Stedentrip Reykjavik: Bezienswaardigheden, hotels, vliegtickets, info & tips

Reykjavik is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld en bevindt zich in het zuidwesten van IJsland, een vulkanisch eiland midden in de Atlantische oceaan. De vestiging ontstond volgens de Landnámabók in het jaar 874 toen een groep Vikingen besloot naast de warme bronnen hun bestaan op te bouwen. IJsland viel lange tijd onder het bestuur van Denemarken en tot het midden van de 18e eeuw werd er vooral geleefd van de landbouw en de visvangst. In 1786 kreeg de stad autonome rechten. Tegenwoordig telt Reykjavik ongeveer 130.000 inwoners. De stad heeft een gezellig, modern centrum met geweldige winkels, interessante bezienswaardigheden en een bruisend nachtleven. Buiten de stad is de adembenemende natuur nooit ver te zoeken. Reykjavik is dus zowel voor een stedentrip, als voor een vakantie zeer geschikt.

Stedentrip in Reykjavik

Steeds meer mensen komen naar Reykjavik voor een stedentrip. Als je op het juiste moment op de juiste plek bent, waan je je in een bruisende miljoenenstad. Op andere momenten is het overduidelijk dat je in een klein vissersdorp rondloopt waar in 1900 nog maar 6.300 mensen woonden. De schattige gekleurde huisjes geven de stad een heel eigen karakter. Het is zo klein dat je tijdens een stedentrip in Reykjavik eigenlijk alles te voet kan bereiken. Ook de indrukwekkende omgeving van de stad is goed bereikbaar.

Stedentrip aanbieders Reykjavik

Bezienswaardigheden in Reykjavik

Reykjavik is een kleine stad, maar het heeft een aantal bezienswaardigheden die de moeite van het bezoeken waard zijn. De Engelsen brachten golfplaten naar IJsland, wat sindsdien veel als bouwmateriaal gebruikt wordt omdat er bijna geen hout beschikbaar is op het kale eiland. Veel huizen zijn in felle kleuren geschilderd. In de stad vind je verder een aantal uitspattingen van hedendaagse architectuur, opmerkelijke kunst en een bruisend nachtleven. Natuurlijke bezienswaardigheden zijn oneindig zo gauw je Reykjavik uitrijdt.

Hallgrímskirkja-kerk

De Hallgrímskirkja kerk

De Hallgrímskirkja kerk is een goed voorbeeld van unieke moderne architectuur die kenmerkend is voor Reykjavik. De architect liet zich bij het ontwerpen van de kerk inspireren door de basalt structuren die overal in IJsland te vinden zijn. Het resultaat is een reeks pilaren die vanaf beide kanten opbouwen naar de 73 meter hoge toren. Het orgel in de kerk is het enige echt flamboyante onderdeel, met meer dan 5000 orgelpijpen, die samen met de drie speciale klokken in de toren, een eerbetoon zijn aan Hallgrímur Pétursson, de bekendste IJslandse Hymne schrijver. De kerk is gebouwd op de Skólavörduholt heuvel en je kan met een lift naar de top van de toren voor een geweldig uitzicht over de stad en de omgeving.

Nationaal-Museum-van-IJsland

Het Nationaal Museum van IJsland

Als je wilt leren over de geschiedenis van dit afgelegen eiland, dan is een bezoekje aan het Nationaal Museum van IJsland op zijn plek. Hier vind je een goed georganiseerde collectie die ingaat op de historische ontwikkeling van het volk, beginnend bij de Vikingen die er de eerste vestigingen bouwden, tot de plek die het land tegenwoordig inneemt met een vooruitstrevende cultuur. IJsland slaagt er beter in dan de meeste andere landen, om vooruitstrevende doelen te halen op het gebied van natuurbehoud en emancipatie. In het museum worden daarnaast ook interessante tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Blue-Lagoon

De Blue Lagoon

De warmwaterbronnen van de Blue Lagoon waren bepalend voor het ontstaan van Reykjavik. Deze natuurlijke thermale baden bevinden zich op een kwartiertje rijden van het vliegveld en ongeveer drie kwartier rijden vanaf de stad. Hier kun je helemaal ontspannen in betoverend blauw water met helende kwaliteiten. De temperatuur van het water maakt dat je spieren zich automatisch ontspannen en dat je hoofd geniet van de rust. Ook de krachtige vulkanische omgeving en de manier waarop het complex is vormgegeven helpen mee aan het creëren van een unieke ervaring die je niet mag missen tijdens een bezoek aan IJsland.

Concertgebouw-Harpa

Concertgebouw Harpa

Harpa is het duurste gebouw van IJsland en de 120 miljoen euro die het gekost heeft zijn allesbehalve weggegooid geld. In 2013 beloonde de Europese Unie het gebouw met een Award voor hedendaagse architectuur. Zowel van buiten als van binnen is het gebouw een bezoekje waard. Daarnaast draait er een aantal keer per week een hilarisch cabaret met de titel: ‘How to become Icelandic in 60 minutes.’ Tijdens de show leer je in het Engels over de geschiedenis en de interessante cultuur van het land. Dit kan helpen om tijdens de rest van je verblijf beter te begrijpen hoe dingen in elkaar steken, waardoor je reis meer diepgang krijgt.

Laugavegur

Kunst en cultuur in de stad

De hoofdstraat van Reykjavik heet Laugavegur en staat bekend om haar gezellige sfeer. Je kunt er lekker rondstruinen langs de vele leuke winkels met allerlei exclusieve kleding, leuke hebbedingetjes voor je huis en veel andere unieke producten. Voor een welverdiende pauze is er geen gebrek aan restaurants met heerlijk eten en koffietentjes. Tijdens een wandeling door de stad mag je ook de boulevard niet missen. Daar staat een prachtig kunstwerk genaamd Sun Voyager van Jón Gunnar Árnason. Veel mensen denken dat het een Vikingboot voorstelt, maar volgens de kunstenaar zelf is het een ode aan de zon die staat voor vrijheid, hoop en vooruitgang.

Adembenemende-Natuur-Ijsland

Adembenemende Natuur

IJsland wordt gevormd door een actieve vulkaan die ontstaat in het midden van de Atlantische oceaan waar de tektonische platen uit elkaar bewegen. Het landschap van dit eiland is betoverend. Je vindt er geweldige watervallen, gletsjers, geisers, thermale baden en nog veel meer. Als je ook maar één dag kunt uitsparen, is het zeker de moeite waard om bij een toeristenbureau te kijken wat je wilt doen. Je kunt bijvoorbeeld walvissen gaan spotten op de oceaan, of ergens een magische wandeling gaan maken. De mogelijkheden zijn eindeloos en de ruige natuur is de basis van het bestaan in IJsland en mag je daarom niet missen tijdens een bezoek aan Reykjavik.

Hotels in Reykjavik

Er zijn een aantal interessante hotels te vinden in Reykjavik. Het Eyja Guldsmeden Hotel bijvoorbeeld ligt super centraal en biedt haar klanten een prachtig onderkomen met oog voor duurzaamheid. De eigentijdse stijl van Reykjavik maakt dat er veel unieke boutique hotels te vinden zijn. Als je liever je geld uitgeeft aan andere activiteiten, dan kun je altijd in een hostel slapen waar je direct leert over de beste plekken om uit te gaan. Wil je het beste van twee werelden, dan vind je in het 4th Floor hotel een funky slaapplaats voor een aantrekkelijke prijs.

Vliegtickets naar Reykjavik

Als je op zoek bent naar vliegtickets van Nederland naar Reykjavik, dan is het de moeite waard om directe vluchten te zoeken. Vooral tijdens een korte stedentrip wil je natuurlijk het best mogelijke uit je tijd halen en niet onnodig op vliegvelden rondhangen. Kijk daarom voor directe vliegtickets naar Reykjavik bij Icelandair, Transavia, Lufthansa of Scandinavian Airlines. Vind je geen aantrekkelijke prijzen? Dan kun je misschien bij Easyjet of Wizzair een goedkope vlucht vinden met een overstap.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Auto huren in Reykjavik

Doordat Reykjavik klein is, kun je in de stad zelf eigenlijk alles te voet bereiken. Maar het betekent ook dat je gemakkelijk de stad uit bent als je besluit om een auto te huren in Reykjavik. IJsland staat vooral bekend om het adembenemende natuurschoon, dus is het sterk aan te raden om tijd vrij te maken en de mooiste plekjes te bezoeken. Je kunt gemakkelijk een auto huren op het vliegveld, of in het centrum van Reykjavik.

Het weer in Reykjavik

Het weer in Reykjavik is wisselvallig en heeft vier seizoenen. In het midden van de winter is er maar een uur of vijf daglicht en schommelt de temperatuur rond het nulpunt. De voordelen van een bezoekje in de winter zijn de natuurlijke ijsgrotten die je kan bezoeken en natuurlijk de kans om het noorderlicht te zien. Dat kan tussen september en maart. In de zomer, van juni tot september, wisselt de temperatuur onwijs en liggen de maxima rond de 25 graden. De dagen zijn super lang.

Blogs over Reykjavik

Scroll naar boven