Bezienswaardigheden in Groningen: Camping, hotel, museum, info & tips

Voor veel Nederlanders is Groningen een lang stuk reizen en hierdoor krijg je al snel het echte vakantiegevoel. Tijdens een vakantie kan je namelijk de vele bezienswaardigheden in Groningen ontdekken. De hoofdstad van de provincie is de gelijknamige stad Groningen wat echt een studentenstad is. En net als bij alle andere studentensteden in Nederland zie je dat het centrum bruisend is wat voor een gezellige sfeer zorgt in de stad. Ga je juist voor wat meer rust? Trek dan de omgeving van de provincie in. Hier vind je veel natuurgebieden waar je heerlijk tot rust kunt komen. Huur bijvoorbeeld een huisje aan het water. Hier zit vaak ook een boot bij waarmee je het water op kunt gaan.

Bezienswaardigheden in Groningen

Naast de stad en vele rustige plaatsen zijn er nog veel andere activiteiten en bezienswaardigheden in Groningen. Zo is het dorp Winsum in 2020 uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland, en dit zegt zeker wat. Nederland is een schitterend land met veel mooie steden en dorpen en als je uitgeroepen wordt voor mooiste dorp is dit een enorme eer. Naast dit prachtige dorp zijn er gelukkig nog veel meer bezienswaardigheden in Groningen, dus lees snel verder wat er allemaal op je wacht.

Groningen-(stad)

Groningen (stad)

Tijdens een vakantie in Groningen kan de stad Groningen natuurlijk niet ontbreken. Zoals gezegd is dit het bruisende hart van de (voor de rest) rustige provincie. Omdat Groningen een studentenstad is kan je hier natuurlijk goed stappen. Er is zelfs geen sluitingstijd in de stad, dus de eigenaar van de kroeg bepaalt zelf tot hoe laat die open blijft. Wil je echt naar het hoogtepunt van de stad? Bezoek dan de Martinitoren, dit is letterlijk het hoogste punt van de stad. Met zijn 97 meter hoogte krijg je hier een prachtig uitzicht over de hele stad.

Waddengebied

Waddengebied

Het waddengebied is een prachtig natuurgebied waar je heerlijk uit kunt waaien. Samen met de Waddenzee is het zelf opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is het dus een beschermd gebied. Als je voor een unieke ervaring wil gaan, ga dan eens wadlopen. Dit kan vanuit Lauwersoog of Pieterburen. Op het moment dat de wadden droogvallen ga je samen een gids het gebied verkennen. De gids zal je meer informatie geven over het waddengebied en met een beetje geluk kan je ook nog zeehonden spotten. Naast zeehonden kan je in dit gebied ook veel vogels spotten, dus dit is ook zeker een aanrader voor de vogelspotters.

Winsum

Winsum

Zoals gezegd werd Winsum in 2020 uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Natuurlijk vraag je jezelf dan af waarom juist dit dorp uitgekozen werd. Dit is een combinatie van meerdere factoren. Hierbij wordt namelijk gekeken naar authenticiteit, levendigheid, monumenten, ruimtelijke samenhang, verhouding bebouwing/groen en in het oog springende gebouwen. De jury was het erover eens dat in Winsum dat in Winsum dit het beste samenkwam. In het dorp vind je namelijk veel mooie panden, een gezellige horeca en een haven met een grote diversiteit aan bouwstijlen. Het is dus makkelijk om veel van de factoren af te tikken in dit prachtige dorp.

Rottumeroog

De Groningse Waddeneilanden

In Nederland kennen wij de vijf grote Waddeneilanden (TVTAS) welke ook bewoond worden. Groningen telt ook drie Waddeneilanden (Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduin), maar deze zijn alle drie niet bewoond. Het gaat hier voornamelijk om het behoudt van de natuur en hierdoor komen er eigenlijk alleen boswachters op de eilanden. Zeker in de broedperiodes van de vogels is het belangrijk dat de dieren met rust gelaten worden, dus in april tot en met juni is er geen toegang tot de eilanden. Wel kan in de periode van augustus tot en met oktober een expeditie worden gedaan op het eiland Rottumeroog. Er zijn jaarlijks echter maar zo’n 25 expedities naar het eiland.

Groningse-Borgen

Groningse Borgen

Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar Groningse Borgen zijn echt iets typisch Gronings. Een borg is een landhuis en vroeger stonden er hier zo’n honderd van in Groningen. Tegenwoordig vind je nog zo’n zestien Borgen in Groningen, maar dit maakt ze niet leuker om te bezoeken. Deze landhuizen zijn als het ware kleine kastelen, want ze worden vaak omringd door bomen of in sommige gevallen zelfs een gracht. Een aantal voorbeelden van te bezoeken borgen zijn de Wedderborg, Menkemaborg en borg Verhildersum.

Bourtange

Bourtange

Bourtange is een oud vestigingsdorp. Als je een foto vanuit de lucht ziet herken je al snel de vorm van de omgeving die duidt op een vestigingsdorp of -stad. Het dorp is gesticht in 1580 en dit zie je nog terug in veel gebouwen en andere bouwwerken. Zo loop je over de ophaalbrug het dorp in, kom je langs de verdedigingsmuren en over de grachten. Op deze manier werd het dorp op een betere manier verdedigd tegen buitenstaanders en het is mooi om dit terug te kunnen zien in dit dorp.

Hotel in Groningen

Wat de keuze voor een hotel wordt, hangt totaal van ieder persoon af. Hierbij kan je kijken naar de prijs, de faciliteiten, afstand tot het centrum en natuurlijk de locatie in de provincie. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse vergelijkingswebsites die jou hiermee verder kunnen helpen. Zo kan je selecteren op prijs, cijfer, kwaliteit en ga zo maar door. Op deze manier vind je sowieso jouw perfecte hotel in Groningen.

Camping in Groningen

Door heel Groningen vind je een groot aanbod van campings. Grotendeels van deze campings zijn kleinere campings met niet al te veel faciliteiten. Als je dus op zoek bent naar een camping waar ze bijvoorbeeld ook faciliteiten hebben voor kinderen en dergelijke, kijk dit dan goed na voordat je gaat boeken. Verder zijn de campings verspreid over heel de provincie, dus de campings zijn ook geschikt als je een tour door Groningen wil gaan doen.

Campingaanbieders in Groningen

Museum in Groningen

Tijdens jouw vakantie in Groningen wil je natuurlijk ook meer te weten komen over de provincie, stad en regio. Door heel Groningen vind je een groot aanbod van musea, maar een groot deel van de musea is zoals gewoonlijk gecentreerd in de hoofdstad Groningen. Toch kan je in de musea bijvoorbeeld meer te weten komen over de geschiedenis van Groningen, kunstwerken bekijken en diverse workshops meedoen.

Groninger Museum

Groninger Museum

Als je in Groningen bent kan dit museum natuurlijk niet ontbreken. Je kunt dit museum in de hoofdstad Groningen vinden en trekt jaarlijks zo’n 200.000 tot 300.000 bezoekers. Tot aan 1994 was het museum nog gevestigd in een mooi oudHollands pand aan de Praediniussingel, maar in 1990 werd er door een schenking van 25 miljoen gulden begonnen aan de bouw van een nieuw gebouw. Nu bestaat het museum uit verschillende paviljoens welke door diverse architecten ontworpen zijn. Nu is het museum zelfs van de buitenkant al een plaatje. Binnen vind je een uitgebreide kunstcollectie van meer dan 80.000 kunstobjecten.

Noordelijk-Scheepvaartsmuseum-Groningen

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Ligt jouw interesse bij de scheepsbouw en scheepvaart, dan is het Noordelijk Scheepvaartmuseum een plek die zeker niet mag ontbreken tijdens jouw vakantie in Groningen. Ook dit museum vind je in de stad Groningen en werd in 1930 opgericht. In het museum tref je wisselende tentoonstellingen over de geschiedenis van de scheepvaart in de provincie Groningen. Zo is er een animatiefilm (Groningen 1470) altijd te bezichtigen in het museum. Het Scheepvaartmuseum bezit ook daadwerkelijk een museumschip genaamd ‘De Emma (PW17)’. Dit schip werd in 1922 gebouwd en na jarenlange trouwe dienst werd het schip in 2010 verkocht aan het museum en kan nu door het publiek bezichtigd worden.

Museum Klooster Ter Apel

Het museum Klooster Ter Apel is een voormalig klooster dat uit de vijftiende eeuw dateert en nu als museum fungeert. In het museum vind je klooster- en kerkgeschiedenis en kunst met een religieuze tint. Er zijn het hele jaar door verschillende exposities en op de website van het museum kan je precies zien welke er momenteel te aanschouwen zijn. Naast de exposities worden er ook evenementen in het klooster gehouden. Ook hiervoor kan je de website in de gaten houden. Dit museum vind je het dorp Ter Apel wat in het zuidenoosten van de provincie ligt.

Het Nederlands Stripmuseum

Wie is er nu niet groot geworden met het lezen van strips? Denk hierbij aan Donald Duck, Suske en Wiske en ga zo maar door. Hier hebben wij in Nederland een heel museum aan gewijd en is ook te vinden in de stad Groningen. Op 21 april 2004 werden de deuren geopend en de reden dat het Stripmuseum hier gevestigd is komt doordat in Groningen de gehele stripcultuur was ontstaan in Nederland. De collectie van het museum is enorm: ze hebben 1.800 uitgeknipte (uit dag- en weekbladen), meer dan 17.000 stripboeken en een nog groter aantal striptijdschriften. Deze kan je in het museum opvragen en inlezen.

Vakantie in Groningen

Zoals gezegd kan je tijdens jouw vakantie in Groningen kiezen voor de gezelligheid van de stad Groningen of voor de rust die je in de provincie Groningen vindt. Natuurlijk kan je ook van beide walletjes snoepen, maar dit ligt helemaal aan jouw eigen stemming. Er is in ieder geval genoeg te beleven en te zien tijdens jouw vakantie in Groningen. Ga lekker op het terras zitten in gezellige stad Groningen of ga uitwaaien aan de Waddenzee, er zijn voldoende mogelijkheden.

Blogs over Groningen

Scroll naar boven