Vakantie in Normandië: Bezienswaardigheden, camping, vakantiehuis, info & tips

Tijdens een vakantie in Normandië ga je naar het kustgebied in het noordwesten van Frankrijk. Het bestaat uit een stuk vasteland en een aantal eilanden. De menselijke geschiedenis van deze regio gaat duizenden jaren terug. De naam Normandië komt van Norman een naam die de Vikingen voor hun eigen volk gebruikten. Zij veroverden de regio in de negende eeuw na Christus. Van de tiende tot de 13e eeuw viel het land onder het bestuur van de heerser van Engeland die zowel Hertog van Normandië als koning van Engeland was gedurende die tijd. Veel mensen denken direct aan de Tweede Wereldoorlog als ze de naam Normandië horen, omdat hier op D-Day de geallieerde troepen vanuit Engeland aan land kwamen.

Vakantie in Normandië

Tijdens een vakantie in Normandië kun je veel interessante en mooie plekken bezoeken. Er zijn een groot aantal historische bezienswaardigheden in Normandië te vinden. Deze stammen uit verschillende tijdperken. Daarnaast is er nog veel meer te zien en doen in deze prachtige regio. Normandië heeft adembenemende stranden, waarlangs je heerlijk kunt wandelen. Ook voor wind- en kitesurfers zijn er goede plekjes te vinden. Je kunt een vakantie in Normandië ook in de heuvels doorbrengen. Miljoenen jaren oude krijtrotsen vormen het prachtige landschap van Normandisch Zwitserland.

Bezienswaardigheden in Normandië

Er zijn veel verschillende bezienswaardigheden te vinden in Normandië. Van oude kathedralen tot schilderachtige dorpjes. De beroemde schilder Monet vond inspiratie voor veel van zijn schilderijen in het prachtige Giverny. Ook het historische Mont Saint-Michel wil niemand missen. Er is altijd een strand dichtbij om even lekker uit te waaien. Als je één van de D-Day stranden uitkiest, dan kun je in de omgeving meer leren over deze belangrijke dag. Daarnaast zijn er veel historische stadjes in Normandië die allemaal hun eigen verhaal vertellen door middel van eeuwenoude bezienswaardigheden die door verschillende heersers gecreëerd zijn.

Mont-Saint-Michel

Mont Saint-Michel

Het indrukwekkende Mont Saint Michel staat al sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze heuvel voor de kust van Normandië is bij vloed een eiland en bij eb een schiereiland. Het getijdenverschil loopt hier op tot wel 15 meter! Tegenwoordig is er een brug die het eiland met het vaste land verbindt, waardoor je altijd kunt komen en gaan. Het dorp is ontstaan rond een abdij die op de top van het eiland staat. Deze Abbaye de Mont Saint-Michel kun je bezoeken. Vooral de 13e-eeuwse dubbele zuilengalerij rond de binnenplaats is zeer indrukwekkend. Het hele dorp is eigenlijk één grote bezienswaardigheid, je kunt hier heerlijk rondstruinen en genieten van de historische sfeer en de mooie uitzichten over het water.

Giverny

Giverny

Tuinliefhebbers en fans van de Franse schilder Monet mogen het tijdloze dorpje Giverny niet missen. Dit gehucht heeft slechts 500 inwoners waardoor het zijn charme door de eeuwen heen bewaard heeft. Monet was verliefd op het bijzondere licht en kocht hier in 1885 een landhuis met een ruime tuin eromheen. Deze beplantte hij met de intentie een spel van kleuren, licht en schaduw te creëren – de belangrijkste inspiratiebron voor zijn schilderijen. Je kunt het landgoed met de bloementuin en de vijver bezoeken om in levende lijve te genieten van dit het kleurenspel van de natuur. Als je bekend bent met het werk van Monet, probeer dan de posities in de tuin te vinden van waaruit hij bekende werken zoals ‘Reflets de Saule’ en ‘Nymphéas’ geschilderd heeft.

Étretat

Étretat en Normandisch Zwitserland

De kust tussen Le Havre en Le Tréport is veel heuvelachtiger dan de rest van het anders vlakke Normandië. Je kunt hier heerlijk wandelen tussen de stijl uitgesleten heuvels van maximaal 300 meter hoog. Daal bijvoorbeeld af in de Gorges de Rouvre en volg de rivier door dit dichtbegroeide dal langs één van de wandelroutes. Het mooiste plekje in Normandië vind je bij het vissersdorpje Étretat. Het gesteente hier heeft een witte kleur, wat komt doordat het miljoenen jaren geleden gevormd is uit de samengeperste skeletten van zeedieren. Deze witte kleur vormt een prachtig contrast met het helderblauwe water en de felgroene lage begroeiing bovenop de kliffen. Van bovenaf evenals vanaf het strand en het water heb je prachtige uitzichten op de verschillende rotsformaties langs de kust.

Rouen

Rouen

De hoofdstad van Normandië is Rouen, een havenstad aan de Seine. In deze gezellige stad zijn leuke uitgaansgelegenheden en winkels te vinden. Ook kun je heerlijk eten in één van de vele restaurants. De belangrijkste bezienswaardigheid in Rouen is gebaseerd op het leven van de heldin Jeanne d’Arc. Zij stierf hier in 1431 op de brandstapel. Deze moedige vrouw speelde met haar kleine legertje een belangrijke rol in de honderdjarige oorlog, doordat ze de stad Orleans van de Engelsen wist te bevrijden. Later werd ze gevangen genomen en tot de dood veroordeeld. Bij de Église Sainte-Jeanne-d’Arc staat een enorm kruis op de plek van de brandstapel waar ze het leven liet. Ook de 13e-eeuwse gotische kathedraal Notre-Dame met zijn 151 meter hoge toren is een bezoekje waard.

Omaha-Beach

Landings Stranden van D-Day

In de nacht van 5 op 6 juni 1944 werd de geallieerde invasie van Nazi Duitsland begonnen met een landing op de stranden van Normandië. Deze dag is de geschiedenisboeken ingegaan als D-Day, één van de belangrijkste dagen uit de geschiedenis van vrij Europa. 425.000 soldaten lieten hier het leven tussen juni en augustus 1944. De landingsstranden in Normandië bevatten indrukwekkende herdenkingsplekken en monumenten. Het bekendste landingsstrand heet Omaha Beach. Hier bevindt zich een enorm kerkhof met eindeloze rijen witte kruizen voor de gevallen Amerikaanse soldaten. Utah Beach bevat een beeldengroep van geallieerde soldaten die op het strand aankomen. Ook Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach hebben hun eigen monumenten.

Bayeux

Bayeux

De historische stad Bayeux heeft een enorm aantal kerken en kathedralen die een bezoekje waard zijn. Bayeux was al in de 4e eeuw een belangrijke vesting van de katholieke kerk en blijft tot vandaag de dag een plek die graag door bewonderaars bezocht wordt. Vooral de 11e-eeuwse Cathédrale Notre-Dame is een prachtig bouwwerk. Deze gotische kerk staat precies in het centrum van de stad tussen oude vakwerkhuizen van natuursteen. Het Musée de Tapisserie dat zich naast de kathedraal bevindt, is een bekende bezienswaardigheid voor kunstliefhebbers. Hier kun je een indrukwekkend wandtapijt bezichtigen dat gedurende elf jaar, tussen 1066 en 1077 geborduurd werd. Het tapijt is 70 meter lang en 50 centimeter hoog en vertelt het verhaal van de Normandische verovering van Engeland.

Hotel in Normandië

Door de goed ontwikkelde infrastructuur kun je makkelijk een passend hotel vinden in Normandië. Alle kustplaatsen hebben een ruime keuze aan verschillende types hotels. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van een knusse Bed & Breakfast. Op die manier overnacht je bij lokale mensen thuis en krijg je meer mee van het leven dat voor hen normaal is. In Normandië kun je ook zonder problemen een luxe hotel vinden. Het Mercure Cabourg Hippodrome bijvoorbeeld, ligt bij het gezellige stadje Cabourg dat toegang biedt tot mooie stranden. Het hotel heeft een eigen binnenbad.

Vakantiehuis in Normandië

Als je graag het rijk voor jezelf hebt, dan is een vakantiehuisje de beste overnachtingsmogelijkheid voor jouw verblijf in Normandië. Er zijn veel individuele vakantiehuisjes in deze regio die zich vaak midden in de natuur bevinden. Daarnaast kun je gemakkelijk een vakantiehuis vinden op één van de vakantieparken in Normandië. Zo heeft de Roompot een park in Côte de Nacre met een waterparadijs vol met avontuurlijke glijbanen en andere attracties. Les Bois-Francs van Center Parcs ligt op een bosrijk landgoed met een echt kasteel en beschikt naast een waterparadijs ook over een klimparcours en een wellnesscenter.

Vakantiehuis aanbieders Normandië

Stranden in Normandië

Stranden in Normandië

Er zijn zoveel prachtige stranden in Normandië dat je heel wat te ontdekken hebt als je ze allemaal wilt zien. De stranden rond de bekende badplaatsen zijn prachtig, maar vaak wat drukker. Daarnaast zijn er in Normandië ook een heleboel rustige stranden te vinden die helemaal de moeite waard zijn. Het strand nabij Cabourg bijvoorbeeld bevindt zich aan de bloemenkust. Vanaf het idyllische Granville – dat zelf ook mooie stranden heeft – kun je de veerboot nemen naar de Chausey-eilanden. Deze eilanden horen bij Normandië en hebben prachtige zandstranden waar je in alle rust van de natuur kunt genieten.

Het weer in Normandië

Normandië heeft een vochtig zeeklimaat. Langs de kust is het vaak winderig en het kan het hele jaar door regenen. De winter is geen fijne tijd om deze regio te bezoeken, omdat de temperatuur ´s nachts vaak rond het nulpunt hangt en ook overdag niet boven de tien graden uitkomt. In de lente en de herfst neemt de natuur prachtige kleuren aan en kun je geluk hebben met een aantal mooie warme dagen. De beste tijd om Normandië te bezoeken is tussen juni en september. In de zomermaanden ligt de maximumtemperatuur boven de twintig graden en is het zeewater met 17 graden warm genoeg om in te zwemmen.

Blogs over Normandië

Scroll naar boven