Sintra in Portugal: Bezienswaardigheden, hotel, vervoer, info & tips

Het sprookjesachtige plaatsje Sintra ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van Lissabon, de hoofdstad van Portugal. De locatie van het stadje is strategisch zo belangrijk dat de heersers van het gebied er al sinds de tijd van de Kelten hun kastelen en paleizen bouwen. Het is ook wel een heel aantrekkelijke omgeving zo vlakbij de stad. De groene heuvels bevatten prachtige grotten, zoetwaterbronnen en ravijnen en het strand is ook niet ver weg. Daardoor zijn er door de jaren heen een hele verzameling landgoederen en paleizen gebouwd. De meeste extravagante en historische plekken in Sintra zijn open voor het publiek. Hierdoor kan je tijdens een bezoek van alles leren over de geschiedenis van de crème de la crème van Portugal in verschillende tijdperken.   

Sintra in Portugal

Sintra is vernoemd naar de maan (Cynthia) door de Keltische bewoners die er 300 jaar voor Christus rituelen uitvoerden voor dit hemellichaam in een oude tempel. In de 8e eeuw werd de regio veroverd door de Moren die de naam in Cintra veranderden. Het oude kasteel boven op één van de heuveltoppen stamt uit deze tijd. Toen de moren weer verdreven werden en de tijd van de ontdekkingsreizigers begon, werd de plek een favoriete locatie van de rijke Portugese koningen en royale families. Zij bouwden hun eigen paleizen in Sintra en daar kun je een onwerkelijke verzameling spullen bewonderen die ze meenamen van hun ontdekkingsreizen over de hele wereld.

Bezienswaardigheden in Sintra Portugal

De hoeveelheid bezienswaardigheden in Sintra is eindeloos. Sinds 1955 staat het hele plaatsje op de werelderfgoedlijst van UNESCO en het is dus ook al jaren één van de populairste trekpleisters in Portugal. In het centrum van het historische stadje loop je door schilderachtige straatjes langs leuke winkeltjes en restaurantjes waar traditionele streekproducten en gerechten worden verkocht. Naast de kastelen en paleizen die honderden jaren oud zijn, kun je in Sintra ook modernere landgoederen bezoeken. Zo kun je bijvoorbeeld toetreden in de wereld van een Braziliaan die zijn huis en tuin bewerkte om rituelen te helpen bij het bewerkstelligen van alternatieve geestestoestanden.

Quinta-da-Regaleira-Sintra

Het mythische landgoed Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira is niet het eerste paleis dat de meeste toeristen bezoeken en dat is maar goed ook want daardoor kun je echt genieten van dit sprookjesachtige landschap. De Braziliaanse mijner die deze plek liet bouwen wilde plekken ontwerpen voor rituelen en verwondering. Dat merk je al in het gotische kasteel. Daar zijn verschillende kamers die met je zintuigen spelen doormiddel van licht, gebruik van spiegels, etc. De tuinen zijn echter met afstand het meest inspirerende gedeelte van dit landschap. Daar duik je binnen in een mythische wereld met grotten, een enorme spiraalvormige put, watervalletjes en ondergrondse meertjes. In de tuinen komt de avontuurlijke geest in iedereen naar boven doordat je steeds weer op verschillende prachtige plekken in het groen uitkomt. Er zijn tientallen plekjes waar je even stil kunt zitten of staan om te genieten van het fraaie kleurenspel om je heen. Langzaamaan begin je in alles schoonheid te herkennen.

paleis-van-Monserrate-Sintra-Portugal

Het romantische paleis van Monserrate

Een andere geheimtip voor mensen die niet zo van drukte houden is het paleis van Monserrate. Dit prachtige paleis zelf heeft veel elegante ronde Arabische vormen. Je kunt daar door de kamers zwerven en genieten van de prachtige muziekzaal en het uitzicht over de bloemenpracht in de tuin vanuit de raampjes bovenin het gebouw. Uiteraard moeten de tuinen zelf ook van dichtbij verkend worden. Het botanische park van Montserrate is gecreëerd door de landschapsschilder William Stockdale in samenwerking met een botanicus en een tuinier. Door de kromme paadjes te volgen kom je langs duizenden verschillende plantensoorten, allerlei watervalletjes meertjes, overgroeide ruïnes en andere verrassingen. Doordat deze bezienswaardigheid significant minder bezoekers trekt dan andere plekken in Sintra is het een perfecte plek om een romantische dag met je lover door te brengen. 

Palácio-Nacional-da-Pena

Palácio Nacional da Pena – het hoogtepunt van extravagantie

Het enorme Palácio da Pena is voor veel mensen het hoogtepunt van een bezoek aan Sintra. De felle kleuren en de mix van architectonische stijlen trekken al vanaf de buitenkant de aandacht. Er zijn zoveel torentjes, waterspuwers, kantelen, gouden koepels en schitterende glas-in-lood ramen dat je niet weet waar je moet kijken. Uiteraard helpen ook de afmetingen van dit enorme kasteel en de locatie bovenop een beboste heuvel daarin mee. Bij binnenkomst in het Palacio Nacional da Pena kom je aan in de wereld van de meest extravagante verzamelaars die ooit geleefd hebben. Alle vertrekken hebben een uniek thema en zijn gevuld met schatten die overal ter wereld waren buitgemaakt door de ontdekkingsreizigers van de gouden eeuw(en). Er is bijvoorbeeld een Arabische kamer, een kruisgang van een oud klooster, de gezellige kamers van koning Carlos en de statige vertrekken van koningin Amélia. 

paleistuinen-Pena-Park-Sintra

De paleistuinen van het Pena Park

Voor een bezoekje aan het landgoed van Palácio Nacional da Pena kun je makkelijk een hele dag uittrekken. Naast het enorme gebouw zijn de paleistuinen namelijk ook dubbel en dwars de moeite waard. Rondom het paleis ligt een indrukwekkend park van meer dan 2000 hectare. Ook in het park komen verschillende stijlen terug. Doordat het zo groot is kun je in het enorme bosgebied makkelijk plekjes voor jezelf vinden waar je even helemaal kunt opgaan in de rust die er moet hebben geheerst op deze plek voor het open werd gesteld voor toeristen. Het doolhof van smalle wandelpaden voert je langs tuinen met exotische planten, vijvers en dichte bossen. Als je van mooie uitzichten houdt, loop dan ook zeker even naar Cruz Alta. Van daaruit heb je een geweldig uitzicht over het hele gebied en het paleis.

Castelo dos Mouros Sintra Portugal

De ruïne van het oude Moorse Castelo dos Mouros

Castelo dos Mouros is één van de oudste bezienswaardigheden in Sintra. Dit kasteel is door de Moren op een strategische plek gebouwd in de tiende eeuw. Dat deze plek significant was merk je direct wanneer je het kasteel aan het verkennen bent want je hebt er prachtige uitzichten over de hele omgeving. Vanaf de muren van Castelo dos Mouros kun je Lissabon goed zien liggen en ook een lang stuk van het verloop van de rivier die door de hoofdstad van Portugal naar de Atlantische Oceaan stroomt. Je ziet de monding van de rivier en de aangrenzende stranden. Het uitzicht is het meest indrukwekkend vanaf de oude wachttorens.

strand in Sintra

Een bezoekje aan het strand

Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in Sintra zelf die de moeite waard zijn, maar na een aantal extravagante paleizen en landgoederen bezocht te hebben is een (half) dagje rust en natuur ook fijn. Gelukkig liggen er een aantal prachtige stranden in de buurt van Sintra. Als je even de mensenmassa wilt vermijden trek dan je wandelschoenen aan en waag je aan de afdaling naar het verlaten Praia da Ursa. Dat strand wordt qua schoonheid alleen benaderd door Praia do Magoito – een goede surfspot die zich in een diep dal tussen de indrukwekkende kliffen bevindt. Als je geen zin hebt om moeilijk te doen dan kun je kiezen voor het brede zandstrand Praia Grande. Dit strand is bekend om de goede surfgolven maar het heeft ook een zoutwaterzwembad voor mensen die liever rustig rond drijven.

Hotel in Sintra Portugal

Er zijn verrassend veel hotels in Sintra maar het is zeker niet één van de gunstige plekken in Portugal. Als je genoeg te besteden hebt dan kun je in Sintra op hele speciale plekken verblijven. De meeste drie-, vier- en vijfsterrenhotels liggen in een prachtige omgeving en proberen de landgoederen in de omgeving te evenaren. Mensen met een kleiner budget hebben ook verschillende opties. In Sintra zelf zijn een aantal kleinere hotels en B&B’s. Je kunt er ook voor kiezen om een tijdje vrijwilligerswerk te doen, met gratis verblijf, voor één van de vele alternatieve gemeenschappen in de omgeving. Of een voordelig hostel zoeken in een dorpje in de omgeving en Sintra van daaruit bezoeken. 

Vervoer in Sintra

Als je een bezoek aan Sintra plant dan heb je verschillende opties op het gebied van vervoer. De snelste manier om er te komen vanuit Nederland is door naar Lissabon te vliegen en dan daar een auto te huren. Er zijn directe vluchten vanuit Amsterdam en Eindhoven. Doordat Portugal zo’n enorme verzameling bezienswaardigheden heeft kiezen veel mensen er ook voor om een georganiseerde reis te boeken door het land. In dat geval wordt het vervoer natuurlijk voor je geregeld. De meeste georganiseerde reizen die Lissabon aandoen trekken ook wat tijd uit voor Sintra – maar het is nooit genoeg om alle bezienswaardigheden te bezoeken.

Vakantie in Sintra Portugal

Mensen die op vakantie gaan in centraal Portugal mogen Sintra echt niet missen. Deze plek is op zichzelf al geniaal genoeg om een hele week door te brengen. Als je het combineert met Lissabon en de stranden in de omgeving dan kun je je makkelijk drie weken vermaken. Sintra kan ook een tussenstop zijn op een roadtrip van Porto naar Lissabon, of een uitgebreide vakantie in Portugal. Uiteraard ligt het een beetje ver weg als je naar Portugal komt voor de stranden in de Algarve, maar zelfs dan kun je heen of terug vliegen met een tussenstop in Lissabon zodat je ook deze magische plek mee kunt pakken.

Het weer in Sintra

Sintra heeft een heerlijk warm zeeklimaat wat ervoor zorgt dat het in de zomer vaak warm genoeg is om de hele dag aan het strand te liggen. Door de beboste omgeving van het stadje kun je echter ook prima de landgoederen verkennen op een warme dag. De vele watervalletjes en meertjes helpen ook mee om de temperatuur enigszins aangenaam te houden. In de zomermaanden is het uiteraard wel echt druk in Sintra. De beste reistijd is dus (maart) april, mei, juni, september en oktober. In die maanden is het weer ook meestal zomers maar hoef je de plek niet te delen met duizenden andere toeristen. Maart, april en oktober kun je pech hebben als er een storm langskomt waardoor het een dag koud en regenachtig kan zijn. In de wintermaanden regent het veel in deze regio waardoor de gemiddelde maximumtemperatuur van 15 graden erg koud aanvoelt.

Blogs over Sintra

Scroll naar boven