Vakantie op Chalkidiki: Bezienswaardigheden, hotel, info & tips

Het schiereiland Chalkidiki ligt in het centrale noorden van Griekenland, ten zuiden van de tweede grootste stad Thessaloniki. Een vakantie op Chalkidiki is erg populair vanwege de prachtige stranden en de historische bezienswaardigheden. Het hoort bij de geografische regio van Macedonia. Dit stuk land werd in de 8e eeuw voor Christus permanent bewoond door kolonisten uit Eritrea en Chalcis. De regio speelde een rol in het antieke Griekenland – de bekende filosoof Aristoteles werd hier geboren en er werden veel gevechten gevoerd tijdens de oorlog tussen Sparta en Athene. Na de tijd van de oude Grieken was het schiereiland onderdeel van onder andere het koninkrijk van Macedonië, het Romeinse, Byzantijnse en Turkse rijk. In 1912, na de Balkanoorlogen werd de regio onderdeel van het moderne Griekenland.

Vakantie op Chalkidiki

Miljoenen mensen komen elk jaar naar Chalkidiki om hun vakantie te vieren. Deze regio heeft honderden kilometers aan kust met ongerepte stranden, helder blauw water en pittoreske Griekse dorpjes. Het is één van de mooiste plekken in het noorden van Griekenland. De regio heeft drie schiereilanden – Kassandra, Sithonia en Athos – die zich naar het zuiden in de Egeïsche zee uitstrekken. Athos is een semi autonoom gebied dat politiek gezien geen onderdeel uitmaakt van Chalkidiki. Kassandra ligt het dichtst bij Thessaloniki. Veel inwoners van de stad gaan op vakantie in dit gedeelte van Chalkidiki vanwege de prachtige stranden en het bruisende uitgaansleven. 

Bezienswaardigheden op Chalkidiki

De mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van Chalkidiki bevinden zich op het rustige schiereiland Sithonia. Daar kun je heerlijk snorkelen in het heldere water. Het derde schiereiland Athos wordt bewoond door monniken en is relatief gesloten voor toeristen hoewel er wel een paar badplaatsen zijn die bezoekers verwelkomen. Daarnaast kun je er de Dreina eilanden bezoeken – vooral Ammoulaini eiland is prachtig. Naast stranden kun je in Chalkidiki ook een aantal historische bezienswaardigheden bezoeken. In de meeste steden en dorpen is een archeologische vindplaats of een historisch gebouw om te bezoeken.

Ammouliani

Het paradijselijke Ammouliani eiland

Voor de kust van Athos, het meest oostelijke schiereiland van Chalkidiki, liggen de drie Dreina eilanden. Ammouliani is het enige permanent bewoonde eiland met 600 inwoners. Om hier te komen moet je een boot nemen vanuit de haven van Tripiti. Het eilandje heeft paradijselijke witte stranden en een aantal hotels, een camping, bars en restaurants. De onderwaterwereld van Ammouliani is een ware bezienswaardigheid voor snorkelaars en duikers. Het water is helderblauw en rond de rotsen kun je allerlei vissen en waterplanten vinden. Het eiland is geliefd onder Griekse vakantiegangers en heeft een leuke authentieke sfeer. Het lokale eten is buitengewoon lekker op Ammouliani – vooral de verse vis.

Kallithea-Chalkidiki

Het bruisende nachtleven van Kallithea

Het meest westelijke schiereiland Kassandra is een populaire vakantiebestemmingen voor Griekse jongeren. De levendige badplaats Kallithea ligt vier kilometer ten oosten van de stad Kassandria en dient als uitgaanscentrum van de regio. Het centrum van deze kustplaats is bijna compleet voetgangersgebied en er zijn tientallen leuke tavernes, restaurants, bars en clubs te vinden naast een aantal trendy winkels. Vooral in de zomer is het hier altijd feest en kun je zeven dagen per week tot in de ochtend vermaak vinden. De stranden zijn prachtig en bieden een goede plek om overdag uit te rusten. Ook in Kallithea zijn overblijfselen gevonden uit de oudheid. De tempel van Amon-Zeus ligt direct naast het strand.

Stagira-Chalkidiki

Stagira, de geboorteplaats van Aristoteles

Op het schiereiland Liotopi, ongeveer 70 kilometer ten noordoosten van Polygyros (de hoofdstad van Chalkidiki) ligt Stagira. Dit is de geboorteplaats van Aristoteles en de belangrijkste historische bezienswaardigheid van Chalkidiki. Deze archeologische vindplaats bevat een schat aan verschillende opgravingen die inzicht geven in het leven van de oude Grieken. Hier worden nog steeds nieuwe en belangrijke opgravingen gedaan. Na een bezoek aan de oude stad kun je doorrijden naar Olympiada. Ten zuiden van dit plaatsje bevinden zich prachtige stranden waar je even kunt bijkomen van alle indrukken en een verfrissende duik in het water kunt nemen.

Polygyros

De hoofdstad Polygyros en de bergachtige binnenlanden

Polygyros is één van de kleinste regionale hoofdsteden van Griekenland, het heeft slechts 7500 inwoners. Er zijn een aantal leuke winkeltjes en een schitterend archeologisch museum. Verder kun je vanuit de heuvel Profitis Ilias genieten van een indrukwekkend uitzicht over de drie schiereilanden Athos, Sithonia en Kassandra. Polygyros is ook een goede uitvalsbasis voor excursies naar de bosrijke, bergachtige binnenlanden van Chalkidiki. In het Cholomondas gebergte kun je onder andere het idyllische dorpje Arnea bezoeken. Daar staan statige herenhuizen uit de 19e eeuw langs een tweetal gezellige pleinen. Elke woensdag worden er verse levensmiddelen uit de regio verkocht evenals lokale handwerk producten.

monnikenrepubliek-Athos

De monnikenrepubliek Athos

Het grootste gedeelte van Athos – het oostelijke schiereiland van Chalkidiki – is vrijwel gesloten voor bezoekers. Vrouwen zijn hier sowieso niet welkom en voor andere nieuwsgierigen worden er maximaal 120 visums per dag uitgegeven. Enkele gelukkige bezoekers komen om een pelgrimstocht te maken naar de 2033 meter hoge Athosberg. De rest komt om een familielid of een specifiek klooster te bezoeken. Een alternatieve optie om een kijkje te werpen op dit gesloten gebied is via een boottocht. Vanuit verschillende badplaatsen in de omgeving kun je in de ochtend op een boot stappen die in acht tot tien uur rond de kust van het schiereiland vaart. Vanaf de boot kun je de mooiste kloosters van een afstandje bewonderen.

De druipsteengrotten van Petralona en de schedel uit de steentijd

In de prachtige druipsteengrotten van Petralona is een mensenschedel gevonden uit de steentijd. Deze was van een vrouw die 700.000 jaar geleden leefde en stierf toen ze ongeveer dertig jaar oud was. De belangrijkste vondsten uit de grot kun je bekijken in het paleontologische museum dat zich naast de grot bevindt. Petralona ligt in het noorden van het schiereiland Kassandra. Ook de druipsteengrotten zelf zijn prachtig. Je kunt deze grotten onder leiding van een gids bezoeken. Het totale stelsel is 10.000 vierkante meter groot en ligt op een hoogte van 300 meter tegen de Katsiki berg. In de grot is het heerlijk koel met een constante temperatuur van 17 graden. De stalagmieten en stalactieten zijn mooi verlicht en onderweg kom je enkele oude gereedschappen en botten en tanden van wilde dieren tegen.

Hotel op Chalkidiki

Je kunt een hotel vinden in alle dorpen in Chalkidiki behalve op het oostelijke schiereiland Athos. Loutra, een kleinere kustplaats in het zuidwesten van Kassandra is langzaam aan het uitgroeien tot een echt kuuroord. Daar zijn heerlijke warmwaterbronnen en je kunt er therapeutische massages krijgen. Neos Marmaras is de belangrijkste vakantiebestemming op het rustigere schiereiland Sithonia. Tussen de kleine vissershaven loopt een wandelweg langs Platia naar het zandstrand Paradissos Beach. Aan deze weg bevinden zich een aantal van de gezelligste restaurants, hotels en appartementen van Chalkidiki.

Openbaar vervoer op Chalkidiki

Het openbaar vervoer in Chalkidiki is goed genoeg om naar je bestemming te komen. Mensen die het grootste gedeelte van hun vakantie aan het strand willen doorbrengen kunnen vanaf het vliegveld in Thessaloniki een taxi of bus nemen naar hun vakantiebestemming. Als je meer wilt zien van de omgeving, dan is het een goed idee om een auto te huren tijdens je vakantie in Chalkidiki. Op die manier ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer van de regio. Je kunt bezienswaardigheden bezoeken wanneer het nog niet zo heet is en aan het strand blijven hangen tot de zon onder is gegaan. 

Het weer op Chalkidiki

Chalkidiki heeft een Middellandse Zeeklimaat. Het is er in de zomer altijd warm en droog. Tussen juni en eind september regent het zelden en stijgt de temperatuur overdag bijna altijd richting de dertig graden. Perfect weer voor een strandvakantie dus. Alleen in hoger gelegen gebieden heb je ’s nachts een trui nodig. Het weer in Chalkidiki is ook in het voor- en naseizoen nog om van te smullen. Als je niet komt om elke dag uren aan het strand en in het water door te brengen, dan kun je ook in de lente en herfst op heerlijk weer rekenen. In die tijden is het niet zo druk en heb je veel mooie plekjes voor jezelf. Het weer is de meeste dagen nog steeds warm en droog genoeg om in een T-shirt rond te lopen en veel buiten te zijn.

Blogs over Chalkidiki

Scroll naar boven