Vakantie op Santorini: Bezienswaardigheden, hotel, vliegtickets, info & tips

Santorini is een Grieks archipel in de zuidelijke Egeïsche zee, het ligt ongeveer 200 kilometer ten zuidoosten van Athene. De eilandengroep is het werk van een enorme vulkaanuitbarsting die ongeveer 1.500 jaar voor Christus plaatsvond. Het wordt verbonden met het instorten van de Minoïsche beschaving. De twee bewoonde eilanden Santorini en Theresia en de vier onbewoonde eilanden zijn overblijfselen van de kraterrand van de nu slapende vulkaan. Als je goed kijkt, zie je dat ze allemaal in een semi cirkel rond de caldera liggen die ooit de krater van de vulkaan vormde. Toeristen gaan graag op vakantie naar Santorini in Griekenland vanwege het landschap met uitbundige kleuren. De adembenemende uitzichten vanuit de schattige witgekalkte dorpjes en steden die zich bovenop de steile krater wanden bevinden zijn ook erg in trek.

Vakantie op Santorini

Als je op zoek bent naar een bestemming voor je volgende vakantie, dan is Santorini een geweldige optie. Dit kleine eiland biedt ongerept natuurschoon, interessante historische bezienswaardigheden en geweldige uitzichten over een vulkanisch archipel. Het klimaat is betrouwbaar warm en droog in de zomer en nog steeds aangenaam in de lente en herfst. Hoewel je er met het vliegtuig binnen een paar uur bent, voelt het alsof je tijdens een vakantie op Santorini een andere wereld betreedt door de ruige formaties die de eilandengroep haar karakteristieken verlenen.

Bezienswaardigheden op Santorini

Net als alle andere Griekse eilanden, beschikt ook Santorini over een gevarieerd aanbod aan bezienswaardigheden. Het is één van de kleinere eilanden met een luchthaven en je merkt dat de mensen er leven van het toerisme. De belangrijkste trekpleisters hebben vaak iets te maken met de geschiedenis van het eiland als onderdeel van een actieve vulkaan. Hierdoor zijn het eiland en de wateren eromheen bezaaid met ongelofelijk mooie plekken. Daarnaast vind je er natuurlijk de nodige historische bezienswaardigheden en pittoreske stadjes met een geheel eigen architectuur.

Fira

Fira

Fira is de hoofdstad van Santorini en een ware magneet voor toeristen. Het stadje ligt op de rand van de 400 meter hoge kliffen van de caldera en het uitzicht is iedere keer weer adembenemend. Je kunt vanaf hier de eilanden Nea Kameni en Theresa zien liggen. Er loopt een zigzag pad vanuit het stadje naar de haven, waar je te voet of op een ezel kan komen. Een alternatief is de kabelbaan die het leven op de steile kliffen veel makkelijker maakt. De naam van het stadje komt van Thira, de oude naam van het eiland die soms als Fira werd uitgesproken. De schattige witgekalkte huisjes en smalle straatjes herbergen menig authentiek restaurant en goed hotel en maken dat iedereen zich er direct thuis voelt. 

Oia-zonsondergang

De wandeling naar Oia en een magische zonsondergang

Oia ligt op de noordpunt van het eiland en is bekend om het geweldige kunstwerk dat de zonsondergang elke avond in de lucht over de caldera schildert. Daarnaast heeft het ook een aantal gerestaureerde oude kerkjes, een oude windmolen en een burchtruïne die je kunt bezoeken. Vanuit Fira kun je in een gemakkelijke wandeling van een uur of drie langs de rand van de indrukwekkende kliffen naar Oia lopen. Tijdens de wandeling geniet je van geweldige uitzichten, watervogels en de uitbundige kleuren van het landschap. Door de hitte in de zomer wordt het sterk aangeraden om de wandeling ´s ochtends vroeg, of in de namiddag te ondernemen en altijd genoeg water mee te nemen.

Archeologische-vindplaats-Akrotiri

De Archeologische vindplaats van Akrotiri

Akrotiri was een belangrijke nederzetting tegen het einde van het derde millennium voor Christus. De oudste vondsten dateren uit het Minoïsche Bronzen Tijdperk, vijf millennia voor Christus en wijzen erop dat het toen een klein dorpje was, dat leefde van eenvoudige landbouw en visvangst. Daarna groeide het gestaag uit tot een complex handelscentrum dat relaties onderhield met andere volkeren in het Egeïsch gebied. Het bevond zich op de veel gebruikte zeilroute tussen Minoïsch Kreta en Cyprus en speelde een belangrijke rol in de verwerking van koper. De lokale inwoners profiteerden van de gunstige ligging en moeten in relatieve rijkdom geleefd hebben.

Red-Beach-Santorini

Red Beach

Het rode strand van Santorini ligt op loopafstand van de archeologische vindplaats van Akrotiri. Het pad dat ernaartoe leidt is bezaaid met rotsen en stenen, dus wandelschoenen zijn geen overbodige luxe. Het smalle strand wordt door felrode rotsen omgeven die ook de kleur van het zand bepalen. Samen met het helderblauwe water vertonen ze een geweldig kleurenspel. Op het strand kun je een strandbed en een parasol huren, tenzij het zo druk is dat alle plekken bezet zijn, het is namelijk een favoriete plek van veel bezoekers. Vlak voor het pad naar het strand vind je een paar restaurants waar je iets kunt drinken en een beetje kunt afkoelen voor of na de afdaling naar, of klim vanaf het strand.

Nea-Kameni

De thermale wateren bij Nea Kameni

Vanaf het hoofdeiland Santorini kun je met de boot naar de andere eilanden toe. In het centrale deel van de caldera ligt het onbewoonde eilandje Nea Kameni. Dit eiland werd gevormd in een reeks van vulkaanuitbarstingen in 1510 en staat bekend om zijn warmwaterbronnen die uit de krater van de vulkaan komen. Het water is niet heel warm, maar het verschil is toch duidelijk merkbaar tijdens het zwemmen. Aan de zwavelhoudende wateren worden helende eigenschappen toegekend. Als je er toch met een boot op uittrekt, is het de moeite waard om te proberen de zonsondergang op het water mee te maken. Rond die tijd zijn namelijk veel dieren actief en is het landschap nog magischer dan normaal.

Ruïnes-van-antiek-Thera

De Ruïnes van antiek Thera en het Archeologisch museum in Fira

Het oude Thera bestaat uit de ruïnes van een antieke stad bovenop een klif. Deze interessante historische plek werd bewoond van ongeveer 900 voor Christus tot 726 na Christus. De site werd rond het jaar 1900 voor het eerst opgegraven door Friedrich Hiller von Gaertringen en daarna nog meermaals aan archeologische opgravingen onderworpen. De vondsten kun je bekijken in het Archeologisch museum in Fira. Dit museum was een tijd lang dicht, maar heeft recentelijk zijn deuren weer voor het publiek geopend. Je vindt er allerlei vondsten die op het eiland gedaan zijn en veel informatie over de geschiedenis van de bevolking.  

Hotel op Santorini

Het beste hotel op Santorini vind je in één van de vier grotere dorpjes. Fira is het enige stadje en heeft het grootste aanbod aan verschillende overnachtingsmogelijkheden. Oia staat bekend om haar kleine chique boutique hotelletjes en magische zonsondergangen. Ook de dorpjes Imerovigli en Firostefani liggen bovenop de kliffen rond de caldera en vanuit je raam of de infinity pool van je hotel op Santorini heb je eigenlijk altijd een ongelofelijk uitzicht over de vulkaan.

Vliegtickets naar Santorini

Vliegtickets naar Santorini vind je zonder problemen. Een directe vlucht naar het eiland duurt ongeveer drie uur waardoor je binnen een halve dag reizen van het geniale uitzicht kunt genieten. Veel luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Santorini en het kan zijn dat je goedkopere prijzen vindt met een overstap. Vliegtickets voor directe vluchten naar Santorini vanuit Nederland vind je bij British Airways, Transavia of Lufthansa. Op die manier breng je alle mogelijke tijd op dit magische eiland door.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Het strand van Santorini

Vraag aan verschillende mensen wat hun favoriete strand op Santorini is en je krijgt waarschijnlijk een heleboel verschillende antwoorden. Door de ligging op een slapende vulkaan, hebben alle stranden andere karakteristieken. Sommige stranden zijn zwart en omgeven door dreigende torenhoge kliffen. Andere zijn rood met uitbundige rotsformaties en weer andere stranden vormen een heel kleurenspektakel in samenwerking met het helderblauwe water. Elk strand op Santorini heeft zijn eigen unieke kenmerken, daardoor kun je elke dag van een andere strandervaring genieten.

Blogs over Santorini

Scroll naar boven