Vakantie op de Azoren: Bezienswaardigheden, vliegtickets, rondreis, info & tips

De Autonome Regio van de Azoren ligt midden in de Atlantische Oceaan maar hoort politiek gezien bij Portugal. De archipel bestaat uit 17 vulkanische eilanden die ongeveer 1400 kilometer ten westen van Lissabon liggen. Ook Canada is niet zo ver weg, als je vanuit de Azoren nog 1930 kilometer naar het noordwesten gaat dan kom je aan in Newfoundland. Logischerwijze werden deze eilanden vroeger veel gebruikt als rust- of schuilplek tijdens lange scheepvaarten. Vlamingen en Portugezen settelden in de 15e eeuw voor het eerst op de Azoren maar er zijn ondergrondse structuren gevonden van menselijke beschavingen die ongeveer 2000 jaar oud zijn. De lokale bevolking leefde eeuwenlang voornamelijk van de landbouw, visserij en veeteelt. Tegenwoordig komt er ook veel geld binnen door toeristen die op vakantie op de Azoren gaan. 

Vakantie op de Azoren

De Azoren vormen een geweldige vakantiebestemming omdat de eilanden adembenemend mooi zijn en een zacht klimaat hebben. Dat zachte klimaat komt voornamelijk door de warme Atlantische Golfstroom die de temperatuur zelfs in de winter mild houdt. Van de zeventien eilanden zijn er slechts negen bewoond en elk eiland heeft zijn eigen unieke karakter en natuurlijke uitspattingen. De landschappen zijn overal dramatisch met steile rotsformaties, helderblauw water, paradijselijke stranden en torenhoge bergen. Tijdens een vakantie op de Azoren kun je de slapende stratovulkaan Ponta do Pico bezoeken. De top van deze reus is 2351 hoog.  

Bezienswaardigheden op de Azoren

Er zijn ontelbaar veel schitterende bezienswaardigheden op de Azoren. Liefhebbers komen jaar na jaar terug naar dit gebied om verschillende eilanden te verkennen. Vooral voor natuurliefhebbers, avonturiers en strandgangers is het aanbod eindeloos. Daarnaast valt er echter ook van alles te ontdekken op het gebied van cultuur en historisch erfgoed. Er zijn een aantal prachtige steden met een oud centrum vol historische bezienswaardigheden te vinden. Daarnaast kun je leren over de cultuur van de Azoren in één van de vele pittoreske (vissers)dorpjes.

stratovulkaan-Pico

De enorme stratovulkaan van het eiland Pico

Pico betekent letterlijk piek. De naam van dit prachtige eiland refereert aan de enorme slapende stratovulkaan die zich hier naar de hemel uitstrekt. In 1720 barstte deze vulkaan de laatste keer uit. Ponta do Pico is maar liefst 2351 meter hoog en vormt een indrukwekkend schouwspel vanuit alle gezichtspunten. Vanaf het water kun je al genieten van de enorme flanken van deze rotsmassa en tijdens een bezoekje aan het eiland vormt de berg bijna altijd een onderdeel van het panorama. De beklimming van de piek is zeker een aanrader. De hele omgeving van de vulkaan is beschermd natuurgebied. Bij het bezoekerscentrum krijg je een gps-tracker met een noodknop zodat de parkwachters altijd weten waar je bent. Getrainde wandelaars doen er ongeveer drie tot vier uur over om naar boven te komen. Het uitzicht vanaf de piek over de krater, het eiland en de archipel is op heldere dagen onverbeterlijk.

São-Miguel-de-Azoren

De thermale baden rond Furnas op São Miguel

São Miguel is het hoofdeiland van de Azoren. Het is zowel qua oppervlakte als qua inwoners het grootste eiland. De meeste vakantiegangers beginnen hun reis hier omdat het enige internationale vliegveld van de eilandengroep op São Miguel ligt. Dit vulkanische eiland heeft veel mooie plekjes in de aanbieding. Zo kun je het kleine stadje Furnas bezoeken in de binnenlanden. Dit dorp ligt in een gebied waar borrelende modderpoelen en thermale baden veel voorkomen. De inwoners koken zelf het lokale gerecht Cozido in de warme wateren. Het park Terra Nostra is de mooiste plek om te genieten van deze helende wateren. Hier liggen verschillende zwembaden tussen de kleurenpracht van botanische tuinen. Als de tuinen je gestolen kunnen worden dan zijn de thermen van Poca de Dona Beija ook een aanrader.

Kratermeren-Azoren

Kratermeren, bergtochten en walvissen spotten

São Miguel is groot genoeg om een paar weken vakantie door te brengen. Op het eiland valt van alles te ontdekken. Het gigantische kratermeer Sete Cidades bijvoorbeeld waar je kunt wandelen rond en kanovaren op het azuurblauwe water. Ook het kleinere Lagoa do Fogo is prachtig. Eén van de avontuurlijkste manieren om São Miguel te verkennen is door een canyoning tour te boeken met een gids. Die neemt je mee door een kloof met watervallen waar je vanaf springt en grotten waar je doorheen klimt. Langs de kust van dit eiland kun je ook lekker rond klauteren op de indrukwekkende lavarotsen die natuurlijke baden vormen en zwarte stranden. Een absolute must tijdens een vakantie op São Miguel is een tocht op het water. Je hebt hier een goede kans om walvissen te spotten of met wilde dolfijnen te zwemmen.

Angra-do-Heroísmo-Terceira

De historische stad Angra do Heroísmo op Terceira

Terceira was het derde eiland van de Azoren dat ontdekt werd en daar dankt het zijn naam aan. Dit eiland is geliefd onder toeristen vanwege de prachtige natuur en één van de mooiste stadjes van de regio. Angra do Heroísmo is een historische havenstad met een rijke geschiedenis die je herkent in de indrukwekkende oude gebouwen. De stad staat vol met traditionele gekleurde huisjes – waarvan een behoorlijk aantal dienen als restaurant of winkeltje. Tussen deze huisjes staan een aantal belangrijke historische gebouwen. De 16e-eeuwse kathedraal bijvoorbeeld, maakt duidelijk de Portugese invloeden op deze eilanden zichtbaar. Ook de forten van San Sebastio en San João Baptista vertellen bewogen verhalen. Daarnaast zijn er in Angra do Heroísmo nog een aantal mooie kerken en paleizen te vinden. 

Faial-de-Azoren

Vulkanisme op Faial

Het derde grootste eiland van de Azoren heet Faial. Dit eiland groeide met 2,4 vierkante kilometer in 1957 en 1958 toen de Cabeço Gordo de laatste keren uitbarstte. Deze 1043 meter hoge vulkaan bepaalt de vorm van het eiland en domineert de meeste uitzichten over de landmassa. Je kunt naar de piek klimmen voor geweldige uitzichten over Faial en een paar andere eilanden van de archipel. Het westelijke puntje van Faial wordt gevormd door Capelinhos, een kleinere vulkaan. Deze barstte recentelijk nog uit, waardoor het landschap hier bedekt wordt met een laag zwarte as en daarmee afsteekt tegen de groene natuur op de rest van het eiland. In dit gedeelte van Faial vind je een interessant museum dat ingaat op de geografie en de geschiedenis van de Azoren.

De bloemenpracht in het biosphere reservaat van Flores

Het eiland Flores vormt het meest westelijke puntje van Europa en ligt bijna 1900 kilometer verwijderd van het vasteland. Dit kleine eiland dankt zijn naam aan de schitterende verzameling wilde bloemen die overal groeien. In het voorjaar en de zomer groeien er enorme hoeveelheden blauwe hortensia’s en andere bloemen in het groene heuvelachtige landschap. Je kunt adembenemende wandelingen maken op Flores die je langs mooie meertjes, door groene heuvels en langs de dramatische kustlijn voeren. Het dorp Fajã Grande ligt aan de westkust van het eiland en wordt omringd door een enorme klif waarvan tientallen watervallen naar beneden storten.

Vliegtickets naar de Azoren

De beste vliegtickets naar de Azoren zijn afhankelijk van jouw reisdoel. Het enige internationale vliegveld ligt op het grootste eiland São Miguel. De snelste manier om op de Azoren te komen is door een directe vlucht naar dit eiland te boeken. Dat kan vanuit Nederland, België en Duitsland bijvoorbeeld met TUI. Een directe vlucht doet er ongeveer vier uur over. Als São Miguel niet je bestemming is, dan kan het beter zijn om vliegtickets te boeken naar andere eilanden van de Azoren met een overstap in Lissabon. Van daaruit zijn er directe vluchten naar Terceira, São Miguel en Faial. De andere eilanden zoals Pico, Flores, Graciosa, Sao Jorge en Corvo zijn bereikbaar met kleine vliegtuigen vanuit de grotere luchthavens in het gebied.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Hotel op de Azoren

Je kunt een goed hotel vinden op alle negen bewoonde eilanden van de Azoren. De populairste eilanden zijn São Miguel en Terceira en daar heb je dus de meeste keus. Je kunt er verblijven in luxe resorts die van alle mogelijke faciliteiten voorzien zijn of in simpele hostels. Op de kleinere eilanden van de Azoren kun je ook degelijke hotels vinden. Deze worden meestal gerund door de vriendelijke lokale bevolking die je direct iets kan vertellen over het leven op deze archipel.

Rondreis op de Azoren

Een rondreis is de beste manier om veel te zien van de Azoren. Elk eiland heeft zijn eigen karakter en charme. Tijdens een rondreis kun je duidelijk de verschillen tussen de eilanden zien en voelen. Dat gezegd, de grotere eilanden hebben allemaal genoeg bezienswaardigheden om je een week of twee te vermaken. Het ligt dus aan de intentie van je reis wat het beste bij je past. Als je gaat voor rust, wandelen en natuur dan kun je op elk van de eilanden terecht. Ook mooie stranden zijn overal te vinden. Voor cultuur en uitgaansleven moet je in de grotere steden zijn. Tijdens een rondreis kun je allerlei verschillende aspecten van de Azoren combineren.

Rondreis aanbieders de Azoren

Het klimaat op de Azoren

Het klimaat van de Azoren is vergelijkbaar met de westkust van Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje. De beste reistijd is tussen april en september. In deze zomermaanden is het meestal warm genoeg om van alles te ondernemen in de buitenlucht. Als je echt voor een strandvakantie naar de Azoren gaat dan zijn de maanden juni, juli en augustus het meest geschikt. In die tijd ligt de maximumtemperatuur meestal in de buurt van de dertig graden. Het regent gemiddeld negen dagen in deze maanden. De rest van het jaar is het weer wat wisselvalliger. In april, mei en september heb je nog steeds een goede kans op stralend weer en het is veel rustiger. Door de warme golfstroom is het klimaat van de Azoren in de winter zacht maar het regent wel veel.

Blogs over de Azoren

Scroll naar boven