Faro in Portugal: Hotel, vliegtickets, auto huren, info & tips!

Faro is een gemeente én de meeste zuidelijke stad in Portugal. Het heeft ongeveer 61.000 inwoners en is de hoofdstad van de Algarve, de meest zuidelijke provincie van het land. In deze regio woonden al mensen in de prehistorie en sinds de vierde eeuw voor Christus wordt de stad permanent bewoond. Hoewel de stad Faro in Portugal meerdere keren vernietigd is – door oorlogen, kruisvaarders, plunderende groepen en aardbevingen, is het altijd een belangrijk centrum geweest in het zuidwesten van het Iberische schiereiland. De stad en de regio werden geregeerd door een aantal belangrijke historische volkeren zoals de Romeinen, Byzantijnen en Moren. Veel van het erfgoed dat zij in de stad achterlieten is later vernield of omgebouwd maar enkele overblijfselen van deze beschavingen zijn nog wel te vinden in de regio.

Faro in Portugal

Miljoenen toeristen vliegen elk jaar naar Faro in Portugal om van daaruit naar één van de vele zonovergoten stranden in het zuiden van Portugal te gaan. Deze hoofdstad van de Algarve heeft echter zelf ook het één en ander te bieden. Het gezellige historische centrum heeft leuke winkels en sfeervolle restaurants. In Faro kun je een authentieke Portugese sfeer opsnuiven terwijl je koffie drinkt op één van de vele terrasjes of geniet van een maaltijd die veel te goedkoop lijkt voor wat je krijgt.

Bezienswaardigheden in Faro

Een groot gedeelte van de historische bezienswaardigheden in Faro werden in 1755 vernield door een aardbeving. Deze zorgde er echter wel voor dat het weer de hoofdstad van de regio werd, want de tsunami die op de aardbeving volgde richtte nog veel meer schade aan in de rest van het kustgebied en Lagos, de toenmalige provinciehoofdstad. In Faro werden veel gebouwen in de oude vorm gerestaureerd en herbouwd waardoor het de historische sfeer heeft behouden. Faro ligt aan de oever van de Rio Farmosa waardoor er veel flamingo’s en ooievaars te vinden zijn in de stad. Aan de rivierkant van Faro bevindt zich een prachtig natuurgebied.

Cidade-Velha

Het historische centrum Cidade Velha

Cidade Velha betekent oude stad. Dit historische centrum van Faro wordt omringd door een indrukwekkende stadsmuur uit de middeleeuwen. Je kunt de oude stad betreden via één van de drie bijzondere stadspoorten. Binnen vind je een mengelmoes van Moorse elementen en 18e-eeuwse Portugese architectuur. Het stadhuis, Kathedraal Sé, het theater van Faro en het etnografisch museum zijn de belangrijkste bezienswaardigheden. Het grootste gedeelte van het centrum is autovrij waardoor je zonder zorgen kunt genieten van de pittoreske straatjes met hun vele handwerk winkeltjes, boetiekjes restaurants en terrasjes. Het is hier altijd gezellig en de bevolking is net zo nieuwsgierig naar jou als jij naar hen. Je kunt heerlijke vis eten in één van de vele restaurants in de sfeervolle jachthaven.

De stadspoort Arco da Vila en het Largo da Sé plein

De mooiste van de drie stadspoorten in de stadsmuur van Faro is Arco da Vila. Deze unieke boog werd in 1812 in neoklassieke stijl gebouwd. Het opmerkelijke aan deze boog is dat er zowel Moorse als Romeinse elementen in te herkennen zijn. Als je onder dit schitterende gebouw doorloopt, dan sta je binnen no-time op het prachtige Largo da Sé plein. Deze open ruimte wordt omringd door boompjes die schaduw bieden om in te ontspannen als je even pauze wilt nemen tijdens je ontdekkingstocht door de stad. Rondom het plein staan een aantal belangrijke historische gebouwen zoals de Sé kathedraal, het bisschoppelijke paleis en het oude stadhuis.

Kathedraal-Sé-Faro-Portugal

Kathedraal Sé

De kathedraal Sé werd in de 13e eeuw gereconstrueerd in opdracht van de aartsbisschop van Braga en ingewijd in de naam van de Maagd Maria. Van oorsprong was het een vroegchristelijke basiliek die later door de Moren werd omgevormd tot een moskee. Ook daarna werd het gebouw meerdere malen door verschillende (religieuze) groepen veranderd, verwoest en/of weer opgebouwd. Het interessante aan deze kathedraal zijn de verschillende bouwstijlen waarin afzonderlijke onderdelen zijn gevormd. De klokkentoren en de twee kruiskappellen zijn na de stokoude fundamenten de oudste delen van het huidige gebouw. Deze kathedraal aan het gelijknamige plein vormt al sinds 1540 de officiële zetel van het bisdom van Faro.

Parque-Natural-Ria-Formosa

Parque Natural Ria Formosa

Het natuurgebied Ria Formosa grenst aan de buitengrenzen van Faro. Hier komt de Formosa rivier bij de zee en vormt een ‘wetland’ gebied dat lijkt op de Nederlandse wadden – maar dan met een warmer klimaat en andere flora en fauna. In het gebied – dat zich uitstrekt vanaf het Praia de Faro tot het dorpje Cacela Velha – bevinden zich eilanden en schiereilanden waar zowel rivier- als zeewater langs stroomt dat vol zit met leven. Het gebied is van groot belang voor de duizenden trekvogels die er jaarlijks een tijdje doorbrengen in de moeraslanden, zoutpannen en kanalen. Je kunt het gebied verkennen op de fiets, te voet of in een kajak. Het is ook mogelijk om een excursie per boot te boeken bij een tourorganisatie in het centrum van de stad. Je hebt een goede kans om in het park dolfijnen, ooievaars, flamingo’s en watersnippen te spotten.

Musea-Faro-Portugal

Musea

Er zijn een aantal musea in Faro die zeer de moeite waard zijn als het thema je interesseert. Het Museu Arqueológico is gevestigd in een oud klooster. Dit gemeentelijk museum geeft je inzicht in de lange menselijke geschiedenis in het gebied. In de zomer worden er ook goede concerten gehouden. Als je meer wilt leren over de historische ambachten en nijverheden van de bevolking van Faro en de Algarve dan moet je het Museu Etnografico bezoeken. Hier vind je allerlei traditionele kledij, werktuigen en foto’s van vroegere woningen uit de regio. Het oudste museum van de stad is het Museu Maritimo Ramalho Ortigao. De indrukwekkende collectie – die je inzicht geeft in de lokale manier van vissen – groeit al sinds de opening in 1889 maar gaat terug tot de tijd van de ontdekkingsreizigers. Je kunt dit museum vinden in het havenmeestergebouw.

Igreja-do-Carmo-Faro

Het ossuarium en de omliggende kerken

Twee van de vele kerken van Faro liggen vlak bij elkaar. Igreja do Carmo stamt uit de 18e eeuw en heeft een imposante barokke voorgevel en twee grote klokkentorens. Naast deze kerk staat de Igreja de Nosso Senhora do Carmen. In de achterzijde van deze kerk bevindt zich een waar ossuarium. Dit bouwwerk is in geometrische patronen bekleed met de beenderen van ongeveer 1000 monniken die vroeger de stad dienden. Er zijn in totaal 1245 schedels die je met holle ogen aankijken tijdens je bezoek. Boven de ingang staat geschreven: ‘Pára aqui a considerar que a este estado hás-de chegar’, wat vertaald kan worden met: ‘Stop hier en overweeg dat je deze staat nog moet bereiken.’

Hotel in Faro

De meeste toeristen bezoeken enkel het vliegveld van Faro onderweg naar hun hotel aan het strand. Er zijn echter ook een heleboel goede hotels in de stad zelf. In Faro kun je kiezen uit allerlei verschillende overnachtingsmogelijkheden. Doordat er niet zo veel toeristen in de stad verblijven zijn er veel authentieke B&B’s, gasthuizen en kleine luxe hotels. In Faro zijn opties voor alle verschillende voorkeuren – van leuke hostels voor backpackers en budgetreizigers tot luxe boutique hotels met alles erop en eraan.  

Vliegtickets naar Faro

Het is niet moeilijk om vliegtickets te vinden naar Faro want het internationale vliegveld van deze stad is al decennia lang de belangrijkste aanvliegplek voor alle zonovergoten stranden van de Algarve. Bij reisorganisaties zoals TUI en Corendon kun je gemakkelijk een hele verzameling (all-in) vakanties in Portugal boeken. Daarnaast kun je ook gewoon zelf je vliegtickets naar Faro regelen bij bijvoorbeeld RyanAir (vanaf Eindhoven of Brussel), Transavia of KLM (vanaf Schiphol). Als je tijdens de schoolvakantie wilt gaan is het verstandig om je tickets zo vroeg mogelijk te boeken. 

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Auto huren in Faro

In de Algarve zijn ontelbaar vele schitterende stranden en andere geweldige bezienswaardigheden te vinden. Om deze te bezoeken kun je een auto huren in Faro. Dat kan bij aankomst op het vliegveld – op die manier heb je eigen vervoer gedurende je hele vakantie. Zo kun je elke dag ergens anders van het strand genieten of een pittoresk dorpje bezoeken. In de stad zelf heb je eigenlijk geen auto nodig, dus het is ook een goed idee om een paar dagen te voet de mooiste plekjes te bezoeken en dan een auto te huren, bij één van de verhuurbedrijven in Faro, om de omgeving te verkennen.

Vakantie in Faro

Faro in Portugal is de perfecte uitvalsbasis – of beginplaats – voor een geniale vakantie. De stad zelf heeft genoeg bezienswaardigheden om een paar dagen mee te vullen. Daarna kun je de omliggende natuurgebieden en stranden gaan verkennen. De meeste mensen brengen hun vakantie in de Algarve door aan één van deze stranden maar als je een auto huurt in Faro zul je zien dat de regio nog veel meer te bieden heeft. Pittoreske dorpjes in de binnenlanden bevatten allerlei monumenten uit onder andere Romeinse en Moorse tijden.

Het weer in Faro

De Algarve heeft één van de warmste klimaten van heel Europa. In deze regio groeien tropische vruchten zoals papaja’s, avocado’s, cherimoya’s en vijgen. In de zomer stijgt de temperatuur geregeld boven de veertig graden. Ook in de winter is het in dit gebied zelden echt koud. Het beste weer is afhankelijk van het doel van je vakantie. De golven aan de surfstranden in het noordwesten zijn hoger in de winter maar beter geschikt voor beginners tussen juni en september. De rustige wateren in een aantal afgeschermde baaien in het zuidoosten zijn warm genoeg om in te zwemmen tussen mei en oktober. In juli en augustus is het druk in de Algarve en kan het overdag zo heet zijn dat je continu toegang tot het water nodig hebt. 

Blogs over Faro

Scroll naar boven