Vakantie in Noord-Brabant: Bezienswaardigheden, camping, info & tips

Voor iedereen die van gezelligheid houdt tijdens de vakantie is Noord-Brabant een goede bestemming. Brabant staat ook bekend om de leuke kroegen, gezellige binnensteden en voornamelijk een gemoedelijke sfeer. Naast de gezelligheid die de provincie te bieden heeft is er nog veel meer te doen. Er zijn diverse natuurgebieden die je kunt bezoeken en één van de mooiste en populairste attractieparken van Europa vind je in Noord-Brabant: de Efteling. Of je nu voor een vrijgezellenfeest, weekendje weg met het gezin of op langere vakantie naar Noord-Brabant wil met het gezin, iedereen zal zich zeker vermaken.

Vakantie in Noord-Brabant

Als je op vakantie naar Noord-Brabant gaat heb je verschillende keuzes te maken. Zo gaat er eerst de keuze zijn voor het verblijf. Vaak ligt het aan het gezelschap waarmee je gaat of het een hotel, camping, bungalowpark of AirBnb wordt. De tweede keuze is waar je in de provincie gaat verblijven. Zo heb je in het westen de steden Roosendaal en Breda liggen en ga je iets meer midden en oosten Den Bosch en Eindhoven. Bekijk dus eerst naar wat je wil doen tijdens jouw vakantie in Noord-Brabant voor het boeken van jouw verblijf.

Bezienswaardigheden in Noord-Brabant

Het is onmogelijk om alle bezienswaardigheden in Noord-Brabant op te noemen, maar wij zullen hier een aantal opnoemen die je zeker gezien moet hebben. Net als elke provincie in Nederland telt Noord-Brabant een aantal grotere steden welke allemaal vol zitten met bijzondere plekken en activiteiten die je kunt gaan doen. De grote steden liggen ook dichtbij elkaar, dus je kunt gemakkelijk een aantal steden in een weekend bezoeken. Zowel met eigen vervoer als het openbaar vervoer zijn de bezienswaardigheden in Noord-Brabant goed te bezoeken.

Den-Bosch

Den Bosch

Den Bosch is de hoofdstad van Noord-Brabant en naast de gezellige cafés en lekkere restaurants vind je hier ook veel cultuur. In het Noord-Brabants Museum vind je echte werken van Van Gogh en in het Designmuseum moet je zijn voor de moderne kunst. Een werkelijk prachtig gebouw is de Sint-Janskathedraal. Deze vind je in het centrum van de stad, dus als je de binnenstad aan het verkennen bent zal je deze niet kunnen missen. Wil je de stad eens van een andere kant bekijken? Maak dan een boottocht door de kanalen. Hier kom je langs oude stadshuizen, smalle kanaalstraatjes en ouderwetse bruggen door.

Breda

Breda

Breda staat bekend als de stad met één van de gezelligste binnensteden van Nederland waar je na een dag vol shoppen neer kunt ploffen op één van de vele terrassen die Breda rijk is. Zo kan je winkelen in de Veemarktstraat, het Ginneken en het overdekte Barones. Net als in Den Bosch heeft Breda ook beschikking over een prachtige kerk, namelijk de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Deze is vanaf de Grote Markt van Breda te bewonderen. Ook als je plaatsneemt op één van de terrasjes op de Havermarkt kan je dit gebouw aanschouwen. Vlakbij de Grote Markt vind je ook het park Valkenberg waar je op zomerse dagen lekker kunt picknicken. Om de hoek van het park vind je als bonus het Begijnhof welke ook zeker een bezoek waardig is.

Natuurpark-de-Biesbosch

Natuurpark de Biesbosch

Zeker door mensen in de regio wordt de Biesbosch gebruikt om lekker met de boot te gaan varen op de warme lente- en zomerdagen. Als toerist in eigen land is het dan ook zeker aan te raden om hier ook gebruik van te maken. Je kunt met een boot diep de Biesbosch invaren en hier vind je dan ook veel verschillende vissen, vogels en met een beetje geluk kom je ook nog wat bevers tegen. Als je het wat actiever aan wil pakken kan je ervoor kiezen om met een kajak het gebied in te trekken. De Biesbosch kent ook veel kleine strandjes waar je aan kunt meren met de boot, zodat iedereen even heerlijk van de zon kan genieten.

Eindhoven

Eindhoven

Eindhoven staat ook wel bekend als de Lichtstad. Ondanks het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam staat, liggen de wortels van het bedrijf wel in Eindhoven en vandaar de bijnaam. Jaarlijks vindt dan ook GLOW plaats in Eindhoven wat een lichtkunstfestival is. De stad telt diverse musea als het Philips Museum, Van AbbeMuseum en het DAF-museum. De winkels zijn zeven dagen in de week geopend, dus ook hier kan je shoppen tot je erbij neervalt. Kom je voor de restaurants en de kroegen? Ga dan naar Stratumseind. In deze straat vind je tientallen kroegen en daarom zijn er voldoende restaurants te vinden waar je eerst een hapje kunt gaan eten.

Nationaal-Park-de-Loonse-en-Drunense-Duinen

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

Als je het bos, de duinen en grote oppervlaktes natuur geweldig vindt, dan is het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen zeker iets voor jou. Dit bosrijk gebied heeft namelijk de grootste zandverstuiving van West-Europa en heeft hierdoor ook wel de bijnaam de Brabantse Sahara. Zeker als de zon schijnt is het heerlijk om hier te wandelen of te fietsen. Voor mountainbikers en paardrijders zijn er aparte routes aangelegd. Deze lopen langs en door de wandel- en fietsroutes, dus pas hier wel op elkaar!

Het-Stedelijk-Museum

Het Stedelijk Museum

Heusden en Willemstad liggen niet extreem dicht bij elkaar in de buurt, maar het zijn wel twee oude vestingsteden. Als je foto’s vanuit de lucht ziet zie je hier zeker overeenkomsten met de grachten die om de twee plaatsen lopen. In Heusden vind je meer dan 120 rijksmonumenten en andere bezienswaardigheden die je mee terug in de tijd nemen. Willemstad is in het jaar 1970 tot beschermd stadsgezicht verklaard wat betekent dat de geschiedenis van de stad hier goed bewaard blijft. Je kunt in beide vestingsteden dus echt de geschiedenis nog zien wat beide plaatsen uniek maakt.

Hotel in Noord-Brabant

De hotels in Noord-Brabant zijn vooral gecentreerd in de steden, maar dat wil niet zeggen dat je gebonden bent aan de stad. Zeker als je de natuurgebieden wil verkennen in Noord-Brabant kan je ervoor kiezen om aan de rand van de steden te gaan zitten. Sommige hotels zitten zelfs in de buurt of aan de rand van deze gebieden en maken het dus ideale uitvalsbasissen. Als je voor de gezellige binnensteden komt is het wel aan te raden om in het centrum van de stad te gaan zitten.

B&B in Noord-Brabant

Naast de hotels vind je tegenwoordig ook veel B&B’s in Noord-Brabant. Bij zo’n Bed & Breakfast is er altijd een host die je de weg kan wijzen in de buurt. Net zoals je vaak in het buitenland hoort dat je moet zijn waar de locals zijn, is het dus ook erg handig om bij een B&B te logeren. Hier kan je om tips in de buurt vragen en ook wat de beste restaurants in de regio zijn.

Museum in Noord-Brabant

Op de plaatsen waar je naartoe gaat op vakantie wil je meer te weten komen over dit land, de bevolking en wat de geschiedenis in deze regio is. Ga dit tijdens jouw vakantie in Noord-Brabant ook zeker doen. Je kunt meer te weten komen over de geschiedenis van de provincie, de steden en de tradities die hier heersen. Elke stad heeft weer veel verschillende soorten musea die jou meer inzicht en kennis zullen geven over de provincie Noord-Brabant.

Het-Noord-Brabants-Museum

Het Noord-Brabants Museum

In Den Bosch vind je het Noord-Brabants Museum. In dit museum vind je kunst, cultuur en de geschiedenis van de provincie. Heel de collectie in het museum zal een relatie hebben met Noord-Brabant en dit maakt het museum erg uniek. Zo vind je er schilderijen, tekeningen, textiel en typische Brabantse objecten. Slechts 15% van de gehele collectie wordt getoond in het museum en de rest staat opgeslagen in een depot. Bij de wisselende tentoonstellingen zullen deze stukken worden tentoongesteld. Op de website van het museum kan je zien welke (vaste) tentoonstellingen er momenteel zijn en welke er verwacht worden.

Philips-Museum

Philips Museum

Naar verwachting staat het Philips Museum natuurlijk in Eindhoven. Philips is natuurlijk een gigantisch bedrijf wat wereldwijd opereert en hier mag je als Nederlander zeker trots op zijn. In het museum word je meegenomen door de geschiedenis van het bedrijf Philips en hoe zij door de jaren heen doorgegroeid zijn en zich verder hebben ontwikkeld tot de grote marktspeler die zij nu zijn. Via interactieve beeldschermen kan je zien hoe de innovaties van het bedrijf bijdragen aan de huidige samenleving. Verder is er in het museum een programma voor kinderen van de basisschool tot het voortgezet onderwijs. Hier krijgen de kinderen een actief lesprogramma over licht voor hun niveau.

Prehistorisch-dorp

Prehistorisch dorp

Tegenwoordig leven we in een tijd dat alles in een handomdraai op te zoeken en te bestellen is. Water komt uit de kraan, draai het gasfornuis open en er kan gekookt worden en als je nieuwe schoenen nodig hebt bestel je deze op Zalando. Dit was in de prehistorie wel anders. Hier moest er dagelijks vuur gemaakt worden en water uit een waterput geschept worden. In het Prehistorisch Dorp in Eindhoven word je mee teruggenomen naar deze tijden. Hier kan er met mensen gesproken worden van de prehistorie tot aan de middeleeuwen. Ook kan je hier oude ambachten leren van deze mensen die toentertijd nodig waren om te overleven.

Het-Stedelijk-Museum

Het Stedelijk Museum

In het centrum van Breda vind je het Stedelijk Museum. Alleen het pand waar het museum in gevestigd zit is al prachtig en op de website van het museum kan je meer te weten komen over de geschiedenis van dit pand. Terug naar het museum. In het museum vind je diverse wisselende tentoonstellingen welke over twee verdiepingen verdeeld zijn. Sommige tentoonstellingen zijn er meerdere jaren, maar ook na die periode zal het museum deze weer weghalen en een nieuwe tentoonstelling erin zetten. Het maakt dus niet uit of je al vaker bij dit museum geweest bent, want elke jaar zijn er weer nieuwe kunstwerken te zien.

Blogs over Noord-Brabant

Scroll naar boven