Bezienswaardigheden in Genève: Hotel, camping, vliegtickets, info & tips

Genève is na Zürich de tweede grootste stad in Zwitserland. Het stedelijk gebied heeft ongeveer een miljoen inwoners. De stad ligt aan de grens met Frankrijk op de plek waar de Rhône het Meer van Genève uitstroomt. Genève is de hoofdstad van Romandy – Franstalig Zwitserland. De geschiedenis van Genève gaat duizenden jaren terug. In 121 voor Christus was het al groot en belangrijk genoeg om door de Romeinen belegerd en veroverd te worden. In de millennia daarna is de stad door veel verschillende machthebbers bestuurd. Sinds 1814 hoort het bij Zwitserland. Genève is een wereldwijd bekende stad omdat het de thuisbasis is van een aantal belangrijke internationale organisaties zoals de VN en het Rode Kruis. Daarnaast staat het al jaren in de top tien van invloedrijke financiële centra en zijn er interessante bezienswaardigheden in Genève te zien.

Bezienswaardigheden in Genève

In Genève zijn veel interessante bezienswaardigheden te zien. Wat je precies onderneemt tijdens een vakantie of stedentrip hangt van je eigen interesses af. De stad heeft een aantal geweldige musea waar je uiteenlopende tentoonstellingen kunt bezoeken. Hoewel het niet goedkoop is, kun je in Genève heerlijk eten. Je vindt er toprestaurants in alle culinaire richtingen. Ook de winkelstraten en uitgaansgelegenheden zijn van wereldklasse. Daarnaast zijn er een aantal prachtige parken en kun je altijd een wandeling langs het meer maken. Ook voor liefhebbers van historische gebouwen zijn er een aantal bezienswaardigheden in Genève die de moeite waard zijn.

Kathedraal van Genève

De St. Pierre Kathedraal

Eén van de beste uitzichten over Genève vind je op de trappen van de St. Pierre Kathedraal. De locatie van de kathedraal op de heuvel zorgt ervoor dat deze het stadsbeeld domineert. Er staat hier dan ook al eeuwenlang een belangrijk bouwwerk. De Romeinen bouwden hier een tempel. Op de ruïnes van deze tempel werden meerdere kerken gebouwd. In de 12e eeuw bereikte de St. Pierre Kathedraal zijn huidige omvang. Hoewel oorlogen en branden in de eeuwen daarna sommige delen vernield hebben, is de kerk altijd in de originele afmetingen hersteld, hoewel de stijl van verschillende delen wel verschilt. De prachtige neo-klassieke gevel bijvoorbeeld werd in de 18e eeuw vervaardigd. In de 16e eeuw was dit de thuisbasis van Jan Calvijn die van hieruit het protestantisme predikte. Vanaf het noorden van de kathedraal heb je een prachtig uitzicht over zowel de stad als het meer van Genève.

Promenade-du-Lac

Jet d’Eau en de Promenade du Lac

Het meer van Genève inspireert al eeuwen lang kunstenaars en dichters. Tijdens een bezoek aan de stad ben je nooit ver van de oever van het meer verwijderd. Langs het meer loopt de Promenade du Lac, een wandelpad van waaruit je kunt genieten van het uitzicht op het rustgevende meer. In het meer bevindt zich de Jet d’Eau, een enorme fontein. Met 140 meter hoogte is het één van de hoogste fonteinen ter wereld. Het indrukwekkende schouwspel dat de fontein vertoont is door de jaren heen een embleem van de stad geworden. Het leuke is dat de Jet d’Eau oorspronkelijk gecreëerd is om een hydraulische installatie te helpen bij het controleren van de waterdruk.

Palais-des-Nations-Geneve

Het Palais des Nations en het Rode Halve Maan Museum

Het klassieke ontwerp van het statige Palais de Nations was de winnaar van een wedstrijd. Het werd gebouwd tussen 1929 en 1936, in eerste instantie voor de Volkenbond. Tegenwoordig is het één van de hoofdgebouwen van de Verenigde Naties. Twee keer per dag kun je een rondleiding volgen door het paleis. Daarbij kom je van alles te weten over deze internationale organisatie. Het Paleis bevindt zich in het prachtige Ariana park, één van de vele plekken in Genève waar je natuur en rust kunt vinden. Als je meer wilt leren over het Rode Kruis – dat ook zijn hoofdkantoor in Genève heeft, dan kun je het Rode Halve Maan Museum bezoeken. Hier leer je over de filosofie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. Daarnaast worden alle projecten weergegeven die over de hele wereld uitgevoerd worden door deze organisaties.

Musea-Geneve

Musea

Er zijn veel interessante musea die je kunt bezoeken in Genève. Voor liefhebbers van historie is het Maison Tavel House een echte aanrader. Dit fascinerende museum bevindt zich in het oudste huis in Genève, waarvan de fundering uit de 12e eeuw stamt. Binnen leer je van alles over de geschiedenis van de stad en het leven in de middeleeuwen. Ook het Museum voor Kunst en Geschiedenis bevat een intrigerende beschrijving van de geschiedenis van Westerse cultuur en de bijdragen van verschillende beschavingen van de oudheid tot nu. Als je van natuur houdt, dan mag je het Natuurhistorisch museum zeker niet missen. Hier kun je een enorme collectie bezichtigen die zich richt op de evolutie van de mens, de planeet aarde en het universum. Het bevat mineralen, gesteenten, dieren, vissen, vogels, fossielen en nog veel meer.

De Jardin Anglais

De Jardin Anglais, Parc des Bastions en Place du Bourg de Four

Het centrum van Genève ligt rond de Place du Bourg du Four. Dit indrukwekkende plein wordt omringd door architectuur uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Vooral de prachtige bloemenfontein is een bezoekje waard. Sinds jaar en dag dient de Place du Bourg du Four als ontmoetingsplaats. Je kunt hier een terrasje pakken of op het plein rondhangen terwijl je van de kunsten van één of meerdere straatartiesten geniet. Andere prachtige fonteinen kun je vinden in het Parc des Bastions. Dit elegante stadspark uit 1817 staat vol met standbeelden en fonteinen. Er zijn ook botanische tuinen, rotstuinen en een arboretum. Ook de Jardin Anglais is een bezoekje waard, onder andere om de prachtige bronzen fontein met zeemeerminnen. Dit levendige park is een perfecte plek om rust te vinden tussen andere mensen.

MAMCO - Hedendaagse kunst in Plainpalais Genève

MAMCO is het museum van hedendaagse kunst in Genève. Dit museum probeert kunst uit de laatste decennia begrijpelijk te maken voor het grotere publiek, waardoor het de ideale plek is voor kunstliefhebbers en andere geïnteresseerden. De manier waarop kunst hier gepresenteerd wordt zet je in ieder geval aan het denken. De tentoonstellingen worden vaak gewijzigd. Daardoor valt er iedere keer weer iets nieuws te bewonderen en/of leren. MAMCO bevindt zich in de hippe wijk Plainpalais Genève. Hier zijn naast het museum ook veel galerijen te vinden en je kunt er heerlijk eten en goed uitgaan.

Hotel in Genève

Genève is één van de duurdere steden in Europa. Daarom is het verstandig om een goede website te gebruiken als je een hotel in Genève wilt boeken. Bij Booking.com bijvoorbeeld, kun je prijzen van tientallen boekingswebsites vergelijken. Als je niet gebonden bent aan de schoolvakanties, dan kun je in Genève vaak een aantrekkelijke aanbieding vinden in een goed hotel. Op die manier geniet je van de vlekkeloze service waar Zwitserse hotels om bekend staan, zonder dat het al te veel kost.

Camping in Genève

Er zijn een aantal mooie campings in en rond Genève. Camping à Calvi en Corse bevindt zich op loopafstand van het centrum van de stad. Hier kun je ook een bungalow of een caravan huren. Als je liever van wat meer rust geniet, dan is TCS Camping Genève-Vésenaz een goede optie. Deze bevindt zich aan de oostelijke oever van het prachtige meer van Genève. Je kunt hier een kampeerplek of een huisje huren en er is een restaurant on-site. Stroomafwaarts aan de oever van de Rhône ligt Camping Bois-de Bay op een mooie plek omringd door groen.

Campingaanbieders in Genève

Vliegtickets naar Genève

Je kunt bij EasyJet en KLM vliegtickets kopen voor directe vluchten naar Geneve. Zo’n directe vlucht doet er ongeveer anderhalf uur over, waardoor je bijna geen tijd verliest. Door deze directe verbinding is het aantrekkelijk om voor een stedentrip van een paar dagen naar Genève te vliegen. Je kunt bij veel andere maatschappijen vliegtickets naar Genève vinden met een overstap in Duitsland, Frankrijk of Engeland. Daardoor doe je er iets langer over, maar ben je soms voordeliger uit.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel ->Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Het weer in Genève

Genève staat bekend om het briesje dat het hele jaar door vanaf het meer waait. In de zomer is dit prettig omdat de maximumtemperatuur meestal boven de 25 graden ligt. ‘s Avonds en ‘s nachts heb je een trui nodig want dan koelt het af tot een graad of 15. Ook de voor- en nazomer hebben een aangenaam klimaat. Tussen mei en september kun je eigenlijk altijd wel de bezienswaardigheden in Genève ontdekken. De natste maanden zijn september en oktober, maar er is het hele jaar door een aanzienlijke kans op regen. In de winter ligt de temperatuur ‘s nachts meestal net onder het vriespunt, terwijl het overdag een graad of vijf is.

Blogs over Genève

Scroll naar boven