Vakantie Fuerteventura: Bezienswaardigheden, hotel, vliegtickets, info & tips

Fuerteventura is na Tenerife het tweede grootste Canarische eiland. Deze eilandengroep is ontstaan door vulkanische activiteit ongeveer 400 kilometer ten westen van de Marokkaanse kustlijn in de Atlantische oceaan. Fuerteventura is onderdeel van een Vulkanische bergkam die deels onder water ligt. Het hoogste punt op het eiland ligt op 807 meter hoogte. De Canarische eilanden werden in de 15e eeuw bezet door de kolonisten van Spanje en vallen sindsdien onder Spaans bestuur. Fuerteventura heeft maar net iets meer dan 100.000 inwoners, waarvan bijna een derde in de hoofdstad Puerto del Rosario leeft. Het eiland heeft een geweldige biologische variatie en is in 2009 door UNESCO tot biosfeerreservaat verklaard. Tijdens een vakantie op Fuerteventura kun je uitgebreid van de adembenemende natuur genieten.

Vakantie op Fuerteventura

Fuerteventura is een ideale vakantiebestemming omdat het relatief dicht bij huis ligt en toch een compleet nieuwe wereld is. Als eiland heeft het een unieke cultuur en natuur. Mensen gaan op vakantie op dit eiland om verschillende redenen, maar meestal wegen de rust en het natuurschoon mee in hun interesse voor het eiland. Uiteraard hebben het milde klimaat en de schitterende stranden ook een handje in de populariteit van de Canarische eilanden. Een vakantie op Fuerteventura biedt je de mogelijkheid om even helemaal te ontspannen. 

Bezienswaardigheden op Fuerteventura

De bezienswaardigheden van Fuerteventura bevinden zich voornamelijk in de geweldige en afwisselende landschappen op het eiland. Er zijn veel avonturen te beleven op en rond het eiland voor natuurliefhebbers en adrenaline junkies. Als je vooral op zoek bent naar zon, strand en rust is er ook genoeg voldoening te vinden. In de dorpen en de stadjes op Fuerteventura vind je verschillende bezienswaardigheden uit het koloniale verleden gemixt met eigentijdse culturele uitdrukkingen in bijvoorbeeld straatkunst en beeldhouwwerken.

Jandía-Natuurpark

Jandía Natuurpark

De schitterende contrasten van het Jandía Natuurpark schudden je wakker met verbazing. Er is hier zoveel te ontdekken dat je letterlijk je ogen uitkijkt. La Pared Isthmus is een speels duinlandschap dat zich rond een aantal heuvels heeft gevormd. Het zand wordt door de wind bewogen waardoor het zeer ongewone vormen aanneemt. Bij de vallei van Pecenescal houdt het zand vrij abrupt op en maakt plaats voor de zuidelijke hellingen van Pico de Zarza, het hoogste punt van Fuerteventura. Langs de kust groeit op de hellingen, die ooit door lava bedolven werden, volop ‘tabaibales’ – een inheems struikgewas. Dit is slechts één van vele voorbeelden van de gevarieerde flora en fauna in dit gebied.

Puerto-Rosario

Puerto Rosario

Puerto Rosario is de hoofdstad van Fuerteventura en bijna een derde van de bevolking woont in deze moderne havenstad. De chaotische voorsteden zijn aan de stad gegroeid toen de haven zich begon te ontwikkelen in de 19e eeuw. De oude stadskern is in vergelijking een oase van rust en een fijne plek om lekker rond te struinen en de stad te verkennen. Er is veel straatkunst te vinden in allerlei hoeken van de stad. Als je van beeldende kunst houdt, dan kun je ook een speurtocht doen naar de vele beeldhouwwerken die de stad rijk is. Naast een interessant straatbeeld heeft Puerto Rosario ook een hoeveelheid leuke winkeltjes en gezellige cafeetjes en restaurants. 

Pico-de-la-Zarza

Pico de la Zarza

Het hoogste punt van Fuerteventura heet Pico de Zarza en ligt op 807 meter. Als je van een goede wandeling houdt, hoort deze beklimming natuurlijk een onderdeel van je vakantie te zijn. Het is aan te raden om vroeg te vertrekken omdat er onderweg vrijwel geen schaduw te vinden is en de steile klim in de hitte van de volle zon geen pretje is. Je doet er in totaal ongeveer vijf uur over om naar boven te lopen en weer terug dus als je genoeg water meeneemt en op tijd begint is het goed te doen. Boven aangekomen word je uiteraard beloond met het beste uitzicht van heel het eiland en dat zegt wat, want er zijn veel mooie plekjes op Fuerteventura.

Lobos Eiland

Lobos Eiland

Net ten noorden van Fuerteventura ligt het (zo goed als) onbewoonde Isla de Lobos. Dit is een reservaat met wonderschone ongerepte natuur. Op het eiland vind je wandelpaden die langs zoute moerassen en kleine vulkanische heuvels voeren. De diverse flora en fauna op dit kleine eiland is indrukwekkend, vooral vogelliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. In de westelijke uithoek van Lobos vind je de vulkanische Montaña de caldera en een vuurtoren uit de 19e eeuw. Het hoofdstrand heet Playa de Concha – schelpenstrand. Het staat bekend om de witte kleur en het kristalheldere water waarin je heerlijk kunt zwemmen en snorkelen. Je bereikt Isla de Lobos met een veerboot die er in 15 minuten naartoe vaart.

Morro Jable

Morro Jable en het schiereiland Jandia

De toeristische trekpleister Morro Jable ligt in het zuidelijke gedeelte van het schiereiland Jandia. De reden dat hier veel toeristen te vinden zijn is dat het aangename strand dichtbij het dorp is en veel mensen in de omgeving verblijven. De verschillende stranden worden gescheiden door een mooie vuurtoren van waaruit je een geweldig uitzicht hebt. Het zuidelijke strand is dichter bij het dorp en heeft een ‘normaler’ karakter. De stranden naar het noorden van het schiereiland worden vooral gebruikt door naturisten. Het gezellige dorp zelf heeft een informatiecentrum over de medicinale werking van de Aloë Vera plant die hier rijkelijk groeit en verwerkt wordt. Daarnaast vind je er een aantal leuke winkeltjes en restaurants waar je heerlijke verse vis kunt eten.

Pájara

Pájara

Het binnenland van Fuerteventura is woestijnachtig, droog en wild. Pájara is een schaduwrijke oase midden in dit onherbergzame landschap. De belangrijkste reden om hier naartoe te gaan, is de Iglesia de Nuestra Señora de Regla. Deze kerk werd gebouwd in de 17e eeuw en je kunt zien dat veel elementen geïnspireerd zijn door kunst die men aantrof bij de Azteken. Je treft er vele dierenmotieven aan die stammen uit de traditionele cultuur van Mexico. Dit is erg verschillend van de Spaanse Barokke stijl die je meestal aantreft in gebouwen uit deze tijd. Ook het houtsnijwerk in het plafond is van indrukwekkende kwaliteit.

Hotel op Fuerteventura

Als je op zoek bent naar zon en strand dan kun je een goed hotel vinden in Caleta de Fuste, een goed bereikbaar havendorp in het oosten van het Fuerteventura. Ook het gebied rond Morro Jable op het schiereiland Jandia in het zuiden van het eiland is een populaire regio. Ben je echter op zoek naar wat meer variatie in het programma voor je vakantie op Fuerteventura, zoek dan een hotel in El Cotillo. Deze pittoreske havenstad aan de noordoost kust heeft een gemoedelijke sfeer en biedt toegang tot een aantal minder bezochte plekjes. 

Vliegtickets naar Fuerteventura

Vliegtickets naar Fuerteventura kun je het beste zoeken via Transavia of Vueling Airlines omdat deze maatschappijen directe vluchten aanbieden vanuit Nederland. Op die manier ben je binnen iets meer dan vier uur vliegen op je bestemming en verdoe je geen tijd met overstappen. Als je bij hen geen betaalbare vluchten kunt vinden, dan kun je overwegen om bij andere maatschappijen te kijken of je een goed geprijsd vliegticket naar Fuerteventura vindt met een gunstige overstap.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel ->Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Auto huren op Fuerteventura

Het is zeker het overwegen waard om een auto te huren voor je vakantie op Fuerteventura. Dit geeft je de vrijheid om de mooiste en rustigste stranden op te zoeken, het binnenland te verkennen en het meeste te maken van je tijd op het eiland. Je kunt een auto huren op het vliegveld als je van plan bent om deze de hele vakantie te gebruiken. Als je eerst een paar dagen aan het strand dichtbij je hotel wilt ontspannen, dan kun je daarna een autoverhuur zoeken bij jou in de buurt. Je hotel kan je hierbij helpen.

Het weer op Fuerteventura

Het aangename weer is een belangrijke reden voor de aantrekkingskracht van Fuerteventura op vakantiegangers. Het eiland heeft het hele jaar door een maximumtemperatuur van tussen de 16 en 30 graden Celsius. De frisse zeewind van de Atlantische oceaan bepaalt waar het koeler en waar het warmer is en in de winter koelt het ´s nachts wat meer af. Als je pech hebt en er een luchtstroom vanaf de Sahara komt, dan kan de wind een paar dagen lang hete droge lucht brengen met Saharastof.

Blogs over Fuerteventura

Scroll naar boven