Vakantie Trasimenomeer: Bezienswaardigheden, campings, hotels, info & tips

Het Trasimenomeer is qua oppervlakte het vierde grootste meer in Italië, maar qua watermassa komt het niet in de buurt bij de meeste bekende meren die zich in de uitlopers van de Alpen bevinden zoals het Gardameer en het Comomeer. Het Trasimenomeer ligt in een glooiend heuvellandschap in het noorden van de provincie Umbrië en net ten zuiden van Toscane. Water komt binnen via regen en twee kleine stroompjes, maar het meer heeft geen natuurlijke uitstroom aan de oppervlakte. Daardoor schommelde de hoogte van de waterspiegel nogal afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die er viel en de hoeveelheid water die gebruikt werd door de dorpen om het meer. Tegenwoordig wordt er water aan- of afgevoerd door middel van kanalen. Tijdens een vakantie aan het Trasimenomeer geniet je met volle teugen van de rustige groene omgeving, het stralende weer en vriendelijke en authentieke bevolking.

Vakantie rond het Trasimenomeer

Rome en Toscane zijn beroemde vakantiebestemmingen in Italië. Het Trasimenomeer ligt midden tussen deze trekpleisters. Het vormt daardoor een perfecte uitvalsbasis voor mensen die liever niet midden in de toeristische chaos van een drukbezocht gebied verblijven. Tijdens een vakantie aan het Trasimenomeer verblijf je in een authentiek stadje of dorp waar je heerlijk traditioneel Italiaan eten krijgt en kunt genieten van de mooie omgeving en de rust. Op de dagen dat je iets wilt ondernemen stap je in de auto of trein en ben je binnen een uur of twee op één van de bekendste plekken van Italië.

Bezienswaardigheden rond Trasimenomeer

Naast een gunstige ligging en een rustige omgeving zijn er ook een aantal interessante bezienswaardigheden rond het Trasimenomeer zelf. Binnen twintig kilometer van het meer zijn meerdere opgravingen gedaan van de Etrusken die in dit gebied leefden voordat de Romeinen het overnamen. In de stadjes rond het meer zijn overblijfselen te vinden uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Op de eilandjes in het meer en in de stadjes kun je meerdere oude kerken, kloosters, en kastelen bezoeken.

Activiteiten-Trasimenomeer

Activiteiten in het water

Het Trasimenomeer is 128 vierkante kilometer groot. Op de diepste plek is het meer echter slechts 6 meter diep. Daardoor wordt het water van het meer snel opgewarmd door de zon en kun je er in de zomer dagelijks uren in doorbrengen zonder een wetsuit te hoeven gebruiken of onderkoelt te raken. In totaal zijn er 17 strandjes langs het meer die toegang bieden tot het water voor zwemmers. De bodem kan soms drassig zijn wat niet echt lekker aanvoelt. Alternatief zijn er meerdere zwembaden rond het meer. In het meer zijn ooit veel vissen uitgezet zodat ze de eitjes van de (malaria)muggen opaten die rond dit vrijwel stilstaande water razendsnel vermeerderen. Dat is niet alleen fijn omdat er nu niet zoveel muggen meer zijn, het biedt ook goede kansen voor vissers. Het meer wordt ook gebruikt om op te zeilen, kanoën, windsurfen en jetskiën.

Castiglione-del-Lago

Het historische centrum van Castiglione del Lago

Het heuvel stadje Castiglione del Lago is één van de populairste bezienswaardigheden aan het Trasimenomeer. Je loopt het oude centrum binnen via één van de drie poorten in de eeuwenoude stadsmuur. Daar merk je meteen de overgang naar een ander tijdperk. De middeleeuwse straatjes zijn een bezienswaardigheid op zich en deze worden afgewisseld met mooie pleinen en kerken uit verschillende tijdperken. Het indrukwekkende Palazzo del Comune is nu in gebruik als gemeentehuis. De belangrijkste bezienswaardigheid van Castiglione del Lago is de 13e-eeuwse burcht Castello del Leone. Dit vijfhoekige fort staat bovenop de heuvel en heeft heel wat verhalen te vertellen. Zelfs als de geschiedenis je niet interesseert is het fort de moeite waard voor de beste uitzichten over het meer.

Isola-Maggiore-Trasimenomeer

Het enige bewoonde eiland Isola Maggiore

In het Trasimenomeer liggen drie eilandjes. Het enige bewoonde eiland is Isola Maggiore waar Francisco van Assisi zich in 1213 vestigde om te vasten. In de jaren daarna kwamen er druppelsgewijs vissers en monniken bij op het eiland. Sindsdien lijkt er niet veel veranderd te zijn; Er staat een prachtig bewaarde kerk en je kunt er diverse ruïnes bezoeken van andere kloosters en kerken die er door de eeuwen heen zijn gebouwd. Ook het kasteel van Guglielmi is een bezoekje waard. Het mooiste van Isola Maggiore zijn echter de rust en de uitzichten over het water. Je kunt gemakkelijk een heerlijke wandeling maken rond dit eiland. De vrouwen die hier leven verstaan de kunst van het typische kantwerk met de Punto Irlanda dat in 1904 door Elena Guglielmi werd geïntroduceerd.

Isola-Polvese-Trasimenomeer

Isola Minore en Isola Polvese

De andere twee eilanden in het Trasimenomeer zijn onbewoond. Het grootste eiland heet Isola Polvese. Dit eiland kun je net als Isola Maggiore bereiken met een veerdienst. Tot net na de Tweede Wereldoorlog was ook dit eiland bewoond. Daardoor kun je er een aantal historische bouwwerken bezoeken. Er staat een gerestaureerd kasteel uit de 14e eeuw waar je een idee krijgt van het leven in voorbije tijden. Ook het klooster van San Secondo en de kerk van San Guiliano hebben hun eigen verhalen te vertellen. Tijdens een bezoekje aan Isola Polvese mag je de schitterende water plantentuin en het zwembad niet missen. Het derde en kleinste eiland Isola Minore is privébezit en niet open voor bezoek.

Magione-Trasimenomeer

Het Trasimeno Music Festival in Magione

De grootste plaats rond het Trasimenomeer heet Magione. Daar staat de schitterende San Giovanni kerk waar je moderne fresco’s kunt bekijken die werden aangebracht tijdens de reconstructie van het gebouw na de Tweede Wereldoorlog. In juli komen veel muziekliefhebbers naar Magione voor het Trasimeno Music Festival. Dit evenement wordt elk jaar gehouden in de binnentuin van het kruisvaarderskasteel Castello dei Cavalieri di Malta. Dit kasteel is open voor bezoek als er niet toevallig een evenement plaatsvindt. Rondom Magione liggen meerdere Borgo’s – burchten aan de oevers van het meer – die je kunt bezoeken vanuit de dorpjes Monte Colognola, San Feliciano, Monte del Lago en San Savino.

Truoro-sul-Trasimeno

Zandstenen kolommen in Truoro sul Trasimeno

Het historische stadje Truoro sul Trasimeno ligt direct aan het Trasimenomeer. Je kunt er een ligbed met een parasol huren en heerlijk een aantal uren in de zon doorbrengen. Vroeger was het water van het meer niet zo schoon doordat het altijd stilstond. Tegenwoordig wordt er water aangevoerd vanuit de Apennijnen en er is ook een kanaal waardoor overtollig water naar de Tiber-rivier kan afvloeien. Daardoor is het water van het meer tegenwoordig veel schoner en aangenamer om in te zwemmen. Op de plek van het huidige stadje werden ooit 16.000 Romeinse soldaten gedood door het leger van Hannibal. Om dat moment te herdenken hebben een aantal kunstenaars in de tachtiger jaren zandstenen kolommen bewerkt. Deze kunstwerken staan op een openbaar veld aan de oever van het meer. Er is ook een klein museum in het dorp dat het levensverhaal van Hannibal vertelt.

Hotels rond Trasimenomeer

Je kunt een variatie aan verschillende hotels vinden in de stadjes rondom het Trasimenomeer. Vlakbij het gezellige centrum van Passignano bijvoorbeeld bevindt zich een all inclusive hotel dat geweldig is voor gezinnen met jonge kinderen. Er is een zwemparadijs on-site en het strand is vlakbij. Er zijn ook veel hotels te vinden in de groene natuur rondom het Trasimenomeer. Tussen de olijfbomen en de velden liggen meerdere prachtig gerestaureerde boerderijen waar nu vakantiegangers ontvangen worden. Veel van deze plekken beschikken over een eigen zwembad en een speeltuin.  

Campings rond Trasimenomeer

Er zijn een aantal goede campings op prachtige plekken rond het Trasimenomeer. Een paar grotere familiecampings beschikken over uitgebreide faciliteiten zoals zwembaden, (Nederlandstalige) animatie voor de kinderen en een restaurant on-site. Op deze plekken ontmoet je leuke andere gezinnen en kun je veel informatie vinden over bezienswaardigheden in de buurt. Daarnaast zijn er meerdere kleine campings rond het Trasimenomeer waar je op een heerlijke rustige plek in de natuur verblijft. Het is ook mogelijk om mee te doen aan agroturismo op één van de boerderijen die bezoekers ontvangen.

Campingaanbieders rond Trasimenomeer

Boot huren bij het Trasimenomeer

Om het beste van je vakantie aan het Trasimenomeer te maken kun je een boot huren in de havens van de stadjes die direct aan het Trasimenomeer liggen. Daar krijg je ook zonder vaarbewijs een kleine motorboot mee waarmee je het meer kunt verkennen. Het is ook mogelijk om de kapitein erbij te huren. Vanaf de boot kun je heerlijk zwemmen in het meer (zonder met je voeten de drassige bodem aan te raken) en zonnebaden terwijl je ronddobbert op het water. De meeste bedrijven waar je een boot kunt huren verzorgen ook excursies naar mooie plekjes rond het Trasimenomeer.

Het weer rond het Trasimenomeer

De aanwezigheid van een grote hoeveelheid water zorgt ervoor dat het klimaat wat zachter is. In de zomer kan het soms erg heet en vochtig zijn rond het Trasimenomeer maar meestal staat er een briesje vanaf het water die de situatie verzacht. Door de geringe waterdiepte is het vaak al in mei warm genoeg om in het meer te zwemmen en dat blijft zo tot eind september. Over het algemeen blijft de temperatuur in de winter boven het nulpunt maar er zijn wel eens uitzonderingen. Zo vertellen de echt oude opa’s en oma’s graag over de winter van 1929 toen het meer zo diep bevroren was dat ze er met auto’s overheen reden.

Blogs over het Trasimenomeer

Scroll naar boven