Vakantie in Drenthe: Bezienswaardigheden, hotel, camping, info & tips!

Als men aan Drenthe denkt wordt er vaak gedacht aan een rustige provincie waar niet heel veel te doen is. Dit is zeker een misvatting, want er is enorm veel te doen in Drenthe. Naast de natuurgebieden vind je hier diverse musea, attractieparken en niet te vergeten het circuit van Assen. Elk jaar vindt hier één van de grootste evenementen ter wereld plaats, namelijk de MotoGP. Wat Drenthe nog uniek maakt zijn de grote hunebedden die overal door de provincie te bezichtigen zijn. Dit zijn de oudste monumenten die wij in Nederland kennen, dus ook deze zijn zeker een bezoekje waard tijdens jouw vakantie in Drenthe.

Vakantie in Drenthe

Ik hoor de grijze massa bij jou al kraken, want waar zou je nou tijdens jouw vakantie in Drenthe moeten neerstrijken? In de provincie zijn veel campings en bungalowparken te vinden, dus je kunt hier bij jouw verblijf al genieten van veel groen. Het mooiste deel van dit stuk Nederland is toch wel centraal gelegen. Hier vind je de meeste natuur en Drentse brinkdorpen waar je op al het gemak kunt genieten van jouw welverdiende vakantie in Drenthe.

Bezienswaardigheden in Drenthe

Je hebt al deels kunnen lezen wat er te doen en te zien is in de provincie, maar er is nog veel meer. Wij hebben hieronder een overzicht gemaakt van de verschillende bezienswaardigheden in Drenthe welke je echt niet moet missen tijdens jouw vakantie. Hiermee willen je laten zien wat Drenthe uniek maakt en hoe jij alles uit jouw vakantie kunt halen.

Drentse brinkdorpen

Drentse brinkdorpen

Een brinkdorp (ook wel esdorp genoemd) vinden hun oorsprong in de middeleeuwen. Hierbij werd er aan rand van een dorp een brink aangelegd waar het vee kon grazen en werden er bomen geplant voor bouwmaterialen. Omdat de dorpen in omvang toenamen kwamen deze brinken later centraal gelegen in het dorp en werden hier ook markten georganiseerd. Daardoor hadden de brinken, welke aangelegd waren voor vee en hout, ineens een centrale functie binnen de dorpen. In Drenthe vind je diverse van deze authentieke brinkdorpen terug als Assen, Emmen, Gees, Dwingeloo of Beilen. Wij herkennen dit tegenwoordig als parken, maar vroeger waren deze brinken dus de centrale punten van het dorp.

hunebedden

Hunebedden

In drie provincies in Nederland kan je hunebedden vinden: Friesland, Groningen en Drenthe. Er zijn er in totaal 53 waarvan er vijftig te vinden zijn in Drenthe, dus dit maakt van Drenthe toch wel de plaats om naartoe te gaan als je deze hunebedden wil bezichtigen. Als je meer te weten wil komen over de geschiedenis van de hunebedden is er in Borger het Hunebedcentrum. Hunebedden zijn als het ware grafkamers uit de prehistorie en hiermee zijn het de oudste monumenten die wij kennen in Nederland. Als je het grootste hunebed wil bezichtigen, ga dan eveneens naar het bovenstaande plaatsje Borger. Hier ligt een hunebed die meer dan twintig meter lang is.

circuit-assen

Circuit van Assen

Onder racefans in Nederland en buitenland is het racecircuit een grote bekende. Hier wordt jaarlijks namelijk de MotoGP TT assen gereden. Dit is het hoogste niveau voor motorracen en hierdoor trekt elk jaar de mondiale racewereld richting Assen. Voor veel mensen is dit dan ook het uitje van het jaar. Verder vinden er nog diverse andere racewedstrijden op het circuit plaats. Denk hierbij aan het WK Superbike en de DTM. Omdat de racebaan slechts een aantal weken in het jaar bezet is door deze races is het ook mogelijk om met jouw eigen auto of motor te racen op de baan. Op de website van het circuit van Assen vind je hier meer informatie over.

Assen

Assen

Ook als je geen fan van racen bent is Assen een leuke stad om te bezoeken. Het is de hoofdstad van de provincie en vanuit de stad kan je de prachtige omgeving gaan verkennen. In de stad heb je diverse musea waar je bijvoorbeeld meer kunt komen te weten over Drenthe. Assen zelf is niet een erg grote stad waardoor je de meeste bezienswaardigheden binnen een dag wel gezien kunt hebben. Er is in de stad zelfs een wandeling georganiseerd waar je door het centrum van de stad wordt geleid. Zo krijg je alle mooie bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft te zien.

Nationaal-Park-Drents-Friese-Wold

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Op de grens tussen Drenthe en Friesland vind je het natuurgebied Wold. Het is één van de grootste natuurgebieden die ons land rijk is en behoort ook tot een van de mooiste natuurgebieden in Europa. In het jaar 2000 werd 6.000 hectare aan schone natuur aangewezen als Nationaal Park wat de naam Nationaal Park Drents-Friese Wold kreeg. Of je nu een liefhebber bent van natuur of niet, dit gebied zal iedereen kunnen bekoren. Je kunt hier mooie wandelingen maken, het gebied verkennen op de fiets en ook voor de paardrijders onder ons is het gebied uitermate geschikt om te bezoeken.

plassen-en-meren-Drenthe

Plassen en meertjes

In de lente en zomer zijn we er altijd als de kippen bij om tijdens de warme dagen gebieden op te zoeken voor afkoeling. In Drenthe vind je verschillende plassen en meren waar je die dag de verkoeling op kunt zoeken en een duik in het water te nemen. Vanuit Drenthe zit je namelijk niet zo snel op het strand en ben je dan ook eerder toegewezen aan een zwembad, meer of plas. Enkele voorbeelden van deze zwemgebieden zijn ’t Nije Hemelriek (Gasselte), Kibbelkoele (Sleenerzand), het Blauwe Meer (Hoogersmilde) en de Grote Rietplas. Als je meer wil dan alleen zwemmen voor de afkoeling is het aan te raden om naar het Zuidlaardermeer te gaan. Hier kan je ook zeilen, windsurfen en kanoën.

Hotel in Drenthe

De keuze voor een hotel in Drenthe is natuurlijk persoonlijk. Als je wat meer van een drukke omgeving houdt is een hotel in één van de grotere steden iets voor jou. Houd je meer van een rustige omgeving, kijk dan wat er allemaal aangeboden wordt rondom deze steden. Gelukkig vind je door heel de provincie heen een grote diversiteit van hotels, waardoor er voor iedereen wel wat tussen zit.

Camping in Drenthe

Drenthe staat bekend om hun natuur en vandaar dat er een groot aanbod van campings is in de provincie. Hier is het natuurlijk ook de vraag wat je voor faciliteiten op de camping in Drenthe wil hebben wat de uiteindelijke keuze gaat beïnvloeden. Wil je de camping enkel gebruiken als uitvalsbasis om de natuur in te trekken, dan is een campingplaats voldoende. Ga je hier echt op vakantie met de kinderen, dan heb je ook faciliteiten nodig waarmee de kinderen zich kunnen vermaken.

Camping aanbieders in Drenthe

Activiteiten in Drenthe

Jaarlijks vinden er veel activiteiten plaats in Drenthe en de grootste trekpleister is natuurlijk de MotoGP in Assen. Verder worden er door veel lokale ondernemers ook nog activiteiten georganiseerd, zoals de verhuur van oude kevers, E-Choppers en mooie fietstochten die georganiseerd worden. Kortom er is voldoende te zien en te beleven in één van de groenste provincies van Nederland.

Blogs over Drenthe

Scroll naar boven