Luzern in Zwitserland: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

De grootste stad in het centrale gedeelte van Duitstalig Zwitserland heet Luzern. Het is de hoofdstad van het gelijknamige district. In de vallei wonen al duizenden jaren mensen, maar de stad zelf vormde zich rondom een Benedictijns klooster dat in 750 na Christus gesticht werd. In de 12e eeuw werd de stad Luzern pas onafhankelijk van dit klooster en kort daarna kreeg het stadsrechten. Vanaf dat moment is de stad gestaag gegroeid doordat het aan de belangrijke handelsroute over de Gotthardpas ligt. Luzern spreidt zich uit langs de oever van het Vierwoudstrekenmeer en rondom de uit dit meer voortvloeiende rivier de Reuss. De eeuwenoude bruggen over de rivier zijn één van de vele leuke bezienswaardigheden in de stad. Hoewel Luzern zelf maar ongeveer 80.000 inwoners heeft, bestaat het stedelijk gebied uit 19 verschillende gemeenschappen die samen een bevolking van ongeveer 220.000 mensen hebben. 

Luzern in Zwitserland

Luzern is de belangrijkste stad in centraal Zwitserland en door de adembenemende omgeving trekt het al honderden jaren veel bezoekers. Deze stad heeft dan ook van alles te bieden voor toeristen. Helderblauw bergwater verzamelt zich in het meer waaraan de stad ligt en vloeit vervolgens als de Reuss-rivier door het centrum. Deze wateren zijn zo geliefd bij vissers dat er zelfs wordt gespeculeerd dat de naam van de stad afkomstig is van lucius – de Latijnse naam voor snoek – een vis die er veel voorkomt. Ook de pieken van de bergen Pilatus en Rigi in de Zwitserse Alpen liggen vlakbij Luzern, deze kun je gemakkelijk bereiken vanuit de stad. 

Bezienswaardigheden in Luzern

De prachtige bezienswaardigheden in de schitterende natuurlijke omgeving van Luzern kun je op allerlei manieren bezoeken. Zo moet je zeker even gaan kijken bij het leeuwenmonument net buiten het centrum. In de stad zelf bevinden zich ook een hele verzameling culturele en historische bezienswaardigheden. De gehele Altstadt – de oude binnenstad van Luzern – bestaat uit kleurrijke monumenten. Deze zijn op allerlei manieren versierd met bijvoorbeeld fresco’s en prachtig houtwerk. De houten 14e-eeuwse Kapelbrug is één van de meest bezochte bezienswaardigheden in heel Zwitserland. 

Pilatus-berg-Luzern

Het uitzicht vanaf de machtige Pilatus berg

De top van de Pilatus berg ligt op 2137 meter hoogte en is één van de best bereikbare toppen in de Zwitserse Alpen. Daarom moet je zeker een uitstapje maken naar dit indrukwekkende panoramapunt tijdens je bezoek aan Luzern. Om er te komen moet je een bus of taxi nemen naar Kriens – één van de voorstadjes van Luzern. Daar stap je in de kabelbaan naar de top van de berg. Je kunt de top ook bereiken via een tandrad-spoorbaan. Deze heeft op sommige plekken een stijging van 48% en is daarmee de steilste tandradbaan ter wereld. Van bovenaf heb je een adembenemend uitzicht over de stad, de groene vallei, het enorme Vierwoudstrekenmeer en vele andere pieken in de omgeving. Je kunt via goede wandelpaden naar verschillende panoramaplatforms lopen.

Kapelbrug-Luzern-Zwitserland

De 14e-eeuwse Kapelbrug

De oudste houten brug van Zwitserland bevindt zich in Luzern. Deze kapelbrug is volgens velen de oudste en/of langste houten brug van Europa. Deze Kapelbrug verbindt de oude watertoren met de Altstadt aan de rechter kant van de Reuss-rivier en het nieuwe stadsgedeelte aan de linker kant. De gehele brug heeft ook een dak en in de nok daarvan bevinden zich fraaie schilderijen uit de 17e eeuw. Helaas is er veel van de brug en de schilderijen verloren gegaan tijdens een brand in 1993. De plek blijft wel één van de grootste toeristische attracties in Zwitserland en een absolute must tijdens een bezoekje aan Luzern.

Altstadt Luzern

De historische Altstadt

De oude binnenstad van Luzern is een museum op zich. Dit schilderachtige centrum bevat overal prachtige monumenten en historische gebouwen. Liefhebbers van de architectuur uit de renaissance kunnen hier hun hart ophalen bij het Altes Rathaus dat op de Kornmarkt staat. Ook de andere gebouwen aan de Kornmarkt en de Weinmarkt zijn allemaal prachtig versierd met pastelkleuren en fresco’s. Door de geschiedenis van de gebouwen te leren kom je van alles te weten over het bewogen verleden van de stad. De mooiste foto’s kun je maken langs de oevers van de Reuss-rivier. Ook daar staan een aantal indrukwekkende historische gebouwen zoals de Jezuïetenkerk met zijn barokke torens. 

Mount-Rigi

Het Vierwoudstrekenmeer en Mt. Rigi

Mount Rigi is bij lange na niet één van de hoogste bergen in Zwitserland, maar is wel super toegankelijk vanuit Luzern en je kunt er heerlijk wandelen. Er zijn meerdere tandrad-spoorbanen en kabelbanen die je naar verschillende plekken op de berg brengen. Daardoor kun je allerlei wandelroutes zonder problemen combineren. Er is altijd een manier om naar beneden te komen in de buurt. Sommige wandelroutes zijn zo gemoedelijk dat ze zelfs geschikt zijn voor kinderwagens en mensen die niet zo stevig op hun voeten staan. Je kunt een bezoekje aan Mt. Rigi heel goed combineren met een boottocht op het Vierwoudstrekenmeer. Daarvoor neem je de boot naar bijvoorbeeld het dorp Weggis en daar stap je op de kabelbaan die je naar boven brengt.

Verkehrshaus Luzern Zwitserland

Het Verkehrshaus

Als je een passie hebt voor voertuigen – of met kinderen op vakantie bent – dan moet je zeker het verkeersmuseum in Luzern bezoeken. Het Verkehrshaus is een enorm museum waar je van alles kunt ontdekken op het gebied van schepen, treinen, luchtvaart en auto’s. Je kunt bijvoorbeeld zelf kiezen welke modellen auto’s je van dichtbij wilt zien. Daarbij leer je allerlei verschillende details over jouw wagen naar keuze. Op verschillende momenten vinden er extra activiteiten plaats waarin bijvoorbeeld de werking van een stoomtrein wordt gedemonstreerd. Naast vervoersmiddelen zijn er – vooral voor kinderen – nog allerlei andere avontuurlijke attracties te vinden in het museum. Zij kunnen bijvoorbeeld een spiegeldoolhof bezoeken, van glijbanen glijden, wegen bouwen en zelf deelnemen aan het verkeer in hun favoriete voertuig.

Leeuwenmonument

Het Leeuwenmonument

In een rotswand net buiten het centrum van Luzern is een stervende leeuw uitgehouwen in een rotswand. Dit prachtige monument laat een enorme indruk achter op bezoekers omdat de expressie van de leeuw zo intens is. Het Löwendenkmal bevindt zich in een groene omgeving die een heerlijk uitstapje vormt waar je vanuit de stad te voet kunt komen. Je kunt natuurlijk ook gewoon een taxi of bus pakken als je niet van wandelen houdt, maar wel het monument wilt bezoeken. De leeuw herdenkt de soldaten van de Zwitserse Garde die het de dood vonden omdat ze de Franse koning beschermden tijdens de Franse Revolutie.

Camping in Luzern

In de prachtige omgeving van Luzern bevinden zich een aantal goede campings. Aan de noordkant van de mond van de Reuss-rivier ligt bijvoorbeeld een internationale camping van waaruit je binnen no-time in het centrum van de stad bent. Een tweede stadscamping ligt ook aan de oever van het meer ten zuiden van het centrum van Luzern in de gemeenschap Horw. Ook dit terrein ligt vlakbij de oever van het Vierwoudstrekenmeer. Rondom dit meer en ook rond de Zugersee en de Sempachersee liggen nog een tiental andere campings met goede faciliteiten. Als je met de auto op vakantie bent dan kun je vanuit elke camping in de omgeving binnen een half uur in het centrum van de stad zijn.

Camping aanbieders in Luzern

  1. Eurocampings -> Bekijk hier het aanbod!

Hotel in Luzern

Luzern is een populaire toeristenbestemming en daardoor zijn er veel verschillende soorten hotels beschikbaar. Deze zijn vaak wel aan de prijzige kant dus als je geld wilt besparen moet je goed zoeken naar speciale aanbiedingen. Voor een budget overnachting kun je het beste zoeken bij een jeugd- of backpackershostel. Er zijn in Luzern ook een aantal top-klasse luxe hotels die zich op prachtige locaties en in indrukwekkende gebouwen bevinden. Als je met de auto op vakantie gaat en graag wat rust wil dan kun je ook kiezen om in een bungalow op het Landal park aan het Vierwoudstrekenmeer te verblijven. 

Het weer in Luzern

Het weer in Luzern lijkt veel op een zeeklimaat door de invloed van het Vierwoudstrekenmeer en de Reuss-rivier. De zomers zijn er aangenaam warm met gemiddelde maximumtemperaturen tussen de 20 en 25 graden. ’s Nachts koelt het een graad of tien af en je moet het hele jaar door op ongeveer 12 dagen per maand rekenen op neerslag. De regenwolken blijven vaak tussen de hoge bergen in de vallei hangen waardoor het soms langdurig kan regenen. Ook in de winter is het in Luzern veel zachter dan op de meeste andere plekken in Zwitserland. Overdag blijft de temperatuur meestal boven het vriespunt en – door de enorme watermassa die zich direct naast de stad bevindt en de temperatuur reguleert – vriest het ook ’s nachts eigenlijk nooit echt hard. 

Blogs over Luzern

Scroll naar boven