Vakantie in Flevoland: Camping, hotel, museum, info & tips

Flevoland is de nieuwste provincie van Nederland. Op 27 juni 1985 werd bij wet besloten dat er een nieuwe provincie zou komen en vanaf 1 januari 1986 werd deze dan ook uitgevoerd. Naast dat dit het nieuwste gedeelte van Nederland is, is dit ook de kleinste provincie van het land en telde ze in januari 2020 ruim 420.000 inwoners. Dit stuk Nederland is ontstaan door de drooglegging van delen van de voormalige Zuiderzee (kennen wij nu als het IJsselmeer) en ondanks dat het nog niet zo lang bestaat is het al erkend door UNESCO. Bekijk snel wat er allemaal te beleven valt tijdens jouw vakantie in Flevoland.

Vakantie in Flevoland

Als je op vakantie in Flevoland gaat, ga je als het ware op vakantie onder het zeeniveau. Je wordt hier bijna volledig omringd door water, maar toch zal je hier niet snel natte voeten krijgen. De provincie wordt beschermd door dijken en hierdoor is het mogelijk gemaakt om op de bodem van de voorheen bekende Zuiderzee. De belangrijkste steden zijn Lelystad (hoofdstad) en Almere. In en rondom deze steden vind je diverse leuke bezienswaardigheden en verder biedt de provincie veel ongerepte natuur en een groot aanbod van meertjes. Zo gaat iedereen zich zeker vermaken tijdens zijn/haar vakantie in Flevoland.

Bezienswaardigheden in Flevoland

Wie denkt dat er alleen natuur en water te zien is in Flevoland zit hier goed mis. Er zijn veel bezienswaardigheden in Flevoland welke juist voor een diverse vakantie zorgen. Zo kan je verschillende oude dorpen bezoeken, winkelen in Almere of gaan watersporten op één van de vele stranden. Natuurlijk kunnen deze bezienswaardigheden in Flevoland afgewisseld worden met mooie wandelingen of fietstochten in de natuur, maar dit maakt de provincie juist enorm leuk.

Almere

Almere

Almere is de grootste stad van Flevoland en deze stad herken je aan de moderne uitstraling. Naast deze uitstraling staat de stad ook bekend om het grote winkelaanbod. Wat je misschien niet verwacht bij een stad is het grote aanbod aan watersporten en andere activiteiten in het water. Zoals je net al gelezen hebt wordt de provincie omringd door water en hierdoor vind je een grote kustlijn welke ideaal is voor (kite) surfliefhebbers. Deze kunnen zich de hele dag vermaken bij het Atlantisstrand of het surfstrand bij Almere Haven. Ook is het mogelijk om de onderwaterwereld te verkennen met een duikteam.

Wandelen-en-fietsen-in-Flevoland

Wandelen en fietsen in Flevoland

Zoals gezegd heb je in Flevoland veel natuur wat voor wandelaars en fietsers vaak als groot pluspunt wordt gezien. Als je naast het wandelen ook nog wil leren, kies dan voor de wandelroute door het Waterloopbos. In dit bos is namelijk lang onderzoek gedaan door het Waterloopkundig Laboratorium wat voor ons land natuurlijk van enorm belang is. Wil je eens uitkijken op grote bloemenvelden (zoals we die kennen van het Keukenhof of in Noordwijk) kies dan voor de fietsroute ‘De Grote Trap’. Deze is 38 kilometer lang en hier kan je uitkijken op deze typische Flevolands vergezichten.

Schokland

Schokland

De kans dat Schokland je niets zegt is vrij groot, want zo heel bekend is het niet in Nederland. Toch is dit het eerste monument wat opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Schokland was vroeger een eiland wat in de Zuiderzee lag, maar sinds de drooglegging in 1942 maakt het deel uit van het vasteland. Het dankt zijn plaatsing op de lijst door zijn geschiedenis en de vele archeologische rijkdommen. Het gebied is zo’n 150 hectare groot en wordt beheerd door stichting Het Flevolandschap. Schokland heeft in 2008 zelfs de status van een dorp gekregen.

Lelystad

Lelystad

Zoals al eerder vermeldt, maar Lelystad is de hoofdstad van Flevoland. Na de drooglegging van het gebied werd het begin gemaakt aan de bouw van de stad en omdat de stad in 1965 zijn oorsprong kent vind je hier niet een rijke of oude historie. Dit wil echter niet zeggen dat er niets te beleven valt in de stad, want je vindt hier voldoende musea, bezienswaardigheden en er zijn veel activiteiten te doen. Omdat Lelystad aan het water ligt kan je hier ook gaan surfen, zeilen of varen. Verder vind je hier ook de Batavia Stad Amsterdam Fashion Outlet welke altijd druk bezocht wordt.

Urk-Flevoland

Urk

Urk is een traditioneel vissersdorp wat voorheen een eiland in de Zuiderzee was. Toentertijd behoorde het dorp ook nog toe aan de provincie Noord-Holland, maar door de drooglegging was het ten eerste geen eiland meer en daarbij werd het tegelijkertijd onderdeel van de provincie Flevoland. Ondanks het feit dat Urk geen eiland meer is heeft het nog steeds de grootste vissersvloot van Nederland en ook mede hierom heeft het dorp zijn karakter als vissersdorp kunnen bewaren. Het dorp kent veel gezellige, smalle straatjes en oude gebouwen en als je zin hebt in een lekker stukje vis, dan zit je hier natuurlijk helemaal op de juiste plek.

Diverse bezienswaardigheden

Naast al het bovenstaande zijn er nog genoeg andere leuke bezienswaardigheden die je kunt vinden in Flevoland. Zo is één van de meest bekende attractieparken hier te vinden: Walibi Holland (voorheen Walibi Flevo en Six Flags). Het park staat bekend om de vele achtbanen en stoere attracties. Op het terrein worden ook veel evenementen georganiseerd waarvan waarschijnlijk Lowlands het meest bekende festival is. Als je op zoek bent naar mooie bloemenvelden en natuur, dan ben je in Flevoland ook aan het juiste adres. In de Orchideeënhove kan je door de tropische tuinen wandelen in de Flevopolder vind je grote tulpenvelden.

Hotel in Flevoland

Ondanks dat Flevoland nog niet zo oud is vind je hier voldoende hotels om je vakantie te verblijven. Of je nu in Lelystad of Almere wil verblijven er zijn zeker hotels die aan jouw criteria zullen voldoen. Naast de vele hotels die Flevoland rijk is vind je hier ook veel vakantiehuizen/villa’s waar je bijvoorbeeld met een grotere groep naartoe zou kunnen gaan. Dit ligt natuurlijk geheel aan de samenstelling waarmee je richting Flevoland zou trekken.

Camping in Flevoland

Net zoals in veel andere natuurrijke gebieden in Nederland (en ook de rest van Europa) vind je in Flevoland een groot aanbod van campings. Voornamelijk aan de zuidelijke kant van de provincie heb je veel campings waar je uit kunt kiezen. Deze liggen allemaal aan het water waardoor ze twee vliegen in één klap slaan. Zo kan je vanuit de camping de volledige natuur verkennen van Flevoland.

Campingaanbieders in Flevoland

Museum in Flevoland

Flevoland bestaat nog niet zo lang, maar dat wil niet zeggen dat je hier niets te weten kunt komen over de historie van ons land, de provincie zelf of andere interessante onderwerpen. In Flevoland vind je voornamelijk kunstmusea, musea over de scheeps- en luchtvaart. Je kunt vooraf even kijken welke musea jou interesseren en kijk dan ook zeker welke tentoonstellingen er op dat moment in het museum zijn.

Aviodrome

Luchtvaartmuseum Aviodrome

Het luchtvaartmuseum Aviodrome is het grootste museum voor lucht- en ruimtevaart in Nederland. Voorheen was dit museum gevestigd op Schiphol, maar sinds 2003 is het Aviodrome gevestigd op Lelystad Airport. In het museum vind je een ruim assortiment van verschillende soorten vliegtuigen van merken als Fokker, Douglas, Saab en North American. Daarnaast krijgen ze ook regelmatig bezoek van vliegtuigen welke niet tot de collectie van het museum horen, maar wel te bezichtigen zijn door het publiek. Naast de vliegtuigen vind je er satellieten, een sonde en een ISS-module welke natuurlijk informatie geven over de ruimtevaart.

Batavialand

Batavialand

Als je meer te weten wil komen over de scheepsvaart, dan Batavialand het geschikte museum om naartoe te gaan. Naast de vele tentoonstellingen vind je hier namelijk ook veel activiteiten en evenementen. En als je nog dieper op de stof in wil gaan worden in het museum regelmatig lezingen gegeven waarmee je jouw kennis nog meer kunt vergroten. Waarschijnlijk het meest interessante stuk van het museum is ‘De Batavia’. Dit is namelijk een reconstructie van een prachtig VOC-schip en de gidsen van het museum zullen met trots en passie verhalen vertellen over de reizen die op de Batavia gemaakt zijn.

Museum Schokland

Museum Schokland is opgericht in 1947 en is een openluchtmuseum. In het museum kan je meer leren over de geschiedenis van het voormalige eiland en de polder die je hierom heen vindt. Zij hebben namelijk jarenlang moeten vechten tegen het water (waar heel Nederland natuurlijk last van heeft gehad). Het museum ligt op de woonterp van Middelbuurt. In de loop der jaren is het museum beetje bij beetje uitgebreid. Zo zijn er werkgebouwen opgenomen in het museum welke in 1987 weer vervangen zijn door huizen met de Zuiderzeestijl. Jaarlijks trekt het museum zo’n 40.000 bezoekers.

Museum Nagele

In het museum Nagele staan de ontstaansgeschiedenis van Nagele en de Noordoostpolder centraal. Dit is de permanente expositie. Nagele had een belangrijke positie in de Nederlandse architectuurgeschiedenis en hierdoor vind je diverse wisselende exposities waar architectuur en beeldende kunst worden tentoongesteld.

Nagele was vroeger een nederzetting aangezien de Noordoostpolder toentertijd nog land was. In het gebied vond je meerdere nederzettingen en het middeleeuwse Nagele had zelfs een kerk. Tijdens een zware stormvloed rond het jaar 1300 is Nagele onder het water verdwenen. Het is Nagele als het ware het Atlantis van de lage landen.

Blogs over Flevoland

Scroll naar boven