Alentejo in Portugal: Bezienswaardigheden, b&b, hotels, info & tips

Alentejo is een relatief onbekende regio in Portugal. De naam betekent ‘achter (além) de Tejo’. Alentejo begint aan de zuidkant van de Tejo rivier die ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lissabon ligt. Van daaruit strekt het strand van de regio zich zo’n 100 kilometer uit naar het zuiden waar het grenst aan de Algarve. Alentejo loopt ook diagonaal naar het noordwesten tot aan de grens met de Spaanse provincie Extremadura. Deze regio wordt al millennia intensief bewoond – er zijn vondsten gedaan van volkeren die hier in de steentijd – rond 6000 voor Christus – hun thuis hadden. Vanaf de Romeinse tijd zijn er door verschillende volken indrukwekkende bouwwerken neergezet in de steden en dorpen van de regio. Je kunt dus een hele hoop historisch erfgoed bezichtigen tijdens je vakantie in de Alentejo regio van Portugal.

Alentejo in Portugal

Als je een vakantie of roadtrip naar Portugal plant dan zal Alentejo waarschijnlijk niet de eerste regio zijn waar je aan denkt. Dat is een voordeel voor toeristen die nieuwsgierig genoeg zijn om er toch tijd door te brengen want daardoor heb je de geweldige bezienswaardigheden van deze streek vaak helemaal voor jezelf. Het glooiende landschap van Alentejo is bekend om de velden met olijfbomen en kurkeiken, de authentieke dorpjes en de heerlijke lokale keuken. De wijnen, kazen en olijven hebben er in ieder geval hun unieke karakter behouden.

Bezienswaardigheden in Alentejo

Tijdens een bezoek aan Alentejo stap je een andere wereld binnen. Hier is het woord stress nog niet opgenomen in het woordenboek evenals argwaan. De bewoners van dit gedeelte van Portugal ontvangen bezoekers met open armen en nemen uitgebreid de tijd om hun cultuur en leefwijze met je te delen. Daardoor is de hele streek eigenlijk één grote bezienswaardigheid want je komt steeds weer van die heerlijke authentieke ervaringen tegen. Daarnaast zijn er in Alentejo ook een aantal gemarkeerde bezienswaardigheden zoals witgeverfde historische dorpjes en Romeinse monumenten die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Ook langs de grillige kust met zijn kleine baaitjes met prachtige zandstranden tussen de ruige kliffen en de woelige oceaan liggen veel verborgen pareltjes.

Évora-in-Alentejo

Évora – een stad vol historisch erfgoed

Het historische centrum van Évora wordt nog steeds omringd door een volledig intacte stadsmuur en staat dan ook in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het centrum van deze stad wordt gesierd door vele prachtige kerken, traditionele huisjes en smalle straatjes waar de was boven je hoofd hangt te drogen. De beroemdste bezienswaardigheden zijn de Romeinse tempel in het stadscentrum en de Igreja Real de São Francisco. Deze kerk zelf vertelt al een indrukwekkend verhaal, maar de bottenkapel achter de kerk is de belangrijkste reden dat mensen het monument bezoeken. Deze kapel is gemaakt van de benen, armen, ribben en hoofden van de monniken die er dienden. Évora is de drukste stad in Alentejo en door de vele studenten is er altijd wel iets te doen.

Romeinse-aquaduct-van-Elvas

Het Romeinse aquaduct van Elvas

De oude stad Elvas ligt vlakbij de Spaanse grens aan de directe snelweg naar Lissabon. Deze afgelegen stad ligt eenzaam en alleen aan de grens en is overduidelijk gebouwd om deze te verdedigen. Er staan drie enorme forten en de onklopbare stadsmuren lijken onredelijk hoog, tot je het torenhoge aquaduct ontdekt. Dit Romeinse architectonische hoogstandje is het bekendste bouwwerk van de stad en het zet je echt aan het denken over de bouwkunsten van dit volk dat niet beschikte over machines of wielen. Als je houdt van authentieke plekken zonder andere toeristen, dan is deze stad dé plek voor jou.

Monsaraz Alentejo Portugal

Monsaraz – het mooiste dorpje van de regio

Vroeger was het compleet logisch om dorpen en stadjes bovenop de top van een heuvel te bouwen. Dat zie je bijvoorbeeld in Monsaraz – een slaperig vestingstadje waar je linea recta het verleden binnenwandelt. Dit pittoreske stadje heeft de tijd goed doorstaan, mede doordat men vijanden van mijlen ver kon zien aankomen. Tegenwoordig is de ligging vooral aantrekkelijk vanwege de prachtige uitzichten die je vanuit het hele stadje hebt. Voor het beste vergezicht moet je bij het oude kasteel zijn. Het huidige dorpje telt ongeveer 1000 inwoners die in witte huisjes met rode daken en smeedijzeren balkons wonen. Neem tijdens je bezoek ook de tijd om een glas wijn of een kop koffie te drinken bij een café of restaurant. De lokale bevolking heeft mooie verhalen te vertellen over het leven in en de geschiedenis van hun stadje.

mooiste-stranden-van-Portugal

De mooiste stranden van Portugal

De mooiste ongerepte stranden van Portugal bevinden zich rondom het stadje Sines. Als je graag elke dag een nieuw strand ontdekt, dan is dit de beste plek voor jouw vakantie. Het kleine strandje Praia do Espingardeiro ligt onderaan een aantal hoge steile kliffen. Er is een pad waarlangs je kunt afdalen naar het paradijselijke strand, goede schoenen zijn daar geen overbodige luxe. De afdaling is zeker de moeite waard, als het eb is in ieder geval. Bij vloed is het strand niet toegankelijk. Een ander wonderschoon strand in deze regio heet Praia da Samouqueira. Dit strand bevat zo’n mooie combinatie van lichtgeel zand, ruige rotsen en helderblauw water dat het is opgenomen in de lijst met de 25 mooiste stranden in Europa.

Sines Alentejo Portugal

De badplaatsen Sines en Milfontes en hun prachtige omgeving

Sines zelf is ook zeker een bezoekje waard. In dit historische stadje is de ontdekkingsreiziger Vasco Da Gama geboren. Aan de schitterende historische gebouwen kun je duidelijk zien dat Sines een rijke geschiedenis heeft. Naast het Castelo de Sines (het Kasteel van Sines) kun je ook heerlijk rondslenteren in het centrum van de stad. In de bosrijke omgeving en langs de ruige kust van Sines valt ook van alles te ontdekken. Vila Nova de Milfontes is een andere geliefde badplaats in een prachtige omgeving. In het stadje zelf kun je – zoals de naam al zegt – tientallen fonteinen bewonderen. Je loopt vanuit dit elegante stadje zo het aangrenzende natuurgebied binnen. Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina bevat een prachtige verzameling inheemse flora en fauna, zandstranden en verscholen baaitjes tussen indrukwekkende rotsformaties.

Lagoa de Santo André

Rust en natuur rond Lagoa de Santo André

De fraaie blauwe lagune Lagoa de Santo André wordt gescheiden van de Atlantische Oceaan door een smalle strook zandstrand. Dit strand strekt zich kilometers lang uit waardoor je altijd een plekje kunt vinden dat je helemaal voor jezelf hebt. Het rustige water van de lagune trekt vele specifieke bezoekers. Het is een favoriete plek van veel vogelsoorten en dat spreekt natuurlijk weer de mensen aan die deze prachtige dieren willen spotten. Het rustige water is uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen, kitesurfers en mensen die graag kanovaren. Ook mensen die graag zonnebaden en af en toe een dip willen nemen in de oceaan zitten hier goed want het zand loopt rustig af naar het water waardoor de golven voor Portugese begrippen erg mild zijn.

B&B Alentejo

Als je graag kennis maakt met de lokale bevolking dan is een B&B voor jou de beste verblijfsmogelijkheid in Alentejo. Het grote voordeel van een vakantie in een minder bekend gebied is dat je eigenlijk altijd wel een betaalbare overnachtingsmogelijkheid kunt vinden. Bijna alle dorpen in Alentejo hebben wel een paar leuke B&B’s waar je verblijft in het traditionele huis van een lokale familie. Vaak wordt ook eten aangeboden en zo niet dan kan je gastheer of -vrouw je zeker doorverwijzen naar een restaurant waar je voor een prikkie een heerlijke lokale maaltijd voorgeschoteld krijgt.

Hotels in Alentejo

Er zijn in Alentejo zeer speciale hotels. De regio is bekend om de vele ‘pousadas’ – oude kastelen, kloosters, kerken en andere historische gebouwen die tot hotel zijn omgebouwd. Een overnachting in één van deze hotels is een belevenis op zich. Je leert namelijk tijdens je verblijf over de geschiedenis van het gebouw waarin je je bevindt en de streek waar je overnacht. Uiteraard zijn er ook een heleboel ‘normale’ hotels in Alentejo. Het leuke aan Portugal is dat er veel authentieke overnachtingsmogelijkheden zijn die niet veel hoeven te kosten.

Het weer in Alentejo Portugal

Het weer in Alentejo is een beetje afhankelijk van de specifieke plek waar je je bevindt. Net als in de rest van Portugal is het ook in Alentejo altijd warm en droog in de zomer. Temperaturen boven de 35 graden zijn in juli en augustus geen uitzondering. Aan de kust blijft het ook ’s nachts warm, maar in de binnenlanden kan de temperatuur behoorlijk zakken. Vooral tijdens de uren vlak voor de zonsopgang heb je daar echt wel een slaapzak nodig als je in een tent slaapt. Doordat het zo droog is en er in de regio relatief weinig lichtvervuiling is kun je echt supergoed genieten van de prachtige sterrenhemel in dit gebied. In de winter kan het in de binnenlanden (vooral in het noorden van de regio) behoorlijk koud worden terwijl het langs de kust – met uitzondering van stormachtige dagen – vaak nog heel aangenaam is.  

Blogs over Alentejo

Scroll naar boven