Alanya in Turkije: Bezienswaardigheden, hotel, vliegtickets, info & tips

Alanya is een historische stad op een schiereiland aan de zuidkust van Turkije. In de nabijgelegen Karain Grot zijn overblijfselen gevonden van beschavingen uit het Paleozoïcum die tot wel 20.000 jaar oud zijn. Net ten zuiden van de stad in Syedra is een archeologische vindplaats van een havenstad uit het derde millennium voor Christus. Dat zijn slechts twee van de vele historische plekken in Alanya en de directe omgeving. De stad zelf ligt op een strategische positie op een schiereiland dat slechts in één richting verbonden is met het achterland dat gedomineerd wordt door het Taurusgebergte. Alanya Turkije was een belangrijke plek in de meeste rijken die zich rond de Middellandse Zee hebben uitgestrekt in de laatste vijf millennia.

Alanya in Turkije

Alanya is een fantastische vakantiebestemming in Turkije. Het heeft een zonovergoten klimaat en een paar geweldige brede stranden die toegang bieden tot het heldere water van de Middellandse Zee. Daarnaast kun je in de stad en de directe omgeving historisch erfgoed vinden uit verschillende tijdperken. De stad werd voor het eerst ommuurd in de tijd van Alexander de Grote een ook de Romeinen en Byzantijnen waren hier. Het grootste gedeelte van de historische gebouwen die nog overeind staan komen uit de middeleeuwen toen Sjeik Alaeddin Kayqubad I hier allerlei indrukwekkende torens en kastelen liet neerzetten.   

Bezienswaardigheden in Alanya

Naast schitterende stranden, honderden toeristische winkeltjes en een levendige haven met een bruisend uitgaansdistrict, kun je ook tientallen historische en natuurlijke bezienswaardigheden bezoeken in Alanya en de directe omgeving van de stad. Er zijn bijvoorbeeld meerdere druipsteengrotten in deze regio. Voor wandelaars bieden de bergen in het achterland en de ruige kustlijn volop vertier. Ook de bezienswaardigheden in het dal van Dimcay rivier – die net buiten Antalya de Middellandse Zee instroomt – zijn de moeite waard.

burchtheuvel-van-Alanya

Het magnifieke uitzicht vanaf de burchtheuvel van Alanya

Het kasteel van Alanya heeft veel te verduren gehad door de jaren heen. Dat zie je aan de geruïneerde structuur waarvan enkel de vestingmuur nog in redelijke staat verkeerd. Vanaf de heuvel waarop het kasteel ligt heb je een geniaal uitzicht over de stad, de kustlijn en het blauwe water van de Middellandse Zee. Van hieraf zie je duidelijk dat de stad zich heeft gevormd rondom deze heuvel, die Alanya in tweeën splitst. Er zijn verschillende mogelijkheden om de berg op te komen. Als je graag actief bezig bent, dan kun je natuurlijk te voet de steile heuvel beklimmen. Traditioneel gingen de meeste mensen met een taxi omhoog via de slingerweggetjes op de flanken van de berg. Daarnaast is er een kabelbaan gebouwd om het verkeer te verminderen.   

De gezellige Turkse sfeer in de oude binnenstad

Alanya is even populair binnen Turkije als bij de vele vakantiegangers die uit Engeland, Nederland, Duitsland, Scandinavië en Rusland komen om te genieten van de zon en het historische karakter van de stad. Het historische centrum van de stad lijkt op een enorme bazaar. Je loopt er door smalle straatjes tussen de kleine winkeltjes die zich vaak in authentieke panden bevinden. Er worden natuurlijk allerlei imitatieproducten van bekende merken verkocht naast de vele kruiden, gedroogde vruchten, bijzondere lampen en handgemaakte producten zoals Perzische tapijten. Je kunt een kopje thee drinken in een echte Turkse chaishop waar je niet onder een gesprek met de nieuwsgierige eigenaar uitkomt. Als je de authentieke Turkse sfeer wilt proeven dan moet je in dit gezellige – en een tikkeltje chaotische – gedeelte van Alanya zijn.

Rode Toren

Het uitgaansdistrict in de haven en de Rode Toren

De achthoekige ‘Kızıl Kule’ oftewel de Rode Toren is één van de belangrijkste symbolen van Alanya. Dit indrukwekkende bouwwerk stamt uit de 13e eeuw en staat nog steeds stevig op zijn plek naast de oude stadsmuren aan de zeekant van de stad. In de toren bevindt zich een klein etnografisch museum en het uitzicht vanaf de 33 meter hoge top is prachtig. De Rode Toren staat direct naast de haven, het levendigste gedeelte van de stad. Deze haven werd al veel gebruikt door de piraten die in de middeleeuwen het gebied onveilig maakten. Nu liggen er allerlei verschillende boten aangemeerd – van luxe plezierjachten tot vissersboten en piratenschepen. Voor jongeren is het uitgaansdistrict in de haven een goede reden om hier op vakantie te gaan. Er zijn een aantal grote discotheken, hippe clubs en kleine bars waar tot diep in de nacht gedronken en gefeest wordt.

Dimcay-rivier-Alanya

Het prachtige dal van de Dimcay rivier

De Dimcay rivier stroomt vanuit het Taurusgebergte naar Alanya om daar uit te monden in de Middellandse Zee. De oevers van de rivier bieden wat rust binnen de drukte van de stad. Nog kilometers landinwaarts liggen er restaurantjes langs de oevers van de Dimcay. Daar kun je iets drinken of eten op het terras terwijl je geniet van het uitzicht over het blauwe water. De meeste plekken hebben een steiger met vlotten en duikplanken die je kunt gebruiken om het verfrissende water in te springen. Vooral op hete zomerdagen is dit een geweldig uitstapje voor de hele familie of vriendengroep. 

De Damlatas en Dom Grotten

De Damlatas grot vormt een bijzondere bezienswaardigheid midden in Alanya. Deze naam betekent letterlijk druipsteengrot en verwijst naar de indrukwekkende stalagmieten en stalactieten die je er kunt bewonderen. De grot werd ontdekt toen de haven werd aangelegd en is 30 meter lang en 15 meter hoog. Alanya en regio is bekend om de vele zee- en landgrotten die het bevat. Daar is de Dim Grot één van de meest indrukwekkende voorbeelden van. Deze grot ligt ongeveer 12 kilometer ten oosten van de stad op een hoogte van 232 meter. Je kunt naar binnen via twee verschillende wandelpaden van respectievelijk 50 en 360 meter lengte. Deze voeren je langs de prachtige druipstenen die zich over honderden duizenden jaren gevormd hebben. Aan het einde van het langere pad ligt een adembenemend meertje.

stranden-van-Alanya

De veilige en schone stranden van Alanya

De kustlijn van Alanya is bijna 100 kilometer lang en bevat vele schitterende stranden. Deze hebben bijna altijd een blauwe vlag die aangeeft dat de stranden schoon en veilig zijn. Vlakbij de stad bevinden zich twee brede stranden. Het Cleopatra strand ligt aan de westkant van de stad en bestaat uit stralend geel zand. Dit is het populairste strand van Alanya en een geliefde plek voor hotelgasten. Het strand wordt goed onderhouden en je kunt er natuurlijk een strandstoel en een parasol huren. Er zijn beach bars, douches, toiletten en luxe resorts. Het strand heeft haar naam te danken aan de minnares van de Romein Marcus Antonius die het aan zijn geliefde Cleopatra schonk omdat ze dol was op deze betoverende plek. 

Hotel in Alanya

In het toeristische Alanya is een hotel nooit ver weg. Deze stad biedt alle soorten accommodatie aan, van goedkope backpackerhostels tot vijfsterrenresorts. Voordat je iets boekt is het verstandig om even na te denken over het soort omgeving waarin je graag wilt verblijven. Er zijn luxe resorts die direct toegang bieden tot het prachtige Cleopatra strand, maar dat strand moet je wel delen met duizenden anderen. Voor vakantiegangers die komen met de intentie om volop uit hun dak te gaan in het uitgaansdistrict van de stad is het verstandig om een hotel te zoeken in de buurt van de haven van Alanya. 

Vliegtickets naar Alanya

Je kunt vliegtickets zoeken naar twee internationale vliegvelden in de buurt van Alanya. De traditionele aanvlieghaven van Antalya ligt op een uur of twee rijden van de stad. In de laatste jaren is daar het kleine vliegveld Gazipasa bijgekomen. Van daaruit ben je binnen een half uur in de stad. Tussen maart en november kun je vliegtickets boeken voor directe vluchten naar dit lokale vliegveld van Alanya bij Transavia, TUI en Corendon. In sommige gevallen is een pakketvakantie de goedkoopste optie.

Vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel ->Bekijk vluchten!

All inclusive in Alanya

Veel resorts in Alanya werken met all inclusive deals. Dat betekent dat je in één keer betaalt voor je overnachtingen, eten en eventuele uitstapjes die vanuit je hotel worden georganiseerd. Bij veel all inclusive aanbiedingen zijn ook de vluchten inbegrepen. Meestal boek je een all inclusive via een reisorganisatie die een deal sluit met de hotels in Alanya waarbij ze vaak een bepaalde hoeveelheid kamers boeken voor het hele seizoen. Daardoor kun je soms geweldige aanbiedingen vinden in de weken waarin ze de plekken niet gevuld krijgen

All inclusive in Alanya

  1. Prijsvrij -> Bekijk hier het aanbod!
  2. TUI -> Bekijk hier het aanbod!
  3. Corendon -> Bekijk hier het aanbod!
  4. Vakantiediscounter – > Bekijk hier het aanbod!

Het weer in Alanya

Alanya wordt vaak verkocht als de stad waar de zon lacht. De kan doordat het er in de zomer altijd warm en droog is. Tussen juni en september ligt de gemiddelde temperatuur overdag rond de dertig graden. Zelfs s´nachts is het ook nog steeds warm genoeg om in een bikini rond te lopen. In die maanden regent het eigenlijk nooit, in de wintermaanden december, januari en februari regent het gemiddeld op ongeveer 13 dagen per maand. Ook stijgt de temperatuur dan overdag nog steeds tot een graad of 16. De beste maanden om Antalya te bezoeken als je iets wilt ondernemen zijn maart, april, mei, oktober en november. In deze maanden heb je meestal te maken met temperaturen rond de 18-25 graden overdag en een dag of acht regen per maand. 

Blogs over Alanya

Scroll naar boven