Vakantie in Dubrovnik: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

Eén van de meest elegante steden van Kroatië ligt in het zuiden van het land aan de Adriatische kust. Veel mensen brengen tijdens hun vakantie een bezoekje aan Dubrovnik. Deze kuststad werd in de 7e eeuw gesticht onder de naam Ragusa. Het was eeuwenlang onderdeel van het Byzantijnse rijk en groeide gestaag uit tot een belangrijk handelscentrum in de regio. Vanaf de 14e eeuw was Dubrovnik een vrije staat die zichzelf regeerde. Naast de handel die voor welvaart zorgde, is Dubrovnik ook bekend als een plek waar veel Kroatische literatuur geschreven werd. De stad is door de eeuwen heen een aantal keer flink beschadigd in oorlogen. Desondanks blijft het één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Kroatië door het prachtige historische centrum dat door eeuwenoude stadsmuren omgeven wordt.

Vakantie in Dubrovnik

Als je van historische plekken houdt dan moet je zeker op vakantie naar Dubrovnik gaan. Het oude centrum van deze havenstad staat al sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Zo gauw je door de stadsmuren het historische gedeelte binnenstapt, voel je de geschiedenis van de plek in alles om je heen. Geen enkel stukje is ongebruikt en de vele gezellige straatjes en pleinen bieden iedere keer weer een verbluffend uitzicht.

Bezienswaardigheden in Dubrovnik

De bezienswaardigheden in Dubrovnik zijn een mengeling van kunst, architectuur en cultuur. Je kunt er veel leren over de bewogen geschiedenis van de regio en het land. Tijdens de negen maanden durende belegering in 1991 bijvoorbeeld, vielen er veel kogelgaten in de muren. Het grootste gedeelte van de schade is hersteld, maar je kunt nog steeds veel plekken bezoeken die een verhaal uit het verleden vertellen. Daarnaast kun je vanuit Dubrovnik een aantal prachtige natuurlijke bezienswaardigheden in de omgeving bezoeken.

Fort-Bokar

De stadsmuren en Fort Bokar

De beste en snelste manier om een overzicht te krijgen van de stad Dubrovnik, is door de twee kilometer lange wandeling over de stadsmuren en omwallingen te maken. Van daaruit heb je een spectaculair uitzicht over het historische centrum van de stad en het blauwe water van de Adriatische Zee. Deze muren bestaan al sinds de beginjaren van de stad en zijn door de eeuwen heen steeds verder uitgebouwd. In de middeleeuwen – toen Dubrovnik nog Ragusa heette – was het één van de best verdedigde steden ter wereld. Fort Bokar ligt op de top van een steile klif in het westelijke gedeelte van de stadsmuren. Hier kun je heel duidelijk de enorme kracht van de verdedigingswerken zien. Daarnaast heb je prachtige uitzichten op Fort Lovrijenac.

Stradun-Dubrovnik

De hoofdstraat Stradun

Stradun, de centrale promenade van Dubrovnik, bestaat al negen eeuwen. Daarvoor was het een moerassig kanaal dat de oude stad Ragusa scheidde van Dubrava dat in het bos erachter lag. Sinds de straat drooggelegd werd in de 13e eeuw, vormt Stradun de verbinding tussen de oostelijke en westelijke toegang tot de stad. Aan beide uiteinden staan een fontein en een klokkentoren uit de 15e eeuw. De straat zelf wordt aan alle kanten gesierd door historische gebouwen uit de 17e eeuw. Je kunt hier heerlijk rondslenteren terwijl je je ogen uitkijkt, souvenirs uitzoekt of iets eet op een terrasje. Vooral in de zomermaanden zul je de straat moeten delen met duizenden andere toeristen, maar dat is onderdeel van de charme.

Lokrum-Dubrovnik

Het prachtige eiland Lokrum

Dubrovnik ligt in Dalmatië, een gebied dat zijn naam ontleent aan de vele prachtige eilanden die hier in de Adriatische Zee liggen. Het groene eiland Lokrum is uitermate geschikt voor een ontspannen dagje in de natuur als je verblijft in de drukke stad of de directe omgeving. Met een watertaxi bereik je het eiland in een kwartiertje vanuit Dubrovnik. Naast het Benedictijnse klooster uit de 15e eeuw is de natuur de enige bezienswaardigheid op dit rustige eiland. Je kunt hier heerlijk zonnebaden of urenlang snorkelen in het aangename heldere water. In het bos wonen veel prachtige pauwen die je door de bomen kunt zien bewegen als je reageert op hun luide kreten.

Fort-Lovrijenac

Fort Lovrijenac

Het prachtige Fort Lovrijenac werd in de 11e eeuw in alle haast gebouwd. Men dacht toen dat de Venetianen de strategische locatie van het verdedigingswerk wilden innemen en bouwden snel een fort om het punt te verdedigen. Fort Lovrijenac ligt op een prachtige plek die ook wel Dubrovnik Gibraltar genoemd wordt. Je hebt van hieruit een geweldig uitzicht over land en zee. Het is hier zo mooi dat er meerdere films en series opgenomen zijn. Als je de serie Game of Thrones gekeken hebt, zul je de plek zeker herkennen. Naast opnames voor de filmindustrie wordt Fort Lovrijenac ook regelmatig gebruikt voor evenementen.

Port-Ombla-Duvrovnik

De haven in het stadsdeel Gruz

Port Ombla is de kenmerkende haven van het stadsdeel Gruz dat aan een prachtige baai ligt. Deze regio wordt al eeuwen gebruikt door mensen die op een aangename plek willen overwinteren of van de zon willen genieten. Er is een dagelijkse markt waar je heerlijke verse groente, fruit, vis en andere regionale producten kunt kopen. Het is een plek die goed verbonden is met toeristische attracties en schitterende eilanden in de omgeving. Het ligt slechts twee kilometer verwijderd van het historische centrum van Dubrovnik. Daarnaast vertrekken er veel boten naar eilanden in de omgeving zoals Lopud, Sipan en Kolocep. Je kunt daar op excursie gaan, of gewoon een dagje in de natuur doorbrengen.

Sponzapaleis

De kathedraal en paleizen van Dubrovnik

Dubrovnik is al eeuwen een welvarende stad. Dat zie je onder andere terug in de aanwezigheid van een aantal indrukwekkende gebouwen. De kathedraal stamt uit de 17e en 18e eeuw, maar opgravingen hebben aangetoond dat er al eerder kerken stonden op deze plek. Binnen kun je een indrukwekkende kunstcollectie bewonderen. Het Rectorenpaleis werd van de 14e tot de 19e eeuw gebruikt als zetel van de Rector van Ragusa. In de architectuur van het gebouw vind je zowel barokke elementen als invloeden uit de renaissance. Binnen is een museum voor cultuurgeschiedenis ingericht. Het Sponzapaleis is één van de best bewaarde paleizen van de stad. Dit was een belangrijke ontmoetingsplek voor handelaren en de invoer van goederen werd hier geregeld. 

Hotel in Dubrovnik

Er zijn een aantal hotels in het oude centrum van Dubrovnik. Deze zijn duur en vaak niet erg aangenaam door het gebrek aan ruimte en de drukte rondom je heen. Daarom kiezen de meeste mensen ervoor om in één van de andere wijken van de stad te verblijven. De wijk Gruz is een prachtige plek met directe toegang tot de haven en de zee. Ook in de wijk Lapad kun je veel goede hotels en appartementen vinden. Een hotel in deze wijk van Dubrovnik is goedkoper en beschikt meestal over meer ruimte, een zwembad en makkelijke toegang tot het strand.

Camping in Dubrovnik

Er zijn veel campings te vinden in en rond Dubrovnik. Als je graag de stad wilt verkennen als onderdeel van je vakantie in Kroatië dan kun je het beste een camping zoeken die op een mooie plek ligt niet te dicht bij de stad. Dubrovnik is super toeristisch en daardoor vol en duur. Als je een tiental kilometers naar het noorden of zuiden rijdt, dan kun je veel mooiere plekjes vinden met rustige en schone stranden. Langs de hele kust in Kroatië zijn goede campings beschikbaar, ook vlakbij Dubrovnik, hoewel die vaak duurder en drukker zijn.  

Campingaanbieders in Dubrovnik

Vliegtickets naar Dubrovnik

Het is niet moeilijk om vliegtickets te vinden naar Dubrovnik. Er is namelijk een vliegveld net buiten de stad. Een directe vlucht vanuit Nederland doet er ongeveer drie uur over, waardoor je binnen een halve dag op je vakantiebestemming aankomt. Je kunt vliegtickets naar Dubrovnik zoeken bij KLM, Transavia en EasyJet, deze luchtvaartmaatschappijen verzorgen allemaal directe vluchten. In het hoogseizoen is Dubrovnik een populaire bestemming, waardoor de prijzen snel omhoog gaan.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Het weer in Dubrovnik

Dubrovnik heeft een Mediterraans klimaat. Dat betekent dat het weer in de zomer heet en zonnig is. In juli en augustus regent het nauwelijks en kun je ervan uitgaan dat de temperatuur overdag boven de dertig graden ligt. Heerlijk weer om aan het strand te hangen dus. Als je naar het zuiden van Kroatië komt om iets te ondernemen en interessante bezienswaardigheden te bezoeken, dan kun je beter in het voor- of naseizoen komen. In mei, juni en september is het weer ook lekker warm, maar hoef je Dubrovnik niet met hordes toeristen te delen. Zelfs in de winter is het nooit echt koud, dus als het strand je niet interesseert, dan kun je het hele jaar door op vakantie in Dubrovnik.

Blogs over Dubrovnik

Scroll naar boven