Bezienswaardigheden Glasgow: Hotel, vliegtickets, vakantie, info & tips

Hoewel Edinburgh de hoofdstad van Schotland is, wonen er meer mensen in Glasgow. Het is van een pittoresk dorpje uitgegroeid tot één van de grootste havensteden van het Verenigd Koninkrijk. Glasgow heeft veel gezichten en de meeste mensen vinden het geweldig, of ze willen er zo snel mogelijk weer weg. Het tegenstrijdige karakter van de stad kun je voelen in de bewoners. Die kunnen ruig zijn, vurig en wild. Vooral als het gaat om rivaliteit tussen de wijken van de stad, de voetbalteams of de moeilijke relatie met de Engelsen. Tegelijkertijd is de bevolking ook super gastvriendelijk, warmhartig, ‘down to earth’ en geweldig om een avond de beest mee uit te hangen. Nieuwe vrienden heb je in deze stad zo gemaakt. Ook de bezienswaardigheden in Glasgow weerspiegelen een sterk contrast tussen oud en nieuw, mooi en heftig.

Bezienswaardigheden in Glasgow

Er zijn enorm veel musea en andere toffe bezienswaardigheden in Glasgow. Deze stad ademt kunst, muziek en cultuur. In de kroegen, clubs en podia van de stad is altijd iets te doen, evenals in de vele musea en galerijen. Menig opkomend talent in de kunst, theater en muziekwereld heeft in deze stad zijn of haar eerste grote voorstelling of expositie gehouden. Daarnaast valt er ook behoorlijk wat te ontdekken op het gebied van architectuur. Historische bezienswaardigheden in Glasgow worden zonder enige vorm van overgang afgewisseld met moderne gebouwen.

George-Square-Glasgow

George Square – de beste plek om te beginnen

George Square ligt in het centrum van Glasgow en is een goede plek om te beginnen aan een avontuurlijke wandeling door de straten van de stad. Veel mensen komen hier samen voordat ze iets gaan eten of één van de vele kroegen of clubs induiken. Er is hier bijna altijd wel iemand die je aan zijn of haar kilt, broek of jas kunt trekken om wat vragen te stellen over de stad. Het plein zelf werd in 1781 tot de huidige grootte uitgebreid en er staan meerdere standbeelden van bekende Schotten. De lokale bevolking kan je van alles vertellen over deze beroemdheden en hun levensverhaal. Rond het plein vind je verder een aantal indrukwekkende gebouwen die ook elk hun eigen verhaal te vertellen hebben.

Kelvingrove-Art-Gallery

De Kelvingrove Art Gallery and Museum

Het geweldige interactieve Museum Kelvingrove Art Gallery is gratis en bevat iets interessants voor elke bezoeker. Hier worden leuke en interessante tentoonstellingen gehouden voor het hele gezin. Je wordt er uitgenodigd om deel te nemen aan activiteiten die een bepaald onderwerp uitwerken. Voorbeelden van onderwerpen zijn het oude Egypte, het dierenrijk en specifieke kunstenaars zoals Charles Rennie Mackintosh – de bekende Schotse architect en ontwerper. In de Art Gallery tref je een indrukwekkende collectie Schotse en internationale kunst aan. Als niet je hele reisgezelschap hier interesse in heeft, dan kunnen ze op je wachten in het prachtige groene Kelvingrove Park waarin het museum zich bevindt.

Pollok Country Park

In 2007 werd het Pollok Country Park verkozen tot het beste park van Groot-Brittanië. Dit enorme park ligt ten zuiden van Glasgow. Het was ooit in het bezit van de rijke Maxwell familie die het grondgebied met de gebouwen in 1966 aan de Glasgow Corporation cadeau deed. De voorwaarde was dat het park en de huizen open zouden blijven voor het publiek. Tegenwoordig kun je hier heerlijk rondslenteren door de prachtige natuur, maar er is ook veel kunst te vinden. In het voormalige woonhuis van de familie wordt een indrukwekkende privé collectie kunst tentoongesteld. Deze bestaat uit meubels, schilderijen, zilverwerk en een heleboel andere onverwachte snuisterijen. In een speciaal ontworpen gebouw kun je verder een grote collectie werken van Sir William Burrell bewonderen.

Gallery-of-Modern-Art

Gallery of Modern Art

De best bezochte kunstgalerie in Schotland heet Gallery of Modern Art. Hier hangt de meest indrukwekkende kunstcollectie van het land. Het museum is gespecialiseerd in moderne en hedendaagse kunst uit Schotland en andere delen van de wereld. Er zijn ruimtes waar het huidige werk van lokale en internationale kunstenaars wordt tentoongesteld. Daarnaast worden er super interessante tentoonstellingen en workshops gehouden die je helpen om de staat van zijn te begrijpen van waaruit kunstenaars hun werk creëren. Dat maakt het veel makkelijker om de rijkdom aan expressie in deze stad te waarderen.

Glasgow-Cathedral

Glasgow Cathedral

De prachtige gotische Glasgow Cathedral opende zijn deuren in 1197. De architectuur van het gebouw is zeer typisch voor de gotische tijd binnen Schotland. Deze kerk is het enige klassieke katholieke bouwwerk dat de protestantse revolutie van de 16e eeuw heeft overleefd. Van buiten is het gebouw al indrukwekkend, maar van binnen valt er nog veel meer te ontdekken. Vooral de schitterende glas-in-loodramen creëren een adembenemend schouwspel. Achter de kathedraal ligt een Victoriaanse Necropolis waarin tienduizenden mensen begraven liggen. De gegevens van al deze mensen worden bewaard in de Mitchell Library. Als je van kathedralen houdt, dan kun je in Glasgow ook nog de St. Mary’s Cathedral, St. Andrew’s Cathedral en de St. Luke’s Cathedral bezoeken.

Het Riverside Museum

In het Riverside Museum worden meer dan 3000 stukken tentoongesteld die iets te maken hebben met transport. De collectie is zo speciaal dat het museum meerdere keren internationale prijzen heeft gewonnen. Het leuke aan dit museum is dat het je perceptie over het thema transport wijd opengooit. Er wordt namelijk aan elke mogelijke manier van transport gedacht, van skateboards tot oude locomotieven. Buiten kun je de Glenlee bezoeken, een boot uit 1896 die bijzonder goed bewaard gebleven is. Op het schip bevinden zich allerlei geweldige attracties voor kinderen zoals een speeltuin, mini bioscoop en een interactief maritiem museum. Het Riverside Museum brengt je tevens terug naar het Glasgow van het begin van de 20e eeuw in een oude geplaveide straat die perfect bewaard is gebleven met winkeltjes en al.

Hotels in Glasgow

Er zijn veel hotels te vinden in Glasgow – van simpele backpacker aangelegenheden tot fancy vijfsterrenhotels, deze stad heeft het allemaal. Voordat je een hotel boekt is het verstandig om na te denken wat je wilt doen met je tijd in de stad. Overdag en ’s avonds kun je gebruik maken van een geweldig openbaar vervoer netwerk, waardoor je vanuit alle groene uithoeken van de stad bij elke bezienswaardigheid kunt komen. Na middernacht is dat echter niet meer zo simpel. Als je dus wilt genieten van het geweldige uitgaansleven, dan is het verstandig om één van de hotels in het centrum van Glasgow, of dichtbij een halte van een nachtbus uit te kiezen.  

Vliegtickets in Glasgow

Vliegtickets naar Glasgow kun je heel goedkoop vinden omdat er een hele hoop luchtvaartmaatschappijen zijn die vanuit Nederland direct naar deze stad vliegen. Je kunt zoeken bij onder andere KLM, Etihad Airways, Aeroflot, Xiamen Airways, Virgin Atlantic en China Eastern. Een directe vlucht doet er ongeveer twee uur over. Vliegtickets naar Glasgow kun je vaak zelfs nog last-minute voor een paar tientjes vinden. Vanuit het centrum van de stad zijn er bussen die je ten alle tijden naar het vliegveld brengen. Let daarbij wel op want Glasgow heeft twee internationale vliegvelden die niet bij elkaar in de buurt liggen. 

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Vakantie in Glasgow

Glasgow is een prachtige bestemming voor een stedentrip of een vakantie. Als je houdt van kunst en muziek, dan kun je makkelijk een week in de stad zelf doorbrengen. Er valt echter ook van alles te ontdekken in de directe omgeving van Glasgow. Vanuit de stad kun je namelijk een tour boeken, of een auto huren om de adembenemende Schotse hooglanden, kust en/of eilanden te verkennen. Het is zelfs veel makkelijker om de sfeer in de stad te begrijpen als je voet hebt gezet in het Schotse landschap. Dan snap je ineens waar de mengeling van hardheid, melancholie, warmte en jovialiteit vandaan komt. Tijdens een vakantie in Schotland, mag een bezoekje aan Glasgow in ieder geval niet missen.

Het weer in Glasgow

Het weer in Schotland heeft een slechte reputatie en Glasgow is daarop geen uitzondering. Sommige Schotten zullen je stoppen in je pas als ze een stukje blauwe lucht zien en je duidelijk maken dat er een soort wonder aan het gebeuren is. De beste maanden om Glasgow te bezoeken zijn de zomermaanden juli en augustus. In die tijd heb je de beste kans op mooie dagen en ook als het regent en grijs is, heb je het in ieder geval niet te koud. Het druilerige weer wordt in Schotland wel ruimschoots goedgemaakt door de geweldige sfeer die je binnenshuis overal kunt vinden. In elke pub, club of andere sociale gelegenheid maak je nieuwe vrienden door enkel je gezicht te laten zien.

Blogs over Glasgow

Scroll naar boven