Vakantie op Lesbos: Bezienswaardigheden, appartement, excursies, info & tips

Het Griekse eiland Lesbos ligt voor de kust van Turkije in het noordoosten van de Egeïsche Zee. De straat van Mytilini, die het eiland scheidt van het vaste land, is zo smal en ondiep dat Lesbos tijdens het einde van de laatste ijstijd nog aan Azië vastzat. In Griekenland wordt het hele eiland vaak Mytilini genoemd, naar de hoofdstad. Er wonen ongeveer 35.000 mensen in deze stad, een derde van de 100.000 bewoners van het eiland. Volgens de legendes bestaat Mytilini al sinds de 11e eeuw voor Christus. Sindsdien is er veel gebeurd en dat kun je zien aan de vele historische plekken die het eiland rijk is. Lesbos heeft een kustlijn van 321 kilometer en is het derde grootste eiland van Griekenland. Tijdens een vakantie op Lesbos kun je de vele schatten van het eiland verkennen.

Vakantie op Lesbos

Tijdens een vakantie op Lesbos kun je van alles ondernemen. Het eiland wordt vooral bezocht door zonaanbidders die in de zomer komen genieten van het betrouwbare weer en de prachtige stranden. Daarnaast heeft het vulkanische eiland ook prachtige landschappen die verkend kunnen worden. Het zuiden is bosrijk en groen. De meeste dorpen bevinden zich hier omdat het noorden kaal, rotsachtig en onvruchtbaar is. Tijdens een vakantie op Lesbos kun je van het strand en de verschillende landschappen genieten, terwijl je ook historische trekpleisters bezoekt.

Bezienswaardigheden op Lesbos

Aan bezienswaardigheden is op Lesbos geen tekort. De prachtige indrukwekkende natuur zorgt voor een aantal fascinerende plekken, maar daarnaast zijn er ook veel cultuurhistorische trekpleisters die een bezoekje waard zijn. In en rond de schilderachtige stadjes en dorpjes kun je kastelen, kerken, oude aquaducten en andere bezienswaardigheden bezoeken. Daarnaast kun je overal op Lesbos heerlijk eten en genieten van het rustige leven op een Grieks eiland. Natuurlijk heeft Lesbos ook een aantal prachtige stranden waar je met volle teugen geniet van de zon en het helderblauwe water.

Mytilini-Lesbos

De hoofdstad Mytilini

De aantrekkelijke hoofdstad Mytilini laat direct zien dat Lesbos een eiland van tegenstellingen is. Rond de Agios Therapon en Agia Theodori kerken vind je de oosterse bouwstijl van het Ottomaanse rijk terug. Hier is de nabijheid van Turkije duidelijk te merken door de vele oriëntaalse invloeden die je het gevoel geven dat je in een Aziatische bazaar rondloopt. Er zijn echter ook veel westerse elementen in de stad te vinden. Als je door de stad loopt valt het indrukwekkend kasteel van Mytilini meteen op. Dit indrukwekkende gebouw ligt ten noorden van de stad. Daar tegenover kun je ook het antieke theater bezoeken. Als je meer wilt leren over de geschiedenis van Lesbos, bezoek dan één van de vele goede musea zoals het Byzantijns museum en het archeologisch museum. Daar worden belangrijke vondsten getoond.

Molyvos

Molyvos

De Grieken zijn niet zo dol op de naam Molyvos, zij noemen deze oude stad liever Mithymna. Dat komt doordat Molyvos stamt uit de tijd van het Ottomaanse rijk. Deze stad was al in de 8e eeuw een van de machtigste steden van het gebied. Daardoor zijn er nog steeds veel interessante bezienswaardigheden te vinden. Je kunt hier een indrukwekkende burcht bezoeken waar vaak evenementen plaatsvinden. Als je van toneel of muziek houdt moet je in ieder geval even checken of er toevallig iets te doen is wanneer jij er bent. Er zijn ook veel musea en galerijen in de stad. Je kunt er lekker winkelen en heerlijk eten. De karakteristieke stenen huisjes zijn beschermd en de stad moet zijn traditionele karakter behouden. Je kunt tijdens een vakantie op Lesbos overnachten in één van deze stenen huisjes. 

versteende-bomen-van-Lesbos

De versteende bomen van Lesbos

Er zijn slechts twee plekken in de hele wereld waar je een versteend woud kunt bewonderen. Dit verschijnsel ontstaat wanneer een groot woud met sterke bomen ineens overspoeld wordt met lava, maar de bomen niet simpelweg verbranden. Op het vulkanische Lesbos is miljoenen jaren geleden een groot bos met Sequoia bomen op die manier versteend. Op sommige plekken zijn de overblijfselen van deze bomen wel twintig meter hoog en je kunt ook vaak nog wortels herkennen. In Sigri staat het National History Museum of the Lesbos Petrified Forest. Daar kun je meer leren over het ontstaan van dit fascinerende natuurfenomeen.

zoutpannen-van-Kalloni

Vogels spotten in de zoutpannen van Kalloni

Ten zuidoosten van het dorp Kalloni wordt nog steeds zout gewonnen. Het gebied trekt veel watervogels en je kunt hier regelmatig flamingo’s, witte reigers en ooievaars spotten. De roze kleurenpracht van de flamingo’s steekt prachtig af tegen de witte zoutpannen en het blauwe water van de zee. Daarnaast zijn er rond Kalloni nog een aantal andere bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Je kunt bijvoorbeeld een oude minaret en een Turks badhuis bezoeken. In de omgeving zijn ook een mannenklooster (bij Limonos) en een vrouwenklooster (bij Panagias Myrsinniotsis).

Pètra-Lesbos

De onafhankelijke vrouwen van Pètra

Het historische stadje Pètra ligt aan de noordkust van Lesbos vlakbij Molyvos. De naam verwijst naar de enorme vulkanische monoliet die in het centrum van het stadje staat. Je kunt een kerk bezoeken uit 1742 die bovenop deze rots ligt. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over de zee en het dorp. Tientallen jaren terug gingen een aantal vrouwen in Pètra kamers verhuren zodat ze niet meer financieel van hun mannen afhankelijk hoefden te zijn. Daardoor zijn er een heleboel knusse B&B’s te vinden in het stadje. Je kunt verblijven in het gezellige historische gedeelte rond de monoliet, of in het modernere gedeelte langs de zee waar ook veel tavernes te vinden zijn.

De thermale baden van Polichnitos en het strand van Vatera

Het zeven kilometer lange strand van Vatera is één van de mooiste stranden van Lesbos. In het dorpje Vatera kun je geweldig verblijven met een familie. Er zijn genoeg hotels en restaurants om in je basisbehoeften te voorzien, maar je hoeft niet om te gaan met hele hordes toeristen. Door de lengte van het strand kun je gemakkelijk een rustig plekje voor jezelf vinden. De zee is hier geweldig voor snorkelaars omdat die geregeld octopussen tegenkomen. Ook het verderop gelegen Lisvori is interessant voor duikers en snorkelaars, want hier liggen de resten van een verzonken stad uit 2000 voor Christus vlakbij de kust. Een paar kilometer ten zuidoosten van de stad Polichnitos komt water uit de grond met een temperatuur van rond de 80 graden. Je kunt voor een kleine vergoeding badderen in het water zo gauw het afgekoeld is naar ongeveer 43 graden.

Appartement op Lesbos

In de meeste dorpen en steden op Lesbos kun je een appartement huren. Wat dat precies inhoudt, verschilt nogal. De meeste appartementen op Lesbos zijn onderdeel van een enorm appartementencomplex. Dat heeft als voordeel dat je gebruik kunt maken van gedeelde faciliteiten zoals een zwembad, autoverhuur of tourorganisatie. Als je een beetje verder weg gaat van de vliegvelden en de grote toeristenstranden, dan kun je op Lesbos ook gemakkelijk een eigen appartement of villa vinden. Sommige appartementen zijn simpel, maar bevinden zich op prachtige plekken.

Top 5 appartementen op Lesbos

Excursies op Lesbos

Als je optimaal wilt genieten van je tijd op Lesbos dan kun je ervoor kiezen om mee te gaan op een aantal excursies. Tourorganisaties op het eiland organiseren allerlei begeleide uitstapjes naar speciale plekjes. Als je plekken zoals het versteende woud liever bezoekt met iemand die er van alles over weet, dan is het een goed idee om met zo’n excursie mee te gaan. Je kunt ook een dagexcursie maken naar Ayvalik in Turkije. Hier bezoek je onder leiding van een gids de gezellige binnenstad, een tapijtknoperij en de oude ruïnes. De excursie is dan om een uur of zes ’s avonds weer terug op Lesbos.

Auto huren op Lesbos

Voor mensen die er graag zelf op uittrekken is het een geweldig idee om een auto te huren op Lesbos. Met een eigen auto kun je de hordes toeristen bij populaire bezienswaardigheden ontwijken door vroeg in de ochtend of laat in de middag te gaan. Je kunt altijd zo lang of kort blijven als je wilt. Als je een perfect strand hebt ontdekt dan kun je daar blijven om van de zonsondergang te genieten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het vervoer naar je hotel. Je kunt een auto huren op alle vliegvelden van Lesbos of in de grotere steden

Het weer op Lesbos

Lesbos heeft een heerlijk Middellandse Zeeklimaat. Dat betekent dat het van april tot midden oktober meestal aangenaam genoeg is om van het eiland te genieten. In het voor- en najaar is het klimaat beter voor outdoor activiteiten en het bezoeken van bezienswaardigheden. Het is dan overdag niet zo heet dat je een zonnesteek riskeert en er zijn veel minder andere bezoekers. Het voordeel van de lente is dat het landschap groener is en de dagen langer. In het najaar ligt de temperatuur van het water hoger waardoor lange zwempartijen realistischer zijn. Voor zonaanbidders zijn de zomermaanden perfect want dan is het altijd heet en droog. Ook ’s avonds kun je in een korte broek en een shirtje naar buiten. 

Blogs over Lesbos

Scroll naar boven