Vakantie op La Palma: Bezienswaardigheden, vakantiehuis, info & tips

La Palma is het meest noordwestelijk gelegen Canarische eiland. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Tenerife en Gran Canaria is dit eiland niet echt ontwikkeld voor massatoerisme. Mensen gaan op vakantie naar La Palma als ze rust en natuur zoeken. Oorspronkelijk werd het eiland bewoond door de Benahoriten een stam die verwant lijkt te zijn met de Berbers in het noorden van Afrika. Zij hadden een samenleving op het eiland die bestond uit verschillende clans die elk hun eigen grondgebied hadden. De eerste benoeming in geschrifte stamt uit de tijd van de Romeinen. Tussen 1404 en 1493 voerden de Spanjaarden een bloederige strijd met de inheemse bevolking totdat deze uiteindelijk met een list onderworpen werden. Tegenwoordig kun je alleen nog grotwoningen, stenen paden door de bergen en petrogliefen van hen terug vinden.

Vakantie op La Palma

De belangrijkste reden om op vakantie te gaan naar La Palma is de adembenemende natuur van het eiland. Hoewel het qua oppervlakte het vijfde eiland van de archipel is, staat de Roque de los Muchachos met zijn 2423 meter hoge top op de tweede plaats van hoge bergen in het gebied. Net als Tenerife en Gran Canaria heeft ook La Palma een groene noordelijke kant en een droge en zonnige zuidelijke kant. Door de grote variatie aan hoogtes kun je verschillende soorten bos en berggebieden bezoeken. Het hele eiland is een UNESCO biosfeerreservaat. Op La Palma kun je heerlijk wandelen.

Bezienswaardigheden op La Palma

De meeste bezienswaardigheden van La Palma bevinden zich in de natuur. Je kunt er een indrukwekkende landschappen bezoeken van een vulkaan die recentelijk uitgebarsten is. Ook de gestolde lavastromen en het resulterende landschap vormen een geweldig plaatje. Daarnaast zijn er allerlei verschillende ecosystemen te vinden op La Palma. Aan de noordkant van het eiland valt veel meer regen dan in het zuiden en ook dat heeft een significante invloed op de omgeving. Naast uitzichtpunten, natuurparken en warmwaterbronnen zijn er ook een aantal leuke stadjes op La Palma. Die hebben allemaal hun eigen charme. Gezellige terrasjes, straatjes van kinderkoppen en oude kerkjes vind je overal.

vulkanische-landschappen-Tajogaite

De verse vulkanische landschappen rond de Tajogaite

Na een aardbeving op 19 september 2021 is de vulkaan Tajogaite uitgebarsten. Daardoor zijn allerlei vers-gevormde vulkanische landschappen ontstaan die prachtig zijn om te bezoeken. Je kunt er precies zien waar de lavastromen langs gekomen zijn en hoe het gesteente uiteindelijk gestold is. Aan de kust zie je waar het eiland gegroeid is en ook onder water heeft het gesteente prachtige vormen gemaakt waar nu langzaam de natuur op begint te groeien. Maak zeker ook een praatje met de lokale bevolking over hun ervaring tijdens dit natuurgeweld. Daardoor krijg je een goed beeld van het leven op een vulkanisch eiland.

Parque-Nacional-de-caldera-de-Taburiente

Het Nationaal park rond de caldera van de Taburiente

In 1815 kwam de Duitse geoloog Leopold von Buch naar de Canarische eilanden. Op La Palma bezocht hij de vulkaankrater van de Taburiente. Hij introduceerde in die tijd het Spaanse woord caldera – wat ‘grote kookpot’ betekent – in het geologische jargon om dit fenomeen aan te duiden. Het adembenemende Parque Nacional de caldera de Taburiente is één van de mooiste plekken op La Palma. In dit park heb je geweldige uitzichten in alle richtingen. De 2423 meter hoge top van het eiland – Roque de los Muchachos – is bijna altijd in zicht. Groene hellingen rollen in alle andere richtingen de Middellandse Zee in. De komvormige krater zelf is ongeveer 10 kilometer in doorsnede en je kunt er op bepaalde plekken doorheen wandelen. Voor sterrenkijkers staat er een observatorium in het park.

Santa-Cruz-de-La-Palma

De oude straatjes van Santa Cruz de La Palma

Ongeveer een kwart van de bevolking van La Palma woont in de hoofd- en havenstad Santa Cruz de la Palma. Dit gezellige stadje is bekend om de hobbelige kinderkoppenstraatjes, de mooie historische architectuur en het levendige havengebied. Daar ligt onder andere een replica van de Santa María, het schip van Christopher Columbus. In het schip is een leuk maritiem museum gevestigd. Als je meer wilt weten over de geschiedenis, het leven op en de natuur van La Palma, dan moet je absoluut het Museo Insular de La Palma bezoeken. Dit museum is gevestigd in een oud klooster en bevat kunst, etnografische collecties en tentoonstellingen over de natuurgeschiedenis van het eiland. In Santa Cruz zijn uiteraard ook veel leuke restaurantjes en gezellige terrasjes.

La-Zarza-La-Palma

Overblijfselen van de Benahoriten en sprookjesachtige bossen in La Zarza

Op La Palma groeien veel laurierbossen tussen de 600 en 1200 meter hoogte. Deze bomen geven een sprookjesachtig karakter aan de omgeving. De beste plek om dit ecosysteem te bewonderen is in het culturele park van La Zarza in het noordwesten van het eiland. In dit park zijn Petrogliefen (rotstekeningen) gevonden van de Benahoriten, de oorspronkelijke bewoners van La Palma. Bij het informatiecentrum van La Zarza kun je van alles leren over de manier waarop deze mensen leefden. In de noordoostelijke regio van het eiland zijn nog een aantal andere bezienswaardigheden zoals de schitterende Nogales kloof en een wandeling naar de warmwaterbronnen van Marcos en Cordero.

Los-Llanos-de-Aridane-La-Palma

Andere leuke dorpen, stadjes en stranden

Het mooiste stadje van La Palma heet Los Llanos de Aridane. Dit gezellige plaatsje heeft een mooi historisch centrum en op de terrasjes rond het centrale plein is altijd iets te doen. Het archeologisch museum bevat interessante vondsten die op het eiland zijn gedaan. Rond Los Llanos de Aridane liggen een aantal bananenplantages en binnen 15 minuten ben je aan het strand. De stranden van La Palma zijn zwart door het vulkanische gesteente van het eiland. Puerto Naos en Los Cancajos zijn de belangrijkste badplaatsen op het eiland. Beide hebben een handjevol hotels en een paar kroegen en restaurants maar verder valt er niet veel te beleven. De oude havenplaats San Andrés in het noordwesten van La Palma is veel sfeervoller. Rondom dit stadje zijn natuurlijke zwembaden gevormd in de rotsen langs de kust waar je in rustig zeewater kunt drijven.

Los-Canarios

De warmwaterbronnen bij het pittoreske dorpje Los Canarios

Los Canarios ligt in het droge zuiden van La Palma. Dit dorp wordt omgeven door bananen- en wijnplantages. De schattige houten balkons geven een leuk karakter aan het dorp. Vanuit Los Canarios kun je de vuurtoren bezoeken op het zuidelijkste puntje van het eiland. Deze staat tussen de zoutpannen en bevat een museum met een toffe tentoonstelling over het leven onder water. Bij helder weer kun je twee andere eilanden zien liggen. Als je toch in het zuiden bent bezoek dan zeker ook de geneeskrachtige thermale baden van Fuencaliente de la Palma. Daar kun je heerlijk ontspannen in het warme water. De mineralen helpen om je spieren en gewrichten te herstellen en hoewel je na een goede dobbersessie soms wat moe bent, voel je je de volgende dag als herboren.

Hotels op La Palma

De meeste toeristische hotels van La Palma bevinden zich in de badplaatsen Puerto Naos en Los Cancajos. Dat zijn de enige plekken op het eiland waar het uitzicht niet altijd authentiek en pittoresk is, maar voor een strandvakantie is er genoeg infrastructuur. Ook in de hoofdstad Santa Cruz is een ruime keuze aan hotels te vinden. Je kunt ook een overnachting boeken in de meeste andere pittoreske dorpen en stadjes op La Palma. Daar verblijf je meestal bij een lokale familie in een gezellig klein hotelletje waardoor je direct iets leert over de lokale manier van leven.

Vakantiehuis op La Palma

Er zijn prachtige vakantiehuisjes te huur op La Palma. In elk plaatsje op het eiland kun je een appartement vinden met een eigen keuken. In de stadjes en dorpen geniet je van de authentieke sfeer op het eiland. Hoewel deze plaatsjes op zich al rustig genoeg zijn kun je ook kiezen voor een vakantiehuis in de natuur. Op La Palma zijn meerdere natuurgebieden te vinden met uitstekende wandelmogelijkheden. Aan de rand van deze gebieden kun je een aantal vakantiehuisjes huren die midden in de prachtige natuur staan. Daar heb je het rijk voor jezelf en komen de wilde dieren in je tuin voorbij.

Vakantiehuis aanbieders op La Palma

Het weer op La Palma

De Canarische Eilanden zijn bekend om hun geweldige klimaat dat het hele jaar door ongeveer hetzelfde is. De temperatuur ligt eigenlijk altijd tussen de 20 en 30 graden. Ook de zuidelijke ligging zorgt voor warme temperaturen en het water van de Atlantische Oceaan houdt het geheel constant. In de winter regent het wat meer. Er is wel veel verschil tussen de regio’s op het eiland. In het noorden is het vaak bewolkt en daardoor een paar graden kouder. Hier regent het veel meer en dat zie je aan de prachtige groene omgeving. Doordat alle regen uit de wolken valt die tegen de berghellingen aanstoten vanaf het noorden, is het in het zuiden en westen van het eiland veel vaker zonnig en droog. Ook dat zie je in de daar woestijnachtige omgeving.

Blogs over La Palma

Scroll naar boven