Bezienswaardigheden in Innsbruck: Camping, hotel, vliegtickets, info & tips

Innsbruck is een kleurrijke stad midden in de bergen. Het is de hoofdstad van Tirol en heeft een populatie van ongeveer 132.000, waarvan een behoorlijk aandeel studenten zijn. Daardoor geeft de stad een jong en levendig gevoel aan bezoekers die de bezienswaardigheden in Innsbruck willen ontdekken. Innsbruck ligt aan de Inn, een rivier die van Zwitserland, door Oostenrijk, naar Duitsland stroomt waar het water zich bij de Donau voegt. Door de gunstige ligging aan de rivier, is Innsbruck al millennia bekend als handelsstad. Er zijn zelfs sporen gevonden van bewoners uit het Stenen Tijdperk. Daarnaast is het al decennia lang een belangrijk knooppunt omdat de Brennerpas – één van de belangrijkste wegen door de Alpen naar Italië – er samenkomt met hoofdwegen naar Zwitserland en Duitsland.

Bezienswaardigheden in Innsbruck

Veel van de bezienswaardigheden in Innsbruck vind je in de omringende bergen. Het ligt genesteld tussen de Hafelekarspitze (2.334m) de Patscherkofel (2.246m) en Serles (2.718m). Daardoor trekt het al jarenlang zowel in de zomer als in de winter allerlei verschillende bergsport-fanaten en is er overal in en buiten de stad een mooi uitzicht te vinden. Als je het rustiger aan wilt doen, biedt Innsbruck veel bezienswaardigheden in de stad zelf. Het charmante Barokke centrum is een lust voor het oog en er zijn winkels, musea en terrassen in overvloed.

Altstadt-met-het-Gouden-Dak

De Historische Altstadt met het Gouden Dak

De oude binnenstad van Innsbruck betovert jong en oud met haar kleurrijke mix van traditie, moderne cultuur en kunst. De meeste gebouwen hebben speelse Barokke kenmerken en grote rechte straten worden afgewisseld met kleine schattige steegjes. Het symbool van de stad vind je aan de Herzog-Friedrich Strasse. Het Gouden Dak werd gebouwd door keizer Maximiliaan I, omdat hij vanaf deze plek een uitstekend uitzicht had op de toernooien die hier gehouden werden. Tegenwoordig is het één van de meest bezochte plekken in Innsbruck. In het museum dat in de keizerlijke residentie gevestigd is, vind je alles wat je wilt weten over het Innsbruck van de late middeleeuwen.

Patscherkofel

Patscherkofel

De piek van de Patscherkofel ligt op 2.246 meter hoogte en deze berg bevat één van de oudste en bekendste skigebieden van Oostenrijk. Het was al drie keer één van de hoofdlocaties van de Olympische winterspelen, in 1964, 1978 en 2012. De berg bevat een grote variatie aan pistes, een geweldig funpark en een speciaal slalom terrein. Hierdoor kan elke wintersportliefhebber er zijn hart ophalen. Vele traditionele hutten verzorgen geweldig Oostenrijks eten in een warme sfeer. Ook in de zomer is een groot gedeelte van de berg open voor wandelaars en mensen die gewoon van het uitzicht en de frisse berglucht willen genieten. De Patscherkofelbahn en de Olympia Express zijn het hele jaar door geopend.

Schloss-Ambras

Schloss Ambras

Het prachtige paleis Ambras staat op een heuvel hoog boven de stad Innsbruck. Het is in bezit van de Oostenrijkse Republiek en doet tegenwoordig dienst als een zeer indrukwekkend kunsthistorisch museum. Het bevat een geweldige collectie zeer uiteenlopende kunst en daarnaast vinden in de Spanish Hall regelmatig concerten plaats die bij de stijl van het paleis passen. De bouw van Schloss Ambras werd begonnen in de 13e eeuw. Het moet op zijn mooist geweest zijn toen het in de 16e eeuw dienst deed als zomerresidentie voor Ferdinand II. In het midden van de 19e eeuw werd het paleis verbouwd voor hertog Karl Ludwig en daarmee kreeg het zijn huidige vorm. De uitzichten rond Schloss Ambras zijn adembenemend.

De-Hofkerk-Innsbruck

De Hofkerk

De Hofkerk werd in de 16e eeuw gebouwd voor keizer Maximiliaan I en diende in eerste instantie als zijn grafkerk. Het is het grootste keizerlijke graf in Europa en bevat naast het graf van Maximiliaan tevens de grafmonumenten van aartshertog Ferdinand II en vrijheidsstrijder Andreas Hofer. De kerk is ook bekend als ‘Schwarzmander Kirche’. Deze naam refereert aan de levensgrote bronzen beelden die rond het indrukwekkende graf van Maxilmiliaan I staan en ondertussen zwart geworden zijn. Ze geven uitdrukking aan de verwantschap van de keizer met zijn idealen, rolmodellen en voorbeeldfiguren die samen een rouwstoet vormen. Deze rooms-katholieke kerk werd gebouwd door de beste ambachtslieden en is het belangrijkste monument van Tirol. 

De-Bergiselschanze

De Bergiselschanze

Bergisel ligt op 750 meter hoogte, maar vlakbij het centrum van Innsbruck. Het is een historische plek in de wereld van het skispringen. De schans werd beroemd tijdens de Olympische spelen van 1964 en is sindsdien één van de schansen in de ‘Vierschanzentournee’ waar jaarlijks de beste skispringers ter wereld tot wel 138 meter ver springen. De huidige schans is een architectonisch hoogstandje ontworpen door Zaha Hadid en zeker een bezoekje waard. Na het bewonderen van de schans kun je even lekker bijkomen in het restaurant dat in de toren gevestigd is. Daar geniet je van het geweldige uitzicht onder het genot van een hapje en/of drankje.

Erlebnis Oase Olympisches Dorf

Het Olympische dorp in Innsbruck is een uitstapje voor jong en oud. Vooral het overdekte zwembad is een beleving die je niet wilt missen. Het buitenbad, dat heel het jaar open is, biedt een plek om even lekker te ontspannen en van het uitzicht te genieten. Het bubbelbad masseert al je stress weg en de onderwaterverlichting geeft een magisch tintje aan de belevenis. Ook binnen zijn er attracties te vinden zoals een supersnelle glijbaan, een stroomversnelling en een waterval. In hetzelfde complex vind je ook een restaurant, verschillende sauna’s en een solarium. De rustzone is fenomenaal, daar kun je op een comfortabel bed helemaal ontspannen en een lekker dutje doen onder de palmbomen.

Hotel in Innsbruck

Ben je op zoek naar een hotel in Innsbruck? Bedenk dan goed wat je met je tijd in de stad wilt doen. Het oude centrum biedt alles voor een traditionele stedentrip: historische monumenten, goede musea en volop winkelgenot. Wordt je echter naar Innsbruck getrokken door de bergactiviteiten, dan kun je misschien beter een hotel zoeken in de buurt van de skilift, of in de groene buitenwijken van de stad. Zo kun je al vanuit het raam van je kamer van de natuur genieten.

Top 5 hotels in Innsbruck

Camping in Innsbruck

Door de ligging in de bergen is het makkelijk om een goede camping te vinden in of rond Innsbruck. In de zomermaanden kun je alles vinden, van een rustig simpel afgelegen terrein omringd door prachtige natuur, tot een recreatiepark dat plek biedt voor tenten en caravans en daarnaast ook vakantiehuisjes aanbiedt. Bovendien hebben deze parken een zwembad, sportvelden, recreatieprogramma, bar en restaurant. Ook in de winter maken mensen gebruik van de campings in Innsbruck, deze zijn dan ingericht op de campers en caravans van skifanaten.

Vliegtickets naar Innsbruck

Vliegtickets naar Innsbruck zijn makkelijk te organiseren. Meerdere maatschappijen vliegen via Wenen naar deze prachtige alpenstad. Vanuit Nederland vlieg je met Transavia direct naar Innsbruck vanaf Schiphol en in de wintermaanden ook vanuit Rotterdam en Eindhoven. TUI biedt directe vluchten aan vanuit Antwerpen. Het is dus de moeite waard om even goed rond te kijken voor vliegtickets naar Innsbruck, want je kunt zowel tijd als geld besparen door de juiste maatschappij voor jouw wensen te vinden.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel ->Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Auto huren in Innsbruck

Je kunt bij meerdere bedrijven een auto huren in Innsbruck. Alleen al op het vliegveld vind je diverse aanbiedingen en ook in de stad zelf zijn meerdere verhuurbedrijven aanwezig. Veel mensen vliegen tegenwoordig naar de Alpen en huren dan een auto in Innsbruck om het beste van de omgeving te zien. Het vliegveld van Innsbruck biedt toegang tot een adembenemende bergwereld en alle skigebieden in het westelijke gedeelte van Oostenrijk.

Het weer in Innsbruck

Het weer in Innsbruck is vaak grillig en onvoorspelbaar. Deze Alpenstad kent een gematigd landklimaat met vier seizoenen. Maar het kan gebeuren dat het al in september begint te sneeuwen, of dat je in februari een week met temperaturen ver boven het nulpunt en stralende zon krijgt. In de zomer is het weer in Innsbruck afhankelijk van de bewolkingsgraad en ligt de gemiddelde temperatuur overdag rond 25 graden. Het kan rustig een graad of tien afwijken. In de winter schommelt de temperatuur overdag tussen de -25 en 15 graden.

Blogs over Innsbruck

Scroll naar boven