Vakantie in Zagreb: Bezienswaardigheden, hotel, vliegtickets, info & tips

Zagreb ligt in het noorden van Kroatië en het is de hoofdstad van dit land. De stad ligt aan de Sava rivier en is in de laatste millennia door veel volkeren geregeerd. In de Romeinse tijd was er al een nederzetting en vanaf 1242 werd Zagreb een koninklijke vrijstad. Een aantal eeuwen later was het uitgegroeid tot de grootste stad in Kroatië en in 1557 werd het de hoofdstad van het land. In de eeuwen daarna ontwikkelde Zagreb zich tot één van de culturele centra van de Balkan, met een internationaal bekende universiteit. Tijdens een vakantie in Zagreb kun je genieten van vele indrukwekkende gebouwen, musea, theaters, parken en bioscopen. Ongeveer een kwart van de bevolking van Kroatië woont in en rond de hoofdstad, het stedelijk gebied heeft meer dan een miljoen inwoners.

Vakantie in Zagreb

Als je op vakantie gaat in Kroatië, dan mag je een bezoekje aan de hoofdstad Zagreb eigenlijk niet missen. Deze elegante stad heeft veel te bieden. In tegenstelling tot de toeristische trekpleisters aan de kust waar alles ingesteld is op bezoekers, kun je in Zagreb nog volop genieten van authentieke Kroatische cultuur. Je kunt er heerlijk eten, lekker winkelen, één van de geweldige culturele bezienswaardigheden bezoeken of gewoon lekker rondslenteren en genieten van de mooie gebouwen. Zagreb heeft zoveel te bieden dat je ook gemakkelijk een stedentrip – of een hele vakantie – in het gebied kunt doorbrengen.

Bezienswaardigheden in Zagreb

Je hoeft niet veel te doen om leuke bezienswaardigheden in Zagreb te vinden. Tijdens een simpele wandeling door de stad kom je altijd wel mooie gebouwen en culturele aangelegenheden tegen. Zo kun je verspreid over het centrum een heleboel toffe street-art vinden in de vorm van schilderingen en andere kunstwerken. Vooral het district Donji Grad staat bekend om de vele kleurrijke kunstwerken. Daarnaast zijn er nog een heleboel andere bezienswaardigheden in Zagreb te vinden. Je kunt er bijvoorbeeld veel historische gebouwen bezoeken en heerlijk winkelen.

Sint-Stefanuskathedraal-Zagreb

Kaptol en de Sint-Stefanuskathedraal

Het oude stadsdeel Kaptol is onderdeel van de bovenstad Gornji Grad. De Sint-Stefanuskathedraal is het kloppende hart van deze wijk. Deze kathedraal is één van de belangrijkste religieuze bouwwerken in het land en het is de grootste gotische kathedraal in de Balkan. Tijdens een aardbeving in de 19e eeuw werd het indrukwekkende gebouw zwaar beschadigd. De originele toren werd daarna vervangen door twee afzonderlijke torens die nu het stadsbeeld domineren. In de kerk kun je het gebalsemde lichaam van aartsbisschop Stepinac bewonderen. Deze wordt tot de dag van vandaag door de Kroatische bevolking vereerd omdat hij zich heftig verzette tegen de communistische machthebbers uit het verleden.

De-botanische-tuin

De botanische tuin

De botanische tuin van Zagreb is vijf hectare groot en ligt naast het centraal station in de mooie wijk Donji Grad. Deze tuinen werden in de 19e eeuw aangelegd door de Faculteit der Wetenschappen. Zij wilden de inheemse biodiversiteit op die manier beschermen. In de botanische tuinen kun je meer dan 10.000 plantensoorten bewonderen. Vooral in de lente en zomer bloeien hier veel prachtig gekleurde bloemen. Je kunt urenlang rondwandelen door de gevarieerde tuinen. Er zijn prachtige vijvers en idyllische rode bruggetjes. Sommige delen staan vol met heerlijk geurende rozen en kruiden terwijl andere delen allerlei verschillende boomsoorten bevatten.

Het-Kroatisch-Nationaal-Theater-Zagreb

Het Kroatisch Nationaal Theater

Zagreb is bekend om het geweldige theater. Naast de bekende regisseur Branko Gavella zijn nog vele andere artiesten hun carrière begonnen in het Kroatisch Nationaal Theater in Zagreb. Hier draaien nog steeds bijna elke avond betoverende voorstellingen. Als theater je eigenlijk niet zo aanspreekt, dan is het gebouw nog steeds een bezoekje waard. Deze neoklassieke prachtconstructie staat midden op het Plein van de Republiek en wordt omgeven door felgroene grasvelden en kleurrijke bloemperken. Het is één van de meest gefotografeerde plekken in de stad. Ook van binnen maakt het gebouw een grote indruk met rode fluwelen stoelen, gouden kroonluchters, gedetailleerde schilderingen en sierlijke pilaren. 

De-Sint-Marcuskerk

De Sint-Marcuskerk

De kerk van Sint-Marcus dateert uit de 13e eeuw. Hoewel de buitenkant niet zo indrukwekkend is, heeft de binnenkant genoeg te bieden om vele bezoekers te trekken. Vooral het met mozaïek betegelde dak uit de 19e eeuw is een publiekstrekker. Daarnaast kun je in de Sint-Marcuskerk beeldhouwwerken van Ivan Mestrovic bewonderen. De kerk is alleen open voor bezoek tijdens erediensten. Dan mogen nieuwsgierige voorbijgangers de vestibule binnengaan om van daaruit het mooie interieur te bewonderen. Rond het Sint-Marcusplein bevinden zich nog een aantal prachtige regeringsgebouwen. Hier staan het Grondwettelijk Hof van Kroatië, het Kroatische Parlementsgebouw en de zetel van de regering.

Parken, musea en winkelcentra in de binnenstad

De binnenstad van Zagreb is wat nieuwer van karakter. Het wordt gekenmerkt door een aantal grote parken die in een hoefijzervorm op de kaart te herkennen zijn. De Kroatische Academie van de Kunsten en Wetenschappen bevindt zich in het Strossmayera park. Van daaruit kun je de Zrinjevac straat oversteken om bij de Galerij van de Moderne Kunst te komen. Het Zrinjevac park bevindt zich eveneens in het oostelijke gedeelte van het ´groene hoefijzer.´ Hier kun je het Archeologisch museum bezoeken. Het ondergrondse winkelcentrum Importanne Centar ligt vlakbij het centraal station dat zich aan de zuidelijke zijde van het ´groene hoefijzer´ bevindt. Hier ligt ook de indrukwekkende Botanische Tuin. 

Bijzondere Musea

In Zagreb is van alles te doen voor kunst- en cultuur liefhebbers. Aan musea is ook geen tekort. Er zijn tientallen geweldige musea te vinden over verschillende onderwerpen zoals archeologie en antieke en hedendaagse kunst. Van alle musea in de stad zijn er twee die zeker de moeite waard zijn. Het populaire Museum van Gebroken Relaties bevat allerlei voorwerpen die iets te maken hebben met het kapot gaan van een relatie tussen geliefden. Je kunt er je hart ophalen als je van drama houdt, de hoeveelheid ongelukkige verhalen is eindeloos. Voor kunstliefhebbers is het Kroatische Museum van Naïeve Kunst een absolute must. Hier worden geweldige werken tentoongesteld van Kroatische kunstenaars. Deze namen vaak een loopje met de traditionele regels van de schilderkunst, waardoor zeer originele werken ontstonden.

Hotel in Zagreb

Er zijn veel goede hotels in Zagreb. Je kunt in deze stad kiezen uit een gevarieerd aanbod aan overnachtingsmogelijkheden. Als je geld wilt besparen, zoek dan iets via een website waar je goedkope aanbiedingen kunt vinden zoals Airbnb of Booking. Als je centraal wilt overnachten dan kun je verblijven in de wijk ten noorden van het centraal station. Van daaruit kun je zowel de beneden- als de bovenstad gemakkelijk bereiken. Je kunt ook gemakkelijk een luxehotel vinden in Zagreb.

Vliegtickets naar Zagreb

Voor vliegtickets naar Zagreb kun je het beste zoeken bij KLM, Croatia Airlines, Air France, SAS, United, Air Canada of KLM Cityhopper. Deze luchtvaartmaatschappijen verzorgen directe vluchten van Amsterdam naar Zagreb. Zo’n directe vlucht doet er ongeveer twee uur over, waardoor je zo snel mogelijk aan je vakantie in Zagreb kunt beginnen. Als je geld wilt besparen, dan kun je vliegtickets naar Zagreb boeken met een overstap.  

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Het weer in Zagreb

Het weer in Zagreb kan per maand erg verschillen. In de zomermaanden is het overdag meestal warm, met temperaturen boven de 25 graden. ´s Nachts koelt het wel wat af, maar echt koud wordt het niet. Hoewel er in elk jaargetijde wel een bui kan vallen, regent het in de zomer meestal kort en krachtig. Daardoor zijn er veel zonuren om van te genieten. In de winter is het vaker bewolkt en daalt de temperatuur flink. Het kan dan ´s nachts vriezen en ook overdag komt de temperatuur meestal niet ver boven het nulpunt uit.

Blogs over Zagreb

Scroll naar boven