Vakantie in Málaga: Bezienswaardigheden, hotel, vliegtickets, info & tips

Voor een vakantie aan de Costa del Sol vliegen de meeste mensen naar Málaga. Deze schitterende stad is ook op zichzelf een stedentrip of een vakantie waard. Hoewel er al veel eerder mensen leefden in deze regio, wordt Málaga sinds het jaar 770 voor Christus permanent bewoond. Dit betekent dat het één van de oudste steden ter wereld is. De stad werd geregeerd door een aantal machtige volken die allemaal hun eigen historische erfgoed achterlieten. Daardoor kun je in Málaga monumenten bezoeken uit de Romeinse tijd die duizenden jaren oud zijn. De belangrijkste bezienswaardigheden stammen uit de tijd van de Moren. Daarnaast zijn ook moderne tijden goed vertegenwoordigd. Málaga is een bruisende stad vol kunst, cultuur en natuurlijk prachtige stranden in Spanje.

Vakantie in Málaga

Het zonovergoten klimaat van deze regio (het heet niet voor niets Costa del Sol) is niet de enige reden om op vakantie te gaan naar Málaga, hoewel het natuurlijk wel fijn is dat zelfs als je in de winter een stedentrip maakt naar Málaga de meeste dagen warm genoeg zijn om in een T-shirt rond te lopen. Málaga heeft genoeg bezienswaardigheden in de aanbieding om je een weekend of een midweek lang bezig te houden tijdens een stedentrip. Je kunt makkelijk een hele vakantie in Málaga doorbrengen als je ook een aantal dagen aan het strand wilt liggen – of wat tijd uittrekt om de prachtige omgeving te verkennen.

Bezienswaardigheden in Málaga

Málaga is een prachtige historische stad vol met interessante bezienswaardigheden. Als je houdt van de elegante Moorse bouwstijl, dan ben je hier aan het juiste adres. Daarnaast zijn er in de stad ook overblijfselen van een oud Romeins theater te vinden en prachtige gebouwen uit de renaissance. Ook voor mensen die meer interesse hebben in kunst en hedendaagse cultuur heeft Málaga van alles te bieden. Er zijn goede musea, geweldige winkelstraten en heerlijke tapasbars. Ook het bruisende uitgaansleven van Málaga laat niets te wensen over.

Moorse-fort-Alcazaba

Het Moorse fort Alcazaba

De oudste delen van het fortcomplex van Alcazaba stammen uit de Romeinse tijd. In de eerste eeuw voor Christus moet op deze plek een Romeins theater hebben gestaan. Delen van dit theater zijn in de 8e en 11e eeuw door de Moren gebruikt om het indrukwekkende Alcazaba fort te bouwen. Daarom heeft het bijvoorbeeld Romeinse pilaren. Een bezoekje aan dit voormalige regeringspaleis is een absolute must tijdens een vakantie in Málaga. Binnen de dikke vestingmuren bevindt zich een labyrint aan gangen. Tussendoor kom je veel Moorse torentjes tegen en de muren zijn overal schitterend bewerkt met sierlijke ronde vormen. In de bouwstijl zie je het veelvuldige gebruik van bogen terug evenals de liefde voor mozaïek. Je ziet hoe het water door het hele gebouw werd geleid en geniet van de prachtige binnentuinen.

Castillo-de-Gibralfaro-Malaga

Castillo de Gibralfaro – de ‘uitkijktoren’ van Alcazaba

Boven het machtige fort van Alcazaba ligt het Castillo de Gibralfaro. Deze burcht ligt 130 meter hoger dan het fort. Het gebouw werd in de 14e eeuw gebouwd in opdracht van sultan Yusuf I. Door de strategische ligging kon de burcht helpen om het regeringscomplex van Alcazaba te beschermen. Helaas voor hen hield de Moorse vesting in Málaga niet zo heel lang meer stand want in 1487 werd de stad veroverd door de Christenen. Het kasteel bleef in gebruik voor militaire doeleinden tot het begin van de 20e eeuw. Tegenwoordig kun je er een museum bezoeken met wapens en kledij van verschillende troepen die hier gelegerd waren. Ook het uitzicht vanaf de Gibralfaro heuvel is de moeite waard.

Kathedraal-van-Málaga

De Kathedraal van Málaga

De bouw van de kathedraal van Málaga begon in 1528 en het plan was om de kathedraal in de 18e eeuw af te hebben. Door geldgebrek is het originele plan nooit afgemaakt. Eén van de torens is ergens halverwege in de steek gelaten. Het effect van het werk gedurende meerdere eeuwen is de mix van verschillende architectonische stijlen die in de het gebouw terug te vinden zijn: van gotisch via renaissance naar barok. De kathedraal is een kunstwerk op zich met alle details die in het gebouw zelf verwerkt zitten zoals prachtig marmer, medaillons met afbeeldingen van de beschermheiligen van de stad en gekrulde zuilen. Daarnaast is er ook prachtig meubilair ontworpen voor het binnenste van de kerk.

overdekte-markt-van-Atarazanas

De overdekte markt van Atarazanas

Tegen het einde van de 19e eeuw opende Mercado Ataranzanas. Hier wordt van maandag tot en met zaterdag tussen 8.00 en 14.00 verse kaas, vis, kruiden, brood, fruit en groenten verkocht. Je kunt de exotische producten meestal proeven bij de vriendelijke verkopers. Er zijn ook kraampjes waar tapas en drankjes worden verkocht en het geheel kan een waar culinair hoogstandje zijn. Ook het gebouw van Mercado Atarazanas is bewonderenswaardig. De gietijzeren dakconstructie laat zien dat het is gebouwd in neo mudejar stijl. Dat past goed bij de ingang door de bijgewerkte Moorse poort. Het indrukwekkendste gedeelte bevindt zich achterin de hal. Daar toont een reusachtig glas-in-loodraam een voorstelling van de geschiedenis van de plek. 

Museo-Picasso-Malaga

Museo Picasso

Eén van de beste musea van Málaga is gewijd aan het werk van de zoon van de stad Pablo Picasso. Dit museum werd in 2003 geopend in Buenavista, een voormalig paleis dat gebouwd werd in de 16e eeuw. De erfgenamen van deze grootmeester schonken een significante hoeveelheid van zijn werken om het museum te kunnen openen. Daarmee wordt bevestigd dat Málaga een grote rol heeft gespeeld in zijn vorming. In het Picasso Museum in Málaga hangen nauwelijks bekende werken van de grootmeester. Je kunt er echter een heleboel schilderijen en etsen bewonderen die weergeven hoe zijn stijl en interesses door de jaren heen zijn veranderd. Er staat ook een prachtige verzameling van zijn keramiek- en beeldhouwwerk. Af en toe worden er speciale tentoonstellingen gehouden in het museum.

Plaza-de-Merced-Malaga

Het geboortehuis van Picasso aan Plaza de Merced

Op Plaza de Merced staat een zuil die de vrijheidsstrijder generaal Torrijos herdenkt. Er is echter meestal meer te doen rond een bankje met een bronzen persoon erop. Dit moet Pablo Picasso voorstellen die voor zijn geboortehuis zit te genieten van de taferelen op het plein. Hoewel hij slechts een paar jaar in dit huis heeft geleefd – van zijn geboorte in 1881 tot maximaal tien jaar later toen zijn familie naar Coruña verhuisde – is er toch een museum ingericht voor de grootmeester. Binnen kun je allerlei prullaria bezichtigen zoals een doopkleed en kinderkleertjes die een beeld geven van het leven in die tijd. Daarnaast hangen er etsen, lithografieën en foto’s van de kunstenaar. Er staan ook keramieken en een aantal oude meubels. 

Hotel in Málaga

Je kunt elk soort hotel boeken in Málaga. Houd er wel rekening mee dat het een grote stad is. Het openbaar vervoer is goed geregeld, maar als je bijvoorbeeld tot diep in de nacht wilt genieten van de tapasbars, flamenco-muziek of andere uitgaansgelegenheden, dan is het toch fijn om een beetje dicht bij het centrum te overnachten. Sommige mensen zitten juist graag in één van de buitenwijken die goede toegang heeft tot een strand. In Málaga kun je in de meeste wijken zowel een budget- als een luxe hotel vinden.

Vliegtickets naar Málaga

Je kunt vliegtickets kopen naar Málaga bij een hele verzameling maatschappijen. Directe vluchten vanuit Nederland worden verzorgd door Transavia, KLM, Ryanair, Kenya Airways, Vueling Airlines, Iberia en EasyJet. Zo’n vlucht doet er een uur of drie over. In de schoolvakanties is het verstandig om je vliegtickets naar Málaga zo vroeg mogelijk te kopen omdat veel toeristen het vliegveld gebruiken als toegangspoort voor de stranden van de Costa del Sol. Vluchten kunnen uitgeboekt raken of erg duur worden op het laatste moment.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Auto huren in Málaga

Het is een geweldig idee om een auto te huren tijdens je vakantie in Málaga. In de stad zelf is het makkelijker en goedkoper om te voet, met het openbaar vervoer of per taxi je weg te vinden omdat parkeerplaatsen schaars zijn. Zo gauw je echter de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad gezien hebt, kun je met een auto de omgeving van de Costa del Sol gaan verkennen. In de buurt van Málaga zijn prachtige stranden, hoge bergen en vele pittoreske dorpjes en steden. Je kunt een auto huren op het vliegveld van Málaga of in de stad zelf.

Het weer in Málaga

Het weer in Málaga is warmer dan in de meeste andere delen van Europa. In dit gebied kan het kwik in de zomer soms richting de 50 graden gaan! Dan hebben we het natuurlijk over uitzonderlijk hete dagen, maar een maximumtemperatuur van 40 graden is echt geen uitzondering. Daarom is het veel aangenamer om de stad te bezoeken in het voor- en naseizoen. In maart, april, mei, (juni), (september), oktober en november is het meestal heel lekker weer in deze regio zonder te heet te zijn om iets te ondernemen. In die maanden is het ook rustiger. Zelfs in de wintermaanden is het weer in Málaga vaak heel zacht.

Blogs over Málaga

Scroll naar boven