Vakantie op Peloponnesos: Bezienswaardigheden, villa, info & tips

Het schiereiland Peloponnesos vormt het zuidelijkste gedeelte van het Griekse vasteland. Het is verbonden met de rest van Griekenland en Europa door middel van de Landengte van Korinthe – een smalle landbrug die slechts 6,3 kilometer breed is. Het Peninsula wordt al sinds de prehistorie bewoond en speelt een belangrijke rol in de Griekse mythologie. De naam Peloponnesos komt van de held Pelops en geeft aan dat het zijn eiland was. De eerste Olympische Spelen werden in 776 voor Christus gehouden in Olympia en het westen van het schiereiland en ook de antieke steden Sparta, Korinthe, Argos en Megapolis bevonden zich op Peloponnesos. In 146 voor Christus werd de regio veroverd door de Romeinen die het samen met centraal Griekenland Achaea noemden. Tijdens een vakantie op Peloponnesos kun je indrukwekkende overblijfselen uit de oudheid bezoeken.

Vakantie op Peloponnesos

Voor liefhebbers van zon, zee en strand is een vakantie op Peloponnesos een droom. Langs de kust van het schiereiland bevinden zich ontelbare prachtige stranden die direct toegang bieden tot het heldere water van de Middellandse Zee. De bergachtige binnenlanden zijn ook een trekpleister voor natuurliefhebbers en wandelaars. Hier kun je jezelf dagenlang verliezen tussen ruige rotsformaties en in pittoreske dorpjes terwijl je indrukwekkende historische vindplaatsen bezoekt. Tijdens een vakantie op Peloponnesos zul je zien dat elke plek zijn eigen oude verhalen en legendes heeft.

Bezienswaardigheden op Peloponnesos

Voor liefhebbers van historische bezienswaardigheden is Peloponnesos een paradijs. De rijke geschiedenis heeft overal sporen achtergelaten op dit prachtige schiereiland. Naast overblijfselen uit de Griekse oudheid en het Romeinse rijk, kun je er ook sporen vinden van de Byzantijnse tijd, de Slavische migratie naar het zuiden en de Venetianen. In de late middeleeuwen was Peloponnesos bekend onder de naam Morea, het werd toen geregeerd door de Turken. In veel van de idyllische dorpjes van het schiereiland zijn delen van de traditionele cultuur bewaard gebleven. Het land en de mensen van Peloponnesos zijn een bezienswaardigheid op zich.

Korinthe-Peloponnesos

Het historisch erfgoed rond Korinthe

Als je over land naar Peloponnesos rijdt, dan is Korinthe de eerste regio die je tegenkomt. De landbrug met het vasteland is door de jaren heen meerdere keren verdwenen en opnieuw gevormd. De ruïnes van de tempels van Limenia en Akraia vlakbij de mooie baai van Perahora liggen aan de kant van het vaste land. De stad Loutraki ligt aan het kanaal van Korinthe, een belangrijke verbinding tussen de wateren aan weerszijden van de landbrug. Hier kun je heerlijk ontspannen in geneeskrachtige thermale baden. Daarnaast moet je natuurlijk het heiligdom van Poseidon bezoeken – een ruïne uit de 7e eeuw voor Christus. Hier is ook een klein museum waar je vondsten kunt bekijken en meer leert over de geschiedenis van de plek. De historische stad Korinthe is zeker een paar dagen van je tijd waardig. Hier kun je een hele verzameling oude Romeinse en Griekse monumenten bezoeken zoals de Dorische tempel van Apollo uit de 6e eeuw voor Christus.

Nafplio-Peloponnesos

Nafplio en Tolo

In het noordoosten van Peloponnesos bevinden zich Nafplio en Tolo. Deze twee prachtige steden zijn dé bestemming voor jou als je echte Griekse steden verkiest boven de toeristische badplaatsen in het zuiden van het schiereiland. Tolo is een populaire badplaats voor Grieken, waardoor het vooral ’s avonds erg gezellig is. Het strand is prachtig naar het oosten toe en loopt erg langzaam af waardoor het ook voor kinderen veilig is. Nafplio was de eerste hoofdstad van Griekenland na de revolutie die in 1833 tot onafhankelijkheid voerde. Deze schitterende stad ligt aan een baai en heeft een leuke kleine haven. De gezellige smalle straatjes worden omgeven door neoklassieke gebouwen en elegante Venetiaanse huizen. Boven de stad troont het Palamidi fort. 

toeristische-badplaatsen-in-het-zuiden

De toeristische badplaatsen in het zuiden

Het vliegveld van Kalamata is de toegangspoort naar de toeristische badplaatsen in het zuiden van Peloponnesos. De stad staat bekend om de jachthaven, zijden doeken en de heerlijke olijven en vijgen. Je kunt hier een kasteel uit de 13e eeuw bezoeken en genieten van het geniale uitzicht. Het kiezelstrand van de stad heeft helder water en een aantal gezellige strandtenten. Stoupa, naar het zuiden is één van de meest geliefde badplaatsen vanwege de prachtige zandstranden. Ook de gezellige stadjes Chrani, Koroni en Pylos in het zuidwesten zijn geliefde badplaatsen. Van hieruit kun je heerlijk wandelen in de groene heuvels en de watervallen van Polilimnio bezoeken. Voor een authentieker ervaring kun je naar Kardamili gaan. Dit traditionele dorpje heeft een rijke geschiedenis en een aantal mooie kiezelstranden waar je geweldig kunt snorkelen in het kraakheldere water. Echte ontdekkers moeten in Mani zijn, een verlaten omgeving met kleine strandjes en slaperige dorpjes.

Olympia-Peloponnesos

Het antieke Olympia

Gedurende de eerste 1000 jaar dat de Olympische Spelen werden gehouden, vonden ze altijd in Olympia plaats. Het Olympisch vuur wordt hier nog steeds aangestoken. Door aardbevingen is veel van de indrukwekkende oude tempels en sportstadia kapot gegaan, maar zelfs uit de gevallen ruïnes kun je een duidelijk beeld vormen van de magnitude van de oude stad. Dit heiligdom uit de oudheid is ooit gebouwd voor oppergod Zeus en vormde in zijn tijd één van de belangrijkste plekken van samenkomst. De ruïnes liggen in een prachtige groene vallei waar de Kladeos en de Alpheüs rivieren bij elkaar komen. Je kunt het antieke Olympia te voet bereiken vanuit het moderne gelijknamige dorp.

Wijn-uit-Nemea

Wijn uit Nemea

Nemea is het glooiende heuvellandschap tussen Korinthe en Mycenea. Hier wordt de beste Griekse wijn geproduceerd. Voor liefhebbers is er een wijnroute uitgestippeld die je per fiets of te voet kunt volgen. De route brengt je langs verschillende wijngaarden die meestal open zijn voor bezoek. In de wijnhuizen kun je verschillende wijnen proeven en soms ook nog heerlijk traditioneel eten. De wijnranken groeien hier als kool door het zachte klimaat en de voedende kalkrijke grond. De speciale smaak van Nemea wijn is internationaal bekend. Het is zo lekker dat het door de lokale bevolking het bloed van Herakles wordt genoemd.

Wandelen langs de afgelegen tempel van Apollon Epikourios

In de 18e eeuw stuitte een herder op de afgelegen ruïnes van de tempel van Apollon Epikourios. Deze ligt op 1130 meter hoogte in de bergen bij Vasses. De tempel werd gebouwd voor de god Apollos in de 4e eeuw voor Christus en je vindt er Dorische, Ionische en Korinthische bouwstijlen in terug. De buitenkant van deze tempel is recentelijk gerestaureerd en straalt in volle glorie. Ook de binnenkant is een bezoekje waard. Als je van wandelen houdt, dan kun je een bezoek aan de tempel van Apollon Epikourios combineren met een prachtige wandeling door de omringende bergen. Dat geldt overigens ook voor vele andere historische bezienswaardigheden zoals Mycenae en Mystras.

Villa op Peloponnesos

Traditioneel gezien verblijven bezoekers in een villa tijdens hun vakantie in Peloponnesos. Daardoor kun je nog steeds veel schitterende vrijstaande huizen huren in en rond de meeste steden en dorpen op het schiereiland. Om zo’n villa te vinden kun je gebruik maken van websites waar privé vakantiehuizen worden aangeboden, of je kunt contact zoeken met het toeristenbureau in je stad of dorp naar keuze. In Verga bijvoorbeeld kun je een prachtige villa huren aan het water in het zuiden van Peloponnesos.

Villa aanbieders Peloponnesos

Hotel op Peloponnesos

Je kunt in alle verschillende delen van Peloponnesos een goed hotel vinden. Voor luxe hotels vlakbij het vliegveld kun je zoeken langs de boulevard en het stadstrand van Kalamata. Daar staat een hele verzameling drie-, vier- en vijfsterrenhotels. In de stad is alles voorhanden en vanuit Kalamata kun je ook gemakkelijk uitstapjes maken naar andere delen van het schiereiland. Dat gezegd, je kunt ook prima hotels vinden in de gezellige stadjes en badplaatsen Stoupa, Chrani, Koroni en Methoni in het zuiden van Peloponnesos. Voor een authentieke ervaring kun je een hotel zoeken in Nafplio of Tolo in het noordoosten van het schiereiland.

Top 5 hotels op Peloponnesos

Fly drive rondreis op Peloponnesos

Een fly drive rondreis is de beste manier om het schiereiland Peloponnesos te verkennen. Je kunt dit zelf organiseren door een huurauto te bestellen op het vliegveld van aankomst en je accommodatie zo te boeken als het jou het beste uitkomt. Op die manier kun je alles bezoeken op je lijstje en er zoveel tijd doorbrengen als jou uitkomt. Dat betekent wel dat je van tevoren onderzoek moet doen naar de bezienswaardigheden van de regio en de overnachtingsmogelijkheden. Een andere optie is om een fly drive rondreis door Peloponnesos te boeken bij een reisorganisatie. In dat geval wordt alles voor je geregeld en hoef je enkel de uitgestippelde route te volgen.

Het weer op Peloponnesos

Op Peloponnesos heersen twee verschillende klimaten. De bergachtige binnenlanden van het schiereiland hebben een landklimaat. Dat betekent dat het verschil tussen dag en nacht groot kan zijn. Overdag loop je hier in de zomer te puffen van de hitte, terwijl het ’s nachts behoorlijk kan afkoelen. In de winter kan het echt koud worden. Aan de kust heerst een Middellands Zeeklimaat. Dat betekent dat de temperatuur in de zomer overdag meestal boven de dertig graden ligt en ’s nachts koelt het niet zo veel af dat je warme kleding nodig hebt. In juli en augustus regent het bijna nooit, perfect voor een strandvakantie dus. In deze gebieden blijft de temperatuur ook in de winter meestal boven de tien graden. Als je veel wilt zien en doen dan kun je Peloponnesos het beste in april, mei, juni, september of oktober bezoeken.

Blogs over Peloponnesos

Scroll naar boven