Vakantie Costa Blanca: Mooiste plekjes, camping, info & tips

De Costa Blanca is een kuststrook in het zuidoosten van Spanje tussen de kustplaatsen Dénia en Pilar. De naam – witte kust – stamt van de bloemen van amandelbomen die hier ooit massaal aangebouwd werden. Toen in 1950 het toerisme op gang begon te komen, koos men deze naam omdat het in de smaak zou vallen bij de Britse, Duitse, Nederlandse en andere Noord-Europese toeristen die men naar het gebied wou lokken. De strategie heeft gewerkt want miljoenen mensen gaan elk jaar op vakantie naar de Costa Blanca. Steden zoals Benidorm en Alicante zijn typische voorbeelden van bestemmingen met massatoerisme. Er staan honderden identieke flats en de stranden liggen in juli en augustus boordevol. Daarnaast zijn er echter ook nog een heleboel mooie plekjes te vinden langs de Costa Blanca die een gedeelte van hun rust en authenticiteit hebben bewaard.

Vakantie in de Costa Blanca

De meeste mensen die op vakantie gaan naar de Costa Blanca komen voor zon, zee en strand. In Benidorm bijvoorbeeld zijn hele campings en appartementencomplexen die bijna alleen maar toeristen van één nationaliteit ontvangen. Je kunt hier Nederlandse frikandellen, kroketten en patatjes speciaal eten en op andere plekken Engelse ‘fish & chips’ of Duitse ‘bratwurst’. Op die manier kunnen mensen uit Noord-Europa genieten van het geweldige klimaat en de heerlijke stranden zonder een andere taal te hoeven spreken of zich aan andere leefgewoontes aan te passen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je vakantie aan de Costa Blanca aan een kleiner strand door te brengen.

Bezienswaardigheden in de Costa Blanca

Er zijn honderden bezienswaardigheden te vinden langs de Costa Blanca. Deze kuststrook hoort bij de provincie Alicante – een regio die al duizenden jaren bewoond wordt. Er zijn vondsten gedaan uit de tijd van de Iberiërs die al in Spanje en Portugal woonden in de eeuwen voor Christus, evenals van de oude Grieken. Daarna werd het gebied veroverd door Romeinen en later Arabieren. Deze overheersers hebben ook historische erfgoed achtergelaten. Naast historische bezienswaardigheden zijn er ook veel prachtige culturele en natuurlijke bezienswaardigheden te vinden langs de Costa Blanca.

Playa-la-Granadella

Het adembenemende Playa la Granadella ten zuiden van Javea

De Costa Blanca begint in Dénia, een klein havenstadje met een dorpse sfeer. Hier kun je prima terecht als je van kleinschalig toerisme en een traditionele Spaanse sfeer houdt. Het middeleeuwse kasteel en de stranden zijn de grootste trekpleisters van het dorp. Net onder Dénia ligt de kustplaats Javea. Dit was ooit een klein vissersdorp, maar is gestaag uitgegroeid tot een toeristenplaats waar Spanjaarden en andere Europeanen samen van hun vakantie genieten. De leuke restaurantjes en heerlijke stranden hebben alles in de aanbieding wat je nodig hebt voor een geslaagde vakantie,  zonder in de richting van massatoerisme te gaan. Nog een klein stukje verder naar het zuiden ligt één van de mooiste stranden van de Costa Blanca – het door grillige rotsen omgeven Playa de Granadella met helderblauw water en mooie plekken om te snorkelen.   

Het historische erfgoed van Alicante

Alicante heeft meerdere gezichten. Het is een grote chaotische stad die voor veel toeristen niet past binnen hun idee van vakantiebestemming. Vakantiegangers vliegen vaak naar de luchthaven en maken zich dan zo snel mogelijk uit de voeten. Alicante heeft een 600 meter lange boulevard die alleen te voet toegankelijk is, waardoor mensen die in de stad verblijven zeker kunnen genieten van een rustige zone met leuke winkeltjes, restaurants en clubs. Daarnaast zijn er echter ook prachtige historische delen te vinden in de stad. De wijken El Barrio en Barrio de Santa Cruz bestaan uit smalle middeleeuwse straatjes en mooie oude gebouwen. Ook het Castillo de Santa Barbara is een bezoekje waard. Je ziet deze burcht vanuit de hele stad doordat het bovenop een berg ligt. Deze plek is eeuwenlang een belangrijk strategisch punt geweest. Dat kun je zien aan de delen van het kasteel die in verschillende tijdperken gebouwd zijn.

Algar-watervallen

Altea en de Algar watervallen

De Fonts d’Algar is een set schitterende watervallen die zich een stukje landinwaarts van Altea bevinden. Dit elegante stadje met haar kathedraal, witgewassen huisjes en nauwe steegjes is één van de mooiste plekjes aan de Costa Blanca. De omgeving rond de watervallen is lekker groen en je kunt hier de hele dag in de schaduw van een boom doorbrengen terwijl je geniet van alle mooie dieren en planten om je heen. Het water van de brede rivier stort over rotsige watervallen die met mos begroeid zijn. Onderaan de watervallen bevinden zich natuurlijke bekkens waar je heerlijk kunt afkoelen in het blauwe water. Vooral in de ochtend en buiten het hoogseizoen heb je deze mooie plek vaak helemaal voor jezelf en ook ’s middags is het er nooit echt druk.

kaap-van-Calpe Costa Blanca

De enorme kaap van Calpe

Calpe is zeker één van de meest spectaculair gelegen badplaatsen van de Costa Blanca. Het dorp zelf is niet zo aantrekkelijk, maar het landschap eromheen wordt gesierd door de 332 meter hoge kaap Penyal d’Ifac. Dit is een spectaculaire plek voor een stevige wandeling want de flora en fauna veranderen naarmate je verder omhoog klimt op de rots. Het klimaat is er anders dan beneden – droger, kouder en winderiger – waardoor er andere planten en dieren leven dan in de rest van het kustgebied. Sommige soorten komen zelfs alleen hier voor. De wandeling naar Penyal d’Ifac is steil en onderweg is er nergens water. Je moet dus wel enigszins voorbereid zijn met goede wandelschoenen, een drinkfles of camelbak en een paar snacks.

Guadalest

Guadalest en de kalksteengrotten van Busot

In de binnenlanden achter de Costa Blanca liggen een aantal prachtige plekjes die een uitstapje waard zijn. Het bergdorpje Guadalest met zijn historische kasteel, stadhuis en musea staat op de meeste lijsten met bezienswaardigheden in de regio. Het dorp ligt achter een hoge berg en is bereikbaar via een tunnel. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de adembenemende uitzichten over de omgeving en het blauwe stuwmeer. De Cuevas de Canelobre in de buurt van Busot zijn minder bekend onder de toeristen. Deze kalksteengrotten bevatten prachtige stalagmieten en stalactieten. De grootste ruimte in de grot is maar liefst 70 meter hoog en wordt kathedraal genoemd. Je kunt de grotten verkennen onder leiding van een gids.

De vlooienmarkt van Xaló (Jalón)

In de toeristische dorpjes langs de Costa Blanca kun je overal markten vinden met typische toeristenproducten. Als je een zonnebril, opblaasmatras, namaaktas of zomerjurkje wilt kopen, dan hoef je niet lang te zoeken. Voor winkelliefhebbers wordt het op de meeste plekken echter al gauw saai. Zij kunnen terecht op de vlooienmarkt van Xaló die in de zomer elke dag open is. Daar wordt een verrassende verzameling antiek en kunst verkocht naast allerlei andere leuke snuisterijen. Je kunt uren doorbrengen op de markt en er wordt natuurlijk ook eten verkocht. Voor een lekker glas wijn moet je bij de wijncoöperatie zijn die tegenover de markt te vinden is.

Mooiste plekjes van de Costa Blanca

De mooiste plekjes van de Costa Blanca liggen wat verder weg van de toeristische centra Benidorm en Alicante. Aan de noordkant van deze kuststrook zijn een aantal gezellige dorpjes en kleine stadjes te vinden zoals Moraira, Dénia en Javea. Tussen deze plekken liggen prachtige stranden – zoals Playa de Granadella – waar je nog uitgebreid van je eigen stukje natuur kunt genieten. Ook in de binnenlanden zijn een aantal pareltjes te vinden zoals Murcia, de Algar watervallen en Guadalest. De mooiste plekjes in de binnenlanden achter de Costa Blanca zijn heerlijk Spaans en daar wordt je ontvangen met traditionele gastvrijheid.

Camping in de Costa Blanca

Je kunt uiteraard een camping vinden aan de Costa Blanca. Er zijn een aantal luxe resorts in deze regio. In de buurt van Alicante bijvoorbeeld is een campingresort met waterparadijs, speeltuin en spa. Daarnaast kun je langs de kust meerdere simpele kampeerterreinen vinden met plekken voor tenten en campers. Deze plekken liggen vaak net buiten de kleinere dorpjes en dicht bij het strand. Voor natuurliefhebbers zijn er ook campings beschikbaar in de rustige binnenlanden van de Costa Blanca.  

Campingaanbieders Costa Blanca

Vakantiehuis in de Costa Blanca

Je kunt een vakantiehuis huren in elke plaats langs de Costa Blanca. Als je graag in een gezellige maar authentieke omgeving verblijft, dan kun je kiezen voor één van de wat kleinere dorpjes zoals Villajoyosa, Javea, Dénia en Moraira. In deze badplaatsen zijn alle basisvoorzieningen aanwezig terwijl het landschap niet is overgenomen door beton en massatoerisme. De meeste vakantiehuisjes in deze kleinere dorpen aan de Costa Blanca worden gerund door lokale families. In steden als Benidorm en Alicante verblijven de meeste toeristen in enorme flats met appartementen. Daar deel je het gebouw met duizenden anderen.

Vakantiehuis aanbieders Costa Blanca

Auto huren in de Costa Blanca

Als je het beste wilt maken van je vakantie dan kun je een auto huren tijdens je verblijf aan de Costa Blanca. Met een eigen auto is het veel makkelijker om uitstapjes te maken naar de vele bezienswaardigheden in de regio. Je kunt zonder problemen de watervallen, bergdorpjes, grotten en oude stadjes in de binnenlanden bezoeken. Met een eigen huurauto kun je hordes toeristen vermijden door druk bezochte plekken vroeg in de ochtend te bezichtigen. Je kunt een auto huren in alle stadjes aan de Costa Blanca of bij aankomst op het vliegveld.

Het weer in de Costa Blanca

Het stralende weer van de Costa Blanca is één van de redenen dat dit gebied zo populair is. In de zomer is het klimaat hier uiterst betrouwbaar, de regio heeft zelfs het meest constante weer in heel Spanje. De temperatuur ligt hier in juli en augustus overdag altijd rond de dertig graden en je hoeft niet bang te zijn voor temperaturen boven de 40 graden zoals dat soms gebeurt in Andalusië. Ook in de avond en nacht blijft de temperatuur zo aangenaam dat je geen extra vest of warme schoenen nodig hebt. Voor mensen die dingen willen ondernemen is het verstandiger om in het voor- of naseizoen naar de Costa Blanca te komen. In mei, juni en september is het ook aangenaam warm en hoef je de mooiste plekjes niet met duizenden andere toeristen te delen.

Blogs over de Costa Blanca

Scroll naar boven