Schauspielhaus gerund, deze bevinden zich in Schiffbau, het westelijke gedeelte van Zürich.

Uetliberg

Uetliberg

De omgeving van Zürich is wonderschoon en tijdens een bezoek aan de stad kun je gemakkelijk een bezoekje brengen aan Uetliberg. De berg van Zürich is maar 869 meter hoog, maar door het platte landschap eromheen lijkt het heel wat. Voor fanatiekelingen is er een steil pad omhoog, maar je kunt ook de trein nemen vanuit het centrum van Zürich. Deze trein brengt je helemaal naar de top, waar je een geweldig uitzicht hebt over de stad, het meer en de alpen in de achtergrond. Op en rond de berg kun je tal van wandelingen maken die verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden hebben.

Musea-in-Zürich

Musea in Zürich

Het is onmogelijk om één museum of galerij aan te wijzen in Zürich. Een echte must voor kunstliefhebbers bevindt zich in het politiebureau van de stad. De gewelfde plafonds van de hal waar je binnenkomt, bevatten geniale Giacometti-muurschilderingen. Het Zwitsers Nationaal Museum bevat één van de belangrijkste collecties aan kunst- en cultuurgeschiedenis in Europa. Voor de beste kunstcollectie van het land moet je bij het Kunsthaus zijn. Wil je zien wat er geproduceerd werd buiten de mainstream van de kunstwereld, dan wil je het Musée Visionnaire bezoeken. In het Uhrenmuseum Beyer ontdek je alles over het maken van klokken en horloges, het herbergt een enorme collectie uurwerken. Het speelgoedmuseum is een plek waar het jeugdsentiment geprikkeld wordt door de vele spelletjes, miniatuurtreinen en poppen uit een ver verleden.

Botanische-Tuinen

17e eeuwse Barokke vestingwerken – De oude Botanische Tuinen

Zürich was in de 17e eeuw een bekende vestingstad waar een aantal imposante gebouwen stonden. Daar is niet meer veel van over, maar de Schanzengrabengracht, het Bauschänzlibastion en de oude Botanische Tuinen vertegenwoordigen nog steeds deze tijd. Deze Botanische Tuinen vormen al vele eeuwen een oase van rust midden in de snel bewegende stad. In de kruidentuin valt veel te leren over de kennis die men al in de middeleeuwen had over geneeskrachtige planten. Het palmboom huis opent je ogen voor de variatie van deze speelse planten familie en ook de bomen in het arboretum zijn een bezoekje waard.

Paradeplatz

Paradeplatz

Voor winkelen in stijl moet je aan de Paradeplatz zijn. Deze vroegere varkensmarkt heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot één van de duurste plekken van het land voor onroerend goed. Toen in het begin van de 19e eeuw de economie een goede tijd doormaakte, werd de veemarkt verplaatst naar een ander gedeelte van de stad. Het plein kreeg de naam ´nieuwe markt´ en begon steeds meer hoogstaande leden uit de Zwitserse banksector aan te trekken. Tegenwoordig heet het Paradeplatz en is het epicentrum van de rijkdom van de Zwitserse banken. Door de gunstige ligging is het ook een tram knooppunt en je vindt hier winkels van vele designmerken en dure ketens.

De-Rheinfall

De Rheinfall en de kastelen van Wörth en Laufen

De krachtigste watervallen van Europa bevinden zich niet ver van Zürich op een plek die de Rheinfall genoemd wordt. Een enorme hoeveelheid water van de Rijn valt hier over een breedte van 150 meter pijlsnel naar beneden. Langs de rivier staan de mooie kastelen van Wörth en Laufen die aan het plaatje een idyllisch tintje geven. Je kunt een kleine boottocht maken naar de rots die midden tussen de waterval staat, of een langere tocht in een boot of kano die ook bij de kastelen aanmeert. Hier kun je lekker rondstruinen en de natuur in  je opnemen. Deze waterval maakt in elk geval helemaal duidelijk hoe krachtig de elementen op sommige plekken kunnen zijn.

Hotels in Zürich

Er zijn een aantal topklasse hotels te vinden in Zürich. Het CitizenM Zürich bijvoorbeeld is een geweldig vier sterren hotel, dat gunstig ligt in het centrum van de stad. Het heeft een restaurant met heerlijk eten en een bar die uitnodigt om andere reizigers te ontmoeten. De ruime kamers hebben op een eenvoudige manier alles wat je tijdens een verblijf kunt wensen. Voor een budget hotel in Zürich kun je het beste een aanbieding zoeken omdat de prijzen van de meeste hotels hoog zijn, maar ze bijna overal speciale aanbiedingen hebben. 

Camping in Zürich

Je vindt gemakkelijk een camping rond het meer van Zürich. Aan de oevers van het meer zijn veel plekken ingericht voor tenten, campers en caravans. Als je graag dicht bij de stad wilt verblijven, kun je een camping zoeken binnen de grenzen van de stad. Voor natuurliefhebbers en avonturiers is het waarschijnlijk aantrekkelijker om een camping te zoeken op het legendarische Lützelau eiland of langs de oevers van het Walenmeer. Een camping in de omgeving van Zürich heeft meestal directe toegang tot het heldere water van het meer.

Vliegtickets naar Zürich

De luchthaven van Zürich is de drukste luchthaven van Zwitserland. Het is niet moeilijk om vliegtickets naar Zürich te vinden. Een directe vlucht doet er maar een uurtje over, dus je bent er voor je het weet. KLM, Easyjet, Transavia en SWISS bieden directe vluchten aan van Schiphol naar Zürich. Door de grote hoeveelheid vluchten is de prijs relatief stabiel en heb je een goede kans om ook last minute nog een goede aanbieding te vinden.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel ->Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Trein naar Zürich

Je kunt al vanaf 38 euro met de trein naar Zürich. De ICE doet er vanaf Amsterdam net iets meer dan acht uur over en stopt onderweg nog in Utrecht en Arnhem. Soms moet je in Frankfurt of Bazel overstappen. Met de trein reis je natuurvriendelijk en ontspannen. Je hebt geen last van check-in, wachttijden of dure taxi´s om naar het station komen. Je kunt acht uur lang werken, slapen of genieten van het landschap. Vervolgens stap je de trein uit in het hartje van Zürich.

Het weer in Zürich

Zürich heeft te maken met wisselvallig weer, door de nabijheid van de bergen. De verschillen in temperatuur tussen dag en nacht zijn aanzienlijk, zowel in de zomer als in de winter. In de zomer ligt de maximumtemperatuur de meeste dagen tussen de 20 en 25 graden en de minimumtemperatuur tussen de 10 en 15. In het voor- en najaar is het overdag tussen de 10 en 20 graden en in de winter tussen de 0 en 5 graden. In de winter vriest het meestal gedurende de nacht. 

Blogs over Zürich

Scroll naar boven