Wallis in Zwitserland: Wat te doen in, camping, vakantiewoning, info & tips

De provincie Wallis bevat het meest indrukwekkende natuurschoon in heel Zwitserland. Deze regio ligt aan de Italiaanse en Franse grens in het zuidwesten van het land en bevat een hele verzameling pieken boven de 4000 meter. Je kunt er onder andere de fotogenieke Matterhorn (4478 meter) en de Jungfrau (4158 meter) bewonderen. De hoogste berg in Wallis is Monte Rosa (4634 meter – in het Duits heet deze berg Dufourspitze). Deze piek ligt op de grens met Italië en is na de Mont Blanc de tweede hoogste piek van West-Europa. Ook de langste gletsjer van de Alpen ligt in Wallis. Deze Aletschgletsjer is 23 kilometer lang. De Rhône rivier doorkruist het land en erodeert een indrukwekkende kloof die van het oosten naar het westen loopt.  

Wallis in Zwitserland

Als je het Zwitserland van de ansichtkaarten wilt bezoeken dan moet je in Wallis zijn. Daar kun je vrij gemakkelijk adembenemende plekken bereiken in de bergen. Vanuit Zermatt kun je bijvoorbeeld naar de top van de Klein Matterhorn zweven met behulp van verschillende kabelbanen. Van daaruit heb je een geweldig uitzicht op de piramidevormige piek die op alle Toblerone verpakkingen staat afgebeeld. Ook de indrukwekkende Aletschgletsjer en het schitterende uitzicht op de Jungfrau, Eiger (3970 meter) en Mönch (4107 meter) vanaf de Jungfraujoch zijn per kabelbaan/trein bereikbaar. Naast de mooiste natuur van Zwitserland kun je in Wallis ook genieten van heerlijke traditionele dorpjes. 

Wat te doen in Wallis Zwitserland

Wie zich afvraagt wat te doen in Wallis die hoeft niet ver te zoeken. Deze provincie in het zuiden van Zwitserland heeft zowel op het gebied van natuur als cultuur onwijs veel te bieden. Het westen van Wallis ligt aan de Franse grens en daar wordt ook Frans gesproken. In het oosten van de provincie heeft de bevolking meer verwantschap met het Duitstalige gedeelte van Zwitserland en daar is het Duits ook de voertaal. Dit verschil merk je bijvoorbeeld ook in de cultuur van de dorpen en de lokale specialiteiten. Je kunt in Wallis alle mogelijke bergsporten beoefenen. Uiteraard zijn er schitterende wandelpaden en het landschap kan ook verkend worden met behulp van verschillende spoorbanen.

Zermatt en Matterhorn Wallis Zwitserland

Zermatt en de Matterhorn

Zermatt is al jaren bekend als een wandel-, ski- en kuuroord voor mensen die het allerbeste willen. Dit dorp zelf ligt op 1600 meter hoogte en de regio er omheen vormt één van de hoogste skigebieden in Europa. Hier wordt zelfs midden in de zomer nog volop getraind door allerlei sneeuwsporters. De meeste zomertoeristen komen echter naar Zermatt om de wandelpaden door het indrukwekkende alpenlandschap te volgen. Je hebt vanuit het stadje toegang tot maar liefst 400 kilometer aan wandelpaden van verschillende niveaus. Er zijn bijvoorbeeld muilezelpaden uit de 13e eeuw die naar de Mattervallei gaan. Als je enkel een goed uitzicht wilt op de Matterhorn – één van de meest gefotografeerde bergen ter wereld – dan kun je simpelweg de lift naar de Gornergrad nemen. Van daaruit heb je een adembenemend uitzicht op deze piramidevormige reus. 

Aletschgletsjer-Wallis

De Aletschgletsjer

De Aletschgletsjer bevat 27 miljard ton ijs. Deze massa schuift elk jaar een paar meter naar beneden waardoor het er letterlijk uitziet als een enorme, witte, bevroren rivier. Gletsjers zijn één van die natuurfenomenen die jong en oud fascineren. Hun erosiekracht heeft wereldwijd duizenden dalen en andere geografische vormen uitgesleten. Als je in de buurt woont van een gletsjer dan ben je altijd verzekerd van drinkwater want onderaan de ijsmassa bevindt zich meestal een prachtig gletsjermeer waaruit een rivier stroomt. Aan de vormen van het ijs in de gletsjer zie je hoeveel kracht er op deze massa staat. Het oppervlak dat je kunt zien bestaat uit grillige pieken en allerlei blauwtinten. De Alteschgletsjer is maar liefst 23 kilometer lang en het Jungfrau-Aletsch natuurgebied dat eromheen ligt is uitgeroepen tot werelderfgoed. Daar kun je prachtige wandelingen maken langs de rand van de ijsmassa en door het oeroude Aletsch-dennenwoud.

Jungfraubahn-Wallis-Zwitserland

De Jungfraubahn

De spectaculaire Jungfraubahn werd aangelegd tussen 1896 en 1912. Deze tandrad-spoorbaan brengt nog steeds honderdduizenden bezoekers naar één van de mooiste panoramapunten in Wallis. Je stapt in de trein op de bergpas Kleine Scheidegg en gaat van daaruit naar het eerste station: ‘Eigergletsjer’. Van daaruit heb je een goed uitzicht op de gletsjer die de steile Eigerwand afkruipt. Vervolgens gaat de trein een tunnel in de Eiger in en onder de grond stop je bij ‘Eigerwand’ en ‘Eismeer’. Vanuit deze stations kun je genieten van het prachtige ruige landschap van steen en ijs door vensters in de bergwand. Het hoogstgelegen station in Europa ligt op de Jungfraujoch (3454 meter). Daar kun je nog met de lift omhoog naar het Sphinx-Observatorium. Vanaf het panoramaplatform word je getrakteerd op één van de meest indrukwekkende uitzichten ter wereld rondom de Jungfrau, Mönch en Eiger.

Hoofdstad Sion in Wallis

Sion, de hoofdstad van Wallis

De historische hoofdstad van Wallis heet Sion – een parel van een stad. Hier kun je meerdere historische gebouwen bezichtigen en genieten van geweldige uitzichten. Sion ligt op en rond twee hoge rotsen die allebei historische gebouwen dragen die over de stad waken. Op de noordelijke rots – de Tourbillon – bevindt zich de ruïne van een fort. Dit gebouw werd er in de 13e eeuw neergezet en het bewaakte eeuwenlang de heersers van de stad tegen vijandige aanvallen. Ten oosten van de stad ligt de andere rots, Valère. Daarop staat de Notre-Dame de Valère, een pelgrimskerk uit de 12e eeuw. Ook de byzantijnse Cathédrale Notre-Dame de Sion in het centrum van de stad is een prachtig architectonisch hoogstandje. Het 17e-eeuwse raadhuis in renaissance stijl maakt met de astronomische klok het historisch erfgoed compleet.

bergdorpje-Gletsch-Wallis

De bron van de Rhône

Er ligt een bergketen tussen Uri en Wallis. Deze kun je oversteken via de 2431 meter hoge Furkapas. Vanaf de pas zie je het bergdorpje Gletsch al liggen. De weg naar beneden komt heel dicht bij de Rhônegletsjer. Vanaf hotel Belvédère kun je te voet naar een grot in de gletsjer wandelen. Het lichtspel binnen in het ijs is betoverend mooi. Ook hier kun je een tijdje langs de rand van de machtige ijsmassa lopen en genieten van de fraaie kleuren en vormen in het ijs. Het smeltwater van de Rhônegletsjer vormt vervolgens de enorme Rhône rivier die door Frankrijk naar de Middellandse Zee stroomt. Het indrukwekkende dal van deze rivier bevat nog tientallen andere betoverende plekjes.

Spoorroute door Wallis Zwitserland

Neem de trein

Zwitserland is een land dat je uitstekend per trein kunt verkennen, vooral als je niet zo van wandelen of kabelbanen houdt. Enkele van de bekendste spoorroutes ter wereld lopen door Wallis. Eén van de beste manieren om te genieten van het uitzicht op de Matterhorn is bijvoorbeeld de Gornergrad tandrad-spoorbaan die vanuit het dorpje Gornergrad via het Mattertal omhoog rijdt naar Zermatt. Ook de wereldberoemde Glacier Express biedt adembenemende panorama-uitzichten op de pieken van de Zwitserse Alpen. Deze treinreis tussen Zermatt en St. Moritz is 300 kilometer lang en de landschappen waar je doorheen rijdt zijn zo mooi dat je je geen moment zult vervelen. 

Camping in Wallis Zwitserland

Sommige van de meest indrukwekkende campings in Zwitserland bevinden zich in Wallis. Uiteraard krijg je de beste uitzichten vanaf campings die aan meerdaagse wandelroutes liggen. Daar zijn de simpele faciliteiten goed genoeg om er in je eigen tentje te slapen. Als je graag wat meer comfort wilt (of gewoon niet blij wordt van het idee van die grote rugzak op je rug tijdens het wandelen) dan kun je uiteraard ook een heleboel goede (familie)campings vinden in de valleien van Wallis. In de Rhônevallei liggen bijvoorbeeld prachtige kampeerterreinen in bosrijke gebieden – zoals de omgeving van Simplon.

Camping aanbieders in Wallis

  1. Eurocampings -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Anwbcamping -> Bekijk hier het aanbod!

Vakantiewoning in Wallis Zwitserland

Het is niet moeilijk om een vakantiewoning te vinden op een adembenemende plek in Wallis. Deze provincie in Zwitserland is zo rijk aan overweldigend mooie natuur dat je overal in een prachtige omgeving zit. Je kunt op veel plekken ook huisjes vinden die uitzicht hebben op één van de pieken van meer dan 4000 meter hoogte. In Grächen in het Mattertal bijvoorbeeld kun je verblijven in heerlijke houten natuurhuisjes met wandelpaden voor de deur en goede toegang tot het skigebied. Er zijn in Wallis ook bungalowparken waar je een vakantiehuisje kunt huren met gedeelde extra faciliteiten. 

Vakantiewoningen in Wallis

Hotels in Wallis Zwitserland

Wallis is al lang een populaire vakantiebestemming. Daardoor kun je eigenlijk in elk dorp wel een goed hotel vinden. Goedkoop zijn de hotels echter niet. In Zwitserland kun je erop rekenen dat je vergeleken met Nederland ongeveer het dubbele moet betalen voor een overnachting, vervoer of eten in een restaurant. Daarvoor krijg je wel geweldige service en hoge kwaliteit. De hotels in Wallis worden uiteraard duurder naarmate je in meer toeristische gebieden verblijft. Ook het seizoen maakt een enorm verschil. Je kunt in Zwitserland met een kleiner budget reizen als je buiten de schoolvakanties komt  en zoekt naar speciale aanbiedingen. 

Het weer in Wallis

Het weer in Wallis is zeer afhankelijk van de specifieke plek en de hoogte waarop je je bevindt. In het skigebied van Zermatt ligt het hele jaar sneeuw op de hoger gelegen pistes, ook als het in het Rhônedal vlakbij de Franse grens 35 graden is. In deze provincie komen drie verschillende klimaattypen voor: het hooggebergte klimaat, het gematigde landklimaat (in de meeste lager gelegen delen) en een zeeklimaat in sommige stukken die grenzen aan Italië en Frankrijk. In de winter kun je op de meeste plekken in Wallis rekenen op sneeuw en vorst. Tussen december en februari blijft de temperatuur meestal onder het nulpunt en de skigebieden zijn bijna allemaal tot ver in het voorjaar open. Als je wilt wandelen, klimmen of mountainbiken dan kun je dit gebied het beste in de zomer bezoeken. 

Blogs over Wallis

Scroll naar boven