Vakantie op Kreta: Bezienswaardigheden, hotel, vliegtickets, info & tips

Het langgerekte eiland Kreta ligt ongeveer 160 kilometer ten zuiden van Athene op de zuidelijke grens van de Egeïsche zee. Kreta is 260 kilometer lang en tussen de 12 en 60 kilometer breed. Daarmee is het Griekenland´s grootste eiland en met een populatie van meer dan 600.000 verreweg het meest bevolkte. Er zijn hier sporen gevonden van mensen die 130.000 jaar oud zijn en Kreta was het thuis van de Minoïers, de eerste geavanceerde beschaving van Europa. In de latere millennia was het eiland onderdeel van alle grote rijken die het zuiden van Europa veroverden en allemaal hun eigen sporen achterlieten. Veel mensen gaan op vakantie naar Kreta, ontdek hier waarom!

Vakantie op Kreta

Miljoenen mensen gaan jaarlijks op vakantie naar Kreta en met een goede reden. Het eiland heeft tientallen badplaatsen met elk een eigen karakter. Daarnaast bestaat het binnenland uit verrassend hoge bergen, die indrukwekkende landschappen bevatten met interessante flora en fauna. Tijdens een vakantie op Kreta mag ook de nodige cultuur niet ontbreken. Veel dorpjes hebben hun eigen charmante karakter behouden en een lange lijst historische trekpleisters vertellen de geschiedenis van dit fascinerende eiland.

Bezienswaardigheden op Kreta

Een week of twee zijn bij lange na niet genoeg om alle bezienswaardigheden op Kreta te bezoeken. Dat is geweldig, want het betekent dat je er meerdere keren terug kunt komen zonder je te vervelen. Het eiland heeft een enorme hoeveelheid archeologische vindplaatsen, die stammen uit verschillende tijdperken. Ook aan interessante musea is geen gebrek en als je meer van natuurlijke bezienswaardigheden houdt, dan zul je op Kreta een aantal adembenemende plekken vinden waar geen mens te bekennen is.

De-Kloof-van-Samariá

De Kloof van Samariá

De wandeling door de kloof van Samariá begint op de Omalos hoogvlakte en daalt 1250 meter naar Agia Roumeli aan de kust. De uitzichten over de Libische zee zijn adembenemend en de kloof heeft veel verschillende verrassingen in petto. Als je geluk hebt zijn er een aantal inheemse diersoorten te zien. Met 17 kilometer lengte is het een behoorlijke wandeling en de langste kloof van Europa. Goede wandelschoenen en een redelijke conditie zijn daarom een voorwaarde om deze tocht met genoegen te voltooien, je zult er ongeveer vier tot zes uur over doen. Als je aan het einde nog meer geniale kloof tochten wilt maken, dan is de Imbroskloof ook een echte aanrader.

Knossos

Knossos

Op een afstand van vijf kilometer van Heraklion bevindt zich Europa´s oudste stad Knossos. Hier zijn veel vondsten gedaan die ons hebben geholpen om een beeld te vormen van de Minoïsche beschaving. Het paleis van Knossos was waarschijnlijk het politieke en ceremoniële centrum van deze beschaving en de topografische hoofdstad van Kreta te zijner tijd. Het originele paleis werd rond 2000 voor Christus gebouwd. Het bestaat uit meer dan 1200 kamers waarvan er een aantal gereconstrueerd zijn om te laten zien hoe imposant het complex moet zijn geweest. Tegenwoordig bezoeken duizenden mensen elke dag de archeologische vindplaats en verbazen zich over de enorme mogelijkheden die de mensheid al zo lang geleden had.

Archeologisch-Museum-Heraklion

Het Archeologisch Museum van Heraklion

Het Archeologisch Museum in Heraklion is één van de beste Musea in heel Europa. Het bestaat sinds 1883 en bevindt zich op de locatie van een Venetiaans Franciscaans klooster in het hart van Heraklion. Je kunt hier een indrukkende collectie aan vondsten uit verschillende tijdperken in de geschiedenis van Kreta bewonderen. Het museum schetst het leven van de bewoners van het eiland door de eeuwen heen, daardoor zie je heel duidelijk de culturele verschillen tussen de beschavingen die hier de macht in handen hadden. Daarnaast bevat het museum een uitzonderlijke verzameling van Minoïsche kunst.

kloof-van-Agiofarago

Het strand en de kloof van Agiofarago

Het heilige gebied van Agiofarago is een paradijs voor klimmers, die hier vaak het grootste gedeelte van hun vakantie blijven hangen. Maar ook voor de amateuravonturier is er veel te zien en doen. Je bereikt het strand met de boot, of door een wandeling van ongeveer 40 minuten door de wonderschone kloof. De wanden van de kloof zijn bijna verticaal en bevatten grotten die door monniken bewoond worden. Het kiezelstrand is omgeven door steile kliffen en het helderblauwe water geeft je het gevoel in het paradijs te zijn. Aan de westkant van het strand bevindt zich een natuurlijke ark waar je naartoe kunt zwemmen en aan de oostkant heb je vanaf de kliffen een geweldig uitzicht. Er is hier ook een zinkgat met een verborgen meertje.

Vai

Vai

De meeste toeristen komen naar deze plek om te zwemmen, duiken, waterskiën en zonnen op het aantrekkelijke zandstrand. Als je toch hier bent, is het de moeite waard om een stuk rond te lopen. Het natuurgebied is namelijk opgericht om het laatste overlevende palmenbos op Kreta te beschermen. Vroeger moeten vele palmsoorten het eiland in bossen gehuld hebben, maar de Kretenzische dadelpalm die hier groeit is de enige die overgebleven is. Omdat het een beschermd gebied is kun je hier niet overnachten, maar er zijn wel een paar plekken waar men overdag een hapje en een drankje verzorgt.

Chania

Chania

Als je zin hebt om lekker rond te slenteren, cultuur te snuiven en wat souvenirs te kopen, dan is Chania het stadje voor jou. De Venetiaanse haven bevat de langste promenade van Kreta en de oude binnenstad bestaat uit gezellige smalle straatjes en mooie traditionele huizen. De vele kleine winkeltjes verkopen handgemaakte lokale producten zoals messen, tapijten en van alles uit leer. De markthal Dimitikí Agorá is een bezoekje waard als je van vers eten houdt. Hier vind je de beste vis, fruit en andere kenmerkende Griekse voedingswaren. Het is niet verbazend dat je in de sfeervolle restaurants in de stad geweldig kunt eten.

Hotel op Kreta

In de laatste decennia kwamen 15% van alle vluchten naar Griekenland aan op de drie internationale vliegvelden van Kreta. De infrastructuur van het eiland is daardoor goed ontwikkeld en je kunt elk soort hotel vinden op Kreta. Als je een authentieke en wat rustigere ervaring zoekt, kun je kiezen voor een appartement dat door een familie wordt verhuurd. Ook zijn er enorme luxe hotels met alle faciliteiten en alles wat tussen deze twee uitersten ligt.

Stedentrip op Kreta

Het voelt misschien ver weg, maar doordat je per vliegtuig in een paar uur het eiland bereikt, is Kreta uitermate geschikt voor een stedentrip. Heraklion is een bruisende stad met een aantal bezienswaardigheden van wereldformaat. In de knusse stad vind je in elke hoek iets wat de moeite waard is. De geschiedenis van Kreta gaat duizenden jaren terug en doordat het een eiland is kun je zonder problemen ook een aantal geweldig mooie plekken in de directe omgeving bezoeken tijdens een stedentrip op Kreta.

Stedentrip aanbieders Kreta

  1. TUI  -> Bekijk aanbiedingen!
  2. Prijsvrij -> Bekijk aanbiedingen!
  3. Vakantiediscounter -> Bekijk de deals!
  4. De Jong Intra -> Bekijk aanbiedingen!

Vliegtickets naar Kreta

Door de aanwezigheid van drie internationale vliegvelden – Heraklion, Chania en Sitia – is het makkelijk om vliegtickets naar Kreta te vinden. Zelfs directe vluchten zijn over het algemeen voordelig en besparen kostbare tijd en energie die je op het eiland beter kunt gebruiken. In het hoogseizoen schieten de prijzen van vliegtickets naar Kreta nogal omhoog, vooral als je op het laatste moment probeert te boeken.

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Het weer op Kreta

De belangrijkste reden dat jaarlijks miljoenen toeristen naar Kreta komen is het weer. In de zomermaanden is het altijd heet en droog. Als je meer van actieve vakanties houdt, is het daarom aan te raden in het voor- of naseizoen naar Kreta te reizen. Van april tot juni en in september en oktober is het weer op Kreta nog steeds lekker warm, maar zijn er veel minder mensen en kun je iets ondernemen zonder je dood te zweten.

Blogs over Kreta

Scroll naar boven