Pula in Kroatië: Bezienswaardigheden, camping, vliegtickets, info & tips

Pula is de grootste stad in Istrië, het bekende schiereiland in het noordwesten van Kroatië. De stad ligt op het zuidelijke puntje van het schiereiland en ontvangt elk jaar honderdduizenden toeristen die naar de regio komen om te genieten van de stranden en het historisch erfgoed. De menselijke geschiedenis in de omgeving van Pula gaat enorm ver terug in de tijd. In een grot vlakbij de stad zijn overblijfselen gevonden van de Homo Erectus die er een miljoen jaar geleden leefde. In Pula zelf is aardewerk gevonden van Neolithische bewoners die er tussen 6000 en 2000 voor Christus leefden. Sindsdien is de regio altijd bewoond geweest – de stad Pula was bijvoorbeeld al een metropool in de Romeinse tijd. Er zijn nog veel overblijfselen te vinden uit die tijd, zoals een goed bewaard 2000 jaar oud amfitheater. Ook daarna werden er architectonische hoogstandjes bijgebouwd zoals een schitterende kathedraal.

Pula in Kroatië

Er zijn verschillende motieven om een vakantie of stedentrip te maken naar Pula. Veruit de meeste toeristen komen voor de schitterende stranden en eilanden van dit gedeelte van Kroatië en pakken de stad mee om ook wat cultuur op te snuiven. Er komen echter ook bezoekers naar Pula die speciaal aangetrokken worden door de rijke geschiedenis. Er is genoeg te zien in deze relatief kleine stad (60.000 inwoners) om je een aantal dagen te vermaken. Als je het mooiste cultuurhistorische erfgoed van Kroatië wilt verkennen dan hoort een bezoek aan Pula er zeker bij.

Bezienswaardigheden in Pula

De bezienswaardigheden in en rond Pula zijn niet op één hand te tellen. In de stad staan meerdere goed bewaarde gebouwen uit de Romeinse tijd zoals de Tempel van Augustus en het schitterende amfitheater. Rondom de stad zijn veel natuurlijke bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Het beschermde schiereiland van Kamenjak en het Brijuni Nationaal Park zijn populaire uitstapjes die je gemakkelijk kunt maken vanuit Pula. Uiteraard kun je tijdens een bezoek aan de stad ook af en toe een paar uurtjes ontspannen aan één van de schitterende stranden in de omgeving.

De-Pula-Arena

Het Romeinse amfitheater

De Pula Arena is het best bewaarde Romeinse amfitheater ter wereld. Er staan nog vier zijtorens overeind en de bogen van alle drie de originele niveaus staan er nog. Dit is echt verbijsterend als je bedenkt dat het amfitheater 2000 jaar geleden gebouwd is – tussen 27 en 68 na Christus. Deze bouw gebeurde in opdracht van keizer Vespasianus die er gladiatoren liet vechten voor een publiek van 20.000 mensen. De Pula Arena heeft een ovale vorm en is ongeveer 130 meter lang en 100 meter breed – er passen dus twee voetbalvelden in. Het is één van de zes grootste overgebleven Romeinse arena’s en het best bewaarde antieke monument in Kroatië. Het is een schitterend voorbeeld van de ingenieuze bouwkunst van de Romeinen. Je kunt het amfitheater bezoeken als er niet toevallig een concert of festival wordt gehouden.

Boog van de Sergii Pula

De Tempel van Augustus en de Boog van de Sergii

Naast het amfitheater zijn er nog twee goed bewaarde Romeinse bouwwerken in Pula. De Boog van de Sergii werd gebouwd tussen 29 en 27 voor Christus. Deze triomfboog diende ooit als stadspoort en wordt ook wel de Gouden Poort genoemd. De constructie in Corinthische stijl heeft alle veranderingen in de stad goed doorstaan. Dat geldt ook voor de Tempel van Augustus – deze keizer regeerde rond het begin van onze jaartelling. Het was ooit onderdeel van een triade van tempels die samen rond een plein stonden dat toen diende als Romeins forum. De Tempel van Augustus is de best bewaarde Romeinse tempel buiten Italië.

Lichtshows in de haven Pula Kroatië

Lichtshows in de haven en het fort van Pula

Pula is een havenstad die vaak wordt overgeslagen door toeristen omdat de industriezone en de haven de stad wat minder pittoresk maken. In de zomermaanden voegt de haven echter iets toe aan de stad dan worden er namelijk geregeld evenementen en festivals georganiseerd. Elke avond wordt er een lichtshow geproduceerd door een professionele lichttechnicus die allerlei kleuren en vormen projecteert op de kranen in de haven. Aan de haven ligt ook het Trdnjava Bourguignon – het Fort van Pula. Dit verdedigingswerk werd in 1860 gebouwd om de controle over de haven te verzekeren. Zo gauw je binnenloopt over de oude ophaalbrug zul je merken dat het een bijzondere vorm heeft die precies bij de plek past.

Brijuni Nationaal Park Pula kroatie

Het Brijuni Nationaal Park

Vanuit de haven van Pula kun je een tour boeken naar het Brijuni Nationaal Park. Dit beschermde gebied bestaat uit 14 (voornamelijk ongerepte) eilanden in de Adriatische Zee. Je kunt alleen het grootste eiland Veliki Brijun bezoeken. Op dit eiland staan eeuwenoude pijnbomen met daartussen overblijfselen uit de geschiedenis. Je kunt er een aantal bezienswaardigheden bezoeken – zoals het Tito museum, Safaripark, ruïnes uit de Romeinse tijd, de Mediterrane tuin, het Byzantijnse castrum en de voetsporen van dinosauriërs. Dat doe je door een fiets of een golfkarretje huren of mee te gaan met een toeristische tour met een treintje. Je mag zelf weten hoe je je tijd besteedt en kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de ongerepte baaien en stranden te verkennen of lekker te gaan snorkelen.

schiereiland-Kamenjak-Pula

De wonderschone stranden op het beschermde schiereiland Kamenjak

Net ten zuiden van Pula ligt het natuurgebied van Kamenjak. Dit schiereiland bevat schitterende baaien die omgeven worden door kliffen en helderblauw water. Professionele klifduikers komen naar het meest zuidelijke puntje om hun sprongen van grote hoogte te oefenen. Om op de mooiste plekjes te komen moet je een goed paar schoenen aantrekken en de rotsige paden door het gebied volgen. Ook in het water is het vaak fijn om schoenen aan te trekken omdat er vervelende prikkelbeestjes leven. Niet alleen de stranden van Kamenjak zijn adembenemend mooi, ook de wereld onder water is schitterend. Als je van snorkelen houdt dan kun je in dit gebied urenlang genieten van de visjes, waterplanten en rotsformaties in de blauwe onderwaterwereld.

Begeleid wandelen in Pula: Virtual Reality en Zerostrasse

In Pula kun je een begeleide wandeling maken met een virtual reality-bril. Dat is supertof omdat daardoor de belangrijkste monumenten in een soort museum veranderen. De bril geeft je namelijk een indruk van het verleden van bijvoorbeeld het Romeinse forum, de Tempel van Augustus en het amfitheater. Je ziet dus door de bril hoe het er 2000 jaar geleden uitzag op die plekken. Je kunt ook een wandeling maken door Zerostrasse. Dit ondergrondse tunnelcomplex werd aangelegd in de Tweede Wereldoorlog als bescherming tegen luchtaanvallen en om munitie op te slaan. In het gangenstelsel worden vaak tentoonstellingen, feesten en andere evenementen georganiseerd.

Camping in Pula

Er zijn meerdere goede campings rondom Pula. Bij Fazana – een dorpje ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Pula –  ligt bijvoorbeeld een schitterende camping met uitgebreide faciliteiten. Daar kun je kiezen voor verschillende soorten accommodatie. De camping ligt aan een lang strand waar allerlei watersportmogelijkheden aangeboden worden. Naast grote familiecampings zijn er in de omgeving van Pula ook campings te vinden die juist bedoeld zijn voor mensen die van hun rust willen genieten in een mooie omgeving.

Campingaanbieders in Pula

Vliegtickets naar Pula

Pula heeft een eigen internationaal vliegveld dus de stad is erg goed bereikbaar. Je kunt zelf vliegtickets boeken naar Pula of hiervoor een reisorganisatie inschakelen. Als je zelf gaat zoeken dan kun je het beste beginnen bij Transavia en EasyJet. Deze maatschappijen vliegen vanuit Nederland direct naar Pula waardoor je binnen twee uur vliegen op je bestemming aankomt. De vliegtickets naar Pula kunnen erg verschillen in prijs afhankelijk van de dag waarop je wilt vliegen en het seizoen waarin je vakantie valt. Als je in de zomermaanden naar Pula wilt vliegen dan is het belangrijk om je tickets zo vroeg mogelijk te boeken. Als alternatief kun je ook naar Rijeka vliegen, dat ligt ongeveer 70 kilometer ten noordwesten van Pula.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Strand in Pula

Rondom Pula kun je kiezen uit een ruim aanbod aan prachtige stranden. Als je niet te veel moeite wilt doen om er te komen, ga dan simpelweg naar de vier kilometer lange Lungomare boulevard in het zuiden van de stad. Daar liggen meerdere kleine strandjes zoals het Valkane strand, het Gortanova Uvala strand en het Valovine strand. Ten zuiden van Pula ligt naast het Kamenjak schiereiland ook het Verudela schiereiland. Het Histria strand is daar een populaire bestemming voor gezinnen met jonge kinderen omdat het strand heel geleidelijk afloopt in de zee. Je kunt er accommodatie vinden vlakbij het strand en er zijn veel leuke restaurants en cafés in de buurt.

Het weer in Pula

Pula heeft een typisch mediterraan klimaat. In de zomer is het er eigenlijk altijd heet en droog waardoor het de perfecte plek is voor een strandvakantie. In die maanden komen honderdduizenden bezoekers naar Istrië en het is daardoor vaak druk bij populaire bezienswaardigheden. Als je geïnteresseerd bent in een vakantie of stedentrip naar Pula (en andere steden in Kroatië) omdat je de historische bezienswaardigheden wilt bezoeken kun je beter in het voor- of naseizoen komen. In mei, juni en september is het weer ook meestal goed genoeg om een aantal dagen aan het strand te liggen en in de zee te zwemmen. Ook in april en oktober is het meestal warm genoeg om in een T-shirt en een korte broek rond te lopen midden op de dag. In het voor- en naseizoen is het fijn weer om actief te zijn en je hoeft de mooiste plekjes dan niet te delen met hordes toeristen.

Blogs over Pula

Scroll naar boven