Vakantie Basel: Bezienswaardigheden, hotel, vliegtickets, info & tips

Na Zürich en Genève is Basel de 3e grootste stad in Zwitserland met ongeveer 180.000 inwoners. Het ligt in het noordwesten van het land waar de Rijn uit de Alpen stroomt. Door de gunstige ligging wonen er al mensen op deze plek sinds minstens 500 voor Christus en vormde de stad meerdere malen een cruciaal punt in grote Europese rijken. Basel werd geregeerd door onder andere de Romeinen, de Franken en de Habsburgers. In de 15e eeuw werd het een belangrijk focuspunt van het Westelijke Christendom. Op 1 juni 1501 werd de regio gevraagd om onderdeel te worden van Zwitserland en niet lang daarna werd de stad protestants. In de laatste vijf eeuwen was Basel meerdere keren het veilige thuis voor vredesonderhandelingen en andere internationale bijeenkomsten.

Vakantie in Basel

Een vakantie in Basel kan niet mis gaan. De stad ligt op het drielandenpunt tussen Zwitserland, Frankrijk en Duitsland waardoor je binnen no-time in het Zwarte Woud, een skigebied of een aantal andere grote steden bent. De groene omgeving is heuvelachtig en wordt gedomineerd door de Rijn, die mogelijkheden creëert om te zwemmen en watersporten te beoefenen. Basel staat bekend als de culturele hoofdstad van Zwitserland en is het thuis van de oudste en bekendste universiteit van het land. Tijdens een vakantie in Basel kun je kiezen uit veel verschillende activiteiten.

Bezienswaardigheden in Basel

Er zijn zoveel bezienswaardigheden in Basel dat je er rustig een aantal keren terug kunt komen. Door de ligging op het drielandenpunt aan de Rijn, vind je er invloeden uit Frankrijk, Duitsland en Zwitserland naast vele verschillende culturen uit het verleden. Er zijn tal van interessante musea, een rijke variatie aan oude monumenten en ontelbare culturele attracties. Basel is een drukke stad, met veel studenten en een gepassioneerde bevolking. Het heeft een vooruitstrevend modern karakter en het is een goede plek om kennis te maken met het echte Zwitserland.

Het-Kunstmuseum-van-Basel

Het Kunstmuseum van Basel

Van alle topmusea in Basel is het Kunstmuseum het populairste en met een goede reden, het is één van de beste musea in Europa. Eigenlijk is het kunstmuseum een verzameling van drie verschillende afdelingen; In de ‘Galerie’ vind je bekende historische werken van oude kunstenaars zoals Monet en Van Gogh, tot meer recente meesters uit de 19e en 20e eeuw. De hedendaagse kunst is verzameld in het ‘Museum für Gegenwartskunst’ en in het ‘Kupferstichkabinett’ bevinden zich tekeningen en grafische werken van bekende kunstenaars die je laten zien hoe ze tot het uiteindelijke resultaat kwamen. Er vinden het hele jaar door wisselende tentoonstellingen plaats, dus als je wilt weten wat je te wachten staat, is het verstandig om de website in de gaten te houden.

De-Rijn-Basel

De Rijn

De Rijn is de levensader van Basel en de rivier vormt het hart van de stad en haar omgeving. In de zomermaanden komen de inwoners van Basel samen aan de noordelijke oevers van de Rijn. Ze bezetten de kades met uitgespreide kleedjes en vermaken zichzelf met goed gezelschap, bier, wijn en barbecueën. Langs de oevers van de rivier kun je waterdichte tassen kopen om je kleding in mee te nemen, als je net als de lokale waaghalzen in het water wilt springen om je een stuk door de snelstromende rivier mee te laten voeren. Ook buiten de stad vormt de rivier meerdere recreatiegebieden die gebruikt worden voor watersporten.

Het-Stadhuis-van-Basel

Het Stadhuis van Basel

Aan de Marktplatz bevindt zich het felrode stadhuis van Basel. Een grote aardbeving in de 16e eeuw vernielde de zetel van de toenmalige regering, waarna dit indrukwekkende gebouw werd geconstrueerd. In de 17e eeuw en aan het begin van de 20e eeuw werd het gebouw uitgebreid om te voldoen aan de wensen van het stadsbestuur. Het pand is nog steeds in gebruik voor vergaderingen van de stadsraad. Je kunt een rondleiding volgen door de bijzondere ruimtes, waarbij je veel leert over de politiek en de geschiedenis van de stad. Daarnaast bevat het gebouw veel interessante kunst en architectuur. Vooral de felrode voorgevel met zijn speelse versieringen is een uitspatting van Barokke gelukzaligheid.

De-Kathedraal-Basel

De Kathedraal

De Kathedraal van Basel werd tussen 1019 en 1500 gebouwd uit aantrekkelijk rood zandsteen. Verschillende onderdelen van de voormalige bisschoppelijke kerk zijn al eeuwen getuige van het leven in de stad. De kloosters, de graftombe van Erasmus van Rotterdam, de crypte en het koor staan al vele eeuwen op hun huidige plek. De gekleurde dakpannen en twee hoge torens van de kathedraal vormen een belangrijk herkenningspunt in de skyline van Basel. Rondom de kathedraal bevindt zich een plein waar veel mensen elkaar ontmoeten waardoor het er altijd gezellig is. Op de terrasjes van de Pfalz kun je heerlijk zitten en met uitzicht over de rijn van een hapje en/of drankje genieten.

De-Tinguely-Fontein

De Tinguely Fontein

Ben je toe aan een rustig plekje om een tijdje rond te hangen en op adem te komen? Dan is de Tinguely Fontein ‘the place to be.’ Deze fontein bevindt zich op het Theaterplatz en is door de jaren heen een favoriete plek geworden voor een picknick, bij zowel de lokale bevolking als de bezoekers van de stad. De fontein is ontworpen door Jean Tinguely, een geniale beeldhouwkunstenaar. Hij bestaat uit negen beelden die samen met het water bewegen waardoor het lijkt of ze een dansvoorstelling opvoeren. Dit is typerend voor zijn werk. Als je meer van de fantastische creaties van Jean Tinguely wilt bewonderen, kun je naast de fontein een museum vinden dat zijn werk tentoonstelt. 

Het Wereld Speelgoed Museum

Dit museum is een attractie voor jong en oud. Hoe lang het ook geleden is dat jij je favoriete speelgoed had, dit museum herinnert je aan je kindertijd op de meest nostalgische manier. Het Wereld Speelgoed Museum was vroeger bekend als Poppenmuseum en bevat een uitgebreide collectie aan poppen en knuffels. Meer dan 2500 teddyberen vormen de grootste collectie ter wereld in zijn soort. Daarnaast vind je er vele andere soorten speelgoed en een aantal speelgoedwinkels en carrousels. Het museum is aangepast voor doven en slechthorenden en toegankelijk voor mensen met een rolstoel.

Hotel in Basel

Als je op zoek bent naar een hotel in Basel, kun je veel verschillende opties vinden. Hoewel de stad in Zwitserland ligt en dus aan de dure kant is, zijn er veel low budget opties beschikbaar. Je kunt natuurlijk ook het beste van je vakantie maken en genieten van één van de ‘top of the range’ hotels die de stad te bieden heeft. Een hotel in Basel is de perfecte uitvalsbasis om deze fascinerende stad te leren kennen.

Vliegtickets naar Basel

Je kunt vliegtickets naar Basel vinden bij verschillende maatschappijen. Easyjet, KLM en Air France vliegen dagelijks vanaf Schiphol direct naar Basel. Daardoor hoef je niet over te stappen en kun je optimaal van je tijd gebruik maken. Door de vele directe verbindingen en het continue verkeer zijn de prijzen van vliegtickets naar Basel relatief stabiel. Uiteraard is het verstandig om zo vroeg mogelijk te boeken, maar ook last-minute heb je een goede kans om voordelige prijzen te vinden.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Trein naar Basel

Als je niet van vliegen houdt, of je steentje bij wilt dragen aan het verminderen van CO2 uitstoot, dan is de trein naar Basel de perfecte optie voor jou. De ICE naar Basel vertrekt dagelijks uit Amsterdam en maakt daarna tussenstops in Utrecht en Arnhem. De reis in deze hogesnelheidstrein duurt ongeveer zeven uur, terwijl je kunt werken, slapen of van het voorbijschietende landschap genieten. Vanaf 40 Euro enkele reis kun je milieuvriendelijk, ontspannen en snel met de trein naar Basel.

Het weer in Basel

Het weer in Basel wordt bepaald door de ligging in centraal Europa, de Rijn, de Alpen en het Zwarte woud. De Rijn stabiliseert het klimaat in zijn directe omgeving waardoor Basel rekent met warme zomers die zelden echt heet zijn en milde winters. In de zomer blijft de temperatuur overdag meestal tussen de 20 en 30 graden en is het vaak zonnig. In de winter hangt de temperatuur rond het nulpunt en kan het wat vaker regenen. Het weer in Basel is iets droger dan in Nederland.

Blogs over Basel

Scroll naar boven