Ankara in Turkije: Bezienswaardigheden, hotel, vliegtickets, info & tips

Ankara ligt midden in de Anatolië en is de hoofdstad van Turkije. Hoewel Istanbul groter is en wordt gezien als het economische centrum van het land, is Ankara de politieke en historische hoofdstad van het Turkse volk. De stad heeft een centrale ligging in het land en wordt al sinds 2000 voor Christus bewoond. Ankara was al in de oudheid een belangrijke stad. In de eeuwen voor Christus was het de hoofdstad van de Keltisch staat Galatia. Deze regio werd later overgenomen door de Romeinen en door de eeuwen heen hebben bijna alle grote rijken de stad bezet. Daardoor bevat Ankara een schat aan historische monumenten van onder andere de Grieken, Perzen, Romeinen en Byzantijnen. In de tijd van de Ottomanen groeide Ankara uit tot één van de belangrijkste culturele, politieke en economische centra van het hele Turkse rijk.

Ankara in Turkije

De populatie van Ankara is ongeveer vijf miljoen en daarmee is het de tweede grootste stad van Turkije. De stad ligt aan de Ankara rivier die later opgaat in de machtige Sarkaya rivier. Ankara ligt in het centrum van de provincie Anatolië waar de mensen een veel traditionelere mindset hebben dan in Istanbul en andere westelijke delen van Turkije. Als je houdt van cultuur en historie dan zit je in Ankara goed. In deze fascinerende stad vind je allerlei aspecten van de bewogen geschiedenis terug in oude gebouwen, dagelijkse bezigheden en andere culturele aspecten. 

Bezienswaardigheden in Ankara Turkije

Er zijn zoveel bezienswaardigheden in Ankara dat je er nooit klaar bent met het verkennen van de bewogen geschiedenis van deze hoofdstad van Turkije. De ruïnes van de indrukwekkende citadel van Ankara liggen bovenop een rots die wel 150 meter boven de Ankara rivier uitstijgt. Daar kun je overblijfselen aantreffen van een tempel van Augustus en Rome uit het jaar 20 voor Christus en een aantal andere voorbeelden van Romeinse en Ottomaanse architectuur. Daarnaast zijn er uiteraard nog een heleboel andere bezienswaardigheden in Ankara die je niet mag missen tijdens een stedentrip in de stad of een rondreis door centraal Turkije.

Musea-in-Ankara-turkije

De geweldige Musea

Een goede manier om wat achtergrondinformatie te krijgen over de bezienswaardigheden en de cultuur in Ankara is door één of meerdere musea te bezoeken. Het Etnografisch museum bevat bijvoorbeeld een schat aan informatie over het alledaagse leven van de bevolking van de stad in verschillende tijdperken. Je kunt er allerlei speciale gebruiksvoorwerpen bekijken evenals traditionele tapijten, muziekinstrumenten en kleding. Het Anatolisch museum ligt een paar blokken verderop en heeft ook een interessante collectie. Daar kun je van alles leren over de stammen die de stad bewoonden voor deze veroverd werd door de grote rijken. Het is ook een goede plek om een idee te krijgen van de grote lijnen van de geschiedenis van de stad.

citadel van Ankara Turkije

De citadel van Ankara

De citadel van Ankara werd waarschijnlijk al eeuwen voor Christus voor het eerst opgebouwd. Deze plek werd vervolgens gebruikt door alle verschillende grootmachten die de stad ooit bezet hebben. Er zijn daardoor overblijfselen te vinden van allerlei volkeren waaronder de Romeinen, de Seltsjoeken en de Byzantijnen die de buitenmuren bouwden die nu nog te zien zijn. De citadel bestaat uit kleine kronkelende middeleeuwse straatjes die je het gevoel geven in een ander tijdperk te zijn beland. Je kunt er uiteraard interessante historische bouwwerken bezoeken die worden afgewisseld door leuke winkeltjes en restaurantjes. Vergeet niet je ogen ook af en toe te openen richting de horizon want er zijn schitterend uitzichten te vinden over de rest van de stad, de rivier en de wijde omgeving.

Kizilay Square ankara

Winkelen en uitgaan rond Kizilay Square – het Turkse Times Square

Het centrum van het moderne gedeelte van Ankara heet Kizilay Square. Dit plein wordt ook wel het Turkse Times Square genoemd omdat er net zoveel billboards, lichtreclames en andere felle verlichting te zien is. Als je van chaos houdt, dan kun je een plekje zoeken aan het raam van een restaurant of winkel op een hogere verdieping van een gebouw rond het plein. Van daaruit heb je namelijk een geweldig uitzicht op het toeterende verkeer dat over het plein rijdt. In de buurt rondom Kizilay square kun je geweldig winkelen en uitgaan. Ankara is net als Istanbul bekend om de vele stijlvolle restaurants, cafés, clubs en discotheken.

Atatürk-Mausoleum-Ankara-turkije

Het Atatürk Mausoleum

De vroegere Legerofficier Mustafa Kemal Atatürk is voor het Turkse volk de grote held van de geschiedenis van hun land. Hij was de grondlegger van het moderne Turkije doordat onder zijn leiding de Ottomanen verslagen werden. Zijn gezicht wordt overal in Turkije afgebeeld en het Atatürk Mausoleum – waar zijn graf zich bevindt – is ook razend populair. Dit enorme gebouw is groter dan elk ander gebouw in Turkije. Het werd gebouwd in 1944 toen de Tweede Wereldoorlog in Turkije voorbij was en poogt de geliefde man in alle ere te herinneren. Daardoor kun je genieten van prachtige taferelen tijdens een bezoek. Op de binnenplaats vind je bijvoorbeeld een adembenemende mozaïek. 

Romeinse baden Ankara

De Romeinse baden

De Romeinse baden zijn één van de best bewaarde historische locaties in Ankara. Dit enorme badhuis werd al in de derde eeuw na Christus aangelegd en deed eeuwenlang dienst als centrale wasplaats. Je kunt tot op de dag van vandaag allerlei verschillende onderdelen van het complex herkennen. Tijdens een bezoek loop je bijvoorbeeld langs het tepidarium (de warme kamer), het caldarium (de hete kamer), het frigidarium (de koude kamer) en het apodyterium (de kleedkamer). Het unieke verwarmingssysteem van het badhuis is ook je aandacht waard. De Romeinse baden bevinden zich aan de noordelijke kant van Ulus Meydani aan de Cankiri Caddesi.

De moderne Kocatepe Moskee en de oude Aslanhane Camii Moskee

Er zijn tientallen moskeeën in Ankara die je bijna allemaal mag bezoeken buiten de gebedstijden. Let wel op dat je een sjaal meeneemt om je haren te bedekken en gepast gekleed gaat. Het is ook de bedoeling dat je voor het betreden van de moskee je voeten wast. De Aslanhane Camii Moskee werd al in de 13e eeuw gebouwd en is daarmee de oudste moskee van Ankara. Binnen kun je prachtige decoraties bewonderen die uit notenhout gesneden zijn. Ook de mozaïeken zijn adembenemend mooi. Als je naast de oudste moskee van Ankara ook de meest moderne moskee wilt bezoeken, ga dan naar de Kocatepe Moskee. Dit enorme gebouw werd in 1987 geplaatst en het is de grootste moskee van de stad. Het Ottomaanse ontwerp met veel marmer en bladgoud is erg indrukwekkend evenals de enorme kristallen kroonluchter en de glas-in-lood ramen.

Hotels in Ankara

Iedereen kan een goed hotel vinden in Ankara. De stad heeft namelijk een enorme variatie aan verschillende overnachtingsmogelijkheden in de aanbieding. Als je houdt van chique dan kun je er gemakkelijk een vijfsterrenhotel vinden met alle faciliteiten van dien. Daarnaast zijn er ook veel kleine familiehotels in Ankara waar je alles krijgt wat je nodig hebt tijdens een verblijf van een paar dagen terwijl je de stad verkent. Als je wilt overnachten op een plek waar andere reizigers en/of jongeren bij elkaar komen, kies dan één van de vele bruisende (jeugd)hostels uit.  

Top 5 hotels in Ankara

Vliegtickets naar Ankara

Het is niet moeilijk om goede vliegtickets te vinden naar Ankara Esenboga – het internationale vliegveld van de hoofdstad van Turkije. Vanaf Schiphol kun je binnen een uur of vier op je bestemming zijn omdat meerdere maatschappijen directe vluchten aan naar Ankara aanbieden. Door de korte vliegtijd is Ankara ook een interessante bestemming voor een stedentrip. Je kunt vliegtickets boeken voor zo’n directe vlucht van Amsterdam Schiphol naar Ankara Esenboga bij Anadolu Jet, Turkish Airlines en Corendon Airlines. 

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Het weer in Ankara

Het weer in Ankara kan heel anders zijn dan in andere toeristische delen van Turkije. Dat komt doordat deze hoofdstad midden in het land ligt en een landklimaat heeft. Er valt daardoor elk jaar minder dan 300 mm neerslag en je kunt dus het hele jaar door rekenen op veel zon. Dat betekent echter niet dat het altijd warm is in Ankara. In de wintermaanden ligt de temperatuur bijna altijd onder de tien graden en kan het ’s nachts vriezen. De verschillen tussen dag en nacht zijn ook in de zomer groot. Tussen juni en september is het overdag bijna altijd warmer is dan 25 graden, maar ’s nachts zakt de temperatuur onder de 15 graden.

Blogs over Ankara

Scroll naar boven