Bezienswaardigheden in Bern Zwitserland: Camping, hotel, info & tips

Bern ligt ten westen van het centrum van Zwitserland. Officieel wordt er Duits gesproken, maar veel Duitstalige bezoekers hebben moeite om het melodieuze lokale dialect te verstaan. De stad is prachtig gelegen in een groen berglandschap met besneeuwde toppen aan de oevers van de Aare-rivier. Jaarlijks komen duizenden toeristen naar Bern in Zwitserland de bezienswaardigheden in de Altstadt – de oude binnenstad ontdekken. Ook komen ze genieten van de schitterende omgeving. Deze staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO en bevat tientallen historische gebouwen. Bern is de bondsstad van Zwitserland – het land wordt vanuit deze stad geregeerd. In het stedelijk gebied wonen ongeveer 700.000 mensen en daarmee is Bern de vijfde grootste stad in Zwitserland.  

Bezienswaardigheden in Bern Zwitserland

Bern is al honderden jaren één van de meest welvarende steden in Zwitserland en de provincie is relatief dichtbevolkt. Dat zie je tot op de dag van vandaag terug in de vele historische bezienswaardigheden in Bern in Zwitserland. In het oude centrum van de stad staan indrukwekkende gebouwen die in sommige gevallen nog uit de 13e, 14e of 15e eeuw stammen. Je kunt meer leren over de geschiedenis van de stad in één van de goede musea van Bern. Daar wordt vaak ingegaan op de samenkomst van mens en natuur in Zwitserland en specifiek in dit gebied. Uiteraard zijn er ook een aantal indrukwekkende natuurlijke bezienswaardigheden te vinden in de omgeving van de stad. 

klokkentoren Zytglogge Bern

De 13e-eeuwse klokkentoren Zytglogge

Het leven in Bern speelt zich al bijna 700 jaar af rondom de eeuwenoude Zytglogge. Deze klokkentoren werd in de 13e eeuw gebouwd en heeft de jaren verbazend goed overleefd. De toren is 54 meter hoog en in de koepel hangen schitterende bronzen klokken aan een constructie die al sinds 1408 niet meer veranderd is. Deze Zytglogge heeft door de jaren heen dienst gedaan als waaktoren en gevangenis. Op de voorkant hangt tegenwoordig een astronomisch klokwerk dat naast de tijd ook de stand van de maan en de zon weergeeft. Je kunt er zelfs het horoscoopteken van de dag op aflezen. Elk uur galmen de melodische klanken van de Zytglogge door de omringende straatjes. Wanneer de klok luidt komen er ook allerlei figuurtjes zoals beren en een gouden haan naar buiten, deze draaien rond in een vrolijk dansje. 

historische Kramgasse en Marktgasse Bern

Rondslenteren door de historische Kramgasse en Marktgasse

Het historische centrum van Bern is een soort museum op zich. De sfeervolle pittoreske straatjes vormen een heerlijk voetgangersgebied waar je onbezorgd kunt rondslenteren terwijl je van de omgeving geniet. De centrale straten van de oude stadskern zijn de Marktgasse en de Kramgasse. Deze worden aan beide kanten gesierd door woningen uit de 17e en 18e eeuw waar tientallen kleurrijke vlaggen aan de gevel hangen. In de Kramgasse kun je ook het Einsteinhaus bezoeken. In dat appartement ontwikkelde deze genie zijn relativiteitstheorie in het begin van de 20e eeuw. Je zult al snel merken dat er een aantal historische fonteinen midden op deze straten staan. Die hebben elk hun eigen verhaal dat meestal verband houdt met historische personen die iets belangrijks hebben gedaan voor de stad. De Zytglogge bevindt zich tussen deze twee straten in. 

Berner Münster Bezienswaardigheden Bern

Andere indrukwekkende gebouwen in de Berner Altstadt

Het oude centrum van Bern staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar enkele gebouwen zijn extra speciaal. Veel toeristen bezoeken bijvoorbeeld het Berner Münster. Dit laatgotische kerkgebouw werd ontworpen door Matthäus Ensinger in de 15e eeuw. Het duurde daarna nog honderden jaren om de schitterende kerk te bouwen. De hoogste toren – van 100 meter – werd zelfs pas in 1893 voltooid. Van bovenaf heb je een adembenemend uitzicht over de stad, de blauwe rivier, de groene hellingen en de besneeuwde bergtoppen aan de horizon. Ook het Bundeshaus is zeker een bezoekje waard. Dit gebouw uit het einde van de 19e eeuw huisvest het Zwitserse parlement. Binnen – in de indrukwekkend koepelhal – kun je van alles leren over de geschiedenis van het land en de stad. Op de Bundesplatz – het plein voor het Bundeshaus – staan 26 fonteinen die ’s avonds verlicht worden. Er wordt ook regelmatig markt gehouden.

botanische tuinen Bern Zwitserland bezienswaardigheden

Exotische en inheemse planten in de botanische tuinen

De botanische tuinen van Bern werden geopend in 1860 en ze zijn onwijs gevarieerd. Er groeien meer dan 6000 verschillende soorten planten en bomen. Deze zijn verdeeld over zes verschillende kassen die elk hun eigen klimaat vertegenwoordigen. Het ‘Palm House’ bijvoorbeeld bevat een stomend regenwoud met prachtige vlinders die tussen de lianen en palmbomen door fladderen. Er is ook een mediterraan gebied en een kas met een steppeklimaat waar weer medicinale kruiden en exotische bloemen uit dat soort gebieden groeien. Liefhebbers van orchideeën en varens kunnen hun hart ophalen in de kas die zich speciaal aan deze prachtige bloemen en planten wijdt.

Gurten-heuvel-Bern

Dolle pret in de buitenlucht op de Gurten-heuvel

Vanuit het centrum van Bern kun je de Gurten-trein nemen naar de top van de 864 meter hoge Gurten-heuvel. Deze ligt net ten zuiden van het centrum van de stad en biedt een prachtig uitzicht over Bern, het blauwe water van de Aare en de hoge bergtoppen van het Berner Oberland. In de zomer kun je heerlijk wandelen in dit groene gebied. Het stadsleven lijkt in één klap vergeten te zijn en je wordt omringd door vogels, vlinders, bossen en bergweides. Er zijn barbecueplaatsen ingericht waar je een heerlijke picknick kunt bereiden. Als er in de winter genoeg sneeuw ligt op de Gurten-heuvel dan verandert het gebied in een mini-skigebied met sleepliften, een rodelbaan en heerlijke glühwein.

musea Bern Zwitserland bezienswaardigheden

Bezoek één van de vele goede musea

In Bern kun je een ware schat aan musea bezoeken. Voor hedendaagse kunst moet je in de Kunsthalle zijn. In het Historisch Museum van Bern leer je van alles over de culturele ontwikkeling vanaf de prehistorie. Ook het Zwitserse Alpenmuseum is de moeite waard als je van geschiedenis en geologie houdt. Chocoladeliefhebbers willen zeker een bezoekje brengen aan de fabriekshal van Rudolf Lindt aan de Wasserwerkgasse 2. Op deze historische plek wordt nog steeds Toblerone-chocolade gemaakt. Het Natuurhistorisch Museum bevat een gigantische collectie dierendiorama’s, kristallen en andere belangrijke aspecten uit het Zwitserse landschap. Als je van natuur en wilde dieren houdt, dan moet je zeker ook de Bärengraben bezoeken, daar kun je deze machtige dieren bewonderen in hun natuurlijke omgeving terwijl ze vissen, zich wassen of samen spelen.  

Camping in Bern

Een goede camping is nooit ver weg in het prachtige landschap rondom Bern. In het zuiden en noordoosten van de stad liggen meerdere kleine campings voor mensen die zich vooral willen richten op het bezoeken van de historische bezienswaardigheden in de stad zelf. De mooiste campings liggen aan de Aare. Je kunt bijvoorbeeld vlakbij het Bärenpark verblijven of in Hinterkappelen – net ten (noord)westen van het stedelijk gebied. Mensen die liever echt op een camping in de natuur staan kunnen terecht in Naturpark Gantrisch ten zuiden van Bern. Van daaruit ben je ook binnen een uur rijden in het centrum van de stad.

Camping aanbieders in Bern

  1. Eurocampings -> Bekijk hier het aanbod!

Hotel in Bern

Je kunt kiezen uit zo’n 80 verschillende hotels en appartementen als je wilt overnachten in Bern. Deze zijn niet goedkoop, vooral als je in, of vlakbij, de oude binnenstad wilt verblijven. Het leven in Zwitserland is natuurlijk sowieso niet goedkoop en daardoor moet je erop rekenen dat je voor een goed hotel een paar honderd euro per nacht kwijt bent. Je kunt geld besparen door goed te zoeken naar aanbiedingen – vooral in het laagseizoen kun je vaak een goede deal vinden bij een drie- of viersterren hotel in Bern. Daarnaast zijn er natuurlijk ook simpelere (jeugd)hostels en privé appartementen waar je voor een lagere prijs kunt overnachten.   

Bern in Zwitserland

De vallei waar Bern in Zwitserland zich bevindt wordt al sinds de oudheid bewoond maar de stad zelf werd tegen het einde van de 12e eeuw gesticht door de hertog van Zähringen. In 1353 werd de provincie Bern onderdeel van Zwitserland. Het groeide al snel uit tot één van de grootste en meest dichtbevolkte gebieden in het land en daardoor speelde de stad een belangrijke rol in de geschiedenis van Zwitserland. Bern is een prachtige stad die op alle gebieden veel te bieden heeft. Je kunt er fraaie culturele en historische bezienswaardigheden bezoeken en ook de adembenemende natuur die de stad omringt is goed bereikbaar.

Het weer in Bern

Het klimaat in Bern is een stuk gematigder dan in de meeste Zwitserse plaatsen. De stad ligt wel op hoogte, waardoor het er vaak een paar graden kouder is dan op zeeniveau. Toch blijft de temperatuur in de winter overdag meestal boven het vriespunt. Het sneeuwt wel vaak maar deze witte deken blijft meestal niet zo lang liggen. Als je wilt skiën dan kun je terecht in het Berner Oberland, deze regio rondom Interlaken is populair onder de wintersporters uit de stad. Vaak kan je in de zomer in dat gebied heerlijk wandelen. In Bern zelf ligt de gemiddelde maximumtemperatuur in de zomermaanden juni, juli en augustus net boven de twintig graden. In die maanden kan het wel flink regenen. Doordat de wolken in de vallei blijven hangen regent het soms hele dagen door. Gemiddeld schijnt de zon zo’n zeven uur per dag in de zomer.  

Blogs over Bern

Scroll naar boven