Vakantie in Puglia: Bezienswaardigheden, camping, rondreis, info & tips

De hak van de laars van Italië is onderdeel van de regio Puglia. Deze regio wordt omgeven door verschillende delen van de Middellandse zee. Door de zuidelijke ligging is de regio heerlijk traditioneel gebleven, hoewel het onder de Italianen een populaire vakantiebestemming is. Zij zeggen dat je in Puglia nog het echte Italië kunt vinden. De rijke geschiedenis van het gebied heeft zijn sporen nagelaten. Puglia werd al door de oude Grieken gekoloniseerd tijdens de duizend jaar voor de geboorte van Christus. Daarna werd het geregeerd door Romeinse, Byzantijnse en een aantal Islamitische koningen en keizers. Vanaf 1130 hoorde Puglia bij verschillende lokale koninkrijken tot deze in 1861 samen Italië vormden. Je kunt volop genieten van de vele archeologische bezienswaardigheden tijdens een vakantie in Puglia.

Vakantie in Puglia

Er zijn weinig gebieden waar je zo heerlijk vakantie kunt vieren als in Puglia. Het groene heuvellandschap met wijn- en olijfgaarden, artisjokken en tomaten produceert de lekkerste lokale producten. Je kunt in Puglia dan ook geweldig traditioneel Italiaans eten en dat is niet het enige wat de regio zo authentiek maakt. De schattige dorpjes met hun witte huisjes met puntdakjes functioneren in het ontspannen ritme dat zo kenmerkend is voor het zuiden van Italië. Dat kan ook niet anders met de hete temperaturen en het zonovergoten weer waar Puglia om bekend staat. Gelukkig zijn er ontelbare prachtige stranden waar je tijdens je vakantie de nodige verkoeling kunt vinden.

Bezienswaardigheden in Puglia

Hoewel het de perfecte regio is voor een strandvakantie, komen de meeste internationale toeristen voor de historische bezienswaardigheden naar Puglia. Het bewogen verleden van de regio heeft ervoor gezorgd dat je een ware schat aan oude gebouwen, kunst en cultuur kunt bewonderen. De barokke stad Lecce is niet de enige plaats die een museum op zich vormt. Er zijn in Puglia ook prachtige oude bezienswaardigheden omgeven door natuur, zoals het 13e-eeuwse Castel del Monte in Nationaal Park Alta Murgia.

Castel-del-Monte

Nationaal Park Alta Murgia en Castel del Monte

Het Nationaal Park Alta Murgia omvat een prachtig heuvellandschap in het achterland van Bari. Het bevindt zich op een kalksteenplateau met toppen die tot zo’n 600 meter hoog zijn. Je kunt geweldig wandelen en fietsen in deze verlaten regio. Hoewel er nu bijna geen mensen meer wonen, vind je in het landschap nog veel sporen van de herders en boeren die eeuwenlang van dit land leefden. Het bijzondere Castel del Monte is het absolute hoogtepunt van dit gebied. Dit indrukwekkende achthoekige kasteel met acht achthoekige torens stamt uit de 13e eeuw. Het is perfect ontworpen en gebouwd bovenop een 550 meter hoge rotspunt. Het getal acht werd in die tijd verbonden met de hemel en men geloofde dat het speciale krachten had. Niemand weet waarom deze plek gekozen is voor zo’n enorm bouwwerk want het heeft geen specifieke strategische functie – maar wel een prachtig uitzicht. 

Lecce-Puglia

Het barokke stadje Lecce

Lecce werd in de 7e eeuw voor Christus door de Grieken gesticht. Daarna werd het eeuwenlang geregeerd door de Romeinen en van die tijd zijn meerdere overblijfselen te vinden in de stad. Je kunt onder andere een indrukwekkend amfitheater bezoeken dat in het hart van het historische centrum ligt. Dit barokke centrum van Lecce wordt omgeven door oude stadsmuren en is verbazingwekkend goed bewaard gebleven. Binnen de muren kun je heerlijk door de wirwar van oude straatjes slenteren en geweldige historische bezienswaardigheden bezoeken. De Basilica della Santa Croce is één van de hoogtepunten. Er werd twee eeuwen gebouwd aan deze prachtige kerk en dat zie je terug in de vele beelden van dieren, planten en mythische figuren en de rijk versierde zuilen.

hoofdstad-Bari-Puglia

De hoofdstad Bari

Bari is de grootste stad in Puglia en heeft het karakter van een echte havenstad: ruig en bewogen. Deze historische stad is volgens de legendes al 1500 jaar voor Christus gesticht. In het ‘centro storico’ (oude centrum) kun je in ieder geval bezienswaardigheden bezoeken uit verschillende tijdperken. Het labyrint van sfeervolle straatjes staat vol met altaartjes voor Maria en kleine verstopte kerkjes. Daarnaast kun je herinneringen vinden aan de Romeinse, Byzantijnse en Arabische tijden. De basiliek van Sint-Nicolaas is de bekendste bezienswaardigheid van Bari maar er zijn een heleboel interessante gebouwen en musea te vinden. ’s Avonds is het zeer gezellig rond de ‘Piazza Mercantile’ waar tientallen barretjes, restaurantjes en trattoria’s geniaal eten en drinken verzorgen. 

Gargano-Puglia

Gargano, de spoor van de laars

Er zijn ontelbaar veel prachtige stranden in Puglia, maar het schiereiland Gargano slaat alles. De rotsen van Gargano bevinden zich aan de oostkant van de hak van de laars en vormen een rotsige uitstulping die er op de kaart uitziet als de sporen van een cowboy. Het schiereiland bestaat uit ruige witte rotswanden die verticaal uit het azuurblauwe water oprijzen. Het mooiste strand van Puglia bevindt zich hier – Mattinata wordt door de lokale bevolking ‘la farfalla bianca del Gargano’ genoemd – de witte vlinder van Gargano. Dit betoverende strand wordt onderbroken door een 100 meter brede rots met donkergroene pijnbomen. Je kunt dit stukje paradijs alleen per boot bezoeken.

Matera-Puglia

De grotten van Matera

Matera ligt aan een diep ravijn. Dit dorpje is heel speciaal, omdat een deel van de inwoners in grotten leven die ook 9000 jaar geleden in de prehistorie al bewoond werden. Deze ‘sassi’ werden in de 8e eeuw opnieuw in gebruik genomen door vluchtelingen uit het Byzantijnse rijk die zich niet tot de Islam wilden bekeren. Sindsdien zijn de grotten altijd bewoond gebleven. Je vind er nu naast woningen ook een aantal gezellige restaurants en souvenirwinkeltjes. De oude straatjes van Matera nemen je mee op een erg speciale reis door de tijd.

De grotten, kliffen en stranden van Vietse

De oude stad Vietse bestaat uit een doolhof van steile trappen die zich een weg banen tussen de pittoreske witte huisjes. Hier zijn een aantal leuke trattoria’s en tavernes te vinden waar heerlijk eten geserveerd wordt. Vieste ligt op een schiereiland uit wit gesteente dat steil het water instort. Vanaf het water heb je het beste uitzicht op de prachtige rotsformaties en grotten. Dat kan via een boottocht, of door een kano te huren en er zelf op uit te trekken. Aan beide kanten van het schiereiland strekken zich prachtige lange zandstranden uit. Vanuit het stadje kun je daarnaast de ferry nemen naar de adembenemende Tremitische eilanden.  

Camping in Puglia

Er zijn honderden campings in het zonovergoten Puglia. Daardoor is het een uitstekend gebied om op de bonnefooi naartoe te gaan, vooral buiten het hoogseizoen. Elk gehucht in deze regio heeft wel een simpele camping in de aanbieding. Dit gedeelte van Italië is sowieso nog relatief goedkoop en je hoeft dus echt niet veel uit te geven voor een kampeervakantie hier. Voor families die op één plek vakantie willen vieren met wat meer faciliteiten is het ook goed mogelijk om een luxe camping te vinden in Puglia.

Campingaanbieders in Puglia

  1. Vacanceselect -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Eurocampings -> Bekijk hier het aanbod!

Vliegen naar Puglia

Je kunt direct naar Puglia vliegen vanaf Schiphol, Eindhoven en Maastricht. Verschillende luchtvaartmaatschappijen verzorgen deze vluchten, waardoor je altijd wel een goede aanbieding kunt vinden als je goed zoekt. Vliegen naar Puglia duurt ongeveer twee en een half uur, dus je staat binnen no-time op je vakantiebestemming. Het vliegveld van Bari is het best bereikbaar en van daaruit zijn er goede verbindingen per bus, boot of huurauto met de rest van de regio. Voor Midden- en Zuid-Puglia kun je ook overwegen om naar Brindisi Airport te vliegen.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel > Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Rondreis door Puglia

Een rondreis is de beste manier om Puglia te bezoeken. Deze regio heeft zo veel te bieden dat je er maandenlang elke dag een andere bezienswaardigheid kunt bezoeken. Als je het beste wilt maken van je tijd en zo veel mogelijk wilt zien, dan is een rondreis door Puglia dé vakantie voor jou. Tijdens een rondreis slaap je op verschillende plekken zodat je overdag de lokale trekpleisters kunt bewonderen. ’s Avonds snuif je de unieke cultuur op en geniet je van het heerlijke traditionele eten.

Het weer in Puglia

Het weer in Puglia is het grootste gedeelte van het jaar geweldig om vakantie te vieren. Als je gaat voor zon, zee en strand, dan kun je het beste tussen midden juni en midden september komen. In deze tijd is het altijd heet en zonnig. Misschien een beetje te heet om midden op de dag een bezienswaardigheid te bezoeken. Voor dat doel kun je beter in het voor- of naseizoen op vakantie gaan. Het is in Puglia eigenlijk altijd wel warm genoeg om overdag dingen te ondernemen. Van december tot en met februari kan het vooral ’s nachts en op bewolkte regenachtige dagen wel echt koud zijn, want aan verwarming doen ze niet.

Blogs over Puglia

Scroll naar boven