Funchal op Madeira: Bezienswaardigheden, vliegtickets, hotel, info & tips

Funchal is de culturele, historische en politieke hoofdstad van het Portugese eiland Madeira. Dit eiland bevindt zich in de Atlantische oceaan op een afstand van ongeveer 1000 kilometer van het Portugese vasteland. De nederzetting werd gesticht in 1424 door João Goncalves Zarco en zijn familie. Funchal groeide snel uit tot een belangrijke stad door de optimale locatie aan relatief rustige wateren en met een vruchtbaar achterland. De velden begonnen al snel een belangrijke rol in te nemen in de suikerindustrie en de haven groeide gestaag uit tot een geliefd aanlegpunt voor handelsschepen en ontdekkingsreizigers die op weg waren naar de nieuwe wereld. Madeira en Funchal waren honderden jaren kwetsbaar voor piraten aanvallen en pogingen van onder andere de Fransen om het eiland en de stad over te nemen, maar de Portugese bewoners slaagden erin om deze aanvallen af te weren.

Funchal op Madeira

De stad Funchal heeft tegenwoordig meer dan 100.000 inwoners en is daarmee de zesde grootste stad van Portugal. Deze historische parel en het eiland Madeira hebben zich ontwikkeld tot populaire vakantiebestemmingen voor allerlei verschillende toeristen. Het is bijvoorbeeld de meest gebruikte aanlegplek voor allerlei cruiseschepen die een tocht gaan maken langs de eilanden in het Atlantisch gebied. Daarnaast komen ook veel natuurliefhebbers, wandelaars en stedentrippers per vliegtuig naar Madeira om het historische erfgoed van de hoofdstad Funchal en de geniale natuur van de rest van het eiland te verkennen. In Funchal zelf is werkelijk een schat aan historie bewaard gebleven en vanuit de stad kun je makkelijk de groene binnenlanden intrekken.

Bezienswaardigheden in Funchal op Madeira

Er zijn tientallen bezienswaardigheden in Funchal en de omliggende gebieden op het eiland Madeira die een bezoekje waard zijn. Als je voornamelijk komt voor de historische gebouwen en de geschiedenis van de streek dan kun je in de hoofdstad zelf je hart ophalen. Oude kastelen, paleizen en parken worden er afgewisseld met schattige huisjes en geplaveide smalle straatjes. Buiten de stad zijn echter ook een aantal geweldige bezienswaardigheden te vinden. De bekende lokale Madeira wijn wordt volop geproduceerd in het heuvelland rondom Funchal. Daarnaast zijn er natuurlijk prachtige stranden en andere plekken in de natuur.  

beschilderde-deuren-Funchal

De beschilderde deuren in de oude stad

Je kunt je bezoek aan Funchal beginnen met een wandeling door de Zona Velha – de oude stad. Dit gebied bevindt zich tussen het fort van Sint-Jacob en de markt van Funchal. Je kunt hier heerlijk rondslenteren door de smalle geplaveide straatjes die je langs de schattige oude huisjes brengen. Het avontuur wordt nog leuker doordat veel deuren in het oude stadsgedeelte kunstzinnig beschilderd zijn. Vooral de Santa Maria straat is bekend om de deuren die er door lokale kunstenaars onder handen zijn genomen. Er zijn meer dan 120 beschilderde deuren waardoor het centrum van de stad een kleurrijk museum is geworden. Uiteraard kun je in de Zona Velha ook heerlijk eten en drinken in één van de authentieke cafés en restaurantjes. 

Forte-de-São-Tiago-Funchal-Madeira

Het verdedigingswerk Forte de São Tiago

Na de eerste serieuze aanval van de Fransen tegen het einde van de 16e eeuw werd de verdediging van Funchal en Madeira beter georganiseerd. Eén van de gevolgen van dat beleid was de bouw van het São Tiago Fort in de 16e en 17e eeuw. Het Fort hielp de troepen van Filips I toen ook om de bewoners van de stad te beschermen tegen piraten. Door de eeuwen heen was het altijd een toevluchtsoord als de nood aan de man was door oorlogen of natuurrampen. De machtige muren boden in het begin van de 19e eeuw bijvoorbeeld onderdak aan troepen uit Engeland. Tijdens een bezoek aan het kasteel kun je alle verschillende vertrekken bezichtigen en genieten van de prachtige uitzichten over de Atlantische Oceaan. Er is ook een restaurant waar heerlijke traditionele gerechten worden geserveerd. 

boottrip-dolfijnen-en-walvissen

Een boottrip naar de leefgebieden van dolfijnen en walvissen

In de haven van Funchal kun je een boottocht boeken bij één van de organisaties die weten waar je de beste kans hebt om kennis te maken met de prachtige dieren die in de wateren rondom het eiland leven. De onderwaterwereld rondom Madeira is betoverend mooi. Je hebt een goede kans om dolfijnen en zeeschildpadden te spotten. Daarnaast komen er ook geregeld walvissen, orka’s en andere indrukwekkende dieren langs. Als je gedurende de zomer een dolfijnentour boekt dan wordt er meestal ook een stop gemaakt op een plek waar je heerlijk kunt snorkelen met allerlei gekleurde visjes. Dat is natuurlijk de beste manier om het leven onder water te leren kennen.

vlaggenschip-van-Christoffel-Columbus

De gezellige Avenido do Mar en het vlaggenschip van Christoffel Columbus

Naast dolfijnentours valt er nog veel meer te beleven in en rond de haven van Funchal. Er ligt bijvoorbeeld een exacte replica van de Santa Maria – het vlaggenschip waarmee Christoffel Columbus in 1492 op een eiland in het Caraïbisch gebied van Amerika aankwam. Je kunt een boottochtje maken op dat schip en je inbeelden hoe het leven van deze ontdekkingsreiziger eruit moet hebben gezien. Ook de lange boulevard Avenido do Mar is een geweldige plek binnen Funchal. Deze lange weg langs de kust is een geweldige plek om rond te wandelen terwijl je geniet van de uitzichten over het water en de bezigheden van de mensen om je heen. Je kunt er uiteraard ook heerlijk eten in één van de vele visrestaurants. 

Tuinen Funchal Madeira

Tuinen en uitzichtpunten

Monte Palace heeft naast een fascinerend museum ook paradijselijke tuinen. Deze plek vormt een oase van rust waar je op je dooie gemakje rondslentert tussen een enorme collectie exotische planten en bomen van over de hele wereld. Het terrein van 70.000 vierkante meter bevat daarnaast pauwen, kippen en een meer met zwanen en eenden dat omgeven wordt door geniale landschapskunst. Dit paleis van Monte ligt direct naast de kabelbaan van Funchal. Deze kun je nemen vanuit de stad en je stijgt dan 560 meter naar Monte. Het uitzicht vanuit de kabelbaan wordt mooier naarmate je hoger komt en naast het oude stadscentrum ook de kustlijn en de omgeving van Funchal kunt zien. Je kunt met een rieten slee (toboggan) weer naar beneden gaan. In de binnenstad zelf kun je ontsnappen aan de drukte in het mooie Santa Catarina Park.

Musea in Funchal

Er zijn een heleboel interessante musea in Funchal zoals het suikermuseum en het museum voor heilige kunst. Het apartste museum is het Casa-Museu Frederico de Freitaswerd waar de schatten van deze verwoede verzamelaar worden getoond. Wijnliefhebbers moeten zeker de Adegas de São Francisco bezoeken. In dit bijgebouw van de wijnmakerij in een 16e-eeuws klooster vind je een interactief museum. Als je graag snel wilt leren over de landschappen, cultuur en geschiedenis van Madeira dan kun je (samen met een troep cruiseshipbezoekers) de mooie documentaire bekijken van de Madeira Film Experience. Voetbalfans weten waarschijnlijk dat Cristiano Ronaldo hier geboren is. In het CR7 museum kun je zijn trofeeën bewonderen en iets leren over het leven en de carrière van één van de grootste voetballers aller tijden. Eén van de mooiste musea bevindt zich in het Monte Palace. Daar wordt een enorme verzameling beeldhouwwerken, Spaans-Moorse tegel-tableaus en mineralen tentoongesteld.

Hotels in Funchal

In Funchal kun je kiezen uit een gevarieerd aanbod hotels in verschillende prijsklassen. Voor mensen die graag alles tot in de puntjes verzorgd willen hebben zijn er een aantal vier- en vijfsterrenhotels waar je alle mogelijke voorzieningen hebt. Deze hotels liggen over het algemeen op plekken van waaruit je een schitterend uitzicht hebt over groene tuinen en/of de Atlantische Oceaan. Dat geldt overigens ook voor een ruime verzameling hotels die geschikter zijn voor mensen met een gelimiteerd budget. Je kunt zelf kiezen of je in een simpel hostel in Funchal zelf wilt wonen of misschien toch liever ergens in de prachtige groene omgeving.  

Top 5 hotels in Funchal

Vliegtickets naar Funchal

Je kunt op verschillende manieren vliegtickets naar Funchal regelen. Als je het eiland bezoekt als onderdeel van een georganiseerde reis dan kan het zijn dat de vliegtickets inbegrepen zijn of de reisorganisatie je helpt bij het vinden van de beste vluchten. Je kunt natuurlijk ook zelf vliegtickets naar Funchal boeken bij TUI, Transavia, TAP AIR PORTUGAL os Britisch Airways. Deze maatschappijen verzorgen allemaal directe vluchten vanuit Nederland naar dit prachtige eiland – die doen er iets meer dan drie uur over.  

Vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!

Het weer in Funchal

Het klimaat in Funchal komt overeen met het Mediterrane klimaat in grote delen van Spanje, Italië, Portugal en Griekenland hoewel de aanwezigheid van de oceaan de extremen er een beetje af haalt. In de zomer is het doorgaans heet en droog met maximumtemperaturen tussen de 25 en 30 graden. Ook in de winter is het nooit echt koud – tussen december en maart blijft de temperatuur meestal tussen de 10 en 20 graden. De meeste neerslag valt op Madeira tussen oktober en februari. Houd er wel rekening mee dat het klimaat in de hogere bergdorpen en aan de noordkant van het eiland heel anders kan zijn. In de bergen kan het soms vriezen ’s nachts en het is bijna overal wat natter en minder zonnig dan in Funchal.   

Blogs over Funchal

Scroll naar boven