Vakantie Elba: Bezienswaardigheden, camping, vakantiehuis, info & tips

Elba is veruit het grootste eiland van de Toscaanse Archipel die voor de noordwestelijke kust van Italië ligt – samen vormen deze eilanden een beschermd natuurgebied. Elba ligt ongeveer tien kilometer ten westen van Piombino op het vasteland en 50 kilometer ten oosten van het Franse eiland Corsica. Het is 29 kilometer lang en maximaal 18 kilometer breed. Er wonen ongeveer 30.000 mensen, maar in de zomer komen daar een heleboel bezoekers bij. Het eiland heeft een kustlijn van 147 kilometer met vele prachtige stranden. Tijdens een vakantie op Elba kun je dus genieten van het heldere water van de Middellandse Zee, het zonnige klimaat en de prachtige natuur. Elba is bergachtig, de hoogste piek reikt tot 1018 meter en heet Monte Capanne.

Vakantie op Elba

De meeste mensen gaan op vakantie naar Elba vanwege de natuur, de stranden en het heerlijke weer. Daarnaast heeft het eiland ook op cultuurhistorische gebied het één en ander te bieden. Het eiland werd door de Grieken ‘Aethalia’ genoemd wat refereert aan de gassen die vrijkwamen in de ijzerovens, want de grond is rijk aan dit mineraal. Het eiland was al bewoond voor de Grieken en werd ook daarna door allerlei volkeren veroverd. Onder andere de Romeinen, koningen van o.a. Pisa, Genova, Piombino en Milaan en piraten uit noord Afrika – tot het in 1546 onderdeel werd van Toscane. 

Bezienswaardigheden op Elba

Er zijn tientallen leuke bezienswaardigheden te vinden op Elba. Ook nadat het eiland voor het eerst bij Toscane hoorde wisselde het nog een aantal keer van hand. In 1814 eeuw werd Napoleon verbannen naar Elba, waar hij een maand of tien verbleef met zijn persoonlijke personeel van 600 man. Hij voerde economische en sociale hervormingen door die het leven van de bewoners aanzienlijk verbeterden. Naast Napoleons luxueuze huis zijn er ook veel andere historische bezienswaardigheden te vinden op Elba. Je kunt er overblijfselen vinden uit verschillende tijdperken en prachtige plekjes in de natuur bezoeken.

Monte-Capanne

Het uitzicht vanaf de top van Monte Capanne

Monte Capanne domineert de westelijke helft van Elba. De top van deze berg vormt het hoogste punt op het eiland met een indrukwekkende hoogte van meer dan 1000 meter. Er is een kabelbaan naar Marciana, een pittoresk bergdorpje dat net onder de top ligt. Je hoeft dus niet eens ver te lopen om de genieten van het adembenemende uitzicht vanaf de top van Monte Capanne. Vanuit Marciana doe je er vijftien minuten over om het punt te bereiken van waaruit je een 360 graden uitzicht hebt over het gehele eiland, de blauwe Middellandse Zee, de kustlijn van Toscane en bij goed weer zelfs Corsica. Voor wandelliefhebbers zijn er meerdere gemarkeerde paden die je urenlang door de mooie natuur rondom de berg voeren. De flora en fauna van dit gebied is gevarieerd en uniek.

De ‘ijzerhaven’ Portoferraio

Portoferraio is de hoofdstad van Elba en de belangrijkste havenstad van het eiland. Het werd in de 16e eeuw gesticht door de groothertog van Toscane die de haven gebruikte om het ijzer dat op het eiland werd gewonnen te exporteren. De naam van de stad – die letterlijk ijzerhaven betekent – stamt uit deze tijd. De haven is nu de belangrijkste aankomstplek voor toeristen die het eiland bezoeken. Hier komen veerboten vanaf het vasteland en enorme cruiseschepen aanmeren. Bij aankomst kan het hectisch en druk lijken, maar zo gauw je het historische centrum gevonden hebt zul je smullen van de idyllische kleine straatjes, geweldige restaurants en terrasjes met uitzicht op zee. Er wonen tegenwoordig 12.000 mensen in Portoferraio, ongeveer 40% van de bevolking van het eiland. Er zijn een aantal historische bezienswaardigheden in de stad die een bezoekje waard zijn.

Villa-dei-Mulini

Oude burchten en Napoleons huis: Villa dei Mulini

De belangrijkste toeristische trekpleister van Portoferraio is de luxueuze Villa dei Mulini waar de beroemde keizer Napoleon Bonaparte in 1814 en 1815 verbleef tijdens zijn ballingschap. De riante villa waar hij tien maanden doorbracht met zijn personeel van 600 man is open voor bezoek. Tijdens een rondleiding leer je veel over het leven van deze indrukwekkende man. Je komt door weelderige vertrekken zoals de balzaal, de bibliotheek en de persoonlijke kamers van de keizer. Het geheel ligt op een mooie plek en heeft geweldige uitzichten. Naast het huis van Napoleon kun je in Portoferraio ook een drietal oude burchten bezoeken – Forte Stella, Forte Falcone en Forte Inglese.

Duiken-en-snorkelen-Elba

Duiken en snorkelen

Het water van de Middellandse Zee is vaak kraakhelder en zeer geschikt om te duiken en snorkelen, maar de onderwaterwerelden van Elba zijn uitzonderlijk mooi. Rond het eiland groeit koraal en daarnaast is het specifiek bekend om de uitbundig groeiende plantensoort Posidonia die nogal in trek is bij allerlei kleurrijke vissoorten. Je kunt eigenlijk vanaf elk strand met een snorkel en een paar vinnen geweldige onderwaterwerelden ontdekken, maar sommige plekken zijn extra speciaal. In het noordoosten ligt Kaap Sant’Andrea. Van daaruit kun je met een excursie naar een scheepswrak dat daar voor de kust op tien meter diepte ligt. Deze plek is geschikt voor snorkelaars en beginnende duikers. Voor meer ervaren duikers worden vanuit Kaap Sant’Andrea ook uitstapjes georganiseerd naar Formiche della Zanca waar veel indrukwekkende grotere vissen te zien zijn. Ook het rotsachtige Contoncello strandje is geweldig voor snorkelaars.

Idyllische-stadjes-elba

Idyllische stadjes

Een handvol leuke stadjes en dorpen geven een heel eigen karakter aan Elba. De wegen die deze plekken met elkaar verbinden zijn stuk voor stuk prachtig. Het is alleen al voor de uitzichten onderweg de moeite waard om verschillende plekken te bezoeken. Capoliveri ligt boven op een berg waardoor de smalle steegjes in het historische centrum vooral bestaan uit trappen. Deze brengen je tussen de kleurrijke huizen door van het ene naar het andere uitzichtpunt. Als je van verse vis houdt, dan moet je in de jachthaven van Porto Azzuro zijn. Dit stadje ligt aan de zuidoostkust en biedt naast een gezellige boulevard met geweldige restaurants ook directe toegang tot het strand. Aan de zuidwestkust zijn een aantal kleine kustplaatsjes die zich in schitterende baaien bevinden. Hier zijn tientallen prachtige stranden van waaruit je geweldig kunt snorkelen.

mooiste-stranden-Elba

Wandelen en fietsen naar de mooiste stranden langs de kust

Er zijn zoveel mooie stranden op Elba dat je wel een paar weken zoet bent als je ze allemaal wilt bezoeken. Het leuke aan dit eiland is dat elk strand anders is. De natuur verandert constant, zowel boven als onder water. Voor wandelaars zijn er honderden routes te vinden op het eiland die je door de prachtige natuur van het Nationaal park Toscaanse Archipel voeren. De bekendste route loopt van Chissie naar Pomonte over de San Bartolomeo heuvel. Langs de kust zijn ook een aantal mooie fietsroutes aangelegd voor mensen die er geen probleem mee hebben om af en toe bergop te trappen. De bekende wielrenner Fauso Coppi heeft bijvoorbeeld de route Fonte di Coppi aan laten leggen tussen Porto Azzurro en Rio nell’Elba. Ook voor mountainbikers zijn er geweldige bergroutes en down-hill paden te vinden op het eiland.

Hotel op Elba

Op het gebied van hotels heeft Elba alles in de aanbieding wat je maar kunt bedenken. Zowel in de hoofdstad Portoferraio als langs de kust en in de prachtige binnenlanden kun je hotels vinden van topkwaliteit. Rond het bergdorp Capoliveri vind je de mooiste hotels van het eiland. Deze staan midden in de groene natuur en sommige hebben veel faciliteiten zoals een animatieprogramma en zwembad. Waar je ook verblijft op Elba – het strand is nooit ver weg. Als je echter voornamelijk komt om te zonnebaden, zwemmen, duiken of snorkelen dan kun je beter een hotel zoeken in één van de vele kustplaatsjes van Elba.

Top 5 hotels op Elba

Camping op Elba

Er zijn veel mogelijkheden als je wilt verblijven op een camping op Elba. Langs de wandel- en fietspaden in de binnenlanden zijn een aantal simpele campings te vinden waar je met volle teugen kunt genieten van de rust en de natuur om je heen. Voor uitgebreidere campings met meer faciliteiten moet je langs de kust zijn. Zo is er in Portoferraio bijvoorbeeld een prachtige familiecamping die over verschillende terrassen, tussen de groene palmen uitgespreid ligt. Deze geweldige camping op Elba heeft een uitgebreid zwemparadijs met glijbanen en watervallen.    

Camping aanbieders op Elba

Vakantiehuis op Elba

Een authentiek vakantiehuis is zo gevonden op Elba. De meeste kleinere dorpjes hebben geen grote hotels, maar wel een goede verzameling bed & breakfasts en vakantiehuizen die door lokale families worden gerund. De mooiste stranden en beste snorkelmogelijkheden (zonder op een tour te gaan) vind je in het zuidwesten van het eiland. Daar kun je verblijven in een aantal pittoreske kustplaatsjes zoals Cavoli, Pomonte, Chiessi en Seccheto. Voor de kust van Pomonte ligt zelfs een scheepswrak waar je naartoe kunt snorkelen om allerlei gekleurde vissen te bewonderen. Je kunt natuurlijk ook een vakantiehuis huren in één van de grotere steden op Elba.    

Vakantiehuis aanbieders Elba

Het weer op Elba

Het weer op Elba is in de zomer altijd warm of heet en droog. Je kunt hier gegarandeerd terecht voor een strandvakantie tussen midden juni en midden september. In die maanden ligt de temperatuur overdag meestal rond de dertig graden en het water is warm genoeg om urenlang te dobberen, snorkelen of duiken. Juli en augustus zijn de enige maanden dat het wat druk kan zijn op het eiland, omdat het dan volloopt met zomer toeristen. Als je naar Elba komt om te wandelen, klimmen, fietsen of veel te bezoeken, dan kun je beter in het voor- of naseizoen komen. Ook in april, mei, juni, september en oktober is de kans op goed weer groot, perfect voor je vakantie op Elba. In die maanden brandt de zon je niet van de berg en kun je stranden en wandelroutes vinden die je helemaal voor jezelf hebt.

Blogs over Elba

Scroll naar boven