Bezienswaardigheden in Utrecht: Camping, hotel, museum, info & tips

Als je aan Utrecht denkt, denk je vaak alleen aan de Domstad zelf en niet aan de provincie. Dit is erg zonde, want niet alleen in de stad Utrecht is er veel te beleven, maar ook in de gelijknamige provincie. Natuurlijk is Utrecht zelf de perfect uitvalsbasis om de rest van de provincie te gaan ontdekken. De stad ligt centraal in de provincie en vanuit hier kan je bijvoorbeeld met de auto, openbaar vervoer of de fiets de rest van de omgeving intrekken. We zullen je meer informatie geven over de bezienswaardigheden in Utrecht en wat je hier zeker niet mag missen.

Bezienswaardigheden in Utrecht

Veel van de bezienswaardigheden in Utrecht zijn gecentreerd in de stad Utrecht, maar zoals gezegd wil dat niet zeggen dat er verder niets te doen is in de provincie. Je kunt inderdaad beginnen met een volle dag aan bezienswaardigheden in stad Utrecht om vervolgens de provincie in te trekken. Hier heb je schitterende natuurgebieden, prachtige kastelen en mooie dorpjes die elk een uniek karakter hebben.

Utrecht Nederland

Utrecht (stad)

Zoals gezegd is Utrecht de hoofdstad van de provincie en deze kan dan ook zeker niet ontbreken tijdens jouw vakantie in Utrecht. Het is een echte studentenstad wat de sfeer erg gemoedelijk maakt en het zorgt er ook voor dat de stad erg levendig is. Utrecht zit bomvol met leuke bezienswaardigheden. Denk hierbij aan de Domtoren, de Oudegracht en de TivoliVredenburg. Voor degene die van shoppen houden is het ook erg aangenaam, want er is een ruim aanbod van winkels die je voor een groot gedeelte ook om de grachten vindt. Als je klaar bent met shoppen kan je deze grachten gaan verkennen met de boot of kano, zo zie je de stad ook van een andere kant.

Kasteel-de-Haar

Kasteel de Haar

In het dorp Haarzuilens vind je kasteel de Haar. Dit prachtige kasteel is in 1892 gebouwd op de ruïne van het oude (en dus originele) kasteel. Deze werd hoogstwaarschijnlijk in de 12e eeuw gebouwd, maar door de eeuwen werd deze meerdere malen aangevallen en ook een storm deed nog een duit in het zakje om de schade te vergroten. In 1892 werd in opdracht van Hélène de Rothschild het kasteel herbouwd en deze is dus nu te bezichtigen. Om het kasteel vind je het park en verschillende tuinen waar in 1895 ongeveer 7.000 volwassen bomen werden geplant. Een flinke klus, zeker in die tijd.

Spakenburg

Spakenburg

Veel mensen kennen Spakenburg als een echt vissersdorp en tot de aanleg van de Afsluitdijk lag het dorp aan de Zuiderzee. Hierna is de vissersloot afgenomen, maar de vishandel en -verwerking spelen nog steeds een grote rol in de economie van het dorp. Als je nu door het dorp loopt zie je nog steeds de typische gebouwen die je in een vissersdorp tegenkomt. Met de authentieke vissershuizen en smalle straatjes heeft het dorp een echt knus karakter. In de haven vind je ook nog veel oude vissersboten welke zeker een bezoek waard zijn. Verder is er voor de voetballiefhebber in het dorp nog een ware derby te aanschouwen. De wedstrijd tussen Spakenburg en IJsselmeervogels is één van de meest beladen (amateur)voetbalwedstrijden van Nederland.

Amersfoort

Amersfoort

Amersfoort wordt niet vaak gezien als een stad om te gaan bezoeken in Nederland, maar dit is enorm zonde. De oude binnenstad is werkelijk een plaatje en deze wordt omringd door een schitterende ringgracht. Voor de kunstliefhebbers zal de stad wel bekend voorkomen, want Piet Mondriaan is hier geboren en zijn kunstwerken zijn de bewonderen in het Mondriaanhuis. Verder is er nog genoeg te beleven in de stad. Zo kan je een tocht door de kanalen of een bierproeverij doen in de Drie Ringen bierbrouwerij. Verder heeft Amersfoort nog een prachtige middeleeuwse Koppelpoort die je weer helemaal mee terug neemt naar de oudere tijden.

Utrechtse-Heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug

Overal in Nederland vind je mooie uitgestrekte natuurgebieden en zo ook in Utrecht. De Utrechtse Heuvelrug ligt tussen Leusden en Rhenen en dit is een erg divers natuurgebied. Je hebt mooie, lang uitgestrekte weides, dichte bosgebieden en heuvels (zoals de naam natuurlijk al verklapt). Het gebied is meer dan 133m² en in het gebied zijn een groot aantal wandel- en fietsroutes uitgezet die je kunt volgen. Naast natuur vind je in het natuurgebied ook prachtige kastelen en buitenplaatsen welke je kunt gaan bezoeken. Hier worden ook geregeld evenementen georganiseerd, dus met een beetje geluk val je nog met je neus in de boter.

Woerden

Woerden

Zeker de lokale bevolking van Utrecht zal deze stad kennen van de kaasmarkt. In de lente- en zomermaanden kan je hier op zaterdag heerlijke kazen kopen. Een eeuwenoude traditie was bij het verkopen om de deal te sluiten door met elkaar te ‘handjeklappen’. Op deze kaasmarkt wordt dit ook nog steeds gedaan en hierdoor trekt de markt ook veel toeristen. Daarnaast ligt de stad in een groene omgeving waar je bijvoorbeeld heerlijk met de fiets doorheen kunt trekken. Heb je zin in wat verkoeling tijdens de warme zomermaanden? Ga dan naar de Loosdrechtse Plassen. Hier kan je naast zwemmen ook waterskiën of een kano huren.

Hotel in Utrecht

Het is natuurlijk logisch dat je in de stad Utrecht genoeg hotels gaat vinden. Jaarlijks trekken er veel toeristen (waaronder ook Nederlanders zelf) richting de stad en hier is dus genoeg vraag naar hotels. Gelukkig vind je ook hotels in de omgeving van Utrecht, zodat je ook in regio Utrecht terecht kan voor een hotelovernachting. Als je dus geen zin hebt in de drukte van de stad kan je hier altijd terecht.

Camping in Utrecht

Nederlanders houden van kamperen en dit zien we terug aan het aantal campings in ons land. En zo ook in Utrecht vind je een groot aanbod van campings. Lees je dus vooraf goed in waar je ongeveer wil zitten in Utrecht, zodat je de juiste keuze voor een camping kunt maken. Hier kan je ook kiezen voor een grote camping of voor een kleinere, knusse camping. Dit is maar net wat jij zelf fijn vindt.

Campingaanbieders in Utrecht

Museum in Utrecht

Natuurlijk wil je meer van Utrecht te weten komen als je op vakantie gaat naar de provincie. Naast de vele bezienswaardigheden in de regio heb je ook een groot aanbod van diverse musea die je meer inzicht kunnen geven over de stad Utrecht, regio Utrecht, Nederland of allerlei andere specifieke onderwerpen. Een groot deel van deze musea vind je in de stad Utrecht, maar ook in de omliggende steden en dorpen vind je genoeg musea die je kunt gaan bezoeken.

Mondriaanhuis-Amersfoort

Mondriaanhuis Amersfoort

Eén van de grootste Nederlandse kunstenaars is Piet Mondriaan. Hij werd geboren in Amersfoort en hier vind je dan ook het Mondriaanhuis waarin de kunstwerken van Mondriaan tentoongesteld staan. Het pand bevindt zich aan de grachten van Amersfoort en valt gelijk op door de gekleurde schijven die aan het hekwerk van de gracht hangen. Naast de werken van Mondriaan vind je ook nog wisselende tentoonstellingen in het museum. Om te zien welke er op dit moment zijn kan je het beste de website van het Mondriaanhuis in de gaten houden. Naast deze wisselende tentoonstellingen zijn er ook diverse workshops te doen.

Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum

De Nederlandse spoorwegen worden vaak vervloekt door treinen die te laat rijden of zelfs helemaal niet. Ondanks deze ergernissen is de historie van het treinverkeer in Nederland een erg interessante en hiervoor is het Spoorwegmuseum opgericht. Dit gebeurde in het jaar 1927 en het museum vind je in Utrecht (stad). Jaarlijks trekt het museum zo’n 500.000 bezoekers die meer te weten komen over de geschiedenis van onze spoorwegen. Naast de geschiedenis over onze spoorwegen vind je hier natuurlijk ook de eerdere treinmodellen die gebruikt werden voor het vervoeren van goederen en mensen.

Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Het Waterliniemuseum Fort bij Vechten is een vrij nieuw museum wat op 10 oktober 2015 geopend is. Het museum is gevestigd in Bunnik en in het museum wordt aandacht besteed aan hoe Nederland water gebruikte als verdedigingstechniek. Het museum bestaat uit verschillende onderdelen en je vindt hier vaste en wisselende tentoonstellingen. Eén van deze vaste tentoonstellingen is genaamd “Sterk Water”. Dit is een interactieve tocht waar je mee terug de tijd wordt ingenomen en door oude bekende Nederlanders het verhaal van de kracht van water verteld. Verder kan je hier ook met een virtual reality-bril over de waterlinie vliegen en hoe deze waterlinie onder water is gezet.

Centraal Museum

Het Centraal Museum is gelegen in de stad Utrecht en bestaat al sinds 1838. Zoals de naam van het museum al zegt is het centraal gelegen in de stad en het trekt jaarlijks zo’n 375.000 bezoekers. Op de website van het Centraal Museum kan je precies zien wat er op dit moment tentoongesteld wordt en wat er in de komende periode verwacht gaat worden in het museum. Naast alle tentoonstellingen kan je ook op de vrijdagmiddag gaan borrelen in het museum. Dit gaat gepaard met livemuziek, dus hier kan je na het bezichtigen van de tentoonstellingen nog gezellig aansluiten bij de vrijmibo.

Vakantie in Utrecht

Zoals gezegd is de stad Utrecht een goede plek om te fungeren als uitvalsbasis voor de rest van de vakantie in Utrecht. De stad heeft een schitterend oud centrum en de stadsgrachten geven het unieke karakter aan Utrecht. Verder is het een echte studentenstad, dus er is altijd wel iets te doen. Verder leent de provincie zich perfect voor alle leeftijden. Je kunt dus met een vriendengroep of met het gezin op vakantie naar Utrecht en je zult je zeker vermaken.

Blogs over Utrecht

Scroll naar boven