Vakantie op Lanzarote: Bezienswaardigheden, hotels, vliegtickets, info & tips

Lanzarote is het meest noordoostelijke gelegen Canarische Eiland. Deze eilandengroep hoort politiek gezien bij Spanje, hoewel het geografisch gezien het dichtst bij Marokko ligt, ongeveer 200 kilometer van de kust. De naam Lanzarote heeft het te danken aan de Italiaanse ontdekkingsreiziger Lancelotto Malocello die in 1312 de Canarische Eilanden herontdekte. Het eiland werd toen bewoond door de inheemse Guanche bevolking, die het in hun eigen taal Tyterogaka noemden (dit vertaald naar: ´degene die helemaal van oker is’). Lanzarote is een prachtig eiland met indrukwekkende unieke natuur. Daardoor werd het in 1993 in zijn geheel verklaard tot een biosfeerreservaat door UNESCO. Het eiland is zo’n 40 kilometer lang en twintig kilometer breed. Tijdens een vakantie op Lanzarote kan je dan ook makkelijk het hele eiland ontdekken.

Vakantie op Lanzarote

Door het aangename klimaat en de prachtige stranden is Lanzarote net als de andere Canarische Eilanden een populaire vakantiebestemming. Vooral de badplaatsen Costa Teguise, Playa Blanca en Puerto del Carmen hebben zich speciaal ontwikkeld voor toerisme. Behalve zon, zee en strand heeft het eiland nog een aantal geweldige bezienswaardigheden te bieden die vooral met de indrukwekkende natuur te maken hebben. De vulkanische oorsprong van Lanzarote is op veel plekken duidelijk zichtbaar en zorgt voor schitterende landschappen, formaties en grotten. Tijdens een vakantie op Lanzarote kun je genieten van strand, natuur en cultuur.

Bezienswaardigheden op Lanzarote

De geniale kunstenaar César Manrique is verantwoordelijk voor een behoorlijk aantal van de bezienswaardigheden op Lanzarote. Hij was dolverliefd op het eiland en heeft meerdere plekken zo ingericht dat de pracht van de natuur nog beter naar voren komt. De wegen op Lanzarote bevinden zich in uitstekende staat, waardoor de meeste bezienswaardigheden makkelijk bereikbaar zijn. Het eiland is bergachtig – het hoogste punt ligt op 671 meter – dat maakt de landschappen des te interessanter.

Timanfaya-Nationaal-Park

Timanfaya Nationaal Park

De Montañas del Fuego (vuurbergen) in het Timanfaya Nationaal Park vormen een prachtig surrealistisch landschap. Hier ben je je sterk bewust van de vulkanische oorsprong van het eiland. Tijdens een bezoek krijg je het gevoel dat je op een andere planeet bent omdat de kleuren en vormen van het terrein zo speciaal zijn. Je kunt het park bezoeken per bus of op een dromedaris. Voor fanatiekelingen is het ook mogelijk om met een gids te voet het gebied in te trekken, maar dat moet wel een aantal maanden van tevoren aangevraagd worden. Je kunt de officiële bustour van het park van tevoren online boeken. De bus haalt je dan op bij je hotel en neemt je mee door de indrukwekkende landschappen van het nationaal park en de wijnstreek La Geria.

Jardin-de-Cactus

César Manrique: Fundacion, Jardin de Cactus en Mirador del Rio

De meester kunstenaar César Manrique heeft een groot gedeelte van zijn leven op Lanzarote doorgebracht. Zijn voormalige huis bevindt zich in een lavagrot waarbinnen alle ruimtes op een fantastische manier zijn vormgegeven. Het huis is open voor bezoek en dient als een klein museum dat een aantal van zijn kunstwerken bevat. Ook de Jardin del Cactus is een hoogstandje van deze eigenzinnige kunstenaar. De tuinen zijn aangelegd in de vorm van een amfitheater en er zijn meerdere kunstwerken gebruikt om het geheel vorm te geven. Hier zie je de wonderbaarlijke wijze waarop César Manrique een geheel wist te vormen tussen mens en natuur. Het uitzichtpunt Mirador del Rio is een derde locatie die door hem werd ingericht. Vanaf dit hooggelegen uitzichtpunt in het noorden van het eiland heb je een adembenemend uitzicht  op La Graciosa, het kleinere eiland voor de kust.

Cueva-de-los-Verdes

Grotten: Cueva de los Verdes en de lavatube van Jameos del Agua

Ongeveer 4000 jaar geleden barstte de Corona vulkaan uit. Daarbij werden lang uitgerekte lavatubes gevormd – holtes in de aarde die ooit met gestolde lava gevuld waren. De Cueva de los Verdes is één van deze holtes die meer dan zes kilometer lang is. De prachtige kleuren binnen in de grot maken het een waar spektakel omdat het vulkanische gesteente scherp afsteekt tegen het groene water. Jameos zijn delen van deze lavatubes waarvan het dak is ingestort doordat de vulkanische gassen te veel druk opbouwden. De Jameos del Agua werden in de jaren zestig omgebouwd door César Manrique die er een Concertzaal, een zwembad en een restaurant in plaatste met prachtige uitzichten over het natuurschoon in de omgeving.

Arrecife

Teguise en Arrecife

Arrecife is de belangrijkste stad op Lanzarote. Het ligt aan de kust in een gebied dat omgeven wordt door riffen en kleine eilandjes. De stad kon ongehinderd groeien in de 17e en 18e eeuw omdat de omgeving een natuurlijke bescherming bood tegen piraten die toendertijd vaak steden plunderden. Rondom Arrecife liggen een aantal prachtige stranden, vooral Playa del Reducto is een bezoekje waard. Teguise was tot 1852 de hoofdstad van Lanzarote. Dit stadje heeft een heel ander soort charme met witte straatjes en een aantal interessante historische gebouwen. Vooral rond de Plaza de Constitucion kun je prachtige gebouwen vinden. Ook het Castillo de Santa Bárbara, het fort dat op de heuvel in het centrum van de stad ligt, is een geweldige bezienswaardigheid. Binnen is een interessant piratenmuseum ingericht.

Papagayo-Beach

Papagayo Beach

Voor strandliefhebbers heeft Lanzarote veel te bieden. De toeristische stranden Costa Teguise, Puerto del Carmen en Playa Blanca zijn allemaal prachtig goudgeel, schoon en omgeven door heerlijk blauw water. Hier vind je alles wat je nodig hebt direct naast het strand. Voor avonturiers zijn er ook een aantal rustigere stranden te vinden op het eiland. Richting het zuiden, tussen Playa Blanca en El Papagayo liggen de mooiste stranden van Lanzarote. Deze kun je bereiken door een tolweg te nemen naar het zuidelijkste puntje (El Papagayo). De weg loopt nergens helemaal tot aan het strand, maar wie de moeite doet om het laatste stukje te wandelen wordt beloond met een prachtige verzameling stranden. Deze delen van het eiland zijn geliefd onder rustzoekers en naturisten die er ongegeneerd hun billen laten bruin bakken.

Museo Atlantico

Het eerste onderwatermuseum van Europa bevindt zich voor de kust van Lanzarote. Hier kun je duiken tussen de prachtige werken van Jason deCaires Taylor, een kunstenaar die bekend is om zijn onderwater werelden. Het museum bestaat uit tien verschillende groepen beelden die samen een kunstmatig rif vormen. In één van de groepen vind je beelden die de connectie weergeven tussen de natuur en de mens door cactussen in menselijke lichamen te laten overlopen. Op sommige plekken laten de beelden enkel zien waar je de prachtige natuur kunt observeren. De Rubicon bijvoorbeeld bestaat uit 35 beelden – waarvoor lokale bewoners model hebben gestaan, die allemaal richting een prachtige muur lopen.

Vliegtickets naar Lanzarote

Door de populariteit als vakantiebestemming, zijn vliegtickets naar Lanzarote makkelijk te vinden. Transavia en Easyjet bieden directe vluchten aan van Schiphol naar het eiland. Vanaf Eindhoven Airport kun je met Ryanair vliegen. Dat is wel zo fijn, want op die manier verspil je geen waardevolle vakantietijd op saaie vliegvelden. Een directe vlucht doet er ongeveer vier uur over. Vliegtickets naar Lanzarote zijn erg gewild en kunnen daardoor in de vakantieperiodes nogal snel stijgen in prijs.

Hotels op Lanzarote

De meeste hotels op Lanzarote bevinden zich aan de toeristenstranden van Playa Blanca, Costa Teguise en Puerto del Carmen. Hier vind je een breed aanbod aan verschillende onderkomens. Als je geen standaard strandvakantie wilt, dan is de hoofdstad Arrecife een perfecte uitvalsbasis. Hier kun je genieten van de lokale cultuur. In Puerto del Carmen vind je het perfecte hotel op Lanzarote voor een combinatie tussen strand en bezienswaardigheden want van hieruit zijn alle speciale plekken op het eiland goed bereikbaar.  

Auto huren op Lanzarote

Als je het eiland zo goed mogelijk wilt verkennen, dan kun je een auto huren op Lanzarote tijdens je vakantie. Op die manier kun je altijd zelf bepalen wanneer je ergens naar toe gaat en hoe lang je blijft. Als je bijvoorbeeld de betoverende groene lagune van Lago Verde wilt bezoeken, dan kun je er met een huurauto voor zorgen dat je voor alle andere toeristen aankomt. Je kunt een auto huren bij aankomst op het vliegveld van Lanzarote, of in één van de toeristische plaatsen. 

Het weer op Lanzarote

Het weer op Lanzarote is het hele jaar door zeer aangenaam. Daarom wordt het ook wel het eiland van de eeuwigdurende lente genoemd, hoewel het klimaat voor Nederlanders eerder aan zomer doet denken. In de winter ligt de temperatuur overdag gemiddeld rond de 20 graden, terwijl het ´s nachts een graad of 14 is. Het regent gemiddeld een paar dagen per maand, terwijl het in de zomer eigenlijk altijd droog is. In de zomermaanden is het door de frisse zeewind ook niet te warm, met maximum temperaturen van rond de 27 graden en minimum temperaturen rond de 20 graden.

Blogs over Lanzarote

Scroll naar boven